Material realizat de Delia Afilipoaie și Doina Bulearcă
Comisia Europeană a dezvăluit o nouă propunere care vizează reglementarea datelor industriale, informează Politico. În propunerea sa, Comisia sugerează acordarea mai multor drepturi de acces ale datelor generate de dispozitivele conectate către utilizatorii acestora, precum și partajarea către terți stabiliți personal, precum furnizori de servicii de reparații. Proiectul urmărește, de asemenea, încurajarea partajării datelor cu guvernele, pentru facilitarea prevenirii și abordării situațiilor de urgență, și impune ca furnizorii de cloud să permită clienților schimbarea facilă a furnizorului. Serviciile de prelucrare a datelor vor fi nevoite să ia măsuri tehnice pentru a evita solicitările ilegale de accesare a datelor și în țările din afara uniunii. Acest lucru deschide posibilități pentru piața de schimb, însă totodată a provocat și îngrijorări din partea industriei, legate de măsura în care accesul la date va trebui să fie partajat cu furnizorii de servicii independenți.
O instanță din Japonia a acordat despăgubiri persoanelor care au fost sterilizate forțat pentru prima dată, relatează The Guardian. Instanțele care au judecat cazuri similare au declarat în trecut că practica este neconstituțională, însă au respins cererile de despăgubire, spunând că termenul de prescripție de 20 de ani a expirat. Înalta instanță din Osaka a anulat o decizie a instanței inferioare și a ordonat guvernului să plătească o sumă totală de 27,5 milioane de yeni celor trei reclamanți, care au între 70 și 80 de ani. De asemenea, instanța a descris legea, care a fost abrogată în 1996, drept „inumană”.
Reprezentanții din Iran și Qatar au semnat 14 acorduri în timpul vizitei la Doha a președintelui Ebrahim Raisi, raportează Al Jazeera. Raisi a fost însoțit de ministrul petrolului Javad Owji și de ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, iar călătoria sa inclus și participarea la Forumul Țărilor Exportatoare de Gaze (GECF) din capitala Qatarului. Acordurile semnate între cele două țări variază de la cooperare comercială și diplomatică la sport și cultură. După întoarcerea sa, Raisi a declarat că „Relațiile bilaterale și problemele comerciale, economice, energetice, culturale și în special de investiții au fost discutate în cadrul întâlnirilor”.
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a ridicat ordinul de urgență invocat săptămâna trecută cu scopul de a pune capăt protestelor, informează ABC. Acesta a declarat că „amenințarea continuă”, însă urgența acută, precum și blocajele de la frontieră, s-au încheiat. Actul de urgență permitea autorităților să declare anumite zone drept zone interzise. De asemenea, permitea poliției să înghețe conturile bancare personale și corporative ale șoferilor de pe camion și să oblige companiile de remorcare să ridice vehicule. Protestul a crescut până când a închis câteva puncte de frontieră între Canada și SUA, precum și părți cheie ale capitalei timp de mai bine de trei săptămâni.
Marine Le Pen, candidata la președinția Franței din partea partidului Frontul Național, a fost nevoită să suspende campania de pe teren, străduindu-se să își asigure sponsorizările necesare, anunță Euronews. Aceasta a întâmpinat dificultâți cu obținerea angajamentelor de la primari, necesare pentru a se înscrie pe lista de vot. Candidații la președinția franceză trebuie să adune 500 de scrisori de sponsorizare de la primari pentru a fi eligibili oficial. Potrivit Conseil Constitutionnel, Le Pen ar fi reușit până acum să obțină doar 393 de astfel de scrisori. Doar șase candidați au obținut până acum cele 500 de angajamente necesare. Printre aceștia se numără Valérie Pécresse, Anne Hidalgo, Yannick Jadot, Fabien Roussel, Jean Lasalle și Macron.
Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că administrația de la Kremlin a evacuat personalul turei de noapte al fabricii de substanțe chimice Titan din Crimeea, relatează Reuters. Fabrica este situată la aproximativ 2 kilometri de teritoriul din Armyansk controlat de către guvernul de la Kiev. Vehicule blindate și personal militar au fost raportate recent în Armyansk. Kuleba a adăugat că „Guvernul de la Moscova pare să nu aibă limite în încercările de a falsifica pretexte pentru alte agresiuni”. Conform referințelor obținute de către serviciul de informații al Ministerului Apărării ucrainean, posibilitatea ca administrația de la Kremlin să pună la cale un atac terorist sau sabotaj chimic nu este exclusă.
Directorul executiv al companiei naționale ucrainene de gaz Naftogaz, Yuriy Vitrenko, a militat pentru penalizarea companiei rusești Gazprom pentru abuzuri de încredere, relatează Politico. Acesta a declarat că “este timpul ca Uniunea Europeană să înceteze să se ferească de o confruntare legală cu monopolul de export de gaze al Moscovei și să-și transfere investițiile în energie din Rusia.” Comisia Europeană a declarat în octombrie că adună dovezi pentru a porni o anchetă prin intermediul căreia să investigheze dacă activitățile companiei Gazprom pot fi considerate ilegale sau anti-competitive, capabile să crească prețurile la gaz pe teritoriul european.
Oficialii Republicii Centrale Africane au deschis o anchetă după ce patru soldați ai Legiunii Străine au fost arestați, relatează Radio France International. Aceștia operau sub un mandat al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și au fost deținuți în Bangui. Anunțul despre anchetă survine după ce reprezentanți ai Franței și Statelor Unite ale Americii au acuzat mercenari angajați de compania privată rusă de securitate Wagner că ar fi „executat și masacrat” zeci de civili. Procurorul din Bangui a declarat că soldații sunt de cetățenie franceză, italiană, română sau bulgară și se speculează că foloseau o mașină nemarcată cu logo-ul ONU. Reprezentanții armatei franceze și cei ai ONU susțin că soldații îl escortau pe generalul francez Stephane Marchenoir către aeroport.
Autorul ugandez Kakwenza Rukirabashaija a ajuns în Germania pentru a primi tratament medical, după ce a fost „torturat” în închisoare, relatează France24. Rukirabashaija a fugit din Uganda după ce a fost pus sub acuzare pentru insultarea președintelui Yoweri Museveni. Oficiali ai Uniunii Europene au cerut „o investigație comprehensivă” pentru abuzurile împotriva drepturilor omului din Uganda. Rukirabashaija a reușit să plece spre Germania cu ajutorul Agenției pentru Refugiați a Organizației Națiunilor Unite, după ce guvernul din Uganda i-a reținut pașaportul.
O delegație de oficiali de rang înalt din Sudan se îndreaptă spre Rusia pentru discuții asupra cooperării viitoare, relatează Al Jazeera. Noul guvern interimar al Sudanului a fost izolat după lovitura de stat militară din octombrie, din cauza comunității internaționale care i-a blocat accesul la ajutor străin. Aceasta este doar ultima dintr-un șir de vizite diplomatice ale noilor oficiali sudanezi, care au calătorit anterior în Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Sudanul de Sud. Guvernul din Sudan s-a confruntat cu o serie de proteste împotriva loviturii de stat, soldate cu zeci de persoane ucise și sute de persoane rănite.