Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 23 august în lume – Un fost angajat Twitter a acuzat compania de lipsa unei infrastructuri de securitate care să protejeze utilizatorii, Președintele Turciei a promis că va continua să ofere susținere Palestinei, iar în Singapore raporturile sexuale între bărbați vor fi dezincriminate

A fost 23 august în lume – Un fost angajat Twitter a acuzat compania de lipsa unei infrastructuri de securitate care să protejeze utilizatorii, Președintele Turciei a promis că va continua să ofere susținere Palestinei, iar în Singapore raporturile sexuale între bărbați vor fi dezincriminate

Material realizat de Anca Barbu și Doina Bulearcă 

Un fost angajat Twitter a acuzat compania de inducerea în eroare a autorităților de reglementare federale cu privire la măsurile interne de securitate, conform unei investigații publicate de The Washington Post, citată de Euronews. Fostul șef al securității din cadrul Twitter, Peter Zatkto, a dezvăluit presei faptul că autoritățile au fost înșelate de companie cu privire la capacitatea sa reală de a se apăra împotriva hackerilor și a conturilor de tip spam, amintind de “deficiențe flagrante” ale Twitter în ceea ce privește confidențialitatea, siguranța și moderarea conținutului. Această investigație survine pe fondul unui conflict între Twitter și directorul executiv al Tesla, Elon Musk, după ce Musk a încercat să cumpere compania, însă s-a retras la scurt timp, pretinzând că reprezentanții Twitter au încălcat prevederile înțelegerii. Conform unui purtător de cuvânt al Twitter, “acuzațiile și sincronizarea oportunistă” ale lui Zatko par făcute pentru a “capta atenția și a face rău companiei”, în timp ce avocatul fostului șef al securității de la Twitter a declarat că nu există nicio conexiune între clientul său și Elon Musk.

 

Peiter ‘Mudge’ Zatko, a declarat că administrația indiană a forțat reprezentanții companiei Twitter să pună pe statul de plată un agent guvernamental, relatează Reuters. Conform lui Zatko, agentul guvernamental ar avea acces la la date sensibile ale utilizatorilor din cauza infrastructurii slabe de securitate a companiei. Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat în legătură cu acuzațiile lui Zatko „Ce am văzut până acum este o narativă falsă despre Twitter și practicile noastre de confidențialitate și securitate a datelor, narativă care este plină de inconsistențe, inexactități și îi lipsește un context important”. Zatko a punctat „Compania de fapt nu a dezvăluit utilizatorilor că echipa executivă credea că guvernul indian a reușit să pună agenți guvernamentali pe statul de plată al companiei”.

 

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a promis că va continua să ofere susținere Palestinei, în pofida ultimelor eforturi de reconciliere diplomatică cu Israelul, conform Euronews. Declarația lui Erdogan a venit în timpul unei vizite oficiale a omologului său palestinian, Mahmoud Abbas, la doar o săptămână după ce Turcia și Israelul au agreat asupra restabilirii relațiilor diplomatice și retrimiterea ambasadorilor, pentru prima oară din 2018.  “Pașii pe care îi urmăm în relația cu Israelul nu vor reduce în niciun fel susținerea pentru cauza palestiniană. Dimpotrivă, frații noștri palestinieni sunt de acord că acești pași vor contribui la o soluție pentru chestiunea palestiniană și vor îmbunătăți situația poporului palestinian.”, a declarat liderul turc. Mahmoud Abbas nu a comentat imediat pe tema reconcilierii dintre Turcia și Israel, însă a mulțumit Ankarei pentru sprijin: “Suntem conștienți că Turcia și instituțiile sale susțin poporul și statul palestinian în fiecare domeniu și că le susțin (interesele) pe arena internațională.”

 

Democratul Pat Ryan a câștigat turul special de alegeri pentru Camera Reprezentanților în circumscripția 19 din statul New York, învingându-l pe contracandidatul său republican, Marc Molinaro, raportează NBC. Turul special de alegeri pentru Camera Reprezentanților are posibilitatea de a indica trendul alegerilor de la mijlocul mandatului (mid-term elections) din luna noiembrie, extrem de controversate, în special în urma deciziei Curții Supreme a SUA de a anula dreptul federal la avort. Drepturile reproductive au fost în centrul campaniei electorale pentru circumscripția 19 din New York, democratul Pat Ryan, care a servit în armata americană, și-a concentrat mesajul pe ideea că lupta pentru libertate implică, fără îndoială, lupta pentru drepturi reproductive. De cealaltă parte, republicanul Marc Molinaro a susținut că turul special reprezintă “un referendum pe tema performanței președintelui Joe Biden”, îndemnând electoratul să “transmită un mesaj Washingtonului”.

 

Prim-ministrul din Singapore a anunțat că statul va dezincrimina raporturile sexuale între bărbați, însă nu are nicio intenție de a modifica definiția căsătoriei ca fiind între o femeie și un bărbat, relatează Reuters. În discursul său anual de ziua națională, Lee Hsien a anunțat abrogarea Secțiunii 377A din codul penal, o prevedere din perioada colonială ce criminaliza sexul între bărbați, fără să menționeze data la care va intra în vigoare măsura. Organizațiile pentru drepturile comunității LGBTQ+ din Singapore au salutat decizia premierului, însă au îndemnat, în același timp, ca acesta să nu fie influențat de vocile conservatorilor religioși ce solicită integrarea în constituția națională a prevederii conform căreia căsătoria este definită drept legătura dintre un bărbat și o femeie.

 

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să susțină Ucraina “pe termen îndelungat”, conform RFI. Liderul francez a transmis un mesaj video în cadrul Conferinței Platformei Crimeea, la șase luni de la inițierea războiului de către Federația Rusă. “Destabilizarea ordinii internaționale și dezechilibrele ce au urmat la nivel umanitar, energetic și alimentar sunt consecințele alegerilor făcute de Rusia în atacarea Ucrainei pe 24 februarie”. “În acest context”, a continuat președintele francez, “nu poate exista slăbiciune sau compromis, pentru că ține de libertatea noastră, a tuturor, și de pacea din toată lumea”. La șase luni de la invadarea Ucrainei, aliații vestici au susținut Kievul cu miliarde de dolari, însă, pe măsură ce războiul continuă, există voci ce susțin necesitatea implicării directe a aliaților în luptă, o măsură controversată și cu implicații neprevăzute.

 

Președintele yemen Rashad al-Alimi a ordonat forțelor separatiste din sudul țării să oprească operațiunile, relatează Al Jazeera. Forțele separatiste sunt susținute de administrația Emiratelor Arabe Unite, aceștia reușind să preia controlul recent asupra guvernoratului Shabwa. Ordinul a fost adresat șefului Consiliului Tranzițional Sudic (CTS), Aidarous al-Zubaidi și reprezintă o încercare din partea lui al-Alimi să intervină în așa fel încât să oprească o campanie a CTS împotriva facțiunilor rivale din guvern, care includ Partidul Islah. CTS a anunțat că a lansat o operațiune „anti-teroare” în guvernoratul Abyan, lângă regiunea Shabwa.

 

Fostul prim-ministru malaezian Najib Razak a fost condamnat la o sentință de 12 ani de închisoare pentru acuzația de corupție, relatează Al Jazeera. Anchetatorii au spus că aproximativ 4.5 miliarde de dolari au fost furate de la bugetul de stat, din care un miliard a ajuns în conturi bancare legate de fostul prim-ministru. Najib a fost condamnat de un tribunal in luna iulie 2020 de încălcare penală a încrederii, abuz de putere și spălare de bani pentru că a primit aproximativ 10 milioane de dolari de la SRC International.

 

Alegerile prezidențiale din Angola au fost programate să aibă loc miercuri, raportează Radio France International. Candidații favoriți sunt președintele actual Joao Lourenço care aparține partidului Mișcarea Populară pentru Eliberarea Angolei (MPLA) și candidatul de opoziție din partidul Uniunea Națională pentru Independența Totală a Angolei (UNITA) Adalberto Costa Júnior. Principalele probleme care au fost aduse în discuție la aceste alegeri sunt lupta împotriva sărăciei și crearea de noi locuri de muncă. Votanții au declarat că doresc schinbare și că sunt obosiți, mai ales în măsura în care 44% din populație trăiește sub limita sărăciei, în ciuda resurselor naturale de care țara dispune.

 

Ministrul francez de interne și teritorii de peste ocean, Gerald Darmanin, a declarat că va lucra la o propunere prin care infractorii minori vor fi trimiși la locuri de corecție conduse de armată, relatează Radio France International. Declarația a survenit în cadrul vizitei ministrului pe insula Mayotte din Oceanul Indian Francez. Darmanin a mai adăugat că locurile de corecție vor avea drept scop reabilitarea și corecția pentru copiii fără părinți sau tutori adecvați. De asemenea, a mai declarat că ofițeri de poliție și jandarmi i-au mărturisit în privat despre minori de vârsta de nouă ani care au folosit topoare și macete să atace ofițeri de poliție. „Astăzi, magistrații îi eliberează având în vedere că nu încarcerăm copii, dar trebuie totuși să le oferim un loc de pedeapsă și educație”, a adăugat Darmanin.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 11 noimebrie în lume – Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat un nou pachet de ajutor de 3,76 miliarde de euro pentru regiunile afectate de inundații, Prim-ministrul Japoniei, Shigeru Ishiba, a fost reales în parlament, deși coaliția sa a pierdut majoritatea în urma unor alegeri anticipate, Un tribunal italian a suspendat, pentru a doua oară, planul guvernului de a externaliza gestionarea migranților în Albania

Material realizat de Mihai Turcu Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a anunțat un nou pachet de …