Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 21 aprilie în lume – Atacul asupra echipei Borussia Dortmound ar fi urmărit profitul pe bursă și nu ar avea implicații islamiste, protestatarii din Venezuela devin tot mai uniți împotriva președintelui Maduro, iar resturile spațiale de pe orbita Pământului amenință viitorul zborurilor spațiale

A fost 21 aprilie în lume – Atacul asupra echipei Borussia Dortmound ar fi urmărit profitul pe bursă și nu ar avea implicații islamiste, protestatarii din Venezuela devin tot mai uniți împotriva președintelui Maduro, iar resturile spațiale de pe orbita Pământului amenință viitorul zborurilor spațiale

Poliția din Germania a acuzat un bărbat suspectat de a fi la originea atacului asupra autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund, relatează BBC. Procurorii au declarat că acesta ar fi încercat să influențeze prețul acțiunilor la bursă ale clubului, în scopul unui profit material. Suspectul a fost acuzat de tentativă de omor, declanșând explozii și provocând vătămări corporale grave, fiind identificat sub numele de Serghei W. În urma exploziilor, două persoane au avut nevoie de ajutor medical după ce trei bombe au explodat lângă autocar. Jucătorul spaniol Marc Bartra a suferit o operație la încheietura mâinii și un ofițer de poliție a fost tratat în urma șocului deflagrațiilor. Anchetatorii și-au exprimat “îndoielile semnificative” asupra motivațiilor jihadiste care se aflau în spatele atacului.

Poliția thailandeză a arestat un bărbat care a încercat să transporte șase flacoane de material seminal uman în Laos, informează BBC. Autoritățile au declarat găsirea unui rezervor de azot care conține flacoanele în sacul bărbatului când trecea granița în orașul nordic thailandez Nong Khai. Bărbatul a mărturisit că materialul seminal era destinat unei clinici de fertilitate în capitala Laosului – Vientiane. Traficantul, cetățean thailandez, a declarat poliției că a efectuat 12 călătorii similare în ultimul an, unde a colectat material seminal din clinicile din Bangkok și le transporta la clinica din Laos. În 2015, Thailanda a interzis străinilor să plătească femeilor thailandeze pentru a deveni mame surogat, după ce țara s-a confruntat cu o serie de scandaluri. Această măsură a dus la creșterea numărului agențiilor de maternitate și clinicilor de fertilitate din Laos.

Statul american Arkansas l-a executat pe criminalul condamnat Ledell Lee, în vârstă de 51 de ani, căruia i-a fost administrată injecția letală la 11:44 ora locală, joi, constatând după 12 minute decesul acestuia, relatează CNN. Ledell Lee, care a fost condamnat în 2005, a fost unul dintre cei opt deținuți programați pentru a fi executați într-un decurs de 11 zile începând cu 17 aprilie, după ce valabilitatea medicamentelor folosite pentru injecțiile letale expiră la sfârșitul lunii aprilie. Avocații celor opt bărbați au încercat să blocheze execuțiile, inclusiv prin utilizarea argumentului potrivit căruia Midazolam, medicamentul folosit pentru a face deținuții inconștienți înainte ca alte două medicamente să-i paralizeze și să inducă decesul, nu împiedică în mod eficient o moarte dureroasă. Al doilea medicament, bromura de pancuroniu, paralizează deținutul, pentru ca al treilea medicament, care conține clorura de potasiu, să aducă stopul cardiac și să oprească inima. De asemenea, avocații au luptat împotriva deciziei statului de a efectua seria de execuții într-un interval scurt de timp, acest lucru datorându-se faptului că medicamentele sale de injectare letală vor expira la sfârșitul lunii. Robert Dunham, director executiv al Centrului de Informații privind pedepsele cu moartea a declarat că niciun stat nu a condus vreodată opt execuții în decurs de o perioadă de 11 zile.

Sir Michael Fallon, secretarul apărării din Marea Britanie, a declarat că MBDA, compania de armament care a vândut rachete regimului Gaddafi din Libia reprezintă ”un exemplu de urmat” pentru tipul de afaceri în care va fi implicată Marea Britanie după Brexit, relatează The Independent. Fallon a declarat că MBDA a construit “o mare reputație de fabricare a rachetelor care să păstreze țara în siguranță”, prezentând totodată un contract de 539 milioane de lire sterline pentru furnizarea Regatului Unit a trei noi sisteme de rachete. În 2007, MBDA a semnat un contract pentru a furniza rachete și echipamente de comunicații militare în valoare de 200 de milioane de lire pentru regimul colonelului Gaddafi din Libia, acesta fiind înlăturat în 2011 de la putere după un război civil brutal, în timpul căruia a fost acuzat că a bombardat populația civilă. Marea Britanie este al doilea mare exportator de arme din lume, potrivit British Trade and Investment, dezvăluindu-se anul trecut că Marea Britanie a vândut arme totodată în 22 din cele 30 de țări aflate pe propria sa listă a încălcării drepturilor omului întocmită din 2010.

Cu 2 zile înainte de deschiderea urnelor de vot în procesul alegerilor prezidențiale din Franța, un atac terorist îndreptat împotriva organelor de poliție amplifică tensiunile din interiorul statului francez, relatează The Guardian. Joi seara, în jurul orei locale 21.00, un atac armat a fost lansat asupra unui vehicul al poliției aflat pe bulevardul Champs Èlysèes de către un individ de 39 de ani identificat drept Karim Cheurfi. Forțele de securitate au mărturisit că identitatea atacatorului le este cunoscută, întrucât acesta a fost reținut în luna februarie a acestui an din cauza suspiciunilor că ar plănui un atac terorist, însă dovezile insuficiente au condus la eliberarea acestuia. Agresorul a deschis focul asupra mașinii de poliție folosindu-se de o armă automată, iar în urma atacului un polițist a fost rănit mortal, ceilalți doi fiind răniți grav. Atacatorul a fost împușcat mortal de forțele de securitate în timp ce încerca să fugă de la locul incidentului. Revendicarea atacului armat de către ISIS a dezvăluit faptul că atacatorul, cunoscut drept Abu-Yusuf al-Beljiki, este unul dintre cei mai periculoși luptători ai Statului Islamic. Impuritățile regăsite la nivelul integrității morale conturează identitatea luptătorului drept una abjectă, întrucât atentatele trecute au curmat viața altor 3 persoane. François Hollande, actualul președinte al Franței, a etichetat asaltul drept atac terorist, subliniind faptul că vigilența absolută trebuie să domine în perimetrul organelor de poliție mai ales în această perioadă în care tensiunile alegerilor electorale se află într-un continuu crescendo.

Protestatarii din Venezuela își solidifică unitatea prin continuarea mitingurilor anti-guvernamentale, notează Al Jazeera. Cea de-a doua etapă a manifestărilor împotriva președintelui Nicolas Maduro a fost marcată de dinamicitatea demonstrațiilor colective, precum și de o dublare a numărului participanților. „Protestăm  pentru că suntem împotriva principiilor promovate de guvernul lui Nicolas Maduro. Cu toții experimentăm o criză economică ce ne sufocă de-a dreptul”, a declarat jurnalistul Leonardo Bruzual. Capitala Venezuelei, Caracas, a fost împânzită de sute de oameni ce scandau necesitatea înlăturării președintelui, precum și instaurarea unor principii democratice reale. Protestatarii au declarat că Maduro este principalul factor al eroziunii democrației, precum și principalul vinovat al haosului economic. Actualul val de marșuri, cele mai înverșunate manifestări împotriva lui Maduro din 2014, a declanșat ciocniri regulate în care tinerii și trupele Gărzii Naționale sunt prinși în manifestări de forță animate de prezența gazelor lacrimogene.

Resturile spațiale ce orbitează în jurul Pământului amenință viitorul zborului în spațiu, informează The Telegraph. Fiecare zbor în spațiu presupune depozitarea unei anumite cantități de deșeuri, cantități ce capătă proporții în raport cu frecvența zborurilor spațiale. În prezent, mai mult de 750.000 de resturi orbitează în jurul planetei noastre, iar unele dintre ele pot atinge viteze de peste 28.000 de kilometri pe oră. Agenția Spațială Europeană a făcut apel la operatorii de sateliți și agențiile spațiale pentru a întreprinde măsuri în privința resturilor abandonate în spațiu. Conform Agenției Spațiale Europene, există un real pericol de coliziune a deșeurilor cu Stația Spațială Internațională. „Aproximativ 60% dintre sateliții care ar trebui să fie eliminați la sfârșitul misiunilor în conformitate cu liniile directoare actuale sunt, de fapt, gestionați în mod corespunzător”, a declarat Dr. Holger Krag, liderul Agenției Spațiale Europene în cadrul conferinței europene privind deșeurile spațiale. Începând cu 1957, mai mult de 5250 de lansări au condus la depozitarea a mai mult de 23.000 de deșeuri în orbită. Măsurile ce vor fi luate doresc susținerea explorărilor spațiale viitoare.

Sonda Cassini este pe punctul de a-și încheia spectaculoasa misiune ce durează de aproape două decenii, notează BBC. În anul 1997, sonda a fost lansată către Saturn, iar începând cu 2004 a început să adune date cu privire la gigantul gazos. Alimentată cu energie nucleară, sonda a reușit să colecteze informații extrem de importante, cea mai mare descoperire fiind oceanul cu apă sărată situat sub crusta de gheață a lunii Enceladus. Această amplă dovadă a faptului că satelitul natural are potențial de susținere a vieții a revoluționat comunitatea științifică spațială. Din cauza lipsei de combustibil, misiunea trebuie să se încheie. Planul de extirpare a sondei fără a dăuna în vreun fel satelitului natural al lui Saturn a reprezentat principala preocupare a celor de la NASA. Robotul va fi distrus prin prăbușirea controlată a acestuia pe gigantul gazos, iar în ultimele momente ale sondei se dorește colectarea a cât mai multor informații despre perimetrul saturnian. Marele final al sondei promite să propulseze informații prețioase despre atmosfera saturniană.

Recenta paradă a capacităților militare din Coreea de Nord, de la sfârșitul săptămânii trecute, a atras atenția asupra capabilității militare a acesteia, relatează Reuters. Începând cu 2012, s-a observat un declin al artileriei și tancurilor în favoarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. „Această schimbare ar putea indica faptul că perimetrul nord-coreean dorește o redefinire a percepției exterioare în ceea ce privește capabilitatea militară de la o viziune a unui sistem militar bazat pe trupe militare și tancuri la una ce cuprinde un sistem militar avansat”, a declarat David Schmerler, un asociat de cercetare al Centrului de Neproliferare James Martin. Analiștii prezenți la paradă au declarat că au identificat noi tipuri de rachete balistice intercontinentale. Coreea de Nord este recunoscută pentru capabilitatea militară și nucleară integrată sistemului de apărare.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …