Home / A fost azi în lume / A fost 21 noiembrie în lume – Biserica Catolică permite preoților să ierte avortul, Barack Obama anunță că ar putea să încalce tradiția și să ia atitudine dacă Trump va amenința valorile americane, iar Nicolas Sarkozy se retrage din politică

A fost 21 noiembrie în lume – Biserica Catolică permite preoților să ierte avortul, Barack Obama anunță că ar putea să încalce tradiția și să ia atitudine dacă Trump va amenința valorile americane, iar Nicolas Sarkozy se retrage din politică

Material realizat de Răzvan Rocaș

Trupele irakiene au avansat împotriva membrilor Statului Islamic din Irak şi Levant către centrul oraşului Mosul, după mai bine de o lună lupte grele de stradă, în ciuda unei rezistențe acerbe a militanților ISIS, relatează Al Jazeera. Acestea au forţat intrarea în oraş duminică, fiind încetinite din nou de focurile lunetiştilor şi de atacatori sinucigași, precum şi de grija pentru protecţia cetăţenilor, într-un oraş care găzduieşte mai mult de un milion de locuitori. Un locuitor a vorbit publicaţiei Al Jazeera, declarând că cetăţenii Mosulului sunt cuprinşi de frică: „Nu avem hrană sau apă şi suntem îngroziţi. Copiii sunt, de asemenea, înfricoşaţi.” Un comandant al armatei Irakiene, generalul de brigadă Haider Fadhil, a susţinut că patru civili au fost ucişi, iar alţi patru au fost răniţi după ce o maşină capcană a explodat înainde ca trupele să ajungă la ea. În Bagdad, patru atacuri cu bombă aţintite asupra zonelor comerciale au omorât duminică cel puţin 10 oameni şi au rănit alţi 34, conform poliţiei şi autorităţilor sanitare, care au vorbit sub anonimat, pentru că nu autorizaţia să comunice cu media.

Episcopii catolici îşi cer iertare pentru rolul avut în propagarea genocidului din Rwanda, scrie Al Jazeera. Biserica Catolică din Rwanda şi-a cerut scuze pentru rolul pe care l-a avut în genocidul din 1994, declarând că regretă acţiunile întreprinse de cei care au participat la masacre. O declaraţie a Bisericii recunoaşte că membrii săi au plănuit, au sprijinit şi au executat genocidul, în care mai mult de 800 de mii de etnici Tutsi şi etnici Hutu moderaţi au fost au fost ucişi de fanaticii Hutu. Conform evidenţei supravieţuitorilor, multe dintre victime au murit din cauza acţiunilor săvârşite de preoţi, clerici şi călugăriţe, guvernul declarând că mulţi dintre ei au murit în bisericile unde şi-au căutat refugiu. Declaraţia episcopilor este văzută ca o evoluţie pozitivă în eforturile de reconciliere ale Rwandei. Un cercetător al genocidului rwandez, Tom Ndahiro, a afirmat că raportul bisericii ar putea încuraja unitatea printre cetăţenii statului african.

Barack Obama a afirmat că ar putea să încalce o tradiție nescrisă și să-și exprime opiniile după ce părăseşte Biroul Oval, dacă va simţi că succesorul său, Donald Trump, va ameninţa nucleul de valori americane, scrie BBC. Prin conveţie, foştii preşedinţi tind să lase la o parte disputa politică şi să evite comentarii la adresa succesorilor. Obama a declarat că îi va da timp lui Trump să-şi contureze viziunea proprie, dar a adăugat că, în calitate de cetăţean privat, ar putea să se pronunţe în legătură cu anumite probleme. „Vreau să fiu respectuos şi să îi ofer preşedintelui ales oportunitatea de a-şi lansa platforma şi argumentele fără ca cineva să ia foc”, a declarat Obama la un forum organizat în capitala Peru, Lima. Însă, a adăugat acesta, dacă o problemă „se îndreaptă spre a pune la îndoială nucleul valorilor şi al idealurilor noastre, iar dacă eu consider că este necesar sau că ajută să apăr acele idealuri, atunci voi examina când va veni momentul.” Acesta s-a descris pe sine ca fiind un „cetăţean american căruia îi pasă în mod profund de ţara noastră.”

Forţele regimului sirian au lovit partea estică a oraşului Alep prin atacuri aeriene pentru a şasea zi consecutivă, provocând moartea a aproape 300 de oameni în cel mai intens bombardament de când războiul a fost declanşat acum 5 ani, scrie CNN. Printre ultimele violenţe raportate se numără şi un atac chimic care a ucis 4 copii şi pe părinţii acestora. Regimul sirian a reluat bombardamentele joia trecută asupra zonei estice a oraşului după o acalmie de trei săptămâni, omorând cel puţin 289 de persoane până sâmbătă, conform Defensivei Civile Siriene, cunoscute şi sub numele de Căştile Albe. La momentul respectiv, când spitalele sunt mai mult decât necesare, puţine au putut face față bombardamentelor intransigente – niciunul nu mai poate opera actualmente la capacitate maximă. Secretarul general al Naţiunilo Unite, Ban Ki-moon, a condamnat asaltul şi obuzele lansate arbitrar de trupele guvernamentale pentru numărul mare de cetăţeni ucişi şi mutilaţi, incluzând şi copii, dar şi pentru că acestea au lăsat oraşul Alep fără un spital funcţional.

Primul tur al alegerilor preliminare pentru alegerea reprezentantului din partea Republicanilor s-a încheiat cu clasarea suprinzătoare pe primele poziții a doi foşti prim-miniştri, Francois Fillon și Alain Juppé, şi a stopat totdată revenirea politică a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, relatează CNN. Acesta s-a clasat pe locul trei dintre cei şapte candidați care au concurat pentru nominalizare pentru partidul de centru-dreapta. Câştigătorul surprinzător a fost François Fillon, care reușit o spectaculoasă revenire de ultim moment  pentru a câştiga cursa. Acesta va fi în competiţie cu Alain Juppé într-o a doua rundă de voturi pentru nominalizarea partidului, în 27 noiembrie. Se presupune că învingătorul va fi cel care va concura împotriva liderului Frontului Naţional, Marine Le Pen, pentru preşedinţia Franţei. Politica anti-Europa şi anti-imigranţi i-au adus lui Le Pen popularitate printre votanţi, iar într-un interviu de săptămâna trecută oferit celor de la CNN, aceasta a declarat că victoria recentă a lui Donald Trump în Statele Unite a reprezentat un imbold. După numărarea voturilor, Fillon a adunat în jur de 44 de procente, urmat de Juppé cu 28%, pe când Nicolas Sarkozy a strâns 20%. De asemenea, fostul preşedinte francez a declarat că-l va susţine pe François Fillon în următoarea dispută.

Un atentator sinucigaş o omorât luni cel puţin 27 de persoane şi a rănit alte 35 într-o explozie petrecută la o moschee şiită aglomerată din capitala afgană, a declarat şeful Departamentului de Investigaţii Criminale din cadrul poliţiei din Kabul, citat de Reuters. Conform ministrului de interne, atacatorul s-a infiltrat în moscheea Baqir ul Olum pe parcursul ceremoniei. Nu a existat nicio revendicare imediată a atacului. Cu toate că Afganistan nu a suferit de violenţe sectante comparabile cu cele din alţe ţări ale Orientului Mijlociu, atacul subliniază noua dimensiune pe care tensiunea etnică în continuă creştere o poate da conflictului purtat de decenii. În luna iulie, peste 80 de oameni au fost ucişi într-un atac condus de minoritatea şiită Hazara, atentat care a fost revendicat de militanţii Statului Islamic.

Muncitori imigranţi din Nepal susţin că sunt ţinuţi şi exploataţi în Malaezia de companiile Samsung și Panasonic, scrie The Guardian. Două dintre cele mai mari branduri de electronice din lume, Samsung şi Panasonic, se confruntă cu suspiciuni că muncitorii lor din Malaezia sunt păcăliţi, exploataţi şi prost plătiţi. Cele două companii asiatice din Coreea de Sud, respectiv Japonia, au lansat investigaţii asupra acuzaţiilor de abuz făcute de muncitorii nepalezi după ce o investigaţie a jurnaliştilor de la The Guardian a scos la iveală mai multe chestiuni îngrijorătoare în legătură cu tratamentul oferit. Oamenii au declarat că au fost decepţionaţi în legătură cu plata, paşapoatele lor fiind confiscate şi li s-a spus că vor trebui să plătească amenzi substanţiale dacă vor să se întoarcă în Nepal înainte de terminarea contractului. De asemenea, au mai declarat că au fost forţaţi să muncească până la 14 ore în picioare fără a le fi oferită o odihnă adecvată, cu pauze de toaletă restricţionate, aceștia fiind nevoiți totodată să plătească echivalentul a circa 1200 de euro pentru a-și asigura locul de muncă. Muncitorii imigranți au fost amenințați de supraveghetorii care le-au confiscat pașapoartele și cărora le-au spus că sunt nefericiți și vor să se întoarcă acasă că dacă nu vor munci ”vor sfârși îngropați în Malaiezia”.

Fostul lider al Partidului pentru Independența Marii Britanii (UKIP), Diane James, a părăsit formaţiunea politică, declarând că „relaţia cu partidul a fost din ce în ce mai dificilă.”, scrie The Independent. James a renunţat la șefia partidului în octombrie – după doar 18 zile după ce a fost alesă – susţinând că n-a avut „suficientă autoritate, nici sprijin total” să continue. Conflictul a chinuit UKIP de când notoriul său lider, Nigel Farage, s-a retras, iar un alt aspirant la șefia formațiunii, Steven Woolfe, a părăsit la rândul său partidul despre care a declarat că se află într-o ”spirală mortală”. James a declarat totodată că președintele Parlamentului European, Martin Schultz, a acceptat cererea acesteia de a deveni un membru independent al PE. Fosta lideră UKIP a fost considerată drept una dintre cele mai de încredere comunicatoare cu mass-media, fiind aleasă cu peste 50% din voturi la șefia partidului.

Conducătorul Bisericii Catolice, Papa Francisc, a extins puterea preoţilor de a ierta avortul, conform Deutsche Welle. Măsura care a fost oferită temporar tuturor preoţilor catolici pe parcursul „Anului Sfânt al Milei”, va putea fi luată acum pe termen nelimitat. Papa, care consideră încă avortul ca fiind un „păcat grav”, a extins viziunea sa asupra unei biserici milostive prin conferirea dreptului tuturor preoţilor de le a absolvi pe femei de „păcatul grav” al întreruperii sarcinilor. Liderul Bisericii Catolice le-a dat preoţilor această putere pe durata „Anului Sfânt” care a început în 8 decembrie 2015 şi s-a terminat duminică. Într-o scrisoare publicată luni, Papa a integrat măsura ca parte din legea Bisericii. Conform doctrinei catolice, „păcatul” de a întrerupe sarcina are ca rezultat excomunicarea automată, care poate fi întors doar prin „dezlegarea sacramentală”. Schimbarea făcută de Papa Francisc asupra legii le permite femeilor să fie reprimite mai ușor în Biserica Catolică după ce au realizat un avort.

Guvernul Israelului a anunţat planurile de demolare a satului Umm al-Hiran, un sat beduin în regiunea sudică Negev care este reședința mai multor cetăţeni palestinieni din Israel, informează Al Jazeera. Entitatea guvernametală care se administrează terenul public (ILA) a afirmat că procesul de dărâmare va începe joi. Cel puţin 30 de locuitori vor fi strămutaţi. Guvernul israelian plănuieşte să construiască un sat pentru familiile de evrei implicate în procesul de ocupare ilegală a teritoriilor palestiniene din Cisiordania în locul locuitorilor din Umm al-Hiran, în timp ce sătenii vor urma să fie transferați în districte planificate a fi ridicate în deșertul Negev. O petiţie a fost semnată luni într-un tribunal de către Adalah, un grup de avocatură din Haifa, pentru drepturile a estimativ 1,7 milioane de palestinieni care deţin paşaport israelian (nu ”israelit” – ăsta e mai degrabă termen biblic) şi locuiesc în oraşele şi satele din interiorul ţării. Pe lângă Umm al-Hiran, alte 40 de sate beduine „nerecunostute” din regiunea Negev sunt în plan pentru a fi dărâmate în ciuda faptului că adăpostesc zeci de mii de rezidenţi. Din cauză că Israelul nu le recunoaşte, multe dintre ele nu au acces la electricitate, apă şi alte servicii municipale. Potrivit Adlah, cetăţenii care locuiesc în aceste zone suferă de multe legi discriminatorii care le limitează accesul la resursele statului – inclusiv teren – şi le constrâng libertăţile politice.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …