Material realizat de Robert Olteanu
Oficialii americani au votat împotriva cererii de oprire a focului din Gaza, informează Reuters. Cererea propusă de diplomații algerieni a primit sprijinul a 13 state membre din Consiliul de Securitate, în timp ce reprezentanți britanici s-au abținut la vot. Totodată, a fost a treia cerere consecutivă de încetare a focului pe care oficialii din SUA o refuză. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că această propunere votată ar îngreuna schimbul de ostatici și implicit încheierea războiului. În schimb, diplomații americani au propus o contra moțiune de oprire temporară a focului, marcând o schimbare substanțială în abordarea administrației Biden în privința războiului Israel-Hamas.
Transportatorii ucraineni au declanșat proteste la granița cu Polonia, conform The Kyiv Independent. Acțiunea șoferilor ucraineni a apărut ca răspuns împotriva protestelor fermierilor polonezi începute în februarie. Protestele din Polonia au ca țintă politicile verzi, precum și fluxul de cereale ucrainene pe piața locală văzute drept o competiție inechitabilă. Astefel, protestatarii ucraineni au blocat punctele de frontieră de intrare în Ucraina, permițând trecerea doar a ajutorului umanitar și transporturilor esențiale. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Frontieră Ucrainean, Andrii Demchenko, a declarat că transportatorii polonezi nu au menționat când vor finaliza protestele.
Autoritățile din Somalia au semnat un acord de apărare cu guvernul Turciei, relatează Africanews. Acordul are drept scop descurajarea oficialilor din Etiopia de a asigura accesul la un port din Somaliland prin recunoașterea suveranității regiunii recunoscută internațional drept teritoriu din Somalia. Prim-Ministrul Somaliei, Hamza Abdil Barre, a numit acordul “un moment istoric”, prin care statul va primi drept ajutor echipament naval și antrenament militar. Mohamed H. Gaas, analist politic din Mogadishu, a declarat că acordul reprezintă strategia oficialilor din Turcia de a-și spori prezența în Africa. Acordul va urma odată semnat să fie în vigoare pe o perioadă de 10 ani.
Oficialii Uniunii Europene au căzut de acord asupra unor limite mai stricte în privința poluării aerului, conform DW. Obiectivul asumat de politicienii europeni este eliminarea până în 2050 a poluării aerului, în special privind substanțe precum dioxidul de nitrogen și dioxidul de sulf. Acordul odată adoptat de Consiliu si Parlament va impune standarde mai stricte asupra poluării în toate cele 27 de state membre, incluzând și posibilitatea obținerii de despăgubiri în urma efectelor produse de poluare. Conform datelor colectate de Organizația Mondială a Sănătății, în Uniunea Europeană au fost raportate 253.000 de morți asociate cu poluarea aerului în 2021.
Membrii administrației Biden au anunțat scutirea plății împrumuturilor pentru 153.000 de studenți, informează BBC. Planul inițial respins de Curtea Supremă din SUA prevedea eliminarea datoriei a peste 40 de milioane de americani. Astfel, decizia actuală anunțată de Casa Albă privește studenții înrolați în planul Saving on Valuable Education care au împrumutat mai puțin de 12.000 de dolari pe o perioadă de 10 ani. Reprezentanții Departamentului pentru Educație ar urma să-i contacteze pe cetățenii eligibili, ceea ce ar însuma o scutire de plăți în valoare de aproximativ 1.2 miliarde de dolari. Până în prezent, acțiunile executive ale președintelui Joe Biden au scutit de la plata peste 3.9 milioane de oameni.