Home / A fost azi în lume / 2022 / Martie / A fost 21 martie în lume – Instagram și Facebook au fost interzise în Rusia, Statele Unite au condamnat în mod oficial violențele comise de armata din Myanmar împotriva minorității Rohingya, iar Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu s-au înțeles cu privire la aplicarea de sancțiuni sectorului energetic lucrativ al Rusiei

A fost 21 martie în lume – Instagram și Facebook au fost interzise în Rusia, Statele Unite au condamnat în mod oficial violențele comise de armata din Myanmar împotriva minorității Rohingya, iar Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu s-au înțeles cu privire la aplicarea de sancțiuni sectorului energetic lucrativ al Rusiei

Material realizat de Yvonne Andreiaș și Lara Popescu. 

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că l-a convocat pe ambasadorul american John Sullivan pentru a-i spune că remarcile președintelui Joe Biden la adresa lui Vladimir Putin au împins legăturile bilaterale în pragul colapsului, conform Reuters. Această acțiune are la bază remarca președintelui Biden, conform căreia Putin este un “criminal de război”. În aceste condiții, ministerul rus a declarat într-un comunicat că “Astfel de declarații ale președintelui american, nedemne de un om de stat de un rang atât de înalt, au pus relațiile ruso-americane în pragul rupturii”.

 

Valurile de căldură produse la ambii poli ai Pământului au ridicat un semnal de alarmă în rândul oamenilor de știință din domeniul climei, care au avertizat că aceste evenimente “fără precedent” ar putea semnala o degradare mai rapidă și bruscă a climei, relatează Euractiv. Zonele din Antarctica au atins 40 de grade Celsius peste nivelul normal, în timp ce regiunile de la Polul Nord au crescut cu 30 de grade Celsius peste nivelul obișnuit. În această perioadă a anului, Antarctica ar trebui să se răcească rapid după vară, iar Arctica să iasă doar încet din iarnă, pe măsură ce zilele se lungesc. Faptul că ambii poli prezintă o astfel de încălzire în același timp reprezintă o situație nemaiîntâlnită. 

 

Instagram și Facebook au fost interzise în Rusia, în urma catalogării companiei Meta drept o “organizație extremistă” de către un tribunal din Moscova, conform Euronews.  Demersurile autorităților ruse împotriva acestei companii au izbucnit la începutul acestei luni, în urma deciziei Meta de a permite postări care îndeamnă la violență împotriva liderilor ruși și a personalului militar din anumite țări, în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, procurorul general al Rusiei a hotărât că aplicația WhatsApp, aflată sub egida companiei Meta, nu servește drept platformă de răspândire în mod public a informațiilor.

 

Statele Unite au stabilit în mod oficial că violențele comise de armata din Myanmar împotriva minorității Rohingya reprezintă genocid și crime împotriva umanității, relatează Al Jazeera. Forțele armate ale Myanmarului au lansat o operațiune militară în 2017, care a forțat cel puțin 730.000 de rohingya, în majoritate musulmani, să își părăsească locuințele și să ajungă în Bangladeshul vecin, unde au povestit despre crime, violuri în masă și incendieri. În 2021, armata din Myanmar a preluat puterea printr-o lovitură de stat.

 

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu s-au înțeles cu privire la aplicarea de sancțiuni sectorului energetic lucrativ al Rusiei, conform Reuters.  Diplomații au avertizat că domeniul energetic este unul dintre cele mai dificile sectoare de sancționat, deoarece fiecare țară UE are propriile linii roșii. “Sancțiunile sunt exponențiale”, a declarat un diplomat. “Cu cât mergi mai departe, cu atât este mai dificil să le adopți”. Aceștia au menționat că, în timp ce unele țări doresc un embargo asupra petrolului, Germania și Italia, care depind de gazul rusesc, se împotrivesc din cauza prețurilor deja ridicate la energie. Sancțiunile privind cărbunele reprezintă o linie roșie pentru unii, inclusiv pentru Germania, Polonia și Danemarca. Mai mult decât atât, Moscova a avertizat că astfel de sancțiuni ar putea să o determine să închidă o conductă de gaz către Europa, fapt ce reprezintă un alt potențial factor de descurajare. În acest context, nu se așteaptă nicio decizie privind eventualele sancțiuni în domeniul energiei, la reuniunea miniștrilor de externe. 

 

Fostul premier ceh Andrej Babiš va fi judecat după ce a fost acuzat într-un caz de fraudă  care implică subvenții din partea Uniunii Europene, conform Euronews. Parlamentul Cehiei a votat anterior pentru ridicarea imunității lui Babiš, fapt care a determinat procuratura publică din Praga să-l incrimineze pe miliardarul populist. Babiš este acuzat de utilizarea frauduloasă a fondurilor UE în valoare de două milioane de euro, fonduri destinate întreprinderilor mici și mijlocii. Cu acești bani, se presupune că Babiš și-a finanțat una dintre afacerile sale. Poliția cehă a cerut de mult timp ca politicianul să fie acuzat. Fostul premier a negat întotdeauna acuzațiile și a declarat că acestea sunt „motivate politic” și „absurde.”

 

Un avion chinezesc Boeing s-a prăbușit în munți, cu 132 de persoane la bord, în timpul unui zbor intern, după o coborâre bruscă de la altitudinea de croazieră, conform Reuters. Presa locală a declarat că nu există niciun semn că ar exista supraviețuitori. Reprezentanții companiei aeriene responsabile, China Eastern Airlines, au comunicat că sunt profund îndurerați de pierderea pasagerilor și a echipajului, fără a specifica câți oameni au murit în accident.  Conducerea fabricantului american de avioane civile și militare Boeing a declarat că este gata să ajute China de Est și a intrat în contact cu autoritățile de reglementare din Statele Unite ale Americii în ceea ce privește siguranța transportului în legătură cu incidentul.

 

Un supraviețuitor ucrainean al holocaustului a fost ucis în timpul unui atac rus asupra orașului din estul Ucrainei, Harkov, informează BBC. Boris Romantschenko, în vârstă de 96 de ani, a murit în timpul unui bombardament rusesc al blocului său de apartamente, au confirmat rudele sale. Forțele rusești continuă să bombardeze fără încetare Harkovul de peste trei săptămâni, orașul aflându-se la doar 50 de kilometri de granița cu Rusia. Cel puțin 500 de civili au fost uciși doar în acea zonă, au declarat oficialii ucraineni. În plus, poliția a declarat că una dintre victime a fost identificată drept un băiat în vârstă de numai nouă ani.

 

Principalul suspect într-un atac cu o armă albă , de la bordul unui tren german, a avut un motiv extremist islamic, au declarat procurorii cazului, informează Euronews. În luna noiembrie, patru persoane au fost rănite în timpul atacului dintr-un tren de mare viteză care circula între Passau și Hamburg. Autoritățile au declarat inițial că bărbatul și-a ales victimele la întâmplare și a fost plasat într-un centru psihiatric, după arestarea sa. Ulterior, procurorii din München au declarat că există posibilitatea ca suspectul să fi avut un motiv extremist islamic. În decursul zilei de luni, procuratura a comunicat că există „indicii importante” care atestă că acțiunile suspectului s-a bazat pe susținerea ideologiei așa-numitei grupări extremiste ISIS. 

 

Doi turiști germani au fost condamnați pentru omucidere pe baza unui accident mortal cu barca pe lacul Garda, în Italia, relatează Euronews. Patrick Kassen și Christian Teismann au fost amândoi găsiți vinovați, atât de producerea accidentului într-o noapte din luna iunie a anului trecut, cât și de părăsirea scenei crimei. Accidentul a ucis un cuplu italian, care se afla la bordul unei nave mai mici. Umberto Garzarella, în vârstă de 37 de ani, a fost găsit mort în barca de lemn, în timp ce corpul Gretei Nedrotti, în vârstă de 25 de ani, a fost găsit două zile mai târziu de scafandri. Procurorii au declarat că cei doi turiști din München erau sub influența alcoolului și conduceau barca cu viteză

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …