Home / A fost azi în lume / A fost 21 iunie în lume – Senatul american refuză introducerea de restricții la regimul posesiei de arme, operațiuni antiteroriste de amploare în Belgia și noi arestări ale unor activiști pentru libertatea presei în Turcia

A fost 21 iunie în lume – Senatul american refuză introducerea de restricții la regimul posesiei de arme, operațiuni antiteroriste de amploare în Belgia și noi arestări ale unor activiști pentru libertatea presei în Turcia

Material realizat de Ioana Rusu

TITLURILE ZILEI

1. După atentatul din Orlando, SUA a respins noile restricții la vânzările de arme, relatează Al Jazeera. Senatul american, dominat de republicani, a respins luni o propunere a democraților care ar fi generalizat verificările antecedentelor infracționale și psihiatrice înainte de vânzarea oricărui tip de arme de foc, acest lucru întâmplându-se la doar câteva zile de la atentatul din Orlando, în care au fost ucise 49 de persoane. În plină campanie electorală, cu o lună înainte de convențiile de investire în alegerile prezindețiale, politicienii nu au reușit să ajungă la o înțelegere asupra unuia dintre cele mai sensibile și arzătoare subiecte ale politicii americane. Au fost supuse votului două propuneri ale democraților, precum și două provenite din tabăra adversă, cea a republicanilor, dar fiecare grup a votat aproape unanim împotriva propunerilor celuilalt. Cele două propuneri democrate vizau, pe de o parte să interzică persoanelor care figureză pe liste de supraveghere teroristă să achiziționeze arme de foc, iar pe de alta parte să generalizeze, la toate vânzările, verificarea antecedentelor penale și psihiatrice înainte de efectuarea oricărei tranzacții. Considerând că înarmarea este un drept constituțional, republicanii refuză ca FBI-ul să poată împiedica un individ să achiziționeze o armă. Ei au propus o măsură care ar întârzia vânzarea cu 72 de ore în cazul suspecților de terorism, timp în care un judecător va putea să aprobe interdicția.

2. Vaste operațiuni antiteroriste și o persoană arestată în urma unei alerte cu bombă, într-un centru comercial din Bruxelles, relatează Le Figaro. Alerta a fost declanșată marți dimineață într-un centru comercial din centrul capitalei Belgiene. Poliția a fost avertizată cu privire la o situație suspectă. Zona din jurul mall-ului a fost încercuită, mai multe guri de metrou situate în proximitate au fost blocate și mai multe echipe au fost trimise la fața locului pentru a evalua situația. Barbatul suspect a fost arestat în apropierea centrului comercial City 2, iar reținerea sa și informațiile potrivit cărora acesta ar fi intenționat să comită un atac terorist, au dus la convocarea centrului național de răspuns în caz de crize, la care a participat premierul belgian Charles Michel, precum și ministrul de interne, Jan Jambon. În final, forțele de securitate au confirmat că presupusa centură explozivă pe care o purta bărbatul era falsă. După atacurile teroriste din 22 martie, revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, Bruxellesul a cunoscute numeroase alerte teroriste, motiv pentru care poliția și-a multiplicat operațiunile.

3. Armata japoneză este în alertă, după ce Coreea de Nord ar fi mutat o rachetă cu rază medie de acțiune pe coasta sa de est, informează Reuters. Atât marina japoneză, cât și sistemul antirachetă Patriot, au primit ordin să doboare orice proiectil care s-ar putea îndrepta spre teritoriul țării. Deși nu există semnale care să indice o lansare iminentă, un oficial al Ministerului Apărării sud-coreean a afirmat că armata urmărește îndeaproape activităție întreprinse de Coreea de Nord. Tensiunile în această regiune s-au amplificat după ce Coreea de Nord a desfășurat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, urmat de lansarea unui satelit și de testarea diferitelor tipuri de rachete. În acest context, Japonia și-a pus forțele anti-balistice în alertă de mai multe ori în acest an, după ce a dedectat semnale ale unor posibile lansări de rachetă. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în martie, sancțiuni mai dure împotriva Coreii de Nord din cauza dezvoltării programului său de arme nucleare.

4. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte zeci au fost rănite în urma unui grav accident rutier petrecut în Serbia, relatează Reuters. Accidentul în care a fost implicat un autobuz ce transporta turiști slovaci s-a produs marți dimineață, în sudul Serbiei, s-a soldat cu decesul a 5 persoane și cu rănirea altor 23. Persoanele rănite au fost transportate la cele mai apropiate spitale, în orașele Aleksinac și Nis, la aproximativ 200 de kilometri sud de Belgrad. Potrivit unui comunicat, în autobuz se aflau turiști slovaci care se întorceau acasă după o călătorie în insula grecească Corfu. Autoritățile nu au oferit detalii despre accident, dar a menționat că autobuzul a derapat pe autostrada care leagă Serbia de Macedonia și Grecia.

5. Mai mulți soldați iordanieni au fost uciși într-un atentat petrecut la frontiera siriană, anunță Al Jazeera. Șase militari iordaniei au murit, iar alți 14 au fost răniți într-un atentat cu mașină-capcană la granița Siriei. Potrivit unui comunicat al armatei, mașina-capcană a explodat marți, în jurul orei locale 5:30, în regiunea Rokbane, situată în nord-est. Atentatul accentuează îngrijorările autoritășilor iordaniene care își exprimă cu regularitate temerile că jihadiști se infiltrează în Regatul Hașemit, unde Iordania participă din 2014 la coaliția internațională împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Deocamdată, nici o grupare teroristă nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac.

6. Autoritățile din Turcia au arestat trei activiști pentru libertatea presei, în baza acuzațiilor de propagandă teroristă, relatează Al Jazeera. Un tribunal din Turcia a aprobat, luni, arestatarea a trei persoane în baza unor acuzații de propagandă în favoarea terorismului. Persoanele reținute sunt Erol Onderoglu, reprezentat în Turcia al organizației Reporteri fără Frontiere, Ahmet Nesin, jurnalist și universitarul Sebnem Korur Fincanci. Cele trei arestări decise de instanța turcă au avut loc în contextul unor presiuni constante venite din partea UE la adresa Ankarei, căreia i se solicită încetarea persecuțiilor la adresa presei și mediului academic. Onderoglu a fost arestat din cauză că a lucrat la trei articole publicate în Ozgur Guandem, articole care tratau operațiunile militare desfășurate de Turcia în zona de sud-est a țării, acolo unde majoritatea populației este de orgine kurdă. Responsabilul pentru Estul Europei și pentru Asia al Reporteri fără Frontiere, Johann Bihr, a afirmat faptul că Erol Onderoglu, care lucrează pentru organizația sa de 20 de ani, este o victimă a abuzurilor pe care le-a denunțat permanent. Activiștii în domeniul libertății presei au avertizat că libertatea de expresie este constant restrânsă pe teritoriul Turciei. În luna mai, un tribunal a condamnat la închisoare doi alți doi jurnaliști, care au fost acuzați de dezvăluirea de secrete de stat într-un caz deosebit de contestat pe plan internațional.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …