Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 20 noiembrie în lume – Candidatul Javier Milei a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Argentina, autoritățile finlandeze au propus introducerea mai multor restricții la frontieră, iar ministrul de externe al Chinei a cerut oprirea conflictului din Gaza
Argentine president-elect Javier Milei addresses supporters after winning Argentina's runoff presidential election, in Buenos Aires, Argentina November 19, 2023. REUTERS/Agustin Marcarian

A fost 20 noiembrie în lume – Candidatul Javier Milei a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Argentina, autoritățile finlandeze au propus introducerea mai multor restricții la frontieră, iar ministrul de externe al Chinei a cerut oprirea conflictului din Gaza

Material realizat de Mihai-Marco Percă și Cristina Popescu

Candidatul Javier Milei a câștigat al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Argentina, conform Politico. Potrivit rezultatelor scrutinului, el a obținut aproximativ 56% dintre voturi. Comparat de către analiști cu fostul președinte american, Donald Trump, sau cu fostul șef de stat al Braziliei, Jair Bolsonaro, viitorul președinte al Argentinei a promis în campania electorală, printre altele, că va renunța la pesoul argentinian în favoarea dolarului american și că va desființa banca centrală. Aceste măsuri au fost anunțate în contextul gravei crize economice cu care se confruntă statul sud-american, inflația ajungând la cota de 140%, iar două cincimi din populație trăind în sărăcie.

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a cerut oprirea conflictului din Gaza în cadrul unei întâlniri cu omologi din state majoritar musulmane, informează CNN. Reuniunea, la care au participat miniștrii de externe din state precum Arabia Saudită, Iordania, Egipt, dar și șeful diplomației Autorității Naționale Palestiniene, a avut loc în contextul în care reprezentanții statelor arabe din regiune și-au exprimat speranța cooperării cu oficialii chinezi pentru a pune capăt războiului. Autoritățile statului asiatic au încercat să joace un rol activ în eforturile de încheiere a conflictului din Orientul Mijlociu pentru a-și consolida poziția pe scena globală. Un alt scop urmărit ar fi îmbunătățirea relațiilor dintre China și țările arabe, care au legături de durată cu Statele Unite ale Americii, cu intenția de a duce la îndepărtarea lor de statul nord-american.

Autoritățile din Japonia au condamnat deturnarea unei nave cargo în Marea Roșie de către rebeli Houthi din Yemen, relatează BBC. Potrivit reprezentanților miliției sprijinite de către Iran, vasul Galaxy Leader ar fi fost israelian. Cu toate acestea, oficialii de la Tokyo au afirmat că acesta era operat de către o companie niponă. Reprezentanții guvernului japonez au condamnat atacul și au cerut eliberarea vasului și a echipajului. Rebelii Houthi sunt o grupare susținută de către Iran care este luptă în cadrul războiului civil din Yemen împotriva guvernului recunoscut internațional și care este sprijinit de către Arabia Saudită.

Echipele de salvare din India au decis să înceapă săparea unui puț vertical pentru a ajunge la muncitorii rămași captivi în urma prăbușirii unui tunel, potrivit DW. Hotărârea a fost luată în urma imposibilității de a săpa un tunel orizontal pentru a-i extrage pe cei 41 de muncitori rămași captivi pe 12 noiembrie. Noua abordare a presupus crearea unui drum de acces pentru muncitori și echipamente către punctul de unde se va începe săparea, aflat în zona deluroasă și împădurită din Munții Himalaya. Persoanele rămase captive în subteran sunt aprovizionate cu lumină, oxigen, mâncare uscată, apă și medicamente prin intermediul unei conducte, beneficiind și de comunicare prin intermediul unui radio. Acestea lucrau la un tunel din cadrul unui drum care urma să lege patru situri de pelerinaj hinduse din statul Uttarakhand.

Oficialii din cadrul guvernului Ungariei au lansat o campanie împotriva președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, conform Euronews. În cadrul campaniei, care face parte dintr-o consultare națională care ridică acuzații grave împotriva agendei politice a Uniunii Europene, au fost amplasate pe străzi din toată Ungaria afișe care o înfățișează pe oficiala europeană alături de Alexander Soros, fiul miliardarului George Soros, o țintă frecventă a atacurilor din partea autorităților de la Budapesta. Consultarea este o colecție de declarații părtinitoare și de informații înșelătoare despre diferite politici ale UE, precum ajutorul pentru organizațiile palestiniene, cel militar și financiar pentru Ucraina sau cererea acesteia de a adera la blocul comunitar. În 2019 autoritățile maghiare au lansat o campanie împotriva președintelui de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a lui George Soros.

Autoritățile finlandeze au propus introducerea mai multor restricții la frontieră, conform Reuters. În ultimele două săptămâni, peste 500 de solicitanți de azil din Orientul Mijlociu au sosit în Finlanda din Rusia, fapt ce a determinat oficialii de la Helsinki să închidă jumătate din punctele de trecere a frontierei cu statul vecin. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a cerut o soluție la nivelul Uniunii Europene pentru a opri intrarea necontrolată în spațiul Schengen. Prim-ministrul finlandez, Petteri Orpo, a declarat că guvernul va lua măsuri suplimentare dacă va fi necesar, dar a refuzat să spună dacă vor fi închise toate punctele de trecere rămase la granița cu Federația Rusă.

Secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd Austin, a efectuat o vizită la Kiev, relatează Reuters. În timpul primei vizite în Ucraina după cea din luna aprilie a anului trecut, acesta a anunțat un nou ajutor militar de 100 de milioane de dolari și a promis sprijin american pe termen lung pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la durabilitatea asistenței provenite din partea Statelor Unite. De la începerea războiului și până acum, Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de peste 44 de miliarde de dolari. 

Oficialii de la Bruxelles au prelungit subvențiile pentru companiile din UE care se confruntă cu prețurile ridicate la energie până în iunie 2024, notează Euronews. Comisia Europeană a decis astfel să prelungească două dintre principalele cinci măsuri excepționale care au fost în vigoare până acum, care permit injecții plafonate de numerar public pentru companiile aflate în dificultate și compensarea prețurilor la energie, în cazul în care acestea „depășesc semnificativ nivelurile de dinaintea crizei”, respectiv din anul 2021. Astfel, guvernelor le este interzis să compenseze complet impactul prețurilor ridicate. 

Candidații la președinția din Republica Democrată Congo și-au lansat campaniile electorale, înaintea votului prezidențial din 20 decembrie, informează Deutsche Welle. Președintele în exercițiu, Felix Tshisekedi, candidează pentru un al doilea mandat și este favoritul la victorie, acesta deschizându-și campania cu un miting pe Stadionul Martirilor din Kinshasa, la care au participat aproximativ 80.000 de persoane. În ceea ce privește opoziția, reprezentanții a cinci grupări de opoziție s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni în Africa de Sud, pentru a desemna un candidat la alegeri. La urnele de vot sunt așteptate aproximativ 44 de milioane de persoane, din populația de aproximativ 100 de milioane de oameni a țării. 

Autoritățile turce au început o misiune de salvare a unui grup de marinari pierduți în Marea Neagră, informează Al Jazeera. Misiunea are ca scop salvarea a 11 marinari dispăruți, după ce furtunile au cauzat scufundarea unei nave de mărfuri. Conform ministrului de interne al Turciei, Ali Yerlikaya, nava de marfă Kafkametler s-a scufundat cu 12 membri ai echipajului la bord după ce a lovit un dig la 120 km est de Istanbul. Totodată, acesta a mai declarat și că salvatorii turci au verificat zona cu ajutorul unui elicopter în căutarea marinarilor dispăruți, reușind să recupereze un cadavru. Nava cu pavilion turc transporta ferosiliciu, un aliaj folosit în fabricarea oțelului, din portul rusesc Temryuk până la Aliaga.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …