Home / A fost azi în lume / A fost 23 decembrie în lume – Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Berlin a fost ucis, Putin anunță că este pregătit să viziteze Casa Albă dacă Trump îl invită, iar OMS anunță realizarea unui vaccin ”ultraeficient” împotriva Ebola

A fost 23 decembrie în lume – Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Berlin a fost ucis, Putin anunță că este pregătit să viziteze Casa Albă dacă Trump îl invită, iar OMS anunță realizarea unui vaccin ”ultraeficient” împotriva Ebola

Material realizat de Andra Velișcu și Roxana Zafiu

Poliția din Melbourne a arestat șapte suspecți care se pare că pregăteau un atac terorist în oraș, cu ocazia sărbătorii de Crăciun, scrie The Independent. Comisarul-șef Graham Ashton a declarat că aceștia urmau să folosească o armă și cuțite cu scopul de a ataca locații aglomerate din oraș, precum Catedrala Sf. Paul sau gara din strada Flinders. ’’În ultimele două săptămâni, am avut de condus o investigație în legătură cu ce noi considerăm a fi un posibil atac terorist’’, a spus acesta. ‘’Credem că exista intenția de a declanșa acest eveniment, posibil în ziua de Crăciun. Acest atac era plănuit, considerăm că urma să implice folosirea explozibililor, și am adunat dovezi pentru a susține această afirmație.’’ Graham Ashton a mai adăugat: ‘’Cu siguranță exista posibilitatea unui număr destul de mare de oameni care urmau să fie răniți sau omorâți în acest complot.’’ Din cei șapte arestați în raidurile de vineri dimineață, cinci bărbați rămân în custodia poliției după ce doi au fost eliberați. Toți se aflau sub supraveghere de săptămâni bune. Ashton a declarat că patru dintre aceștia erau născuți în Australia, de origine libaneză, iar al cincilea era cetățean australian născut în Egipt, toți având în jur de 20 de ani. Conform lui Graham, aceștia acționau pe cont propriu, fiind însă inspirați de propaganda ISIS.

Donald Trump, președintele ales al Americii, care va prelua funcția de luna viitoare, a spus, printr-un mesaj postat pe o rețea de socializare, fără a oferi însă și alte detalii, că SUA trebuie să își mărească substanțial capacitatea nucleară până când lumea va reveni la realitate în ceea ce privește armele nucleare, scrie BBC. Purtătorul său de cuvânt a declarat că acesta făcea referire la nevoia de a preveni creșterea capacității nucleare. Mesajul lui Donald Trump a fost postat la numai câteva ore după ce Vladimir Putin, în urma unei întâlniri avute cu consilierii săi militari, a afirmat că Rusia trebuie să crească potențialul nuclear de care dispune. Conform unui raport al Asociației Americane de Control al Armelor, Statele Unite dețin 7.100 de arme nucleare, pe când Rusia deține 7.300. “Trebuie să consolidăm potențialul militar al forțelor nucleare strategice, în special complexele de rachete, care pot penetra în mod fiabil orice sisteme de apărare anti-rachetă existente”, a spus Putin. ”Rusia”, a adăugat el “, trebuie să monitorizeze cu atenție orice modificări ale echilibrului puterii și în situația politico-militară din lume, în special de-a lungul frontierelor ruse”, referindu-se probabil la apărarea anti-rachetă americană în Europa de Est, Pentagonul susținând că aceasta există pentru a contracara Iranul.

Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Berlin, Anis Amri, a fost împușcat mortal de către polițiști în Milano, potrivit BBC. Criminalul tunisian deschisese focul asupra polițiștilor care îi ceruseră să se identifice în timpul unei patrule de rutină la primele ore în ziua de vineri. Autoritățile germane declară că amprentele confirmă că bărbatul ucis este Amri, acum încercând să afle dacă acesta avea complici. Atacul de luni din Berlin a dus la moartea a 12 persoane și la rănirea a altor 49. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că este ”ușurată” la auzul veștii, dar a adăugat că terorismul islamist este o amenințare recurentă pentru cetățenii germani. Obiectivul principal al Guvernului său este acela de a proteja cetățenii germani, a spus presei, subliniind că acest caz a ridicat ”multe întrebări”. ”Modificări ulterioare în privința legilor și reglementărilor noastre vor fi necesare”, a spus aceasta într-o conferință de presă. Între timp, Statul Islamic a dat publicității un video pentru a-l arăta pe Amri arătându-și loialitatea față de liderul grupării, Abu-Bakr al-Baghdadi. Acesta nu face nicio trimitere la atacul de la Berlin, pe care ISIS l-a revendicat curând după aceea.

Rebelii sirieni au bombardat orașul Alep vineri, omorând trei persoane, conform celor de la Reuters. Televiziunea de stat a raportat acest eveniment la o zi după ce insurgenții au  încheiat retragerea din ultima lor bucată de teritoriu din oraș. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un monitor de război britanic, a declarat că aproximativ 10 obuze au căzut în districtul al-Hamdaniya în sud-vestul orașului Alep. Rebelii care doresc să îl alunge pe președintele sirian Bashar al-Assad au bombardat în mod frecvent zonele din Alep care aflate sub controlul Guvernului de-a lungul conflictului, început în 2011. Distrugerile în acele părți ale orașului au fost mult mai puține decât în raioanele de est, pe care rebelii le-au deținut până în această lună. Ultimii rebeli au părăsit orașul târziu în ziua de joi, pentru a merge la vest de Alep, în cadrul unui acord de încetare a focului în care Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat ca aproximativ 35.000 de persoane, majoritatea civili, au plecat.

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a descoperit un vaccin extrem de eficient împotriva virusului Ebola, potrivit Le Monde. Vaccinul a fost folosit de 5.800 persoane din Guineea și nici unul dintre ei nu a dezvoltat maladia. Organizația Mondială a Sănătății consideră că acest vaccin este eficient contra virusului care a ucis mai mult de 11.300 de persoane în Africa de Vest în perioada 2013-2015. Vaccinul dezvoltat de guvernul canadian a fost injectat în Guineea la 5.800 de persoane în ultimele zece zile. “Acest lucru sugerează că vaccinul ar putea avea o eficiență de până la 100%”, spune Marie-Paule Kieny, asistent director general la OMS. Echipa sa de cercetare a calculat că în plină epidemie există o şansă de 90% ca vaccinul numit rVSV-ZEBOV să aibă o eficacitate de peste 80%. Efectele adverse constau într-o reacție febrilă sau reacție alergică sau un sindrom gripal, dar toate cele trei situații vor fi vindecate. Și copii de șase ani beneficiază de acest vaccin deși inițial acestora nu le era aplicat vaccinul, rămâne însă să se analizeze cât de sigur este pentru femeile gravide și cei mici.

ONU trebuie să supună din nou la vot prevederile israeliene cu privire la teritoriile palestiniene, confrom Al Jazeera. Consiliul de Securitate ONU va vota o rezoluție prin care i se cere Israelului să oprească colonizarea din teritoriile palestine, la o zi după ce Egiptul a retras textul rezoluției la presiunea Israelului și președintelui american Donald Trump. Reprezentanții din Noua Zeelandă, Malaezia, Venezuela și Senegal au propus proiectul de rezoluție, au înaintat rezoluția pe agenda Consilului de Securitate ONU. Cei 15 membrii ai Consiliului vor vota astăzi, iar oficialii occidentali au declarat că Statele Unite vrea ca proiectul de rezoluție să fie adoptat, ceea ce ar însemna o schimbare majoră a practicii din SUA de a proteja Israelul. Israelul s-a opus acestei rezoluții, iar premierul Benjamin Netanyahu a spus că măsura este anti-Israel şi a cerut Statelor Unite să voteze împotriva acesteia. Netanyahu și Trump se vor opune proiectului de rezoluție. Casa Albă a refuzat să comenteze.
O aeronavă aparținând companiei libiene Afriqiyah Airlines a fost deturnat de doi bărbați care și-au declarat simpatiile pentru fostul dictator Muammar Gaddafi, aterizând în cele din urmă în Malta fără incidente și cu toți pasagerii și membrii echipajului în siguranță, scrie Al Jazeera. Cei doi bărbați care au deturnat o cursă libiană internă cu 118 persoane la bord s-au predat autorităților pe insula Malta dupa ce au pretins că au grenade și au amenințat că aruncă avionul în aer dacă nu sunt îndeplinite cererile. Prim-ministrul maltez, Joseph Muscat, a declarat pe Twitter că toți pasagerii au fost eliberați în condiții de siguranță. Muscat spune că teroriștii s-au “predat” după ce i-au eliberat pe pasageri şi echipaj. Prim-ministrul a declarat că teroriștii au avut un singur pistol și o grenadă, iar al doilea pistol a fost găsit mai târziu în avion. Fostul lider libian Muammar Gaddafi a fost ucis într-o revoltă în 2011, iar în țara au avut loc mai multe revolte. Ministrul libian de Externe, Taher Siala, a confirmat că cei doi bărbați care au deturnat avionul au fost susținători ai dictatorului Gaddafi, iar aceştia au cerut azil politic în Malta. Siala a declarat că aceștia vor să înființeze un partid politic pro-Gaddafi. Unul dintre deturnatori a apărut la ușa avionului fluturând un steag verde – similar cu vechiul steag libian din perioada regimului Gaddafi.

Vladimir Putin, președintele Rusiei spune că e pregătit să viziteze SUA dacă Trump îl invită, conform Reuters. Vladimir Putin a declarat că se așteaptă ca relațiile SUA -Rusia să revină la normal și este pregătit să viziteze Statele Unite, în cazul în care președintele ales Donald Trump îl invită. “Dacă Trump mă invită să călătoresc în Statele Unite, voi merge, desigur,” spune Putin citat de agenția de știri RIA. “Mă aștept la o schimbare a relațiilor noastre și la o revenire la normal a interacțiunii între guverne cu scopul de a rezolva problemele cu care se confruntă țara noastră și lumea, în primă instanță în domeniile securității și dezvoltării economice”, a declarat Putin.

Oficialii israelieni îl acuză pe Obama și Kerry de “abandon”, relatează CNN. Israelul a criticat administrația Obama pentru faptul că nu și-a exprima opoziția față de un proiect de rezoluție al ONU care condamnă colonizarea. “Președintele Obama și secretarul Kerry sunt în spatele acestei mișcări rușinoase împotriva Israelului la ONU”, a declarat un înalt oficial israelian. Casa Albă a spus că nu va vota rezoluția, care a fost stabilită joi, dar a fost amânată. Un oficial palestinian a spus: “Nu avem nimic de spus despre acest lucru. Nici un președinte palestinian nu a tulburat ONU, mai mult decât președintele Obama.” New York Times a raportat în această săptămână că apropiații lui Obama nu au dezvăluit o poziție cu privire la modul în care SUA ar vota. Şeful echipei palestiniene de negociere, Saeb Erekat, consideră că Israelul ar trebui să fie făcut resposabil de către Comunitatea Internaţională. Au apărut diviziuni între administrația care își încetează activitatea-Obama care iniţial proteja Israelul prin dreptul de veto, însă acum se plănuieşte abţinerea de la vot, remarcându-se o distanţare faţă de Israel și viitoarea administrație Trump. Un oficial israelian a declarat pentru CNN că țara sa s-a apropiat de echipa lui Trump după ce a simțit că nu a reușit să convingă administrația Obama să se opună votului planificat. Trump se opune rezoluției ” aşa cum Statele Unite susţin demult timp, pacea întra israelieni şi palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părţi, nu prin impunerea unor condiţii de către Statele Unite. Actuala situaţie plasează Israelul într-o poziţie delicată în negocieri şi e nedreaptă pentru toţi israelienii”.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …