Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 23 februarie în lume: NASA a descoperit șapte planete similare pământului, tinerii francezi au protestat împotriva abuzurilor poliției iar oficiali ruși recunosc că se depun eforturi pentru atacurile informaționale

A fost 23 februarie în lume: NASA a descoperit șapte planete similare pământului, tinerii francezi au protestat împotriva abuzurilor poliției iar oficiali ruși recunosc că se depun eforturi pentru atacurile informaționale

Material realizat de Răzvan Rocaș și Marina Ghiță

Malaezia a cerut Interpolului să pornească o alertă asupra a 4 suspecţi nord-coreeni bănuiţi de moartea lui Kim Jong-nam, relatează Al Jazeera. Fratele vitreg al liderului de la Phenian a fost ucis în aeroportul din Kuala Lumpur, în ceea ce reprezentanţii din Coreea de Sud şi Statele Unite spun că ar fi fost o asasinare pusă la cale de agenţii nord-coreeni. Coreea de Nord a respins orice acuzaţie privind vreo complicitate, declarând că ancheta deschiză în Malaezia este plină de „găuri şi contradicţii.” Poliţia malaeziană nu a pronunţat în mod direct numele Coreei de Nord, dar a arestat deja un cetăţean nord-coreean care lucra pentru o companie din Malaezia, împreună cu alte trei persoane din Sud-Estul. Statul din nord nu a recunoscut victima ca fiind Kim, persoana în cauză fiind descrisă ca un cetăţean din Coreea de Nord cu un paşaport diplomatic. De asemenea, se consideră că responsabilă de tevatura produsă ar fi Coreea de Sud, care ar fi complotat ca vecina din nord să fie blamată pentru omor.

Un grup de şapte planete, toate având dimensiuni asemănătoare Pământului şi poate suficient de calde astfel încât viaţa să poată fi susţinută, au fost descoperite orbitând în jurul unei stele mici şi reci din constelaţia Vărsătorului, scrie The Guardian. Descoperirea, care i-a exaltat pe astronomi, a aţâţat speranţele că vânătoarea pentru viaţa extraterestră din afara sistemului solar ar putea începe mai repede de cât s-a crezut iniţial, cu viitoarea generaţie de telescoape care se plănuieşte să fie activate în următoarul deceniu. Planetele orbitează în jurul unei stele pitice, cunoscute sub numele de Trappist-1, care se află la o distanţă de 39 de milioane de ani-lumină, ceea ce face ca acest sistem să fie primul candidat pentru căutarea unor semne de viaţă. Cu o dimensiune care depăşeşte cu puţin planeta Jupiter, steaua străluceşte cu o putere de aproximativ 2.000 de ori mai slabă decât Soarele.

Prinţul moştenitor al Japoniei, Naruhito, şi-a marcat împlinirea celor 57 de ani prin anunţul conform căruia este pregătit să devină următorul împărat, bazându-se pe abdicarea foarte probabilă a tatălui său, Akihito, relatează The Guardian.  Un juriu guvernamental este în discuţii privind eliberarea actualului împărat, în vârstă de 83 de ani, din funcţie, având în vedere operaţia cardiacă şi tratamentul pentru cancerul de prostată, el însuşi declarând în august că se teme că vârsta înaintată l-ar împiedica să-şi împlinească datoriile. Ultima dată când un împărat a abdicat a fost în anul 1817, iar legea din prezent nu permite o astfel de acţiune. Guvernul japonez gândeşte paşii care trebuie urmaţi şi care i-ar permite lui Akihito să abdice, iar lui Naruhito să urce pe tron pe data de 1 ianuarie, 2019. Guvernul ar putea adopta o lege specială în decursul următoarelor luni. Vorbind despre toate acestea, Naruhito a declarat că ar continua pe aceeaşi linie ca tatăl său, care a depus un mare efort în a vindeca rănile produse în al Doilea Război Mondial de Japonia în numele bunicului său, Împăratul Hirohito.

Forţele de securitate irakiene susţinute de Statele Unite se apropie de partea vestică a oraşului Mosul, care se află sub dominaţia ISIL. Aceştia au asaltat aeroportul oraşului şi o bază militară aflată în apropiere, notează Al Jazeera. Trupele serviciului de contraterorism (CTS) şi unităţile de elită ale Ministerului de Interne au descins pe aeroport şi în apropierea complexului militar Ghazlani. „Aceasta reprezintă una dintre marile realizări pe care forţele irakiene sperau să le obţină în primă fază, îndreptându-se spre partea vestică a Mosulului”, a declarat un jurnalist al Al Jazeera. „Aceştia spun că două clădiri importante ale oraşului au fost distruse de ISIL şi că au găsit mai multe maşini-capcană parcate în locuri strategice, la punctele de intrare şi de-a lungul pistei Aeroportului Internaţional din Mosul.” Aeroportul şi complexul militar, care cuprinde cuprinde barăci şi terenuri de antrenament, aflat de-a curmezişul unei suprafeţe apropiate de pista Bagdad-Mosul au fost capturate de ISIL în 2014, când au invadat oraşul. Operaţiunea de recuperare a celui de-al doilea oraş ca mărime din Irak a fost iniţiat în mod oficial în luna octombrie, iar în luna ianuarie partea de est a oraşului a fost declarată ca fiind „eliberată complet.”

Sute de studenţi de liceu au protestat împotriva violenţelor poliţiei din Franţa, blocând accesul la mai multe şcoli din Paris, într-una dintre ultimele adunări provocate violul suspect al unui elev de culoare cu un baston poliţienesc, scrie Al Jazeera. Poliţia a raportat 8 aresturi după încăierări izolate cu tinerii care au lansat obiecte şi care au provocat pagube unor proprietăţi pe marginea a ceea ce părea să fie, de altfel, o demonstraţie relativ paşnică. Protestarii sunt furioşi în legătură cu un pretins viol al unui tânăr de 22 de ani petrecut în data de 2 Februarie, în timpul unui arest petrecut într-o zonă din nordul Parisului, unde locuiesc un număr semnificativ de imigranţi. Tânărul, cunoscut doar sub prenumele de Theo, se află încă în spital, cu răni la cap şi în zona anală. Mai mult de 10 şcoli au fost vizate, la intrarea acestora fiind înghesuite coşuri de gunoi, cât şi alte obiecte. Pe unul dintre pancartele purtate era scris mesajul: „Răzbunare pentru Theo!”

Ministrul de externe filipinez, Perfecto Yasay, a afirmat  că se va adresa unui organism al drepturilor omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite argumentând că crimele produse de războiul dus de președintele Rodrigo Duterte împotriva drogurilor nu au fost sponsorizate de către stat, informează Reuters. Acesta a declarat că se va adresa Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizației Națiunilor Unite din Geneva, format din 47 de națiuni, în privința problemei războiului dus împotriva drogurilor. „Sistemul nostru de justiție nu tolerează încălcări ale drepturilor omului, nu tolerează execuțiile extrajudiciare sponsorizate de către stat. Acesta este adevărul“, a declarat Yasay.

Cel puțin 7 persoane au fost ucise și alte 17 au fost rănite  în urma unei explozii care a avut loc într- o piață din orașul Lahore, situat în estul Pakistanului,au declarat oficialii guvernamentali, informează Al Jazeera. Explozia a avut loc în continuarea unui șir de atacuri organizate în întreaga țară. „A fost un atac cu bombă”, a declarat Nayab Haider, purtător de cuvânt al poliției din provincia Punjab. „A fost amplasat un dispozitiv exploziv. Încă nu știu dacă a fost un dispozitiv cronometrat sau detonat de la distanță”, a adăugat acesta. Până în acest moment, nici un grup nu a revendicat atacul.

Mexic a condamnat noile prevederi emise de Statele Unite, care solicită ca aproape toți imigranții ilegali să fie expulzați, informează BBC. Noile reguli presupun trimiterea oamenilor fără acte în Mexic, chiar dacă aceștia nu sunt mexicani. Ministrul de externe mexican, Luis Videgaray, a declarat că țara sa nu poate „accepta deciziile unilaterale impuse de către un alt guvern“. Pentru a rezolva problema imigranților ilegali, secretarul de stat, Rex Tillerson și șeful de Securitate Internă, John Kelly, vor purta discuții cu președintele Enrique Pena Nieto, pe fondul uneia dintre cele mai grave rupturi din ultimii ani dintre cele două state.

Armata rusă a recunoscut, pentru prima dată, amploarea efortului său în ceea ce privește purtarea unui război informațional, declarând că acest război a luat amploare în perioada post-Războiul Rece, informează BBC. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că  „trupele militare informaționale ruse” au fost implicate într-o „propagandă inteligentă, eficientă”,  însă acesta nu a dezvăluit detalii despre echipă sau obiectivele acesteia. Această afirmație vine în urma acuzațiilor repetate ce vizează o serie de atacuri cibernetice realizate de statul rus împotriva națiunilor occidentale și, în special, împotriva NATO.  Luând cuvântul în fața deputaților ruși, Shoigu a declarat că „avem trupe informaționale care sunt mult mai eficiente și mai puternice decât fosta secțiune anti-propagandă“. Keir Giles, un expert militar rus, a avertizat că „războiul informațional dus de Rusia” ocupă o sferă mai largă decât actuala concentrare occidentală asupra „războinicilor cibernetici” și hackerilorȚ. „Scopul este acela de a controla informațiile sub orice formă“, a precizat acesta într-un raport al NATO numit: “Următoarea fază a războiului informațional rus”.

Președintele Donald Trump a declarat în fața a 20 de directori executivi ai marilor companii din SUA că intenționează să aducă milioane de locuri de muncă în Statele Unite ale Americii, informează Reuters. Trump va lansa o serie de propuneri care ar putea avea consecințe mari pentru companii, propuneri care includ un plan de revizuire a codului fiscal și un pachet de infrastructură, promisiuni care au făcut parte din programul său de campanie.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …