Material realizat de Oana Hroștea, Ionuț Grozavu și Gabriel Constantin
TITLURILE ZILEI
Liderul talibanilor afgani, mullahul Akhtar Mansoor, a fost asasinat în urma unui atac cu drone aparținând armatei SUA, într-o zonă din Pakistan unde până acum accesul aparatelor de zbor fără pilot nu era permis, anunță The Guardian. John Kerry, secretarul de stat al Statelor Unite, a precizat că Mansoor ,,reprezenta un pericol iminent’’ pentru afgani dar și pentru americanii din regiune și că acesta trebuia înlăturat pentru a obține pacea. Deși Pakistanul refuză să declare că a fost de acord cu aceste atacuri, un oficial american a susținut că Pakistanul tinde să accepte compromisuri în favoarea americanilor, atunci când tensiunile politice se intensifică. Escaladarea sau nu a conflictului ține de cine va fi următorul lider taliban. Ismail Qasemyar, membru al consiliului afgan pentru pace, a declarat că Pakistanul își poate folosi influența pentru a decide soarta mișcării talibane și a îndruma evenimentele către un rezultat pașnic.
Binali Yildirim a devenit noul președinte al Partidului Justiției și Dezvoltării din Turcia și, implicit, noul premier al țării, după demisia fostului premier Ahmet Davutoglu, în urma unor tensiuni dintre acesta și președintele Recep Tayyip Erdogan, informează Al Jazeera. Fost ministru al Transporturilor și co-fondator al partidului alături de Erdogan, Yildirim este considerat un apropiat al președintelui Erdogan, acesta fiind votat în unanimitate de toți cei 1.405 delegați. Conform Al Jazeera, partidul lui Erdogan optează pentru un prim-ministru care să fie de acord cu dorințele președintelui, în detrimentul unuia cu o agendă proprie. ,,Yildirim se potrivește ”tipologiei căutate, adică un ,,lider care să nu amenințe popularitatea și autoritatea lui Erdogan”. Astfel, partidul speră să demonstreze criticilor guvernului că este mai unit ca oricând și că poate oferi stabilitate politică și economică.
Un bărbat a tras focuri de armă într-o mulțime care participa la un concert în aer liber în provincia vestică (care provincie vestică?) a Austriei, ucigând doi oameni și rănind alți 11 înainte ca acesta să se sinucidă, informează The Guardian. Întâmplarea a fost precedată de o ceartă puternică între ucigaş și o femeie într-o parcare auto din apropiere. Atacatorul a luat apoi un pistol din mașină, și s-a îndreptat spre un câmp unde avea loc un concert, unde a început să tragă la întâmplare în mulțimea de aproximativ 150 de persoane. Conform presei locale, forţele de salvare au precizat ca unele dintre victimele care au supraviețuit se află în stare gravă. Sussanne Dilp, purtătoarea de cuvânt a poliției afirmă că nu poate confirma gravitatea rănilor, însă acestea sunt “diverse”.
Trupele yemenite au ucis în cursul zilei de duminică 16 militanţi într-un raid în afara oraşului sudic Mukalla, relatează Reuters. „Forţele speciale şi armata au preluat controlul complet asupra terenului păzit de elicoptere din coaliţia arabă, confruntându-se mai apoi cu grupuri de terorişti împărţiţi în jurul zonei din care aceștia se retrăgeau ”, a susţinut armata într-o declaraţie. „O percheziţie a confirmat faptul că aceşti militanţi erau pe cale să efectueze un atac terorist surpriză asupra unor centre militare de comandă în această dimineaţă”, au mai adăugat sursele citate.
Președintele american Barack Obama vizitează Vietnamul, într-o tentativă de îmbunătățire a relațiilor bilaterale dintre două foste state inamice, acestea având în prezent o serie de interese comune, scrie Reuters. Vietnamul speră să scape de embargoul pe armament impus de Statele Unite, dar și de dependența economică față de vecinul, tot mai agresiv, China. De cealaltă parte, Obama urmărește să întărească legăturile economice și de securitate cu liderii comuniști, dar să-i și inspire să accepte respectarea drepturilor omului. De asemenea, Statele Unite vor un partener nou într-o regiune unde China își crește influența. Deși consensul general este de îmbunătățire a relațiilor, unii membri din vechea gardă a Partidului Comunist sunt suspicioși. Aceștia consideră că scopul ascuns al Statelor Unite este să elimine monopartidismul din țara lor.
Familiile victimelor avionului prăbuşit încă se confruntă greu cu ideea că nu-i vor mai vedea pe cei dragi niciodată, relatează Reuters. Egiptul a declarat sâmbătă că marina a găsit rămăşiţe umane, bucăţi din avion şi bunuri personale ale pasagerilor plutind în Marea Mediterană la aproximativ 290 de km la nord de Alexandria. Până în prezent, niciun cadavru nu a fost găsit, însă teste ADN se vor efectua asupra rămăşiţelor umane găsite până acum.
Un paznic în vârstă de 71 de ani și-a pierdut viața în Chile, sâmbătă, în orașul Valparaiso, în urma protestelor organizate cu ocazia discursului adresat Congresului de către președintele Michelle Bachelet, informează site-ul Deutshche Welle. Victima, Eduardo Lara, și-a pierdut viața după ce evenimentul a început inițial ca o demonstrație pașnică în al doilea cel mai mare oraş al ţării, înştiinţează DW. Protestatari mascaţi au început sa arunce cu pietre în poliţişti şi să incedieze clădiri. Bachelet a fost aleasă în decembrie 2013, pe o platformă care a prevăzut creşterea economică și reformele guvernamentale, dar reputația ei a fost pătată de o recuperare lentă a economiei și un scandal de corupție ce se află în desfăşurare.
Aproape jumătate din școlile administrate de Organizația Națiunilor Unite au fost atacate, avariate sau considerate inoperabile, potrivit unui raport obținut de BBC. Cu peste 300 de școli în incapabilitate de a funcționa, efectele sunt vizibile: mii de copii au rămas cu studiile întrerupte, în timp ce peste 400 de profesori au fugit din Siria. O ramură a ONU are 692 de școli elementare și pregătitoare în Fâșia Gaza, Cisiordania, Iordania și Siria și 8 școli secundare în Liban. Astfel, peste 500.000 de copii refugiați palestinieniprimesc educație gratuită. Din acest total, 44% sau 302 școli au fost afectate direct de conflicte armate sau violență din 2010 și până acum. Pierre Kraehenbuehl, șeful secției ONU care s-a ocupat de realizarea acestui document, a îndemnat părțile aflate în conflict să respecte dreptul la educație și să cruțe viețile copiilor și ale profesorilor.
Oficiali ai ISIS au declarat că au cerut adepţilor internaţionali ai grupării să provoace atentate teroriste asupra civililor în timpul lunii sfinte a Ramadanului, înştiinţează The Independent. Abu Mohammed al-Adnani, consilier apropiat şi posibil succesor al liderului Abu Bakr al-Baghdadi, a susţinut că atacurile de tipul „lupului singuratic” care au avut loc în Statele Unite ale Americii şi în Europa au fost „mai dragi pentru noi decât oricare altă acţiune a noastră” din Irak şi Siria.
Singurul drum ce duce către zonele controlate de rebelii din orașul Aleppo a suferit mari daune în urma unui atac aerian, relatează Reuters. În urma acestui eveniment au fost puşi în pericol aproximativ 300.000 de sirieni, precizează aceeaşi sursă. Se crede că avioanele de asalt ruseşti au efectuat atacurile asupra drumului Castello, care era încă deschis, dar considerat a fi periculos. Atât oficialităţile siriene, cât şi cele ruseşti nu au putut fi contactate pentru comentarii. Orașul Aleppo, se află la aproximativ 50 de kilometri sud de granița cu Turcia, acesta fiind împărţit in două tabere – pe de o parte trupele guvernamentale, iar de alta rebelii ce luptă pentru a răsturna regimul președintelui sirian Bashar al-Assad.
”SUB RADAR”
- Cinci soldaţi indieni paralimitari au fost ucişi duminică în timpul ultimului atac din regiunea de nord-est a Indiei, aflată la graniţa cu Myanmar, de către nişte rebeli puternic înarmaţi, informează Al Jazeera. Soldaţii se aflau în drum spre o misiune de salvare, după ce o ploaie a declanşat o alunecare de teren în districtul Chandel din statul Manipur, a declarat un ofiţer de poliţie. Rebelii au tras focuri de armă asupra soldaţilor paramilirati Assam Rifles în zona unei păduri, declară sub anonimat ofiţerul de poliţie, acesta neavând permisiunea de a vorbi cu presa.
- Generalul Joseph Votel, comandant de top al Statelor Unite ale Americii pentru Orientul Mijlociu, a efectuat o vizită secretă sâmbătă în Siria, relatează Washington Times. Generalul susţine că scopul vizitei a fost pentru a vedea eforturile care sunt depuse pentru a construi alianţe coezive între arabi, kurzi şi alţi luptători locali pentru a înfrânge Statul Islamic.
- Prim-ministrul Britanic David Cameron a declarat că s-ar întâlni cu Donald Trump în ciuda comentariilor făcute de acesta din urmă, relatează Reuters. Candidatul la președinția Statelor Unite ale Americii a vorbit despre interzicerea accesului musulmanilor pe teritoriul țării sale. În urma acestei declarații, Donald Trump a fost catalogat drept ,,ignorant’’ de către David Cameron, în timp ce americanul crede că nu va avea o ,,relație bună’’ cu aliatul său, dacă va câștiga alegerile. Cei doi pare însă că sunt deschiși dialogului și au revenit la sentimente mai bune, Premierul britanic a declarat că ar fi ,,foarte fericit’’ să-l întâlnească pe Donald Trump, dacă acesta vizita Marea Britanie. De asemenea, David Cameron și-a reformulat declarația, alegând o exprimare mai diplomată. Donald Trump a încheiat schimbul de replici, așteptându-se să aibă o relație bună cu David Cameron.
- O conductă de țiței aflată în sudul statului Nigeriei de Bayelsa operate de filiala locală a Italiei Eni a fost atacată duminică, înştiinţează Reuters. Evenimentul a avut loc la doar cateva zile după ce preşedintele Muhammadu Buhari a precizat faptul că a sporit prezența militară în regiunea Niger Delta bogată în petrol. Desmond Agu, un purtător de cuvânt al NSDC, o agenție guvernamentală, a declarat că atacul avut loc în primele ore de duminică, în jurul orei 12:30. Datorită atacurilor din ultimele săptămâni, producția de petrol a țării a scăzut dramatic.
- Moshe Yaalon, ministrul israelian al apărării, a postat vineri un mesaj pe facebook în care a afirmat faptul că i-a spus Primului Ministru Benjamin Netanyahu că din cauza atitudinii sale din evoluțiile recente și din cauza lipsei de încredere în el, va demisiona din guvern și Knesset (parlamentul israelian) considerând că este timpul pentru o pauză de la viaţa politică, relatează The Washington Times. Zvonurile din ultimele zile indică faptul că Netanyahu intenționează să îl numească pe fostul ministru de externe, Avigdor Lieberman, în această poziţie.