1. Organizația Națiunilor Unite a suspendat toate transporturile de ajutoare din Siria, în urma unui atac asupra unui convoi umanitar, în timp ce Washingtonul și-a manifestat furia față de acest act și a subliniat că în ciuda acestui fapt armistițiul încheiat în urmă cu o săptămână nu este ”încă eșuat”, informează Reuters. Atacul asupra convoiului umanitar petrecut în apropiere de Aleppo, a fost descris de ONU, Crucea și Semiluna Roșie, precum și de coaliția occidentală de forțe militare și de lucrătorii umanitari a fost descris drept un bombardament aerian și a atras condamnarea din partea majorității întregii lumi. Cu toate acestea, forțele guvernamentale siriene și ale Rusiei au negat că au fost implicate într-un astfel de atac, în timp ce Moscova a prezentat o explicație radical diferită a tragicului eveniment, susținând că, în fapt, convoiul umanitar nu a fost nicidecum lovit din aer ci mai degrabă a luat foc la sol, iar vinovați ar fi chiar lucrătorii umanitari care au postat imagini cu urmările dezastrului. Șeful unuia dintre centrele Semilunei Roșii, precum și alți circa 20 de civili și-au pierdut viața în urma evenimentului, potrivit organizației umanitare.
2. Forțele irakiene au lansat marți o operațiune pentru a recuceri orașul Shirqat, aflat sub controlul militnaților Statului Islamic, încă un pas din campania care are ca scop recucerirea cartierului general al ISIS din Irak, Mosul, totodată al doilea oraș ca mărime al țării, înainte de sfârșitul acestui an, informează Reuters. Shirqat, aflat pe malul râului Tigru, la circa 100 de kilometri de Mosul, a fost încercuit de trupele irakiene și de milițiile șiite aliate sprijinite de Iran. Potrivit oficialilor, orașul se confruntă cu o gravă criză umanitară, fiind estimat că zeci de mii de civili sunt nevoiți să facă față în oraș cu lipsa de alimente și creșterea accelerată a prețurilor. Trupele irakiene, sprijinite de poliția locală și luptători ai triburilor sunnite din regiune, au luat poziții de-a lungul a 5 axe în cursul zilei de marți și au avansat de-a lungul altor 5 sate, însă până la amiază încă erau la 13 kilometri distanță de centrul orașului, rezistența întâmpinată fiind una redusă.
3. Afirmațiile recente privind recunoașterea unor greșeli în gestionarea crizei migranților pe care cancelarul german Angela Merkel le-a făcut după recentele alegeri din Berlin au fost interpretate mai degrabă drept o intenție a acesteia de a-și anunța candidatura pentru un nou mandat la alegerile generale programate în 2017, relatează Reuters. Formațiunea conservatoare condusă de Merkel, CDU, a suferit o a doua înfrângere în tot atâtea săptămâni într-un scrutin văzut mai degrabă ca un test cu privire la politica de gestionare a migranților de către alianța conservatoare CDU/CSU care formează guvernul din Germania. Părând mai vulnerabilă decât oricând în cei 11 ani de când se află la conducerea guvernului, Merkel și-a ales cu atenție vorbele pentru a-i convinge pe aliații săi bavarezi din cadrul CSU să-i rămână alături pentru a avea șansa formării unui nou guvern și după următorul scrutin pentru alegerea parlamentului german. Merkel și-a făcut ”mea culpa” și a admis în premieră că ”ar da timpul înapoi cu mulți-mulți ani” pentru a putea pregăti Germania în vederea influxului de migranți. Cu toate acestea, aliații bavarezi ai CSU rămân critici la adresa politicii lui Merkel privind gestionarea situației, mai multe voci ale formațiunii manifestându-și opoziția de-a lungul timpului față de acceptarea cifrei de 1 milion de persoane pe teritoriul Germaniei.
4. Aproape 1 milion de persoane din Somalia suferă din cauza unei crize alimentare provocate de secetă, inundații și strămutări, potrivit unui anunț al Organizației Națiunilor Unite, scrie BBC. Totodată, circa 300.000 de copii cu vârsta sub 5 ani sunt grav malnutriți și au nevoie urgentă de asistență medicală. Majoritatea persoanelor aflate în nevoia de ajutorare au fost nevoiți să-și părăsească locuințele din cauza conflictelor interne din Somalia, care durează de câteva decenii. Coordonatorul umanitar al ONU pentru Somalia, Peter de Clercq, a subliniat că organizația este pregătită să intensifice ajutorul acordat familiilor care se confruntă cu o criză de alimente, însă totodată a subliniat că fondul din cadrul Planului de Răspuns Umanitar pentru Somalia a atins doar 32% din totalul necesar pentru ajutorarea celor aflați în dificultate.
5. Fiul candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, a provocat un val de critici după ce a postat un mesaj controversat pe contul deținut pe rețeaua de socializare Twitter, după ce a comparat refugiații sirieni cu un bol de bomboane Skittles, informează Al Jazeera. Încercând să promoveze agenda prezidențială a tatălui său, Donald Trump jr. a postat controversatul mesaj prin care a cerut ”încetarea unei agende politice corecte care nu pune America la loc de frunte”. Acesta i-a comparat pe refugiații sirieni cu bomboanele Skittles, întrebând dacă dintr-un bol de astfel de bomboane, 2-3 ar fi otrăvitoare, cineva ar mai avea curajul să le guste. Mesajul lui Trump jr a provocat și un răspuns din partea companiei Mars Global, deținătorul producătorului de bomboane Skittles, tot într-o postare Twitter: ”Skittles sunt bomboane. Refugiații sunt oameni. Nu credem că aceasta este o analogie fericită. Ne vom reține respectuos de la alte comentarii, având în vedere că orice am adăuga ar putea fi interpretat greșit drept marketing”.