Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali
Sursă foto: France 24

A fost 23 aprilie în lume – Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali

Material realizat de Mihai-Marco Percă

 

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a anunțat introducerea de restricții în oferirea serviciilor consulare pentru bărbații care sunt eligibili pentru încorporarea în armată, anunță Radio Free Europe. Oficialul a anunțat că va reveni cu detalii privind procedura prin care bărbații încorporabili pot beneficia de servicii consulare la misiunile diplomatice și consulare ale Ucrainei din străinătate, în contextul intrării în vigoare a noii legi privind mobilizarea. Deși există prevederi pentru pedepsirea evitării serviciului militar, de la începutul războiului la scară largă dintre Ucraina și Rusia un număr necunoscut de bărbați ucraineni au părăsit țara, în ciuda introducerii unei interdicții pentru cei care au vârsta necesară pentru a lupta. Muncitorii migranți ucraineni nu s-au întors în țară, iar Rusia continuă agresiunea sa. Kuleba subliniază că în timp ce unii luptă pentru țară, alții nu pot beneficia de serviciile statului.

Oficialii orașului american Baltimore i-au dat în judecată pe operatorul și proprietarul vasului cargo Dali care s-a ciocnit cu podul Francis Scott Key luna trecută, conform The Guardian. Oficialii orașului susțin că proprietarul navei, Grace Ocean Private Ltd, și operatorul său, Synergy Marine Group, au fost “potențial neglijenți din punct de vedere penal” pentru că au provocat prăbușirea podului la 26 martie. În urma accidentului, podul s-a prăbușit, ducând la moartea a șase lucrători care efectuau reparații pe pod în acel moment. Potrivit autorităților metropolei americane, vasul a părăsit portul în ciuda alarmelor care indicau o alimentare necorespunzătoare cu energie. În cadrul procesului se solicită plătirea de despăgubiri pentru reconstrucția podului, pentru acoperirea pierderilor generate de întreruperea traficului maritim, dar și pentru operațiunile de înlăturare a resturilor actualei structuri prăbușite.

Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Volker Türk, s-a declarat „îngrozit“ de rapoartele cu privire la gropile comune descoperite la două dintre cele mai mari spitale din Fâșia Gaza, potrivit The Guardian. Echipe de apărare civilă palestiniene au început exhumarea trupurilor dintr-o groapă comună din afara spitalului Nasser din Khan Younis după retragerea trupelor israeliene din zonă. Există suspiciuni că mulți dintre acești morți ar fi femei, bătrâni și răniți, unii fiind găsiți legați și dezbrăcați. ONU condamnă atacurile aeriene israeliene din Gaza și îndeamnă la investigații cu privire la încălcările grave ale drepturilor omului. În același timp, forțele israeliene resping acuzațiile de îngropare în masă, susținând că au exhumat cadavre în încercarea de a găsi ostaticii luați de Hamas. Există îngrijorări că o invazie israeliană în Rafah ar putea duce la o catastrofă umanitară, deoarece locurile de refugiu sunt deja supraaglomerate, iar mulți oameni au fost deplasați de mai multe ori din cauza loviturilor aeriene.

 

Judecătorii unei instanțe din Moscova au respins recursul jurnalistului american, Evan Gershkovich, față de măsura arestului preventiv, informează DW. Acesta a fost arestat pe 29 martie 2023 și acuzat de spionaj. Gershkovich, reporter pentru Wall Street Journal, a negat acuzațiile de spionaj, la fel și angajatorul său și guvernul SUA. Gershkovich nu a fost încă judecat, iar detenția sa a fost prelungită până în iunie 2023. În cazul în care va fi condamnat, acesta riscă până la 20 de ani de închisoare. Autoritățile ruse nu au oferit dovezi privind acuzațiile formulate împotriva lui. Președintele rus, Vladimir Putin, a sugerat că jurnalistul ar putea fi eliberat în schimbul unui prizonier rus deținut în Statele Unite ale Americii, dar un acord în acest sens nu s-a materializat.

 

Parlamentarii britanici au aprobat legea controversată care prevede deportarea imigranților ilegali în Rwanda, conform DW. Ultimul obstacol în calea adoptării a fost depășit atunci când membrii Camerei Lorzilor, care au trimis de mai multe ori legea înapoi la Camera Comunelor, au fost de acord să nu mai efectueze modificări. Legea a reprezentat răspunsul guvernului lui Rishi Sunak față de hotărârea Curții Supreme potrivit căreia deportarea imigranților în Rwanda ar încălca dreptul internațional. Potrivit actului legislativ, instanțele vor fi obligate să considere statul est-african drept țară terță sigură, iar parlamentarii britanici vor avea puterea de a ignora părți ale dreptului internațional și ale legislației privind drepturile omului. Reducerea numărului imigranților reprezintă o promisiune a Partidului Conservator. Planul autorităților de la Londra a fost denunțat de către reprezentanți ai unor agenții ale Consiliului Europei și Organizației Națiunilor Unite.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …