Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 22 februarie în lume – Vladimir Putin a ordonat trimiterea trupelor în regiunile Donețk și Luhansk, Guvernul Columbiei a dezincriminat avorturile efectuate în primele 24 de săptămâni ale sarcinii, iar UE stabilește un prim plan de sancțiuni împotriva Rusiei

A fost 22 februarie în lume – Vladimir Putin a ordonat trimiterea trupelor în regiunile Donețk și Luhansk, Guvernul Columbiei a dezincriminat avorturile efectuate în primele 24 de săptămâni ale sarcinii, iar UE stabilește un prim plan de sancțiuni împotriva Rusiei

Material realizat de Lara Popescu și Yvonne Andreiaș

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat trimiterea trupelor în cele două regiuni controlate de rebeli din Ucraina de Est, după ce acesta le-a recunoscut drept state independente, relatează BBC. Guvernul de la Moscova a anunțat că trupele nu au fost încă mobilizate, dar vor fi trimise pentru „menținerea păcii” în Donețk și Luhansk, regiuni pe care Rusia le-a susținut încă din 2014. Guvernul Statelor Unite ale Americii a declarat că numirea grupărilor militare drept „trupe de menținere a păcii” este un „nonsens,” acuzând Rusia de fabricarea unui pretext pentru a declanșa un război. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a afirmat că țara sa „nu se teme de nimeni și de nimic.” Într-un discurs televizat adresat națiunii târziu în timpul nopții, Zelensky a apelat la „acțiuni clare și eficiente de sprijin” din partea aliaților internaționali ai Ucrainei.

Guvernul Columbiei a dezincriminat avorturile efectuate în primele 24 de săptămâni ale sarcinii, conform BBC. Curtea Consitutuțională a Columbiei a decis că nicio persoană nu va fi urmărită penal pentru că a avut un avort în primele 24 săptămâni de sarcină. Hotărârea a fost celebrată de de grupurile pro-alegere, care au numit-o „o realizare istorică.” Cu toate acestea, Arhiepiscopul José Luis Rueda a declarat că Biserica Catolică „va continua să proclame, să apere și să promoveze viața umană de la gestație până la moarte naturală.” Activiștii pro-alegere susțin că această decizie este cea mai recentă dintr-o serie de victorii din ultimii ani, încluzând o hotărâre similară a Curții Supreme din Mexic în septembrie și legalizarea avortului până la a 14-a săptămână în Argentina. 

Miniștrii de externe ai UE au convenit în unanimitate asupra unui prim set de sancțiuni împotriva Rusiei, relatează Euractiv. Acesta va include introducerea unor politicieni și oficiali pe listele negre ale UE, interzicând tranzacționarea de obligațiuni de stat rusești și vizând importurile și exporturile cu entități separatiste. Sancțiunile îi vizează în mod specific pe cei care au fost implicați în decizia de recunoaștere a regiunilor separatiste din Ucraina. Este vorba despre cei 351 de membri ai camerei inferioare a parlamentului rus care au votat în favoarea recunoașterii. Ceilalți 17 care s-au abținut și s-au opus nu vor fi afectați. Cu toate acestea, Putin nu se află pe lista de sancțiuni, a confirmat Borrell.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a luat măsuri pentru suspendarea certificării conductei Nord Stream 2, drept consecință a tensiunilor din Ucraina, informează Euronews. Scholz a anunțat că acesta a ordonat retragerea unui document cheie necesar pentru certificarea proiectului de infrastructură energetică. Cancelarul Germaniei a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „situația de astăzi este complet diferită,” la o zi după ce președintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut două regiuni separatiste din Ucraina ca fiind independente. Conducta Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a fost finalizată vara trecută, dar autoritatea germană de reglementare a amânat certificarea sa, solicitând operatorului german al proiectului să aibă domiciliul în Germania.

Cel puțin 60 de persoane au murit în explozia de la mina de aur din Burkina Faso, declară televiziunea de stat, conform CNN. Aproximativ 60 de persoane au decedat și alte câteva zeci au fost rănite într-o explozie declanșată în cadrul unui sit subteran de exploatare minieră de aur din sud-vestul Burkinei Faso. Cauza exploziei nu este momentan cunoscută, a declarat înaltul comisar al regiunii, Antoine Doubamba. De asemenea, nu este clar cum se desfășura activitatea de extragere în acest sit minier. Burkina Faso găzduiește majore mine de aur conduse de companii internaționale, dar și alte sute de situri informale mai mici, care funcționează fără nicio supraveghere sau reglementare. Copiii lucrează frecvent în aceste așa-numite mine artizanale, iar accidentele sunt frecvente.

Prețurile din sectorul energetic cresc pe măsură ce criza din Ucraina se intensifică, conform Euronews. Rusia este un important producător de energie, iar tensiunile legate de Ucraina au adus oscilații ample ale prețurilor volatile ale energiei, pe lângă riscurile inevitabile ale unui conflict mai amplu. Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, a scris marți după-amiază pe Twitter că prețul gazelor va crește pentru europeni în urma deciziei Germaniei de suspendare a procesului de aprobare a gazoductului Nord Stream 2. Criza arată vulnerabilitatea Europei după ani de progrese limitate în ceea ce privește finalizarea unei “uniuni energetice”. De vreme ce sursele de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană, se dezvoltă lent, iar cărbunele și alți combustibili fosili sunt eliminați treptat, Europa are în continuare nevoie de gaze naturale, iar pentru a le obține depinde de Rusia.

Uniunea Europeană va lua în considerare posibilitatea de a cere statelor membre să își umple depozitele de gaze naturale până la nivelurile prescrise la nivelul uniunii, a declarat un oficial european, conform Euractiv. Gazul trebuie să fie stocat – de obicei în caverne de sare sau în câmpuri de gaze epuizate – pentru a echilibra variațiile cererii și pentru a fi utilizat la acoperirea întreruperilor de aprovizionare, a întreruperilor de infrastructură sau pentru a compensa vremea neobișnuit de rece. În prezent, capacitatea de stocare a gazului în Europa este de 32%, față de aproximativ 40% în urmă cu un an.

Iranul și-a anunțat intenția de a face schimb de prizonieri cu SUA, iar acordul nuclear este pe cale de a fi semnat, conform Reuters. ,,Se pare că negocierile privind restaurarea #JCPOA sunt pe cale să treacă linia de sosire”, a declarat Mihail Ulianov, un emisar rus, pe Twitter. Un acord americano-iranian prinde contur la Viena, după luni de discuții între Teheran și marile puteri pentru a revigora pactul nuclear, abandonat în 2018 de președintele american de atunci, Donald Trump, care a reimpus sancțiuni extinse împotriva Iranului. Sâmbătă, ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, a declarat că Iranul este pregătit pentru un schimb imediat de prizonieri cu Statele Unite.

Armata Regatului Unit al Marii Britanii, împreuna cu cele ale statelor baltice, vor desfășura activități militare preventive în nordul Europei, conform Reuters. Un grup expediționar condus de britanici, care include și statele baltice, va efectua o serie de activități militare integrate pe teritoriile lor din Europa de Nord. Anunțul a fost făcut după o întâlnire a Forței Expediționare Comune, o grupare condusă de Marea Britanie din care fac parte și Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Norvegia și Suedia. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că „atât aceste activități, cât și activitățile ulterioare, vor rămâne preventive și proporționale.”

Ministerul pakistanez de externe a anunțat că premierul Imran Khan, însoțit de o delegație diplomatică importantă, va sosi miercuri în Rusia pentru o vizită oficială de două zile, relatează Al Jazeera. Oficialii au declarat că întâlnirea dintre premierul pakistanez și președintele rus Vladimir Putin are loc în contextul în care perspectiva unei invazii rusești în Ucraina pare iminentă. ,,Pakistanul și Rusia se bucură de relații de o prietenie marcată de respect reciproc, încredere și convergență de opinii cu privire la o serie de probleme internaționale și regionale”, conform declarației. Potrivit comunicatului, Putin și Khan vor revizui și evalua strategia stabilită în ceea ce privește relațiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei, precum și alte probleme regionale și internaționale nenumite.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …