Home / A fost azi în lume / 2022 / A fost 21 aprilie în lume- Emmanuel Macron își păstrează conducerea în sondaje după dezbaterea televizată cu contracandidata sa, Rusia a donat grâu aliatului său, Cuba, pe fondul creșterilor prețurilor la cereale, și 120.000 de civili au rămas blocați în orașul asediat Mariupol

A fost 21 aprilie în lume- Emmanuel Macron își păstrează conducerea în sondaje după dezbaterea televizată cu contracandidata sa, Rusia a donat grâu aliatului său, Cuba, pe fondul creșterilor prețurilor la cereale, și 120.000 de civili au rămas blocați în orașul asediat Mariupol

Material realizat de Meda Dragomir și Ilinca Bîrcă

Emmanuel Macron își păstrează conducerea în sondaje după dezbaterea televizată cu contracandidata sa, conform Al Jazeera. Actualul președinte al Franței, Emmanuel Macron, și-a menținut avantajul din sondaje asupra oponentei sale de extremă dreaptă, Marine le Pen, în urma dezbaterii aprinse de miercuri. ,,Am toate șansele să câștig”, a declarat le Pen jurnaliștilor joi, din Roye, un oraș în regiunea Somme, unde mai bine de două cincimi din votanți au susținut-o în prima rundă de alegeri. ,,Am avut în fața mea un Emmanuel Macron care și-a arătat adevărata față – foarte sfidător, foarte arogant, chiar și prin limbajul corpului”. În ciuda acestor declarații, un sondaj realizat de OpinionWay/Kea Partners a dezvăluit că momentan Macron deține avantajul în sondaje, cu 56 de procente. Cu toate acestea, incertitudinea legată de alegerile de duminică rămâne, sondajul dezvăluind, de asemenea, că numai 72% din populație se așteaptă este așteptată să voteze – statistică care ar reprezenta cea mai scăzută participare în Franța din 1969 până acum.

Rusia a donat grâu aliatului său, Cuba, deoarece prețurile cerealelor cresc la nivel global, informează Reuters. Rusia a donat joi aproape 20.000 de tone de grâu Cubei, un cadou binevenit pentru națiunea insulară din Caraibe care a început să resimtă creșterea prețurilor globale la cereale după războiul din Ucraina. Ambasadorul Rusiei în Cuba, Andrei Guskov, a declarat că guvernul țării sale a fost de acord anul trecut să trimită cerealele în Cuba. Dar nava care transporta grâul, a spus Guskov, a fost blocată în largul insulei timp de o lună de sancțiunile occidentale impuse Rusiei după invazia acesteia în Ucraina. Restricțiile legate de sectorul bancar au complicat plățile Rusiei către expeditor, a spus el, făcând imposibilă descărcarea navei și „transformarea grâului în pâine pentru cubanezi”. „Ceea ce s-a întâmplat arată clar că măsurile unilaterale, coercitive adoptate împotriva Rusiei, precum cele aplicate împotriva Cubei, dăunează vieții oamenilor obișnuiți”, a declarat Guskov.

120.000 de civili au rămas blocați în orașul asediat Mariupol, informează Euronews. Conform vicepremierului din Ucraina, niciun cetățean nu a putut fi evacuat din orașul-port Mariupol în ziua de joi din cauza bombardamentelor constante din partea Rusiei asupra coridoarelor umanitare stabilite. Liderul rus, Vladimir Putin, a ordonat trupelor armate să asedieze ultimii luptători rămași în Mariupol, astfel încât ,,nici o muscă să nu poată să treacă”. Președintele Volodimir Zelenskiy a declarat că aproximativ 120.000 de civili sunt în continuare blocați în orașul asediat, după ce doar câteva dintre autobuzele menite să transporte refugiați au ajuns la adăpost, în Zaporojie. Toate acestea au loc după ce oficialii din Ucraina au cerut ,,o rundă specială de negocieri” în Mariupol ca urmare a intensificării ofensivei rusești în zona de est a țării.

Fostul președinte din Honduras a fost extrădat către Statele Unite, în urma acuzațiilor de trafic de droguri, declară Deutsche Welle. Juan Orlando Hernandez, fostul președinte din Honduras, a fost extrădat în Statele Unite ale Americii pentru a putea fi cercetat, conform Departamentului de Justiție. Acesta a fost acuzat de numeroase prejudicii, printre care și presupusa participare într-o acțiune pentru importul de cocaină și alte infracțiuni aferente cu arme de foc. ,,Rechizitoriul susține ca Hernandez a abuzat de poziția sa în Guvernul din Honduras pentru a se alia cu unii dintre cei mai influenți și violenți traficanți de droguri din lume în scopul de a pune în circulație sute de mii de kilograme de cocaină din Honduras către Statele Unite”, a informat Departamentul de Justiție. Hernandez a fost în funcția de președinte din 2014 până în 2022, Statele Unite considerându-l la un moment dat un aliat cheie în lupta împotriva drogurilor.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în atacuri cu bombe în două orașe afgane, dintre care 12 persoane într-o moschee șiită din Mazar-i-Sharif din provincia Balkh, care a fost revendicată de grupul ISIL (ISIS), informează Al Jazeera. Alte 58 de persoane au fost rănite – inclusiv 32 în stare gravă – în urma exploziei de joi la moscheea Seh Dokan din Mazar-i-Sharif. „Sângele și frica sunt peste tot”, a spus Ahmad Zia Zindani, purtătorul de cuvânt al departamentului de sănătate publică din Balkh. În Kunduz, cel puțin patru persoane au fost ucise și 18 au fost rănite de o bombă ascunsă într-o bicicletă care a vizat un vehicul care transporta mecanici care lucrau pentru guvernul taliban, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Obaidullah Abedi. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat că explozia de pe marginea drumului a vizat o dubă de mecanici militari și că printre răniți se numără și elevi.

Relațiile dintre Talibani și Pakistan au devenit tensionate în urma ultimelor atacuri, relatează Deutsche Welle. Relațiile diplomatice dintre Pakistan și Afganistan sunt tensionate după ce raidurile aeriene militare pakistaneze din weekend au omorât 47 de civili în provinciile Kunar și Khost din Afganistan. Victimele au fost în principal femei și copii. ,,Emiratul Islamic din Afganistan condamnă puternic bombardamentul și atacul care a avut loc din partea Pakistanului pe teritoriul Afganistanului”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru Guvern, Zabihullah Mujahid. În urma acestui incident, sute de cetățeni din regiunea Khost au ieșit să protesteze, scandând sloganuri anti-pakistaneze. Misiunea de Asistență a Organizației Națiunilor Unite în Afganistan (UNAMA) a arătat o profundă îngrijorare cu privire la evenimentele care s-au întâmplat.

Novak Djokovic a condamnat turneul Wimbledon pentru interdicția atleților ruși, raportează Al Jazeera. Tenismenul Novak Djokovic a declarat că interzicerea jucatorilor din Rusia și Belarus de la a participa la Wimbledon este o decizie ,,nebunească”. Discutând cu reporterii în cadrul turneului Serbian Open de săptămâna aceasta, Djokovic a afirmat că ,,nu poate să susțină decizia” luată de instituția britanică. ,,Cred că este o nebunie”, a adăugat acesta. ,,Atunci când politica interferează cu sportul, rezultatul nu este unul bun”. Această interdicție inseamnă că Daniil Medvedev, locul doi mondial, și Aryna Sabalenka, locul patru mondial, nu vor lua parte la competiția din iunie. Organizatorii Wimbledonului au luat aceste măsuri drept sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul actualului război din Ucraina, devenind primul turneu de tenis care împiedică atleți din cele două țări să participe.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a sărbătorit cea de-a 96 aniversare, relatează CNN. Tot anul acesta Regina va marca 70 de ani pe tron. Charles, Prințul de Wales și Camilla, Ducesa de Cornwall, i-au trimis și Reginei un mesaj de ziua de naștere: „Urându-i Majestății Sale Reginei o aniversare deosebită de 96 de ani astăzi, în timp ce îi sărbătorim anul jubiliar de platină”, au postat cei doi pe Twitter. Jubileul de platină marchează șapte decenii de când Regina a urcat pe tron ​​în 1952, făcând-o atât cel mai longeviv monarh britanic, cât și cea mai longevivă femeie în poziția de șef de stat din istorie.

Activiștii societății civile din Serbia au avertizat asupra tranziției țării către autocrație, după ce președintele Aleksandar Vučić a fost ales pentru un al doilea mandat luna aceasta, anunță The Guardian. Președintele Vučić a câștigat 60% din voturi în urma alegerilor, pe fondul unei campanii pătate de rapoarte de mită, intimidare și falsificări în acte. Instanța sârbă urmează să decidă dacă votul va fi repetat în zonele în care au fost raportate plângeri asupra unor nereguli grave, fapt care întârzie formarea unui nou guvern pentru următoarele luni. ,,Cea mai probabilă situație este ca Vučić să întârzie acest proces, fapt care va crea un haos pe care îl poate utiliza în avantajul său”, a declarat Bojan Elek, director adjunct în cadrul Centrului pentru Politică de Securitate din Belgrad. 

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, a devenit obiectul unei investigații pentru inducerea în eroare a Parlamentului cu privire la petrecerea ce a avut loc în timpul restricțiilor de protecție împotriva pandemiei COVID-19, informează BBC. Premierul britanic va fi investigat de o comisie a Camerei Comunelor. Parlamentarii au aprobat Comisia pentru privilegii să lanseze o anchetă odată ce poliția și-a încheiat propria anchetă asupra întrunirilor. Boris Johnson a spus că „nu este îngrijorat” cu privire la ancheta comisiei. Vorbind în timpul unei călătorii în India, Johnson a spus că „dacă opoziția vrea să se concentreze asupra acestui lucru și să vorbească mai mult despre asta, este în regulă”. Până acum, poliția a anunțat că a emis cel puțin 50 de amenzi în cadrul anchetei lor. Boris Johnson le-a spus anterior parlamentarilor că legile nu au fost încălcate în Downing Street, ceea ce a dus la acuzații din partea partidelor de opoziție că acesta i-a indus în eroare.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …