Home / A fost azi în lume / 2021 / A fost 22 martie în lume-Autoritățile din Bulgaria au expulzat doi diplomați ruși, Uniunea Europeană, SUA, Canada și Regatul Unit au anunțat un nou set de sancțiuni asupra Chinei, iar Parlamentul din Kosovo i-a oferit susținerea lui Albin Kurti pentru funcția de prim-ministru
Intalnire intre procurorii bulgari in cazul spionilor rusi

A fost 22 martie în lume-Autoritățile din Bulgaria au expulzat doi diplomați ruși, Uniunea Europeană, SUA, Canada și Regatul Unit au anunțat un nou set de sancțiuni asupra Chinei, iar Parlamentul din Kosovo i-a oferit susținerea lui Albin Kurti pentru funcția de prim-ministru

Material realizat de Dora Timar și Andrei Popa

Autoritățile din Bulgaria au expulzat doi diplomați ruși suspectați de spionaj în cadrul ministerului apărării al statului membru UE și NATO, informează Al Jazeera. Procurorii au anunțat că 6 persoane au fost arestate în contextul suspiciunilor de spionaj pentru Rusia, printre aceștia s-au numărat inclusiv reprezentanți ai ministerului apărării. Ministrul de externe a anunțat că diplomații ruși au fost declarați “persona non grata” și li s-au oferit 72 de ore să părăsească țara și Uniunea Europeană. Presupunerile susțin că spionii au transmis cu succes informații importante către Moscova, afectând securitatea Bulgariei, a Uniunii Europene, NATO și a Statelor Unite ale Americii. Conform canalului de televiziune Nova din statul balcanic, acești diplomați erau ofițeri care lucrau pentru inteligența militară a Rusiei. Procurorii au anunțat că persoanele arestate săptămâna trecută făceau parte dintr-o rețea de spionaj, condusă de fostul ofițer pentru inteligență militară din Bulgaria, a cărui soție a jucat un rol intermediar, prin comunicarea cu ambasada Rusiei din Sofia. Oficialii de la ambasadă au răspuns printr-o declarație pe Facebook exprimându-și “regretul față de acțiunile nefondate ale autorităților din Bulgaria, acțiuni care nu vor contribui la un dialog constructiv între Rusia și Bulgaria” adăugând că “Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri represive.”.

Zeci de reprezentanți ai Organizației Națiunilor Unite au solicitat oprirea discriminării și a atacurilor sexuale față de cetățeni din regiunea de nord a Etiopiei, Tigray, conform Reuters. Printr-o declarație comună a reprezentanților Națiunilor Unite, la care au participat comisarul pentru ajutor umanitar, Mark Lowcock, comisarul pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, și comisarul pentru refugiați, Filippo Grandi, le-a fost solicitat părților implicate în conflict să își protejeze cetățenii de abuzurile împotriva drepturilor omului, să condamne violența sexuală și să pedepsească agresorii. În declarație a fost specificată necesitatea inițierii unei investigații independente, în conexiune cu violența sexuală din regiunea instabilă a statului african, cu implicarea Națiunilor Unite prin Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. Reprezentanții ONU au prezentat date despre cele 106 instituții medicale din regiunea Tigray, informând că între decembrie 2020 și martie 2021, 70% din instituții au fost jefuite, 30% distruse și doar 13% mai sunt funcționale.

Liderii comunităților minoritare din Sri Lanka au solicitat membrilor Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului să ia în considerare discriminarea cu care se confruntă minoritățile în din țară, înainte de votul decisiv al Consiliului pentru proiectul de rezoluție, relatează Al Jazeera. Membrii Organizației Națiunilor Unite se pregătesc pentru a vota un proiect de rezoluție, după ce aceștia și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația “în curs de deteriorare” a drepturilor omului din Sri Lanka. Guvernul statului insular a fost ținta criticilor din cauza discriminării asupra minorității musulmane din țară. Decizia de anul trecut a guvernului de a incinera toate victimele care au decedat în urma infectării cu COVID-19 a atras o serie de condamnări din partea a numeroase grupuri internaționale pentru drepturile omului. Oficialii guvernului au eliminat această hotărâre în februarie anul acesta, după o vizită a prim-ministrului Mahinda Rajapaksa în Bangladesh. Alte critici aduse asupra politicilor anti-musulmane din țară au inclus dorința primului-ministru de a interzice burka, specific musulmană, în Sri Lanka. Michelle Bachelet,comisar ONU pentru drepturile omului, a cerut Curții Penale Internaționale inițierea unei investigații a războiului separatist de 37 de ani din țara din Asia de sud, care s-a finalizat în 2009, solicitând sancțiuni asupra generalilor și persoanelor acuzate de crime de război. Bachelet a acuzat guvernul din Sri Lanka de neglijare a promisiunilor în care asigura dreptate pentru mii de cetățeni uciși la finalul războiului.

Guvernatorul statului Sao Paolo a revenit cu acuzații dure la adresa președintelui Braziliei, Jair Bolsonaro, descriindu-l pe acesta ca fiind “un lider psihopat”, pentru modalitatea în care a abordat pandemia de coronavirus, relatează CNN. Guvernatorul Joao Doria a declarat în cadrul unui interviu că ,,Ne aflăm într-unul dintre cele mai tragice momente din istoria noastră, în care milioane de oameni plătesc scump pentru că au un lider psihopat și nepregătit la conducerea națiunii”. Liderul politic a mai declarat că președintele este vinovat pentru sutele de mii de decese din Brazilia, iar scepticismul lui cu privire la virus l-a determinat să facă “greșeli incredibile”, cea mai mare greșeală fiind aceea de a intra în dispute cu guvernatorii care încercau să protejeze populația Braziliei. Jair Bolsonaro s-a opus carantinării și măsurilor restrictive în mod repetat, criticând guvernatorii și primarii din țară pentru implementarea măsurilor de siguranță. Aproape toate centrele de terapie intensivă au fost ocupate în proporție de 80%, iar în 16 din cele 26 de state ale Braziliei sunt ocupate peste 90% din locurile de la ATI. Conform unei analize a datelor din fiecare stat, sistemele de sănătate se află la limita colapsului. Amânările programului de vaccinare și disputele președintelui cu ceilalți reprezentanți ai statului au dus la lipsa unui număr potrivit de doze de vaccin pentru populație.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au declarat că producătorii de vaccinuri anti COVID-19 ar trebui să urmeze modelul celor de la AstraZeneca și să ofere licența tehnologiei către alte fabrici, pentru a combate nedreptatea “grotescă” creată prin distribuirea inegală a vaccinurilor în lume, conform Reuters. Vaccinul creat de AstraZeneca, care conform noilor date prezentate în Statele Unite ale Americii s-a dovedit ca fiind sigur și eficient, este în momentul de față produs în diferite locații, precum în Coreea de Sud la Institutul SKBioScience și la Institutul Serum al Indiei. Directorul General al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a solicitat producătorilor să adopte acest model pentru creșterearezervelor de vaccin, în vederea oferirii mai multor doze către țările în curs de dezvoltare prin programul COVAX. Tedros a declarat în cadrul unei conferințe că “Distanța dintre numărul de vaccinuri administrate în țări bogate și numărul de vaccinuri administrate prin programul COVAX este în creștere și devine mai grotescă în fiecare zi. Distribuția inechitabilă a vaccinurilor nu este doar o indignare morală, este de asemenea un eșec economic și epidemiologic.”. 

Statele Unite ale Americii au trimis o echipă de diplomați în Mexic și Guatemala pentru a negocia soluționarea migrației crescute de la granița dintre Mexic și SUA, relatează Reuters. Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat un ordin de trimitere a diplomaților, acompaniați de coordonatorul granițelor de la Casa Albă, Roberta Jacobson, în Mexic și Guatemala pentru a dezbate tema fluxului ridicat al migrației de la granița dintre SUA și Mexic. Directorul de Comunicare de la Casa Albă, Jen Psaki, a declarat că SUA va fi deschisă să colaboreze cu instituțiile locale ale statelor din America Centrală pentru a analiza problemele de la nivel local și pentru a informa cetățenii că în prezent, datorită pandemiei Covid-19, nu este cel mai favorabil moment pentru a călători. Misiunea diplomaților va face un tur de mai multe zile în cele două state, unde au fost programate mai multe întrevederi cu oficialii acestora.

Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada și Regatul Unit au anunțat un nou set de sancțiuni asupra Chinei pentru abuzurile împotriva drepturilor fundamentale ale omului din regiunea Xinjiang, informează Reuters. Statele democratice din Vest au impus un set de sancțiuni asupra liderilor din China pentru abuzurile comise împotriva populației musulmane Uighur din regiunea Xinjiang, unde Statele Unite ale Americii acuză China de orchestrarea unui genocid. Beijingul a răspuns cu printr-o varietate de sancțiuni asupra Uniunii Europene, fiind vizați parlamentari europeni, diplomați, instituții și familii a căror afaceri se desfășoară pe teritoriul chinez. Guvernul chinez a negat toate acuzațiile de abuz împotriva drepturilor fundamentale ale omului. Wang Yi, ministrul afacerilor externe și secretar de stat al Chinei, a declarat că sancțiunile bazate pe minciuni nu sunt acceptabile. 

 Arabia Saudită le-a propus rebelilor Houthi, din Yemen, un plan de încetare a focului care să cuprindă întreaga regiune, conform Al Jazeera. Ministrul de externe, Prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că Arabia Saudită a înaintat rebelilor grupării Houthi din Yemen un plan de armistițiu, sub patronajul Organizației Națiunilor Unite, care să cuprindă întreaga regiune. Acordul prevede încetarea tuturor focurilor și permite derularea liberă a zborurilor în aeroportul din Sanaa, capitala rebelilor din Yemen. Ministrul de externe a mai declarat că acordul va intra în aplicare imediat ce va fi semnat de reprezentanții grupării Houthi, astfel încetarea focurilor depinde doar de decizia grupării rebele. Acordul va mai permite și deschiderea portului din Hodeidah, pentru importurile de alimente și combustibil. Arabia Saudită speră că prin acest tratat de pace provizoriu, guvernul Președintelui Abd Rabbu Mansour Hadi, susținut de Arabia Saudită, va resuscita negocierile politice cu gruparea rebelă Houthi. 

1.   Parlamentul din Kosovo i-a oferit susținerea lui Albin Kurti pentru funcția de prim-ministru, după mai mult de o lună de la alegerile generale, informează Reuters. După mai mult de o lună de negocieri, Parlamentul statului balcanic l-a susținut pe Kurti pentru funcția de prim-ministru, urmând ca acesta să formeze o nouă echipă cu care va guverna statul. Albin Kurti, în vârstă de 46 de ani, este un susținător al stângii politice și un naționalist albanez. Coaliția din care acesta face parte a reușit să asigure 67 de voturi din 120, pentru investirea sa în funcția de prim-ministru. Kurti a declarat că prioritățile guvernului său vor fi lupta împotriva corupției și formarea de noi locuri de muncă. Kosovo are cea mai tânără populație din Europa, iar rata șomajului este de 30%.Statul cu capitala la Priștina și-a declarat independența față de Serbia în 2008, însă Rusia, China și câteva state membre UE nu o recunosc pe plan internațional. Dacă primul-ministru plănuiește ca noul guvern să înceapă un demers de integrare în Uniunea Europeană, acesta ar trebui  să îmbunătățească relațiile cu Serbia, unde Kurti a declarat că este deschis la negocieri cu Belgradul.

1.   AstraZeneca a declarat că vaccinul produs de ei prezintă o eficiență de 79% împotriva virusului Sars Cov 2 pentru orice categorie de vârstă, rezultatele fiind obținute printr-un studiu efectuat de Statele Unite ale Americii la care au participat aproximativ 30 de mii de oameni, informează Associated Press. Compania speră ca noul studiu realizat în SUA va recâștiga încrederea statelor în vaccinul AstraZeneca, care cu o săptămână în urmă au sistat procesul de vaccinare după apariția unor cheaguri de sânge ca reacție adversă la vaccin. Studiul a fost aplicat pe 30.000 de pacienți și a dezvăluit eficacitatea de 79% a vaccinului, incluzând și populația vârstnică. Pe parcursul studiului niciun pacient nu a necesitat o perioadă de spitalizare și nici nu a declarat efecte grave ca reacție adversă, precum în cele 5 cazuri în care s-au format cheaguri de sânge, descoperite în Regatul Unit și câteva state membre UE. Șeful cabinetului biofarmaceutic al AstraZeneca, Mene Pangalos, a declarat în urma afișării  rezultatelor că speră ca îndoielile asupra eficacității vaccinului să fie anulate.




Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 20 ianuarie în lume – Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul Climatic de la Paris, Autoritățile Republicii Moldova au anunțat intenția de a trimite gaz către regiunea separatistă, Transnistria, Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump înaintea inaugurării sale ca al 47-lea președinte al Statelor Unite

Material realizat de Nicoleta Dumitru    Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Acordul …