Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 22 ianuarie în lume – Guvernatorul Floridei s-a retras din cursa pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale, parlamentul Turciei urmează să dezbată candidatura Suediei la NATO, iar autoritățile din Camerun au lansat primul program național de vaccinare împotriva malariei din lume
Sursa foto: The New York Times

A fost 22 ianuarie în lume – Guvernatorul Floridei s-a retras din cursa pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale, parlamentul Turciei urmează să dezbată candidatura Suediei la NATO, iar autoritățile din Camerun au lansat primul program național de vaccinare împotriva malariei din lume

Material realizat de Cristina Popescu și Mihai-Marco Percă

Parlamentul Rusiei a început să analizeze un proiect de lege care ar permite statului să confiște proprietatea persoanelor condamnate pentru defăimarea forțelor armate, conform Radio Free Europe. Măsura, care ar afecta mii de ruși care au criticat invazia Ucrainei, a fost comparată cu vânătoarea de vrăjitoare din timpul conducerii dictatorului sovietic Iosif Stalin. Criticarea a ceea ce autoritățile au numit „operațiunea militară specială“ a fost incriminată la puțin timp de la începerea războiului, în urmă cu aproape doi ani.

Aproape întreaga colecție de opere de artă a Galeriei Naționale de Artă din Sukhumi a fost distrusă în urma unui incendiu, potrivit BBC. Conform autorităților regiunii separatiste Abkhazia, aproximativ 4000 de lucrări au fost distruse în urma deflagrației care ar fi pornit de la un scurtcircuit. Directorul galeriei de artă, Suram Sakanya, a declarat că operele de artă, colecționate începând din 1963, au supraviețuit războiului civil cu Georgia din anii ’90 și că pierderea lor este ireparabilă pentru cultura locală. Pierderea colecției de artă a fost deplânsă și de președinta Georgiei, Salome Zourabichvili. Oficialii din Rusia au promis că vor trimite specialiști pentru a ajuta la restaurarea celor 150 de picturi salvate în urma incendiului. Abkhazia este o regiune care și-a declarat independența față de Georgia în anii ’90, cu sprijinul autorităților din Rusia. Independența ei este recunoscută de doar cinci state membre ale Organizației Națiunilor Unite.

Premierul indian Narendra Modi a participat la inaugurarea controversatului templu hindus Ram Janmabhoomi Mandir, anunță CNN. Deschiderea lăcașului de cult dedicat zeului Ram a fost sărbătorită de milioane de hinduși. Pentru comunitatea musulmană evenimentul a reprezentat o amintire a diviziunilor religioase din India. Templul a fost ridicat în locul moscheii Babri Masjid, construită în secolul XVI de către Babar, primul împărat mogul. Moscheea a fost distrusă în 1992 în urma unui atac al unor extremiști hinduși. În 2019 Curtea Supremă a Indiei a dat permisiunea pentru construirea templului hindus pe terenul disputat de către cele două comunități. Criticii premierului Modi au declarat că inaugurarea templului hindus reprezintă o îndepărtare a Indiei de rădăcinile seculare pe care a fost fondat statul după independență.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, s-a retras din cursa pentru a deveni candidatul republican la alegerile prezidențiale, informează Politico. În urma deciziei, acesta și-a anunțat sprijinul pentru nominalizarea fostului președinte Donald Trump. Hotărârea sa a venit în urma rezultatelor alegerilor primare republicane din statul Iowa, politicianul clasându-se pe locul al doilea, la o diferență mare față de câștigătorul scrutinului, Donald Trump. Rezultatul a venit în ciuda eforturilor sale pentru a atrage sprijinul votanților, Ron DeSantis ducând o campanie agresivă în care a petrecut multe săptămâni în Iowa vizitând toate cele 99 de comitate, totul în detrimentul campaniei sale din alte state în care vor avea loc în curând alegerile primare republicane. Inițial, guvernatorul Floridei a fost perceput a fi un contracandidat formidabil pentru Donald Trump. În urma retragerii sale, în cursa pentru nominalizarea republicană au mai rămas doar fostul președinte și Nikki Haley.

Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, și-a declarat optimismul în privința acordării unui loc de membru permanent în Consiliul de Securitate pentru un stat din Africa, conform Africanews. În cadrul discursului său rostit la summit-ul G77 al statelor în curs de dezvoltare din Kampala, în Uganda, acesta a arătat că toți cei cinci actuali membri permanenți ai organismului susțin reformarea acestuia în avantajul statelor africane. Oficialii Uniunii Africane speră să obțină două poziții de membru permanent pentru țările de pe continent în cadrul consiliului. Ideea măririi numărului de membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU a fost vehiculată de mult timp, dar până în prezent nu au fost întreprinse acțiuni concrete pentru realizarea acestui lucru.

Poliția din Ecuador l-a capturat pe liderul grupării rebele dizidente columbiene, conform Reuters. Liderul grupării armate columbiene Oliver Sinisterra, Carlos L, cunoscut și sub numele de El Gringo, va fi escortat înapoi în Columbia de către poliția ecuadoriană. Acesta a fost capturat duminică seara în nordul Ecuadorului, la Imbabura, după o pregătire de trei luni a forțelor de securitate ecuadoriene. Potrivit poliției, Carlos L a fost implicat în activități criminale în Ecuador și s-a aflat într-o strânsă colaborare cu grupuri teroriste din San Lorenzo, în apropiere de granița cu Columbia. În ceea ce privește Oliver Sinisterra, aceasta este o facțiune a grupului Segunda Marquetalia de rebeli dizidenți ale forțelor revoluționare din Columbia (FARC) și operează în provincia Narino din Columbia și provincia Esmeraldas din Ecuador.

Parlamentul Turciei urmează să dezbată candidatura Suediei la NATO, potrivit Reuters. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este așteptat să semneze în lege ceea ce se așteaptă a fi o aprobare a candidaturii Suediei la alianța militară. autoritățile turce a prezentat până acum obiecții determinate de protecția celor două țări a grupurilor considerate teroriste de către oficialii de la Ankara. Turcia a susținut cererea de aderare a Finlandei în aprilie anul trecut, dar, alături de Ungaria, și-a înăsprit poziția față de intrarea Suediei în alianță. Ca răspuns, oficialii de la Stockholm au introdus un nou proiect de lege împotriva terorismului incriminează calitatea de membru al unei organizații teroriste. 

Autoritățile germane dezbat pe tema permiterii cetățenilor străini să intre în armată, notează. Deutsche Welle. Potrivit unui deputat german, propunerea de a le permite cetățenilor străini să servească în armata germană, cunoscută sub numele de Bundeswehr, ar putea fi extinsă și la europenii din țări din afara Uniunii Europene. Marie Agnes Strack Zimmermann, membră a Partidului Liber Democrat și lider al comisiei de apărare a parlamentului german, a afirmat că inițial, „Europa trebuie să fie luată în considerare în continuare, și anume cei care ar putea trăi în state europene, dar care nu aparțin încă Uniunii Europene, dar care ar putea fi în negocieri de aderare”. Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a înaintat ideea de a primi cetățeni din afara Germani în armată pentru a combate lipsa drastică de personal. 

Autoritățile din Camerun au lansat primul program național de vaccinare împotriva malariei din lume, notează France 24. Organizația Mondială a Sănătății, agenția Organizației Națiunilor Unite pentru copii, UNICEF, și alianța pentru vaccinuri Gavi au declarat în noiembrie că această mișcare a fost „un pas istoric către o vaccinare mai largă împotriva uneia dintre cele mai mortale boli pentru copiii africani”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala transmisă de țânțari ucide peste 600.000 de oameni pe an, în principal în Africa. Copiii sub cinci ani reprezintă mai mult de 80% din decesele de pe continent. De aceea, guvernul din Camerun a declarat că vaccinul va fi oferit gratuit tuturor copiilor sub șase luni, în același timp cu alte vaccinări obligatorii sau recomandate.

Oficialii americani au impus sancțiuni companiilor aeriene irakiene și liderilor miliției pro-iraniene, notează Radio Europa Liberă. Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a decis sancționarea companiei aeriene irakiene Fly Baghdad și a CEO-ului acesteia pentru „sprijinirea” Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice iraniene și milițiilor susținute de Iran din Siria și Liban. Într-un comunicat de presă, reprezentanții departementului au afirmat că Fly Baghdad a sprijinit câțiva ani operațiunile Forței Quds a IRGC și Kata’ib Hizballah , un un grup de miliție, prin livrarea de material și personal. Totodată, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat că grupurile de miliție aliniate politicii Iranului „reprezintă o amenințare semnificativă pentru regiunea Orientului Mijlociu”. De la începutul războiului dintre Israel și Hamas, personalul american din Irak și Siria a fost din ce în ce mai vizat de milițiile susținute de Iran, cel mai recent atac având loc pe 20 ianuarie. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …