Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 22 martie în lume – Un atac clasificat drept „terorist“ a avut ca rezultat mai multe victime pe Podul Westminster din Londra, Germania va deporta doi presupuși teroriști născuți în țară, iar guvernul aceluiași stat a sprijinit un proiect de lege prin care sunt anulate condamnările făcute pe criterii de homosexualitate după cel de-al Doilea Război Mondial
Sky News

A fost 22 martie în lume – Un atac clasificat drept „terorist“ a avut ca rezultat mai multe victime pe Podul Westminster din Londra, Germania va deporta doi presupuși teroriști născuți în țară, iar guvernul aceluiași stat a sprijinit un proiect de lege prin care sunt anulate condamnările făcute pe criterii de homosexualitate după cel de-al Doilea Război Mondial

Material realizat de Cristiana Mitran și Ionela Papurica

  1. Un atac clasificat drept „terorist“ a avut ca rezultat mai multe victime pe Podul Westminster din Londra, cel puțin un atacator fiind împușcat de poliție în cursul zilei de miercuri, relatează Al Jazeera. Un atacator care a înjunghiat un polițist în apropierea Parlamentului Marii Britanii a fost împușcat de poliție, a declarat liderul Camerei Comunelor. Poliția metropolei a declarat că atacul este clasificat drept un „incident terorist până nu se dovedește contrariul.“ „Presupusul agresor a fost împușcat de către polițiștii înarmați, iar o ambulanță a fost prezentă la locul incidentului pentru a trata victimele,“ a informat liderul Camerei Comunelor, David Lidington. În prima fază, nu era clar dacă atacatorul era mort sau viu. „Pe măsură ce mă apropiam, vedeam un om căzut la pământ și cadre medicale care aveau grijă de el. Tot acolo era și o femeie care a fost, de asemenea, înjunghiată sau împușcată. A fost o mulțime de sânge,” a relatat martorul Martin Pearce pentru Al Jazeera. El a spus că a văzut cel puțin cinci victime. Politicianul și jurnalistul polonez Radoslaw Sikorski a postat un video pe Twitter a imaginilor pe pod, care prezintă mai multe persoane rănite ce se află la pământ.
  2. O rachetă nord-coreeană pare să fi explodat, miercuri, imediat după ce a fost lansată, au declarat militarii sud-coreeni și cei din SUA după detectarea celei mai recente dintr-o serie de teste nucleare, care au alarmat statele din regiune, relatează Reuters. Încercarea de lansare a fost făcută din apropierea orașului Wonsan, de pe coasta de est a Coreei de Nord, același loc de unde au fost lansate mai multe rachete cu rază medie anul trecut, numai una dintre lansări fiind reușită. „O rachetă pare să fi explodat în câteva secunde de la lansare,“ a declarat Dave Benham, comandantul forțelor americane din Coreea de Sud. Ministerul Apărării sud-coreean a declarat că au fost efectuate analize pentru a afla detalii suplimentare. Frecvența tot mai mare a testelor de rachete nucleare a determinat creșterea tensiunilor în zona, Coreea de Nord lansând patru rachete balistice foarte aproape de coasta de vest la 6 martie și în această săptămâna a efectuat un test de motor de rachetă despre care liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, a declarat că a dus la „o nouă naștere“ a industriei rachetelor.
  3. Pentagonul va ajuta la investigarea rapoartelor care relevă că cel puțin 33 civili au murit în apropierea orașului sirian Raqqa în timpul unui atac aerian al coaliției conduse de SUA, au declarat oficialii miercuri, în urmă acuzațiilor din presa locală și ale grupurilor de monitorizare cu sediul în străinătate, relatează Russia Today. „În acest moment, nu avem nici un indiciu că un atac aerian a lovit civili în apropierea Raqqa, așa cum susține Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului,“ a fost transmis printr-o declarație oficială a Operation Inherent Resolve, coaliția condusă de SUA împotriva ISIS. „Cu toate acestea, din moment ce am realizat mai multe lovituri în apropierea Raqqa vom furniza aceste informații echipei noastre pentru investigații suplimentare.” Conform rapoartelor locale ale mass-media, bombe de la un avion al coaliției condusă de SUA a lovit o școală în Al-Badia Al-Ad Dakhiliyah în partea de sud a Al-Mansur, unde cel puțin 50 familii din Raqqa, Palmyra și Alep se stabiliseră. Clădirea școlii a fost complet distrusă. Al-Mansu este la aproximativ 30 km la vest de Raqqa, regiune deținută de ISIS. Anterior în cursul acestei luni, oficialii de la Operation Inherent Resolve și-au asumat responsabilitatea pentru cel puțin 220 morți civili în Siria și Irak, în timpul campaniei împotriva ISIS. Cu toate acestea, grupul de monitorizare Airwars a afirmat că această cifra poate fi mult sub numărul real morților, care ar putea ajunge până la 2.700.
  4. Theresa May a fost confruntată cu dovezi că profesorii cumpără „stilouri, creioane și hârtie“ din propriile lor buzunare, din cauza reducerilor foarte dure de finanțare a școlilor, relatează The Independent. Jeremy Corbyn a acuzat prim-ministrul Marii Britanii și de forțarea profesorilor de a demite personal, creșterea dimensiunilor unei clase și scurtarea zilelor de școală. Profitând de cele mai mari reduceri de buget de la epoca Thatcher, liderul Partidului Laburist a acuzat-o pe May că încalcă o altă promisiune manifest – aceea de a oferi „o creștere în termeni reali în bugetul școlilor.“ Corbyn a citat o „scrisoare din inima“, de la un profesor identificat drept Eileen: „Profesorii achiziționează articole, cum ar fi stilouri, creioane, bastoane lipici și hârtie din propriile lor buzunare. Atacul a nemulțumit-o pe May, care a insistat că bugetele au fost „protejate“ și că școlile au primit „niveluri record de finanțare.” Dar această afirmație a fost demolată de către Institutul pentru Studii Fiscale (IFS), care a declarat că școlile de stat se confruntă cu reduceri de cheltuieli de 6,5 % pe elev. Corbyn a spus că „Ea a fost aleasă în mod clar pe baza unui angajament că nu va tăia fondurile școlilor și  exact acest lucru se întâmplă.”
  5. Germania va deporta doi presupuși teroriști născuți în țară, dar ai căror părinți sunt străini, cu o interdicție pe viață de a se întoarce în Germania, acesta reprezentând primul caz de acest gen din istoria Germaniei, relatează The Telegraph. Bărbații, un algerian în vârstă de 27 de ani și un nigerian în vârstă de 22 de ani, care s-au născut în Germania și locuiesc cu părinții lor în orașul german Göttingen, vor fi deportați în Africa după ce au fost arestați luna trecută. Ce doi au fost suspectată de planificare a ceea ce poliția a numit un „atac terorist cu potențial iminent,“ iar anchetatorii au spus cei doi bărbați au fost parte a scenei islamiste radicale din Göttingen – un pistol și un steag al ISIS-ului au fost găsite la casele lor în timpul raidurilor poliției locale. Curtea Federală Administrativă de la Leipzig a fost de acord marți că expulzarea lor ar trebui să fie pusă în aplicare, în ciuda încercării de a câștiga o amânare pentru că nu au comis infracțiuni grave încă. Ministrul de Interne al landului Saxonia Inferioară, Boris Pistorius a declarat că oamenii vor fi deportați cât mai curând posibil și nu mai târziu de jumătatea lunii aprilie.
  6. La Washington există o dramă provocată de Donald Trump și Paul Ryan care fac presiuni asupra colegilor republicani pentru a câștiga suficiente voturi pentru a putea trece proiectul de lege cu privire la îngrijirea sănătății, relatează CNN. În ceea ce privește republicanii, votul acestora tinde să se opună proiectului de lege, astfel că o minoritate de republicani relativ moderați, originari din New York, Iowa si New Jersey, au declarat miercuri că nu vor sprijini proiectul de lege, în timp ce un parlamentar chiar a afirmat răspicat că planul GOP pur și simplu nu este mai bun decât Obamacare. Trump și Ryan trebuie să obțină 216 voturi ale republicanilor și își pot permite doar 21 dezertări, în cazul în care nu li se alătură toți democrații. Trump a fost la întâlnirea cu parlamentarii de la Casa Albă să facă presiuni pentru voturi, însă a fost privit cu scepticism din partea acestora. Întrebat de un reporter dacă el intenționează să continue încercarea de a reforma sistemul de îngrijire a sănătății în cazul în care proiectul de lege eșuează, președintele pur și simplu a spus: „Vom vedea ce se întâmplă.” Trump a avertizat de pierderi mari la urnă în cazul în care republicanii nu reușesc să abroge și să înlocuiască Obamacare, iar Casa Albă insistă că nu există legislație sau un plan alternativ în cazul în care acest proiect de lege nu este adoptat.
  7. Aeronavele coaliției conduse de SUA au efectuat pentru prima dată un transport aerian, al luptătorilor aliați care duc o luptă cu grupul jihadist ISIS în Siria, informează BBC. Pentagonul a declarat că membrii Alianței Forțelor Democratice Siriene (SDF) au fost retrași în spatele liniilor ISIS aproape de barajul Tabqa, la vest de orașul Raqqa și că luptele grele au continuat în jurul barajului, considerat a fi o bază pentru sute de luptători străini. Potrivit Pentagonului, în afară de o importanță strategică și de furnizarea energiei electrică în regiune, barajul este considerat a fi utilizat de către ISIS și luptătorii străini care plănuiesc atacuri în afara Siriei. Există, de asemenea, un oraș, un aeroport militar și o exploatație unde se află închisoarea care deține ostaticii Statului Islamic. Purtătorul de cuvânt al Coaliției Col Joseph Scrocca a spus că toate aeronavele au revenit în condiții de siguranță și că trupele nu s-au confruntat cu focuri de armă sau explozii în timpul operației.
  8. Cabinetul din Germania a sprijinit un proiect de lege prin care sunt anulate condamnările făcute pe criterii de homosexualitate după cel de-al Doilea Război Mondial, în baza unei legi din epoca nazistă, informează BBC. Aticolul 175 din codul penal a fost eliminat, nu înainte ca 50.000 oameni să fie condamnați, mulți dintre ei fiind trimiși în închisoare din cauza stigmatului. Ministrul Justiției, Heiko Maas, a declarat că a fost o nedreptate flagrantă și cei care sunt încă în viață ar trebui să primească o compensație. Decizia guvernului german vine luni după ce Marea Britanie, a declarat că a grațiat 65.000 bărbați homosexuali și bisexuali care au fost condamnați în conformitate cu Legea Infracțiunii sexuale care incriminează actele homosexuale private din Anglia și Țara Galilor până în 1967 și mai târziu în Scoția și Irlanda de Nord. Cabinetul a decis, miercuri, să susțină un proiect de lege care anulează sentința și oferă despăgubiri tuturor celor afectați. Dacă legea este adoptată, fiecare om condamnat, care este încă în viață va primi 3.000 € sumă forfetară, plus încă 1.500 € pentru fiecare an petrecut în închisoare. Doar 5.000 de oameni sunt considerați a fi eligibili pentru compensare, mulți dintre condamnați ne mai fiind în viață.
  9. Marina americană a acuzat Iranul că pune în pericol navigația internațională din cauza „hărțuirii” navelor de război care trec prin Strâmtoarea Hormuz, afirmându-se că incidentele viitoare ar putea să conducă la un conflict armat, informează Reuters. Unul dintre ofițerii de comandă a marinei SUA a descris cum două seturi de bărci ale marinei iraniene au atacat rapid cele cinci nave flotilă pe care acesta le-a condus în strâmtoarea Hormuz marți, într-o călătorie din Oceanul Indian în Golf. A fost prima dată din moment ce președintele Donald Trump a preluat mandatul în luna ianuarie promițând o poziție mai dură față de Iran, când un operator de transport al  SUA a intrat într-o cale navigabilă îngustă, în cazul în care până la 30 % din exporturile de petrol la nivel mondial trec anual. S-a subliniat  o tensiune tot mai mare între SUA și Iran de la alegerea lui Trump, care a condamnat acordul nuclear din 2015 când predecesorul său, Barack Obama și liderii altor cinci puteri mondiale au atacat Teheranul, etichetând Republica Islamică una dintre cele mai puternice state teroriste.
  10. Ken Livingstone, fostul primar din Londra, a cerut suspendarea parlamentarilor superiori laburiști, acuzându-i de subminare conștientă, dând astfel dovadă de lipsă de loialitate, relatează The Independent. De asemenea, acesta a cerut reintroducerea automată a politicii de reselectare a parlamentarilor, Livingstone considerând că este ridicol ca acești parlamentari să aibă locuri de muncă pe viață, el făcând referință în mod explicit la Chuka Umanna și Wes Streeting. Intervenția lui Livingstone vine pe fondul conflictelor interne în ceea ce privește viitorul Partidului Laburist, cu liderul adjunct Tom Watson și secretarul general Len McCluskey, cei trei fiind angajați într-un război de cuvinte asupra unui presupus complot al grupului Corbyn pentru a consolida poziția de stânga prin asigurarea sprijinului financiar din partea uniunii. Fostul primar este în prezent suspendat din Partidul Laburist din cauza declarațiilor antisemite. În ceea ce privește suspendarea sa, acesta a declarat că îi este teamă că va trebui să fie supus unui control jurisdicțional în instanțele de judecată, iar problema pentru Partidul Laburist este că nu are vreo șansă să câștige un control judiciar. Livingstone a declarat că acesta s-a retras și că nu își caută vreun anumit birou și nu dorește să intre în Camera Lorzilor.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …