Material realizat de Valeria Bortă și Adrian Călugăru
Directorul FBI James Comey a anunțat luni că biroul investighează conexiunea dintre echipa de campanie electorală a actualului președinte SUA, Donald Trump, și Rusia, în contextul în care Rusia a încercat să influențeze alegerile prezidențiale din SUA din 2016, relatează Reuters. Comey și Amiralul Mike Rogers, directorul Agenției Naționale pentru Securitate, au lăsat să se înțeleagă că investigația asupra conexiunii dintre Trump și Moscova și asupra alegerilor prezidențiale din 2016 ar putea dura luni. Vorbind în fața unui panel al Congresului, Comey de asemenea a negat acuzațiile lui Trump aduse fostului președinte SUA Barack Obama, cum că i-ar fi interceptat conversațiile telefonice din Trump Tower în timpul campaniei electorale. Comey a insistat asupra ideii că președintele rus, Vladimir Putin, nu a avut pur și simplu scopul de a obține înfrângerea candidatului democrat Hillary Clinton, ci de a obține victoria lui Trump.
Papa Francisc și-a cerut „iertare” pentru rolul jucat de Biserică în genocidul din Rwanda, informează CNN. Papa Francisc și-a cerut iertare de la președintele Rwandei, Paul Kagame, pentru „păcatele și eșecurile” Bisericii Catolice din timpul genocidului din Rwanda, din 1994. Luni, în timpul unei întâlniri cu liderul Rwandei la Vatican, Papa și-a exprimat „solidaritatea cu victimele și cu cei ce continuă să sufere consecințele acelor evenimente tragice.” Papa Francisc a recunoscut că preoții, călugărițele și membrii Bisericii Catolice au cedat în fața urii și a violenței în Rwanda, „trădându-și propria lor misiune Evanghelică.” Ministrul de afaceri externe al Rwandei, Louise Mushikiwabo, care de asemenea a fost prezent la întâlnirea de la Vatican a declarat că aceasta reprezintă un important pas înainte.
Un nou batalion condus de armata americană va fi mutat în Polonia în aprilie, ca răspuns la agresiunile Rusiei din Crimeea din 2014, potrivit Reuters. Un comandant al armatei SUA a declarat luni, că un batalion condus de armata americană, ce va include peste 1.100 soldați – 900 soldați americani, 150 persoane – personal britanic și în jur de 120 trupe române – va fi mutat în Polonia în aprilie pentru a oferi un răspuns agresiunilor Rusiei din Crimeea, din 2014. Batalionul va forma un câmp de luptă în nordul-estul Poloniei. Locotenentul american Steven Gventer a declarat că „Aceasta este o misiune, nu un ciclu de antrenament.” Oficialul a mai adăugat că „Scopul este de a opri agresiunile din regiunea Baltică și din Polonia… Noi suntem absolut pregătiți să fim letali.”
Majoritatea cetățenilor canadieni ce și-au exprimat părerea într-un sondaj Reuters consideră ce imigranții ilegali ar trebui deportați, relatează Reuters. Aproape jumătate din populația canadiană consideră că imigranții ce trec ilegal granița din SUA ar trebui deportați. Cam același procentaj de persoane nu este de acord cu modul în care prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, abordează problema respectivă. Un număr mic dintre cei ce au răspuns sondajului au declarat că trecerea ilegală a graniței de către imigranți ar face Canada „mai puțin sigură” și că acest fapt ar putea reprezenta un pericol pentru guvernul liberal al lui Trudeau. Rata imigranților din Orientul Mijlociu și Africa ce încearcă să treacă ilegal granița dintre SUA și Canada este în creștere, din cauza modului în care administrația din SUA percepe prezența imigranților în SUA, ceea ce a devenit o problemă pentru Canada.
China l-a avut luni oaspete pe prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, conform Reuters. După ce Regele Arabiei Saudite a făcut o vizită în China, ceea ce a dus la semnarea unor acorduri în valoare de 65 miliarde $ cu Riyadh, luni prim-ministrul Israelului a vizitat și el China. Aceste vizite diplomatice reprezintă intenția Chinei de a își stabili o influență mai mare în Orientul Mijlociu. Tradițional, China nu s-a implicat prea mult în politica sau conflictele din Orientului Mijlociu, deși depinde de petrolul din regiune.
Marile bănci din Marea Britanie au procesat aproximativ 740 milioane $ din operațiuni de spălare de bani conduse de criminali ruși, ce au conexiuni cu guvernul și cu KGB-ul, informează The Guardian. HSBC, the Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays și Coutts sunt printre cele 17 mari bănci cu sediul în Marea Britanie sau care au filiale pe teritoriul britanic, care acum sunt interogate despre cât de multe știau despre schema internațională și de ce nu au returnat banii ce reprezentau un grad de suspiciune. Un important membru al investigației a declarat că banii ce au fost transferați din Rusia au fost „în mod evident ori furați, ori cu origini criminale.”
Toți cetățenii africani care au solicitat viză pentru a participa la Summitul African pentru Economie Globală și Dezvoltare organizat de Universitatea Southern California, din Los Angeles, au fost refuzați, informează The Guardian. Summitul, care s-a desfășurat pe durata a trei zile la sfârșitul săptămânii trecute și care avea scopul de a facilita întâlniri între delegații din Africa și posibili investitori americani pentru dezvoltarea de parteneriate, a fost privat de prezența cetățenilor africani după ce toți cei 60 de solicitanți de viză, din mai multe state de pe continent, nu au primit-o. Mary Flowers, organizatorul evenimentului a precizat că nu știe dacă decizia autorităților americane are legătură cu ordinul de interdicție emis de administrația Trump pentru cetățenii mai multor state majoritar musulmane. ”Nu știu dacă este vorba despre administrația Trump sau despre ambasadele care au discriminat până acum pe o perioadă lungă de timp și văd acest ordin drept o oportunitate pentru a respinge orice solictare de viză”, a declarat Flowers.
Autoritățile americane au anunțat că pasagerii care vor călători din anumite state din Orientul Mijlociu și Africa în SUA nu vor mai putea lua la bordul aeronavelor dispozitive electronice voluminoase, informează BBC. Companiile aeriene care vor opera pe rutele care privesc aceste destinații vor avea obligația de a le cere pasagerilor să transporte dispozitive precum laptopuri sau tablete în cala avioanelor, măsura urmând a fi anunțată oficial în cursul acestei săptămâni. Potrivit informațiilor furnizate sursa citată, anumite companii aeriene care vor fi vizate de aceste prevederi le vor permite călătorilor să se îmbarce doar cu telefoanele mobile asupra lor, urmând ca toate celelalte dispozitive să fie stocate în bagajul de cală. Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al SUA, precum și Administrația pentru Securitatea Transporturilor, subordonată DHS, au refuzat să comenteze deocamdată asupra prevederilor.
Premierul britanic Theresa May va notifica oficial Uniunea Europeană în data de 29 martie că Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană, printr-o scrisoare transmisă Consiliului European, adăugând că speră totodată că termenii ieșirii din blocul UE și relațiile de viitor vor începe cât de curând posibil, transmite BBC. Potrivit prevederilor Articolului 50, care reglementează termenii de negociere pentru ieșirea unui stat din UE, este prevăzut un termen de doi ani în care urmează a fi stabilite relațiile dintre UE și Marea Britanie, iar ieșirea efectivă a Regatului Unit din UE să aibă loc cel târziu în martie 2019. Totuși, unele voci care se opun Brexitului și consideră că procesul de negociere va fi unul extrem de complex ar dori să extindă acest termen până la 10 ani, iar potrivit Business Insider există indicii că și guvernul de la Londra ia în calcul acest scenariu. Business Insider citează un raport întocmit de Politico, în care se precizează că Marea Britanie ia în calcul un ”plan B” pentru negocierea Brexitului, care prevede acest termen extins. Astfel, un eventual astfel de acord ar menține tarifele comerciale între UE și Marea Britanie la 0, oferind astfel oportunitatea de stabilitate în timp ce restul termenilor Brexitului vor fi implementate treptat.
Milițiile kurde YPG care luptă în Siria au declarat că Rusia își va stabili o bază militară în nord-vestul țării în urma unui acord bilateral în cadrul căreia luptătorii milițiilor se vor putea antrena, aspect care are potențialul de a înfuria Turcia, care încearcă să blocheze progresul forțelor kurde din apropierea granițelor sale, informează Reuters. YPG, care este deja susținută de Statele Unite ale Americii, plănuiește să-și extindă operațiunile împotriva Statului Islamic în zone din estul Siriei. Ministerul rus de externe a negat informația privind instalarea de noi baze militare în Rusia, precizând că armata rusă operează deja prin câteva ”centre de reconciliere” care negociază armistiții locale între părțile implicate în conflict, localizate în provincia Aleppo, în apropiere de Afrin. Totodată, lupte crâncene au izbucnit în capitala Damasc după ce insurgenții care se opun regimului Assad au reușit să se infiltreze în mai multe zone controlate de guvern din oraș în cursul nopții de duminică spre luni printr-o rețea de tuneluri, după o perioadă în care au suferit pierderi grele de teritorii, relatează The Guardian. Operațiunile rebelilor antiguvernamentali au luat prin surprindere perimetrul de securitate din Damasc, în interiorul căruia regimul sirian s-a baricadat și a menținut controlul asupra capitalei cu excepția a două enclave deținute de rebeli la marginea și în suburbiile orașului. Facțiunea ultraconservatoare Ahrar al-Sham a precizat că a eliberat o zonă controlată de forțele guvernamentale, între cele două enclave, în timp ce Comitetul pentru Eliberarea Levantului, o facțiune afiliată al-Qaida, și gruparea independentă Failaq al-Rahman au luat parte de asemenea la ofensiva care a început în zorii zilei de luni.
China și Uniunea Europeană, doi dintre principalii importatori de carne din Brazilia, au suspendat achiziționarea acestui produs după apariția unor zvonuri potrivit cărora companiile exportatoare au vândut carne fără a respecta standardele de siguranță, scrie BBC. China a decis suspendarea importurilor de carne roșie din Brazilia, iar UE a oprit achiziționarea cărnii de la companiile implicate în scandal. Situația a fost declanșată în urma unei anchete federale de amploare a poliției braziliene, vinerea trecută, în urma căreia au fost găsite dovezi că exportatorii de carne au vândut produse intrate în putrefacție sau sub standardele de producție timp de mai mulți ani. Președintele brazilian Michel Temer a încercat să remedieze pe cât posibil situația și să evite o interdicție totală a exporturilor de carne, în condițiile în care această ramură a industriei reprezintă un domeniu important al economiei Braziliei, ce produce circa 12 miliarde $ anual din exporturi. Acesta a organizat întâlniri de urgență în weekend și i-a invitat pe diplomații străini la un grătar pentru a-i reasigura cu privire la standardele de calitate ale cărnii braziliene.
Arhitecții urbani din orașul chinez Chongqing au elaborat o metodă inedită de a exploata spațiul necesar transportului feroviar din oraș, construind un traseu care trece efectiv printr-o clădire de locuințe, scrie The Telegraph. Neobișnuita linie de tren urban traversează o clădire rezidențială de 19 etaje din orașul aflat în extremitatea de sud-vest a țării, în care locuiesc 4,9 milioane de oameni. Într-un oraș dominat de clădiri zgârie-nori, precum multe alte metropole din China, soluția găsită de arhitecți încearcă să rezolve criza spațiului cu care se confruntă așezările urbane chineze. Astfel, locuitorii clădirii rezidențiale pot să ia trenul care trece la câțiva metri de apartamentele lor, dintr-o stație amenajată la etajele 6-8 ale clădirii. Totodată, potrivit sursei citate, echipamentele de reducere a zgomotului și vibrațiilor instalate în blocul de locuințe fac ca trecerea trenului să nu provoace un nivel de decibeli mai mare decât cel provocat de o mașină de spălat vase.