Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 22 mai în lume – Autoritățile din Columbia au suspendat armistițiul cu grupul armat Estado Mayor Central, Prima femeie astronaut dintr-o țară arabă a ajuns la Stația Spațială Internațională iar Autoritățile germane au depus acuzații împotriva a patru suspecți pentru că ar fi vândut software de supraveghere serviciilor de informații din Turcia

A fost 22 mai în lume – Autoritățile din Columbia au suspendat armistițiul cu grupul armat Estado Mayor Central, Prima femeie astronaut dintr-o țară arabă a ajuns la Stația Spațială Internațională iar Autoritățile germane au depus acuzații împotriva a patru suspecți pentru că ar fi vândut software de supraveghere serviciilor de informații din Turcia

Material realizat de Emilia Popescul.

Autoritățile din Columbia au suspendat armistițiul național cu grupul armat Estado Mayor Central (EMC) după ce patru tineri indigeni au fost uciși, informează Reuters. Cei patru minori au fost recrutați cu forța de către grup și apoi au fost uciși când au încercat să scape. Grupul a fost fondat de foștii membri dizidenți al unui grup anterior de rebeli, FARC, acum demobilizat, care au refuzat să accepte acordul semnat de organizație. Mișcarea de reactivare a ofensivelor militare împotriva EMC în sud-estul țării reprezintă cel mai recent obstacol pentru eforturile de pace ale președintelui Gustavo Petro. Reprezentanții guvernului au declarat că „acordul de încetare a focului cu acest grup în regiunile Meta, Caqueta, Guaviare și Putumayo este suspendat și vor începe operațiuni ofensive în următoarele 72 de ore”. Armistițiul a fost eficient în alte provincii, unde va rămâne valid. 

Organizația Națiunilor Unite a îndemnat părțile implicate în războiul din Sudan să onoreze noul armistițiu de 7 zile, relatează AP News. Conflictul, care a început pe 15 aprilie, nu a arătat semne de încetinire, în ciuda a șase declarații anterioare de încetare a focului de către ambele părți. Toate armistițiile anterioare au fost încălcate. Violența a fost cea mai severă în regiunea Khartoum și în regiunea Darfurului de Vest, unde Rapid Support Forces păstrează o prezență armată puternică. Conform estimărilor, peste 700 de persoane au fost ucise, inclusiv 190 de copii,  6.000 au fost rănite, iar peste 1 milion au fost strămutați. Volker Perthes, specialist în științe politice, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la dimensiunea etnică îngrijorătoare a războiului, cea mai vizibilă în regiunea Darfurului. La începutul anilor 2000, comunitățile africane din Darfur care s-au plâns de multă vreme de discriminare s-au revoltat împotriva guvernului de la Khartoum. Oficialii au răspuns cu o campanie militară pe care Curtea Penală Internațională a încadrat-o drept genocid.

Autoritățile germane au depus acuzații împotriva a patru suspecți pentru că ar fi vândut software de supraveghere serviciilor de informații din Turcia, conform Deutsche Welle. Procurorii au declarat că suspecții au încălcat intenționat cerințele de licențiere pentru mărfurile cu dublă utilizare, prin vânzarea de software de supraveghere către țări din afara Uniunii Europene. Angajații FinFisher, cu sediul în Bavaria, au fost acuzați de încălcări comerciale ale actului german de comerț și plăți în trei cazuri separate. Firma a încheiat un acord în valoare de peste cinci milioane în 2015, pentru a vinde software de monitorizare a informațiilor în Ankara, împreună cu pregătire și suport tehnic. Surse din interiorul anchetei au declarat că software-ul Finspy a fost furnizat unei mișcări de opoziție turcească în 2017 pentru a fi descărcat de pe un site web fraudulos „pentru a le spiona”.

Prima femeie astronaut dintr-o țară arabă a ajuns la Stația Spațială Internațională(SSI), informează BBC News. Rayyanah Barnawi este unul dintre cei doi saudiți din a doua misiune privată a Axiom Space. În timpul celor 10 zile programate pe orbită pe SSI, omul de știință în vârstă de 34 de ani intenționează să efectueze cercetări cu privire la cancerul de sân și celule stem. Ea speră să inspire femeile din Orientul Mijlociu. Într-un videoclip filmat în spațiu înainte de a ajunge la SSI, ea a declarat: „Pentru oamenii din întreaga lume, viitorul este foarte luminos.” La o conferință de presă, ea a menționat că a deveni prima femeie astronaut saudit care a mers în spațiu a fost „o mare plăcere și onoare”. De asemenea, a afirmat că așteaptă cu nerăbdare să-și împărtășească experiența la bordul SSI  cu copiii, prin videouri.

Un studiu realizat de o echipă internațională de cercetători a arătat că plantațiile de cacao distrug pădurile protejate din vestul Africii, relatează The Guardian. S-a constatat că producția de cacao a fost legată de 360.000 de hectare dintr-un total de 962.000 (37,4%) din defrișările din cele 2000 de zone protejate din Coasta de Fildeș, și 26.000 dintr-un total de 193.000 de hectare (13,5%) din defrișarea zonelor similare din Ghana. Comerțul global cu ciocolată a fost estimat a fi în valoare de peste un trilion de dolari anul trecut. Cacao, cel mai important ingredient al său, este produs din semințele copacului tropical Theobroma, originar din America de Sud. Cu toate acestea, cea mai mare parte este acum produsă în Africa, Coasta de Fildeș și Ghana, reprezentând două treimi din producție. Se estimează că Coasta de Fildeș a pierdut mai mult de 90% din păduri din 1950, în timp ce Ghana se crede că a pierdut cel puțin 65%.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 16 și 17 noiembrie în lume – Joe Biden a aprobat utilizarea de către armata ucraineană a rachetelor americane ATACMS, Finlanda găzduiește primul exercițiu major de artilerie al NATO de la aderarea sa la alianță, În regiunea separatistă Abhazia protestatarii au continuat să ocupe clădirea parlamentului

Material realizat de Andrei Rus și Irina Dudu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, …