Material realizat de Mihai-Marco Percă și Nica Alesia Diana.
Magistrații Înaltei Curți din Londra au decis că Julian Assange poate formula un recurs la cererea de extrădare în Statele Unite ale Americii, conform Euronews. Fondatorul WikiLeaks este acuzat de spionaj de către oficialii americani, acesta publicând în 2010 o serie de documente clasificate despre acțiunile armatei SUA în războaiele din Afghanistan și Irak. Magistrații londonezi le ceruseră în martie asigurări procurorilor din SUA că Assange nu va primi pedeapsa cu moartea dacă va fi condamnat și că acesta se va bucura de aceleași protecții ale libertății de expresie precum cetățenii americani. Președintele american, Joe Biden, a declarat luna trecută că ia în calcul o solicitare a autorităților australiene de renunțare la procesul împotriva lui Assange.
Procurorul Curții Penale Internaționale a solicitat mandate de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și a liderului Hamas, Yahya Sinwar, potrivit Euronews. Oficialul tribunalului internațional a mai solicitat mandate de arestare și pentru ministrul apărării din Israel, dar și pentru alți doi lideri ai Hamas, aceștia fiind acuzați de crime de război și de crime împotriva umanității. Judecătorii curții vor examina cererea și vor decide dacă vor emite aceste mandate. Oficialii israelieni au reacționat puternic împotriva acestor cereri ale procurorului. Curtea Penală Internațională a fost creată prin Statutul de la Roma, intrat în vigoare în 2002. Israelul nu este parte la acest tratat internațional, însă Palestina a aderat la acest document.
Violențele din Noua Caledonie împiedică sosirea avioanelor pentru evacuarea cetățenilor din Australia și Noua Zeelandă blocați pe insulă, informează The Guardian. Reprezentanții forțelor de securitate franceze au anunțat că acestea lucrează la redobândirea controlului asupra drumului care duce la aeroportul internațional. Membrii forțelor pro-independență au declarat că vor menține blocajele care au paralizat înghețat o parte a teritoriului din Pacific. Aeroportul a fost închis pe 14 mai după ce o reformă a sistemului de vot nesusținută de către cetățenii pro-independență a dus la violențe, soldate cu decese și răniri. Redeschiderea aeroportului le-ar permite turiștilor să părăsească insula unde a fost declarată starea de urgență.
Noul președinte al Taiwanului, Lai Ching-te, și-a preluat mandatul, relatează DW. Evenimentul a avut loc pe fondul escaladării tensiunilor cu China. La ceremonia de depunere a jurământului au participat delegații internaționale din Statele Unite ale Americii, Japonia și Canada. Noul lider de la Taipei a promis că va apăra democrația de pe insulă și a făcut un apel la autoritățile chineze să înceteze intimidările la adresa regiunii care se auto-guvernează. Acesta face parte din Partidul Democratic Progresist, care militează pentru suveranitatea Taiwanului. Oficialii de la Beijing revendică insula drept o provincie chineză și nu exclud folosirea forței pentru redobândirea controlului.
Medicii slovaci au anunțat că starea de sănătate a premierului Robert Fico este stabilă, conform The Guardian. Acesta va rămâne în continuare în grija medicilor spitalului F. D. Roosevelt din Banská Bystrica. Liderul guvernului slovac a fost victima unei tentative de asasinare. Atacatorul, Juraj Cintula, a fost acuzat de tentativă de omor cu premeditare. Ministrul de Interne, Matúš Šutaj Eštok, a declarat că este posibil ca suspectul să nu fie un „lup singuratic“. Oficialul a vorbit și despre ștergerea comunicațiilor suspectului la două ore de la tentativa de asasinat. În contextul atacului asupra premierului, președintele-ales, Peter Pellegrini, a făcut apel la calm.
Liderii Coreei de Sud au anunțat că vor interzice o melodie care îl idolatrizează pe Kim Jong Un, relatează BBC. Un videoclip în care Kim Jong Un este idolatrizat a devenit un succes pe TikTok de la lansarea sa în aprilie. Acesta a încălcat Legea națională de securitate a țării, care prevede blocarea accesului la site-urile web și mass-media guvernului din Nord și penalizarea comportamentelor și discursurilor în favoarea regimului. Comisia a stabilit ca 29 de versiuni a videoclipului vor fi interzise. În videoclip s-a prezentat un conținut tipic legat de războiul psihologic împotriva Coreei de Sud și a fost postat pe un canal operat pentru a conecta lumea exterioară, concentrat în principal pe idolatrizarea și glorificarea unilaterală a liderului nord-coreean.
Autoritățile din Germania au anunțat că procesele presupuselor persoane implicate în mișcarea “Reichsbürger” sunt în curs de desfășurare, conform BBC. “Reichsbürger”, considerată o grupare extremistă, neagă legitimitatea statului german modern și susține că acesta a fost impus de puterile aliate victorioase după al Doilea Război Mondial. Se presupune că indivizii conectați la Reichsbürger au conceput planuri pentru ca un grup armat să pătrundă în Parlamentul Național de la Berlin și să aresteze parlamentarii în ceea ce a fost numită “Ziua X”. Scopul lor era reorganizarea structurilor politice ale Germaniei, și se consideră că membrii grupului erau conștienți că acest lucru ar putea implica pierderi de vieți omenești.