Material realizat de Valeria Bortă
TITLURILE ZILEI
1. Nigeria declară că forțele sale aeriane ar fi asasinat mai mulți lideri ai grupării teroriste Boko Haram, informează Reuters. Potrivit oficialilor armatei nigeriene, printre liderii Boko Haram care au fost ținta atacului s-ar afla și liderul grupării, despre care se crede că a fost rănit. Între timp, în Nigeria a sosit și Secretarul de Stat american John Kerry, pentru a discuta subiectul. Avioanele guvernamentale au atacat grupul islamic vineri, în interiorul pădurii Sambisa, susțin reprezentanții forțelor aeriene. De asemenea, aceștia au adăugat că ”se crede că liderul acestora, așa-zisul ‘Abubakar Shekau’, este rănit grav la umăr.” În prima sa vizită în orașul Sokoto, diplomatul american a afirmat că lupta împotriva grupării Boko Haram va avea succes doar dacă autoritățile ar înțelege de ce oamenii se alătură grupării și dacă ar câștiga încrederea publicului.
2. Rusiei i s-a interzis să participe la Jocurile Paralimpice din cauza acuzațiilor de dopaj, relatează The Guardian. Președintele Comitetului Paralimpic Internațional a declarat că atitudinea categorică a organizației la capitolul anti-dopaj a fost reabilitată după ce curtea de arbitraj pentru sport (CAS) a respins cererea Rusiei de a nu fi exclusă din Jocurile Paralimpice de la Rio din septembrie din cauza acuzațiilor de dopaj. Președintele CPI, Sir Philip Craven, și-a exprimat satisfacția după ce panelul CAS a găsit decizia de a suspenda Rusia de la jocuri din motive de dopaj sponsorizat de stat a fi nici disproporționată și nici a nu viola regulile procedurale. Acesta a declarat că speră ca situația în cauză să catalizeze producerea unei schimbări în Rusia, adăugând că ”decizia de azi accentuează convingerea noastră că dopajul nu are ce căuta în sportul Paralimpic.”
3. Germania s-ar putea reîntoarce la serviciul militar obligatoriu pentru apărare civilă, cu scopul de a ajuta armata să facă față unui potențial dezastru, anunță BBC. Implicarea civililor este o parte importantă a noii politici de apărare ce urmează a fi discutată miercuri de guvernul german. Din cauza faptului că strategia a fost interceptată de canalele media, a fost provocată o dezbatere pe marginea creării rezervelor de mâncare și apă la îndemnul autorităților. În cazul unei crize, civilii ar putea fi obligați să direcționeze armata sau să le ofere combustibil și cazare, relatează agenția germană de știri GPA. Germanii în general nu s-au arătat îngrijorați de această noutate, cu toate acestea pe rețelele de socializare au circulat multe glume despre politica de stocare comparată cu un hamster care-și face rezerve.
4. Laserul spațial european Aeolus a depășit problemele tehnice ce-l împiedicau sa funcționeze, iar misiunea spațială europeană, care a fost creată pentru a realiza hărți ale vânturilor Pământului, a depășit problemele esențiale de funcționare, relatează BBC. În prezent, laserul este supus mai multor teste timp de câteva luni, urmând a fi lansat în orbită după ce acestea vor fi încheiate cu succes. Agenția Spațială Europeană a insistat să finiseze proiectul în ciuda dificultăților și a întârzierilor datorită potențialului pe care-l prezință proiectului în cauză. Cercetătorii se așteaptă ca laserul să revoluționeze modul în care este prezisă prognoza meteo, oferind preziceri mult mai exacte. Dr Ralph Cordey de la Airbus a declarat că ”e dificil să manevrezi un laser în spațiu, dar sunt mulțumit că am progresat cu această tehnologie în Europa, întrucât are mai multe potențiale aplicări, nu doar creare de hărți ale vânturilor.”
5. Adolescentele indigene din Canada sunt cele mai vulnerabile victime ale exploatării sexuale, dezvăluie CNN în cadrul unui reportaj. Rasismul și stigmatizarea se manifestă în multe forme, iar în societatea canadiană acestea se manifestă prin folosirea adolescentelor indigene drept jucării sexuale în traficul local de prostituție. Una dintre supraviețuitoare a acestor afaceri murdare este Lauren Chopek, care la vârsta de 14 ani a fost racolată pentru a fi traficată în orașul său natal, Winnipeg. Acum, la 19 ani a realizat că nu e vina ei că a devenit o victimă, afirmând că ”obișnuiam să mă învinuiesc pe mine însumi pentru tot.” Istoria lui Lauren nu este unică. Deși populația indigenă a Canadei reprezintă doar 4% din întreaga populație, mai mult de 50% din toate victimele traficului de sex din Canada sunt din rândurile populației indigene. Motivele pentru aceste abuzuri aduse populației indigene sunt variate, dar toate au la bază rasismul și sărăcia.
6. NASA a restabilit legătura cu o sondă spațială pierdută, informează CNN. Deși au pierdut contactul cu acesta pentru aproape 2 ani, NASA nu și-a încetat tentativele de a restabili legătura cu sonda spațială STEREO-B. Agenția spațială americană a anunțat că a reușit să restabilească legătura cu STEREO-B după ce aceasta a fost pierdută în Octombrie 2014. Sonda spațială, care lucrează în comun cu o alta, STEREO-A, pentru a studia Soarele, a fost pierdută în timpul unui test NASA. Misiunea STEREO a fost lansată în Octombrie 2006 și este alcătuită din cele 2 sonde, una dintre acestea este poziționată înaintea orbitei Pământului și alta în spate pentru a analiza fluxul de energie și materie ce ajung de la Soare la Pământ. După ce STEREO-B a fost regăsită, misiunea urmează a fi reluată după o monitorizare prealabilă a dispozitivului de cercetare spațială.
7. Liderul pakistanez al Mișcării Muttahida Quami (MQM), Altaf Hussain, aflat în exil la Londra a provoacat o serie de violențe și instabilitate în Pakistan, relatează The Guardian. Partidul, care domina cel mai mare oraș din Pakistan și era implicat atât în politica, precum și în comerțul statului, este supus acum declinului din cauza îndemnurilor spre violență provenite de la liderul său către suporterii MQM. Acesta a îndemnat simpatizanții MQM să atace sediile a 2 televiziuni, evenimente care au provocat moartea unei persoane și rănirea a altor 8. Violențele au avut loc în Karachi și au fost realizare de Muttahida Quami Movement (MQM) care au devastat sediile a 2 stații de televiziune. Violențele s-au soldat cu 8 răniți și un mort. Liderul MQM a acuzat în discursul său difuzat din Londra că Pakistanul este ”cancerul întregii lumi” și ”epicentrul terorismului”, revoltat pentru că media pakistaneză nu difuzează discursul său. În urma violențelor pe care le-a provocat și în urma reacției ostile trezite în Pakistan la adresa acțiunilor MQM, liderul exilat și-a cerut scuze în cursul zilei de marți, declarând că a fost supus unei puternice stări de stres.
8. Turcia a bombardat pozițiile ISIS din nordul Siriei, potrivit CNN. Acesta este cel de-al doilea atac consecutiv, provocat de faptul că ISIS ar fi atacat două orașe de frontieră ale Turciei, potrivit oficialilor turci. Marți, două bombe cu mortar au lovit o zonă rezidențială din Karkamis, un oraș din Turcia ce se găsește la aproximativ doi kilometri de orașul sirian aflat sub stăpânirea ISIS, Jarablus, relatează agenția publică de știri Anadolu. Oficialii turci pretind că atacul asupra ISIS este un răspuns la provocările ISIS. Cu toate acestea, atacurile asupra celor două orașe turce au survenit în urma faptului că Turcia a bombardat luni bazele ISIS din Jarablus, unde Anadolu declară că miliția rebelă luptă pentru a recuceri orașul de sub controlul grupării teroriste.
9. Adolescentele din Vietnam sunt traficate în China pentru a fi vândute ca soții, informează CNN. Satele vietnameze ce se află în imediata apropiere de hotarul cu China sunt un ”sol fertil” pentru traficul de ființe umane. Fete de chiar și 13 ani sunt păcălite sau drogate pentru a fi traficate în China prin intermediul bărcilor, motocicletei sau cu mașina. Adolescentele și femeile din Vietnam sunt o adevărată marfă pentru bărbații din China, unde politica unui singur copil și preferința generală pentru băieți au creat un dezechilibru demografic. Spus mai simplu, bărbații chinezi sunt ”însetați” după soții. Lan, una dintre fetițele traficate a mărturisit: ”voiam să plec, mai erau și alte fetițe în mașină împreună cu mine, dar eram păzite de câțiva bărbați.” ONG-urile locale lucrează împreună cu ONU în regiunile cu cele mai multe victime pentru a informa populația despre pericolul ce-i pândește, dar si pentru a salva tinerele pe punctul de a fi traficate sau de a le ajuta să se reintegreze în societate când sunt salvate.
10. Turcia evacuează orașul Karkemis în timpul unei campanii anti-ISIS, relatează BBC. Turcia a dat ordin locuitorilor orașului să evacueze zona din cauza atacurilor cu bombă din partea unei așa-zise grupări afiliate ISIS din Siria. Karkamis se găsește în imediata apropiere față de hotarul cu Siria și față de orașul sirian Jarablus, pe care rebelii susținuți de Turcia se așteaptă să-l ia de sub controlul ISIS în zilele următoare. Implicarea din ce în ce mai activă a Turciei în războiul din Siria doar a adăugat mai multă presiune asupra administrației și a serviciilor de securitate, în mod special în urma tentativei eșuate de lovitură de stat din iulie. Cu toate acestea, Turcia își menține scopul de eradicare a ISIS din apropierea hotarului său.