Home / A fost azi în lume / A fost 21 decembrie în lume – Criza din R.D. Congo începe să provoace victime, autoritățile germane anunță că principalul suspect al atacului din Berlin este un tunisian, iar o explozie la o fabrică de artificii din Mexic a provocat zeci de victime (VIDEO)

A fost 21 decembrie în lume – Criza din R.D. Congo începe să provoace victime, autoritățile germane anunță că principalul suspect al atacului din Berlin este un tunisian, iar o explozie la o fabrică de artificii din Mexic a provocat zeci de victime (VIDEO)

Material realizat de Adrian Călugăru și Oana Teodorescu

Luptele dintre rebelii sirieni sprijiniți de Turcia și militanții ISIS s-au intensificat în jurul orașului al-Bab din Siria, 14 soldați turci și 138 de jihadiști pierzându-și viața în cursul zilei de miercuri, una dintre cele mai mari pierderi ale armatei turce în cele patru luni de la începutul operațiunilor militare pe care le desfășoară în Siria, relatează Reuters. Alți 33 de soldați au fost răniți, armata turcă anunțând totuși că operațiunea pentru controlarea orașului al Bab se află în plină desfășurare iar soldații și rebelii au reușit să preia controlul unei zone strategice aflate în jurul spitalului din oraș. Operațiunile pentru controlarea orașului al-Bab au ca scop alungarea militanților ISIS, însă armata turcă încearcă în același timp să prevină unificarea zonelor controlate de milițiile kurde de-a lungul graniței cu Turcia.

Procurorii turci investighează cauzele pentru care polițistul care l-a asasinat pe ambasadorul Rusiei în Turcia a fost ucis și nu capturat în viață, au anunțat agențiile de presă oficiale din Turcia, în timp ce numărul persoanelor arestate în urma evenimentului de luni a ajuns la 11, relatează Reuters. Agenția de stat Anadolu a declarat că procurorii investighează de ce forțele speciale trimise să-l neutralizeze pe Mevlut Mert Altintas, un tânăr de 22 de ani care lucra în poliție și care l-a împușcat mortal pe ambasadorul rus Andrei Karlov, nu a fost reținut pentru a putea fi interogat. Primele indicii sugerează că Altintas a fost împușcat în picioare, însă acesta a continuat să tragă asupra forțelor speciale, care apoi l-au lichidat. Președintele turc Recep Erdogan a replicat când a fost întrebat asupra motivului pentru care ucigașul ambasadorului rus a fost omorât: ”Amintiți-vă ce s-a întâmplat la stadionul Beșiktaș când au încercat să prindă un terorist!”, făcând referire la faptul că un atacator sinucigaș s-a detonat în momentul în care a fost înconjurat de zeci de polițiști care au încercat să-l captureze în viață.

Kremlinul a anunțat miercui că toate canalele de comunicare dintre Rusia și Statele Unite ale Americii sunt ”inghețate”, însă Departamentul de Stat American a contrazis afirmația, potrivit Reuters. Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dimitri Peskov a declarat că Rusia nu se așteaptă ca viitoarea administrație americană să respingă rapid extinderea Organizației Atlanticului de Nord (NATO) și că aproape toate comuncațile cu SUA au încetat, potrivit agenției ruse RIA. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat American, John Kirby, a informat zvonurile: ”Este dificil să știi exact ce se dorește a fi afirmat prin acest comentariu, dar angajamentul diplomatic cu Rusia continuă pe o serie largă de subiecte”. Acesta a mai adăugat: ”Faptul că avem diferențe semnificative față de Moscova pe unele aspecte este binecunoscut, însă nu există o ruptură a dialogului”.

Forțele de securitate din Republica Democrată Congo au ignorat intensificarea presiunilor internaționale pentru a stopa un val de represiune cu scopul de a preveni alte viitoare proteste împotriva guvernului controlat de președintele Joseph Kabila, desfășurând unități de poliție, paramilitare și soldați care i-au reprimat pe demonstrați și activiștii de opoziție, scrie The Guardian. Acțiunile forțelor de ordine au ignorat avertizările SUA, Marii Britanii, UE și Uniunii Africane care au cerut respectarea drepturilor omului. Cel puțin 20 de activiști ale grupului LUCHA care cere reformă și schimbări politice în R.D. Congo, au fost arestați în orașul Goma după ce s-au adunat în fața sediului instituțiilor publice pentru a cere demisia președintelui Kabila. În capitala Kinshasa, corespondentul The Guardian a văzut un camion miliitar plin cu tineri aparent arestați, în timp ce în orașul minier Lubumbahi protestele au luat o turnură violentă, activiștii anunțând că 10 persoane și-au pierdut viața, iar alți 31 au fost răniți în urma ciocnirilor cu forțele guvernamentale. Al doilea mandat de președinte al lui Kabila a exiprat luni noapte, iar constituția îi interzice să mai candideze pentru încă unul și, chiar dacă acesta a declarat că va respecta legea, criticii săi îl acuză că vrea să rămână pe termen nelimitat la conducerea țării. Protestele din R.D.Congo au izbucnit după ce autoritățile au declarat că sunt incapabile să organizeze alegeri prezidențiale mai devreme de 2018, până atunci Kabila urmând să păstreze funcția.

Președintele Gambiei, Yahya Jammeh, a reiterat că nu va renunța la putere în ciuda înfrângerii din alegerile de la 1 decembrie, respingând cererea liderilor din vestul Africii și a puterilor occidentale de a asigura un transfer pașnic de putere, scrie Al Jazeera. Deși și-a recunoscut inițial înfrângerea într-o declarație la televiziunea națională, Jammeh, care a condus Gambia timp de 22 de ani, s-a răzgândit o săptămână mai târziu, după ce a contestat rezultatul alegerilor și a cerut organizarea unui nou scrutin. Săptămâna trecută, trupele armate au ocupat sediul Comisiei Electorale Independente, l-au evacuat pe președintele instituției din clădire și au interzis angajaților să mai pătrundă în sediu. Noul președinte din Gambia, Adama Barrow, a declarat că este pregătit să preia șefia statului pe 18 ianuarie, afirmând că nu se lasă intimidat de atitudinea lui Jammeh.

Poliţia din Germania a declarat că principalul suspect al atacului terorist ce a avut loc într-un târg de Crăciun din Berlin este un tânăr tunisian, pe nume Anis A., născut în anul 1992. Potrivit Der Spiegel, poliţiştii au găsit un act de identitate sub scaunul şoferului din camionul pe care suspectul l-a condus în data de 19 decembrie, dar sunt de părere că tânărul foloseşte o serie de nume false. Anchetatorii susţin că Anis A. este un refugiat, iar dosarul de azil al acestuia era, până la momentul atacului, în aşteptare. De asemenea, ei mai spun că tânărul este un personaj deosebit de periculos, întrucât, potrivit unor anchete anterioare ale poliţiei, acesta ar avea legături cu grupări teroriste de pe teritoriul Germaniei, relatează The Guardian. Angela Merkel a declarat că ar fi dezamăgită dacă ipoteza că un refugiat în Germania este vinovat pentru atacul terorist de luni seară ar fi adevărată, în contextul în care, în ultimii doi ani, peste un milion de refugiaţi au primit azil în diferite zone ale Germaniei.

O explozie cauzată de un foc de artificii a avut loc într-o piaţă din San Pablito, Mexic. Potrivit ultimelor date, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 70 au fost rănite, relatează Reuters. Eruviel Ávila, guvernatorul provinciei Mexico, a declarat că multe dintre victime sunt copii, iar din cauza arsurilor foarte grave suferite, aceştia urmează să fie trimişi în statul american Texas, pentru tratament. Autorităţile informează că lipsa măsurilor necesare de siguranţă este considerată, momentan, cauza exploziei, dar vor continua ancheta, pentru a identifica vinovaţii acestei tragedii, transmite The Guardian.

 

Evacuarea civililor din Alep continuă potrivit unui comunicat al O.N.U. Câteva zeci de autocare au fost, până marţi, în imposibilitatea de a părăsi oraşul distrus de război, însă, în cursul zilei de miercuri, planul de evacuare a fost reluat, iar oficialii O.N.U. speră ca toate procedurile pentru siguranţa civililor sirieni să se desfăşoare fără dificultăţi. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a trimis oameni în Alep, pentru a monitoriza această activitate şi pentru a veni în sprijinul celor de la Crucea Roşie, care coordonează întregul plan de evacuare, informează Reuters.

Într-un interviu acordat celebrei Oprah Winfrey, Michelle Obama şi-a manifestat dorinţa de a-l sprijini pe Donald Trump, viitorul preşedinte al Statelor Unite. Soţia actualului preşedinte a declarat că, deşi nu a fost de acord cu anumite politici şi idei promovate de Donald Trump, consideră că interesul poporului este cel mai important, iar prin susţinerea viitorului preşedinte american, Michelle Obama contribuie la consolidarea viitorului naţional. Potrivit CNN, actuala Primă Doamnă a declarat că îi va acorda sprijinul necesar şi Melaniei Trump pe tot parcursul şederii cuplului Trump la Casa Albă, deoarece ea, la rândul ei, a fost susţinută şi îndrumată de Laura Bush, soţia fostului preşedinte american, George W. Bush.

Starea de sănătate a reginei Marii Britanii a determinat-o pe aceasta să-şi anuleze călătoria la Sandringham. Potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham, atât regina, cât şi soţul acesteia, Ducele de Edinburgh, suferă de o răceală destul de serioasă, motiv pentru care au decis să nu călătorească. De asemenea, The Telegraph informează că regina este nevoită să renunţe la o serie de activităţi din cadrul unor organizaţii caritabile, pentru a-şi diminua volumul de muncă.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …