Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 22 iunie în lume – Guvernul de la Sofia a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, Rusia consolidează relațiile economice și diplomatice cu Iran, Președintele Turciei și prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-au propus normalizarea relațiilor dintre cele două state
Sursă foto: government.bg

A fost 22 iunie în lume – Guvernul de la Sofia a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, Rusia consolidează relațiile economice și diplomatice cu Iran, Președintele Turciei și prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-au propus normalizarea relațiilor dintre cele două state

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a ajuns în Iran cu scopul de a consolida relațiile diplomatice și economice dintre Moscova și Teheran, conform Reuters. Agenția de presă de stat a Iranului a confirmat faptul că printre obiectivele acestei vizite a oficialului rus se numără abordarea „problemelor internaționale și regionale”, posibilitatea revenirii Teheranului la acordul nuclear din 2015 și stimularea cooperării energetice dintre cele două state. Rusia și Iran se află în poziții asemănătoare din punct de vedere economic, statul european fiind supus unor sancțiuni dure în urma invadării Ucrainei, în timp ce statul din Orientul Mijlociu se confruntă cu penalizări economice drastice încă din 2018, din partea Statelor Unite ale Americii. Lavrov urmează să-i întâlnească pe omologul său, Hossein Amirabdollahian, și pe președintele de la Teheran, Ebrahim Raisi, vehiculându-se concretizarea unor negociere pentru schimbul de gaz natural și petrol între cei doi actori internaționali, cât și amenajarea unui centru pentru logistică.

Guvernul de la Sofia a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură, coaliția formată de prim-ministrul Kiril Petkov a condus executivul bulgar pentru doar șase luni, relatează Reuters. Guvernul lui Petkov adoptase o poziție dură față de Moscova, susținea o retorică pro-europeană și propunea ca obiectiv principal combaterea corupției în statul est-european. Opoziția a propus moțiunea de cenzură pe fondul acuzațiilor conform cărora guvernul nu a adoptat măsuri relevante și timpurii pentru a preveni degenerarea crizei economice în cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene. Bulgaria se îndreaptă către al patrulea rând de alegeri din aprilie 2021 până în prezent, în acest moment fiind puse în pericol atât accesarea a milioane de euro din fondurile de redresare economică oferite de UE, cât și posibilitatea de a trece la moneda unică Euro în 2024.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), a pornit într-o vizită oficială la Ankara, pentru a discuta cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu scopul de a normaliza relațiile dintre cele două state, raportează Al Jazeera. Aceasta este prima vizită oficială dintre cei doi lideri de la uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, în 2018. În luna aprilie a acestui an, Ankara a amânat investigațiile și procesul, pentru a remedia relațiile diplomatice dintre cele două state. Mai mult decât atât, judecata a fost mutată la tribunalul de la Riad, grupurile pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei, indicând faptul că Arabia Saudită nu va organiza un proces corect. Erdogan caută susținere financiară înaintea alegerilor din 2023, în timp ce MBS a demarat o politică prin care caută parteneri alături de care să formeze legături, la baza cărora se află resursele de petrol ale Arabiei Saudite, pentru a ameliora criticile aduse la adresa statului din Orientul Mijlociu pentru abuzuri comise asupra drepturilor omului.

Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a infirmat declarațiile oficialilor ruși conform cărora ar fi fost demarată o blocadă feroviară ce viza enclava Kaliningrad, informează BBC. Una din modalitățile folosite pentru transportul de călători și marfă către enclavă este calea ferată care trece prin Lituania. Statul baltic a interzis exportul de oțel și alte metale către Rusia, ca sancțiuni pentru invadarea Ucrainei. Oficialii de la Kremlin au catalogat aceste acțiuni drept „ilegale și inacceptabile”. Simonyte a adăugat ca tranzitul și transportul de persoane de pe această rută nu au fost afectate, în timp ce sancțiunile au fost resimțite numai pentru 1% din traficul de mărfuri. Aceasta a mai adăugat că „Lituania acționează în concordanță cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei pentru agresiunea și războiul împotriva Ucrainei”.

Serviciile secrete britanice au indicat în cadrul celui mai recent raport că aproximativ jumătate din forțele armate și paramilitare ruse din regiunea Donețk și-au pierdut viața de la începutul războiului din Ucraina, conform BBC. Forțele ruse și-au îndreptat atenția asupra cuceririi Lisichanskului, guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, declarând că până acum orașul a suferit „distrugeri colosale”. Acesta a mai adăugat că orașul „soră” al Lisichanskului, Sievierodonețk este „un iad” în care au mai rămas între 7.000 și 8.000 de oameni. Din pricina intensității atacurilor, a armelor învechite și a moralului scăzut, serviciile secrete britanice aproximează că aproximativ 55% din soldații forțelor ruse din Donețk și-au pierdut viața. Kremlinul nu oferă statistici oficiale, însă ombudsmanul pentru drepturile omului din așa-numita Republică Populară Donețk a confirmat moartea a 2.128 de soldați, alți 8.897 fiind răniți, doar în Donbas. Dezertori ai grupurilor paramilitare, precum Yevgeniy Mikhailov, au confirmat faptul că au fost trimiși civili în prima linie a conflictului, deoarece Moscova nu a mai trimis recruți în regiunea Donețk.

Despre Cuciureanu Mircea Andrei

Vezi și

A fost 9 ianuarie în lume – Parlamentarii din Liban au ales un nou președinte, Ministrul de externe din Nigeria și omologul său din China au anunțat sporirea cooperării între cele două state iar Elon Musk a găzduit o discuție pe platforma X cu lidera partidului Alternativa pentru Germania (AfD)

Material realizat de Mircea-Andrei Macovei și Nicoleta Dumitru. Parlamentarii din Liban au ales un nou …