Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 22 februarie în lume: diplomații nord-coreeni sunt suspectați pentru uciderea lui Kim Jong-Nam, un oficial din Muntenegru crede că autoritățile ruse ar fi încercat să îl ucidă pe primul ministru iar pacea din Ucraina este în continuare instabilă

A fost 22 februarie în lume: diplomații nord-coreeni sunt suspectați pentru uciderea lui Kim Jong-Nam, un oficial din Muntenegru crede că autoritățile ruse ar fi încercat să îl ucidă pe primul ministru iar pacea din Ucraina este în continuare instabilă

Material realizat de Cristiana Mitran și Ionela Păpurică

Ministerul apărării din Turcia permite ofiţerilor de sex feminin să-şi acopere capetele cu văluri, relatează Al Jazeera. Turcia a permis pentru prima dată  membrilor de sex feminin ai forţelor armate să poarte vălul musulman în timp ce se află la datorie, ca parte a uniformei. Femeile care fac în forţele armate vor fi lăsate să-şi acopere capul cu un val pe care trebuie să-l poarte sub beretele lor, atâta timp cât valul este “de aceeaşi culoare că şi uniforma şi fără model“, a fost stabilit printr-un nou regulament realizat de ministerul apărării şi care a fost anunţat în cursul zilei de miercuri. Această măsură va intră în vigoare de îndată ce regulamentul este afişat în Monitorul Oficial. Turcia a ridicat interdicţia seculară privind purtarea valului în campusurile universitare începând cu  2010 şi a permis elevilor de sex feminin să poarte valul islamic în instituţiile de stat din 2013 şi în liceu începând cu 2014. În august 2016, guvernul turc a ridicat interdicţia asupra purtării valului în forţele de poliţie.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel a aprobat miercuri un pachet de măsuri care va accelera deportarea solicitanţilor de azil respinşi  ceea ce face mai uşor pentru forţele de securitate să-i  urmărească  pe cei aflaţi în aşteptarea unei decizii privind cererea lor de azil, relatează DW. Nou plan este alcătuit din 15 puncte şi va permite forţelor de securitate să  verifice datele din telefon ale noilor sosiţi, în timp ce aceia cărora le-au fost respinse cererile de azil  pot fi păstraţi în custodie timp de până la 10 zile pentru a-i împiedică să se ascundă. Normele privind supravegherea solicitanţilor de azil vor facilitat şi supravegherea celor suspectaţi, iar deportările vor fi efectuate direct de la centrele de primire iniţiale ori de câte ori este posibil. Dar există încă unele dezbateri cu privire la ţările  unde refugiaţii pot fi trimişi când cererile lor de azil sunt respinse, punându-se sub semnul întrebării întoarcerea migranţilor în Afganistan. Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, al cărui departament a contribuit la elaborarea măsurilor, a declarat că se aşteaptă ca parlamentul german să le transforme în legislaţie “rapid”. De asemenea, el a subliniat faptul că politica faţă de refugiaţi adoptată de  Germaniei a fost întotdeauna cu două fețe: integrarea celor care au nevoie de ajutor şi expulzarea celor ale căror cereri au fost respinse. Decizia anunţată miercuri a fost aspru criticat de către organizaţiile pentru drepturile refugiaţilor.

Procurorul şef al Muntenegrului a declarat pentru o staţie de televiziune locală că el crede că serviciile de securitate ruse au fost implicate într-un complot pentru uciderea prim-ministru al ţării de la sfârşitul lunii octombrie şi răsturnarea guvernul din prioada respectiva, relatează CNN. Milivoje Katnic a declarat că oficialii din Muntenegru au dovezi că Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a fost implicat în lovitură de stat care a eşuat. Alegaţia a atras o mustrare imediată şi negare din partea oficialilor ruşi. Katnic a spus că acest complot a fost o încercare de a opri  aderarea Muntenegrului la NATO. Katnic a declarat că cel ce se află în spatele loviturii de stat a fost un om pe nume Eduard Sismakov, fost ataşat militar rus în  Polonia. Potrivit lui Katnic, Sismakov este, de asemenea, cunoscut sub numele de Eduard Shirokov, şi a primit un paşaport cu nume diferit din partea autorităţilor ruse. Katnic a spus că un alt presupus vinovat este Vladimir Popov, de origine rusă, de asemenea căutat de Interpol pentru aceleaşi fapte. Alt suspect este Nemanja Ristic, el declarând că a fost conectat la Serviciul Federal de Securitate din Rusia, sarcina sa fiind să recruteze o echipa pentru a o trimite în Muntenegru pentru a execută lovitură de stat.

Mai multe trupe americane ar putea fi necesare în Siria pentru a accelera campania împotriva Statului Islamic, a declarat comandantul suprem pentru Orientul Mijlociu, referindu-se în mod specific la o acţiune pentru a elibera Raqqa, informează Russia Today.Sunt foarte preocupat de menţinerea ritmului” a declarat generalul Joseph L. Votel, şeful Comandamentului Central al  Statelor Unite. El a declarat că forţele locale susţinute de către SUA “nu au o mobilitate la fel de bună, ei nu au la fel de multă puterea armată, aşa că trebuie să fim pregătiţi să completăm unele dintre aceste lacune pentru ei“. Votel a subliniat totuşi că Washingtonul nu are în vedere trimiterea de trupe americane pentru a prelua lupta şi că strategia dezvoltată în timpul administraţiei Obama, aceea de a menţine forţele  locale în prim-plan, va rămâne neschimbată. Votel a declarat că forţele irakiene au realizat câştiguri rapide la periferia sudică a Mosulului, dar că “adevăratul test va fi odată ce vom ajunge în oraş.” Mosulul de Est a fost deja eliberat în urmă unei bătălii de 100 de zile, în care trupele irakiene au suferit pierderi grele. Operaţiunea de eliberare a vestului Mosulului a început în timpul weekendului.

Statul german Bavaria a anunţat planurile de a interzice ca vălul islamic să acopere complet  faţa la locurile de muncă, şcoli, universităţi şi în timpul condusului, relatează BBC. “Comunicarea se realizează nu numai prin limbaj, ci şi prin expresii faciale şi gesturi“, a spus Ministrul de Interne, Joachim Herrmann. Dar criticii declară că interdicţia va avea un impact practic nesemnificativ într-un stat cu un număr mic de musulmani. Ei spun că guvernul regional ia aceste măsuri în vederea alegerilor viitoare. Proiectul de lege anunţat  marţi seară ar face că niqab (voalul care acoperă faţa) şi burka să fie  interzise în instituţiile publice. Comunicarea este “fundaţia interacţiunilor dintre noi şi este baza ordinii noastre libere şi democratice“, a declarat Herrmann. “Ascunderea feței este în contradicţie cu această cultură de comunicare“, a adăugat el. Bavaria a fost afectată de  mai multe atacuri sângeroase care au lovit Germania anul trecut – unele realizate de migranţii musulmani. Acest lucru a determinat ca prim-ministrul să îndemne guvernul să abordeze preocupările legate de imigranti. Germania a acceptat mai mult de un milion de migranţi, cea mai mare parte de origine musulmană numai î ultimele 18 luni.

Poliția din Malaezia suspectează un înalt oficial nord-coreean al ambasadei pentru uciderea lui Kim Jong-Nam, relatează BBC. Poliția a confirmat că Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a murit după ce două femei l-au șters cu  o toxină  la aeroportul din Kuala Lumpur. Într-o declarație, ambasada Coreei de Nord în Malaezia a negat revendicările conform cărora  substanța găsită pe mâinile femeilor s-a dovedit că nu ar putea fi o otravă și a cerut eliberarea imediată a “femeilor nevinovate” și a unui bărbat nord-coreean. Luând cuvântul la o conferință de presă în Kuala Lumpur șeful Poliției din Malaezia Khalid Abu Bakar a spus că poliția este  în căutarea a trei nord-coreeni, în plus față de suspecți anunțați anterior. Una dintre ele este Hyon Song Kwang, al doilea secretar al ambasadei nord-coreene în Kuala Lumpur. Ceilalți sunt Kim Uk II, care lucrează pentru Air Koryo, și un alt nord-coreean Ri Ju U. Șeful poliției a declarat, de asemenea, că măsurile de  securitate au fost intensificate la morgă unde trupul lui Kim se păstrează după ce s-a încercat o spargere la începutul săptămânii.

Un solicitant de azil sirian, este judecat într-un tribunal austriac fiind acuzat de 20 de crime care au avut loc în țara sa de origine, informează BBC. În vârstă de 27 de ani, bărbatul, care a fost arestat în vestul Austriei, în iunie, se confruntă cu acuzația de “crimă în contextul terorismului“, acesta fiind acuzat de tragere de soldați înarmați sau răniți în urma unei lupte în Homs, Siria. Avocații săi au spus că el a fost grav traumatizat la momentul respectiv. Mass-media austriecă a declarat că suspectul a spus celor dintr-un adăpost de refugiați că el a împușcat  soldați ai guvernului, când a fost lupta cu un grup rebel islamist numit Brigada Farouq. Potrivit rapoartelor, suspectul a fost pus sub anchetă, atunci când oficialii au fost avertizați cu privire la contul său de evenimentele din Siria anul trecut. Uciderea soldatilor răniți este interzisă în temeiul Convenției de la Geneva. Austria nu este în măsură să-l extrădeze pe bărbat ca să se confrunte cu acuzații în Siria, din cauza războiului civil în curs de desfășurare. Oficialii au declarat că acțiunile sale ar putea fi descrise ca aparținând terorismului și ar putea fi urmărit penal în temeiul acordurilor internaționale de combatere a terorismului.

Pacea în estul Ucrainei rămâne fragilă, ca un val de încălcări ale unui armistițiu nou pus în aplicare, la o zi după ce amenințările cu incetarea focului a  șefului Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au eșuat, informează CNN. Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a cerut Kievului și Moscovei să respecte acordul, pentru că, în ciuda asigurărilor date de către ambele părți, “încetarea focului nu rezistă“. Gabriel a spus într-o declarație că se poate doar face apel urgent la ambele părți să pună în aplicare acordurile la care am ajuns – în caz contrar, vom risca o escaladare militară va intensifica multe alte victime civile și o continuare a stagnării în procesul politic. Luând cuvântul, marți, la sediul Organizației Națiunilor Unite, Secretarul General al OSCE, Lamberto Zannier, a dezvăluit că nu a existat vreun semn de retragere a armelor, iar criza din și în jurul Ucrainei continuă să fie o sursă majoră de tensiune și instabilitate în Europa. Ambele părți au fost de acord cu retragerea “armelor grele și respectarea deplină” a acordului care presupunea încetarea focului, acest acord trebuind să fi fost pus în aplicare de luni, însă a fost încălcat.

Poliția franceză a reținut garda de corp și șeful de stat major aflat în candidatului prezidențial Marine Le Pen, miercuri, pentru a fi interogați cu privire la  presupusa utilizare abuzivă a fondurilor Uniunii Europene la plata asistenților parlamentari, informează Reuters. Neliniștiți în legătură cu imaginea ei și poziția de plumb în sondajele privind  intențiile de vot că  ar putea fi distruse, Le Pen, a declarat miercuri că este convinsă că alegătorii  nu vor crede ceea ce avocatul ei Marcel Ceccaldi numește o “manipulare” concepută să o destabilizeze, sperând ca francezii să poată face diferența dintre scandaluri reale și politice murdare-trucuri. Atât bodyguard-ul, Thierry Legier, și șeful ei de personal, Catherine Griset, au fost interogați cu privire la modul în care aceștia au fost plătiți de către Le Pen , cererile de investigație fiind solicitate de către Parlamentul European.

Casa Albă a declarat că administrația Trump va anula deciziile ce privesc politica de orientare adoptată de predecesorul său în favoarea studenților transgen, relatează BBC. În luna mai,  politica departamentelor de justiție și educație ale administrației  Obama a instruit școlile publice pentru a permite studenților transgender să utilizeze oricare baie corespundea cu identitatea lor de gen. Directiva privind politica de gen a stârnit reacții negative în întreaga țară, fapt care a determinat provocări juridice în 13 state și un ordin preliminar  judecătoresc provenit din Texas care cere blocarea  poziției departamentului în luna august.  In timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a declarat că  studenților transgender ar trebui să li se permită să utilizeze oricare baie “simt că este potrivită pentru ei“, însă, mai târziu, acesta și-a schimbat poziția după ce se confruntă cu criticile republicane. Criticile aduse acestei politici promovate de administrația Obama se referă la integritatea și siguranța celorlalți elevi și studenți, intervenindu-se în viața lor, într-un mod forțat.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …