Home / A fost azi în lume / A fost 22 septembrie în lume – Un nou efort pentru de-escaladarea tensiunilor agreat de Ucraina și Rusia, iar autoritatea electorală din Venezuela spulberă speranța opoziției de a organiza un referendum pentru demiterea președintelui

A fost 22 septembrie în lume – Un nou efort pentru de-escaladarea tensiunilor agreat de Ucraina și Rusia, iar autoritatea electorală din Venezuela spulberă speranța opoziției de a organiza un referendum pentru demiterea președintelui

Material realizat de Ionela Păpurică și Cristiana Mitran

Ucraina și separatiștii sprijiniți de Rusia au convenit miercuri să-și retragă trupele din trei orașe mici de pe linia frontului din estul Ucrainei, un proiect de de-escaladare-pilot, care este parte a ultimei încercari de a face armistițul atat de mult încălcat să fie respectat, relatează Reurers. În conformitate cu termenii acordului, forțele armate din ambele părți au accesul  interzis  la intrarea în trei zone, care au o suprafata de patru kilometri pătrați fiecare . Retragerea trebuie să înceapă în termen de o lună și să fie finalizată în termen de trei zile. Retragerea este rezultatul unui nou armistițiu încheiat pe data de 15 septembrie care a stimulat speranțele pentru procesul de pace, cu toate că nu a reușit să oprească toată violența din regiune. Conflictul a ucis peste 9.600 de soldați, civili și rebeli pro-rusi începând cu aprilie 2014. Planul a fost anunțat pentru prima dată săptămâna trecută  în timpul unei vizite la Kiev a  miniștrilor de externe ai Germaniei și Franței. Retragerea va fi observată pe parcursul a trei secțiuni ale liniei de frontiera de 480 km lungine , în orasele mici Stanytsia Luhanska și Zolote în regiunea Luhansk și Petrovske în regiunea Donețk, a declarat Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier, a salutat acordul, dar a spus că este  nevoie de mult mai multă muncă. “A trebuit să învățăm că nici pronunțările de bună voință și nici angajamentele cu privire la retragerea de arme nu  au fost suficiente pentru a realiza o încetare a focului de durată”, a declarat el ziarului Sueddeutsche Zeitung. “În cazul în care părțile implicate în conflict nu sunt dispuse să rămână la acordurile deja semnate, nu va exista nici un progres.”Deși  limitat geografic, cel mai recent acord marchează primul moment în care cele două părțile s-au angajat să-și retragă armele ușoare.

Noul primar al Romei a refuzat candidatura orașului pentru Jocurile Olimpice din 2024, miercuri, spunând că orașele-gazdă anterioare, cum ar fi Londra au rămas cu depășiri de costuri masive și datorii, relateaza The Telegraph. A gazdui  Olimpiada s-ar putea transforma rapid dintr-un “vis” într-un “coșmar” ,a  declarat  Virginia Raggi , făcând referire la  Jocurile găzduite de Londra, Sydney si Atena ca la un  “esec  la nivel mondial”, din cauza sumei de bani care a fost cheltuită.  Raggi a declarat că Italia încă mai plătește datorii pentru că a găzduit Jocurile Olimpice din 1960 și Cupa Mondială  din 1990. Ea  a citat un studiu realizat în acest an de Oxford University, care a constatat că costul presupus de gazduirea Jocurilor a fost de multe ori mult mai mare decât se prevăzuse inițial. Anunţul domnișoara Raggi a înversat o decizie luată de Ignazio Marino, predecesorul său ca primar, de  a pune capitala printre canditatele  pentru gazduirea Jocurilor Olimpice din 2024. Ar fi “iresponsabil”, ca orasul să găzduiasca Jocurile când Roma  are atât de multe alte probleme  de rezolvat, a spus ea. Primarul Romei considera ca organizarea unui astfel de eveniment în Roma ar fi împotriva intereselor oamenilor obișnuiți, citând un studiu care a constatat că aproape 70% din locuitorii orașului au fost împotriva acestei  idei. Respingerea  ofertei de a gazdui Jocurile Olimpice va trebui să fie aprobată de către consiliul municipal din Roma . În cazul în care este confirmată, în cursă rămân doar Budapesta, Paris și Los Angeles Câștigătorul va fi anunțat de către Comitetul Internațional Olimpic anul  următor  în septembrie.

Secretarul de Stat al SUA a solicitat ca  toate avioanele  să fie  amplasate  în zone-cheie ale Siriei pentru a salva armistițiul încheiat recent, în urma unui atac asupra unui convoi de ajutoare, relateaza BBC. Într-un discurs în forță la Națiunile Unite, John Kerry a declarat că viitorul Siriei a fost “agățat de un fir” .El a declarat că  atacul de luni, care a ucis 20 de civili, a ridicat îndoială dacă Rusia și guvernul sirian vor respecta termenii acordului de  încetare a focului. Moscova a negat implicarea sa în atac. Ministerul apărării rus declară acum că un avion american a fost în zona în care convoiul de ajutoare a fost blocat. Generalul Igor Konashenkov a spus că un avion Predator  a apărut deasupra convoiului câteva minute înainte de a fi luat foc, și a părăsit zona 30 de minute mai târziu. “Nu sar la concluzii nefondate. Numai proprietarii săi știu de ce drona a fost în zonă, la momentul potrivit și ce fel de sarcini a urmărit acolo”, a spus  generalul. El nu a acuzat în mod direct  drona SUA  de arderea convoiului de ajutor, dar a lasat de înțeles că o astfel de dronă ar putea efectua lovituri de mare precizie împotriva țintelor de la sol. Comentariile sale  au venit după declarația domnului Kerry că Rusia ar trebui să își asume responsabilitatea pentru atacurile aeriene. El a spus că simțea că Rusia a fost într-un “univers paralel”, după ce a ascultat discursul  omologul său rus, Serghei Lavrov cu privire la atac. Atacul de luni a determinat ONU să suspende toate convoaiele de ajutor în Siria. Domnul Kerry a declarat că zborurile ar trebui să se oprească “, în scopul de a de-escalada situația și de a  da o șansă asistenței umanitare să curgă fără obstacole “. Atacul a fost “ o lovitură grea pentru eforturile noastre de a aduce pacea în Siria “, a spus el .

Guvernatorul din Carolina de Nord a declarat stare de urgență în orașul Charlotte, după a doua noapte de proteste violente în urma uciderii unui bărbat de culoare de către poliție, relatează BBC. Protestatarii sunt revoltați după ce Keith Lamont Scott , în vârstă de 43 de ani a fost ucis de poliție marți.  Poliția a declarat că Scott a fost rugat în mod repetat să renunțe la arma lui înainte de a fi împușcat, însă familia lui a afirmat că acesta citea o carte la momentul respectiv. Șaisprezece ofițeri de poliție au fost răniți în tulburările de marți seara, guvernatorul Pat McCrory declarând starea de urgență după ce protestatarii au atacat jurnaliștii și alți oameni. A doua seară de proteste a început în mod pașnic, însă demonstrația a fost întreruptă de focuri de armă. Protestatarii au aruncat cu sticle și focuri de artificii către ofițeri în semn de revoltă ,iar poliția a tras cu grenade flash și gaze lacrimogene pentru a respinge mulțimea . Utilizarea forței letale de către poliție împotriva afro-americanilor a fost obiectul unor proteste la nivel national timp de doi ani în SUA.

Armata americană a declarat că militanții Statului Islamic ar fi atacat trupele trupelor americane cu sediul în Irak cu armament chimic, relatează BBC. Nimeni nu a fost rănit în atacul de marți asupra bazei americane, când o rachetă a aterizat la câteva sute de metri de trupele Statelor Unite la baza aeriană Qayara . Dacă această informație ar fi confirmată, se poate vorbi despre primul atac de arme chimice asupra forțelor de coaliție din Irak. Pentagonul a afirmat într-o declarație că trupele staționate la bază sunt echipate pentru a face față atacurilor chimice. Tot acesta a declarat că atacul chimic nu a afectat misiunea în nici un fel și nu a schimbat postura americanilor de securitate în zona din jurul bazei. Au existat 20 de cazuri documentate de arme chimice folosite împotriva luptătorilor kurzi din Irak, Statul Islamic fiind mult timp suspectat pentru că fabrică și folosește arme chimice în Irak și Siria.

Voluntarii din ”jungla Calais” au fost acuzați de refugiați că sunt exploatați sexual de către aceștia, inclusiv copiii imigranților având parte de acest tratament , informează The Independent. S-au descoperit acuzații grave la adresa unor voluntari neplătiți din lagărul aflat în nordul Franței, cu privire la întreținerea unor relații sexuale cu refugiații din acea zonă. După ce au apărut aceste acuzații, ICNUR, Agenția pentru refugiați a Națiunilor Unite, a cerut organizațiilor de caritate din Calais să impună politici de “toleranță zero” pentru orice tip de exploatare pentru a putea ajuta la menținerea integrității muncii de voluntariat. Liderii organizațiilor de caritate confirmă existența unor probleme serioase cu privire la comportamentul agresiv al voluntarilor, însă tot ei afirmă că este dificil de controlat acest comportament din cauza absenței standardelor umanitare din junglă, ceea ce înseamnă că nu există organizații oficiale de ajutor pe teren și nici un control asupra celor care intră să se ofere voluntar.

Un organism anticorupție afgan format în 2008 s-a dovedit a fi ineficient, lipsit de independență și a eșuat în verificarea deoarece acesta nu a verificat formularelor privind declarația de avere ale fostului președinte Hamid Karzai, relatează Reuters.  Inspectorul General pentru Reconstrucția Afgană (SIGAR) a constatat că formularele de declarație ale activelor depuse de Karzai, dar și de alți membri de rang înalt ai guvernului său au avut erori și omiteri substanțiale. Raportul scoate în evidență provocările cu care se confruntă în prezent Afganistanul în privința combaterii corupției. SIGAR  a constatat că atunci când Karzai a prezentat declarația sa de avere în septembrie 2015, acesta a declarat o sumă dintr-un cont bancar german, dar nu a dat un număr de cont, lăsând un câmp gol în dreptul sursei banilor respectivi. Karzai, care s-a confruntat cu multe critici pentru incapacitatea de a combate corupția în timpul mandatului său, nu a putut fi contactat pentru a da declarații. SUA a oferit aproape 113 miliarde de $ pentru reconstrucția în Afganistan din 2001, când forțele conduse de SUA  au invadat țara și au răsturnat regimul taliban .

Autoritatea electorală națională din Venezuela a spulberat speranțele opoziției de a organiza în acest an un referendum în acest an pentru înlăturarea președintelui Nicolas Maduro, care se confruntă cu un val de proteste și de scădere a popularității în ultimele luni, relatează Reuters. Dacă opoziția va reuși luna următoare să colecteaze cu succes semnături de la 20% din totalul alegătorilor care pentru a solicita plebiscitul, atunci s-ar putea discuta de organizarea unui referendum la jumătatea primului trimestru al anului 2017, au declarat membrii comisiei electorale.  Din cauza unei crize economice, ar putea avea loc noi alegeri prezidențiale, oferind opoziției șansa de a pune capăt celor 17 ani de socialism. Dacă anul viitor Maduro va pierde în cadrul referendumului, acesta va fi înlocuit de vicepreședintele său, menținând astfel Partidul Socialist la putere până la următoarele alegeri prezidențiale programate la sfârșitul anului 2018.  Membrii de opoziție au dorit ca pragul de 20% să fie fixat la nivel național și ca 19.500 de urne de vot să fie plasate în întreaga țară pentru a maximiza capacitatea opoziției de a înregistra semnături.

Cel puțin 43 de persoane au murit și 154 au fost salvate după ce o ambarcațiune are transporta aproximativ 600 de refugiați s-a răsturnat pe coasta Kafr al-Sheikh din Egipt, relatează Al Jazeera. Agenția oficială de știri egipteană a statului Egipt, MENA, a raportat miercuri că barca s-a răsturnat în largul coastelor Kafr al-Sheikh, la aproximativ 140 km nord de Cairo, iar echipele de salvare încă se află în căutarea mai multor supraviețuitori. Oficialii spun că 31 de cadavre au fost recuperate – 20 de bărbați, 10 femei și un copil. Un corespondent al agenției de știri Reuters a vazut mai târziu o barcă aducând încă 12 corpuri, astfel că numărul victimelor se ridică la 43. “Informațiile inițiale indică faptul că ambarcațiunea s-a scufundat deoarece numărul de pasageri transportați depășea cu mult limita normală. Barca s-a înclinat și migranții au cazut în apă” , a declarat un oficial al securității pentru agenția de știri Reuters. La bordul acesteia se aflau egipteni, sirieni și migranții africani, au declarat sursele de securitate. Primul ministru al Egiptului, Sherif Ismail, a declarat că toate resursele posibile vor fi direcționate în misiunea de salvare și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției. Destinația exactă nu a fost aflată imediat, însă unele surse susțin că vaporul se îndrepta spre Italia. Tot mai mulți oameni au încercat să treacă în Italia de pe coasta Africii de Nord în ultimele luni, în special din Libia, acolo unde traficanții de oameni operează cu impunitate relativă, dar, de asemenea, din Egipt. Peste 200.000 de refugiați au traversat Marea Mediterană în acest an, potrivit Organizației Internaționale pentru Migratie. Au fost înregistrate mai mult de  2.800 de decese  între ianuarie și iunie a acestui an, față de 1.838 în cursul perioadei anului trecut.

O pereche de bombardiere supersonice  ale SUA au zburat  miercuri peste Coreea de Sud, țară aliată, pentru a doua oară în ultimele săptămâni, într-un spectacol de forță în urma ultimului test nuclear al Coreei de Nord la începutul acestei luni, relatează Washington Times. Forțele SUA din Coreea au spus că unul dintre cele două bombardiere B-1B a aterizat la Osan Air Base, la 120 km (75 mile) de la granița cu Coreea de Nord, dar nu au spus când se va întoarce la Andersen Air Force Base din Guam. Astfel  de zboruri sunt comune atunci când  crește tensiunea în Peninsula Coreeană, care este punct de vedere tehnic într-o stare de război, deoarece Războiul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace. Statele Unite ale Americii au trimis, de asemenea, două bombardiere B-1B peste Coreea de Sud pe 13 septembrie. “Ceea ce aratăm  astăzi este doar un instrument dintr-o gamă largă de opțiuni. Alianța devine mai puternică în fiecare zi și rămânem pregătiți să apărăm și să păstram securitatea în Peninsula Coreeană și în regiune “, a declarat generalul locotenent Thomas Bergeson, comandant al Air Force SUA în Coreea de Sud. Coreea de Nord utilizează astfel de zboruri  și prezența militară americană în Sud, în propaganda sa ca o pretinsă dovadă de ostilitate SUA, motivând astfel  nevoia unui program de arme nucleare. Experții militari sunt îngrijorați de progresele nucleare făcute Coreea de Nord ce se apropie de obținerea capacității de a pune focoase nucleare pe o varietate de rachete balistice , un arsenal tot mai mare care ar putea include într-o  zi  o armă suficient de puternica , care ar putea ajunge pe continentul american .

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …