Home / A fost azi în lume / A fost 20 mai în lume – au fost găsite primele urme ale zborului prăbușit în Mediterană, promisiuni de conciliere între Taiwan și China, în timp ce teritoriul controlat de ISIS se reduce

A fost 20 mai în lume – au fost găsite primele urme ale zborului prăbușit în Mediterană, promisiuni de conciliere între Taiwan și China, în timp ce teritoriul controlat de ISIS se reduce

Material realizat de Ana Onea și Ioana Rusu

Fragmente ale aeronavei EgyptAir prăbușită joi, 19 mai, au fost găsite la 290 km de orașul de coastă Alexandria de către armata egipteană, informează Al Jazeera. Au fost descoperite părți ale avionului, bagaje, scaune, bunuri ale pasagerilor aflați la bordul zborului MS8o4, precum și părți ale corpurilor acestora. Avionul a dispărut de pe radar deasupra Mediteranei și s-a prăbusit în mare, cu 66 de oameni la bord. Aeronava a dispărut între insulele grecești și coasta egipteană, fără vreun semnal de avarie de la echipajul său. Tragedia a stârnit teama de a nu se repeta o situație asemănătoare celei în care un avion rusesc de pasageri a fost doborât de către insurgenții ISIS în luna octombrie a anului trecut, când au fost uciși 224 de oameni. Anchetatorii iau în calcul toate ipotezele, insă cel mai probabil este vorba despre un atac terorist și nu despre o defecțiune tehnică.

Suspectul atacurilor din Paris, Salah Abdeslam, se opune cooperării, conform Reuters. Bărbatul, cetățean francez de origine marocană, a fost adus vineri sub escortă armată la tribunalul din Paris, dar refuză să ofere detalii despre eveniment. Salah Abdeslam este considerat de procurori ca fiind singurul supraviețuitor al grupului islamist care a atacat capitala Franței în luna noiembrie a anului trecut. În urma atentatelor din apropierea stadionului Stade de France, a mai multor cafenele și a teatrului Bataclan și-au pierdut viața 130 de persoane.

Noul președinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut Chinei vineri să reunțe la trecutul istoric, într-un discurs de inaugurare conciliatoriu, care a fost privit urmărit îndeaproape și de liderii Partidului Comunist din Beijing, pentru a estima orice intenție cu privire la poziția privind independența insulei, relatează Reuters. China consideră Taiwanul, un stat auto-proclamat, drept teritoriul său, după ce în urma unei dispute din 1949 în cadrul Partidului Comunist Chinez, o facțiune a acestuia s-a refugiat pe insulă și a proclamat indepdența acesteia față de Beijing. Partidul Democratic Progresiv condus de Tsai (DPD), care a suținut permanent independența, a câștigat alegerile parlamentare și przidentiale. Tsai, prima femeie președinte din Taiwan, a declarat că acesta va juca un rol responsabil și va fi „un gardian ferm al pacii” cu China. Aceasta a mai adăugat, de asemenea, că „cele două partide aflate la guvernare de-o parte și de alta a strâmtorii trebuie să lase în urmă trecutul și să se angajeze într-un dialog pozitiv în beneficiul cetățenilor din ambele țări”.

Curtea Supremă din Venezuela a decis că un decret emis de președintele Nicolas Maduro săptămâna trecută privind declararea stării de urgență este constituțional, relatează BBC. Acest decret îi oferă președintelui puteri suplimentare pentru a face față crizei economice din Venezuela, inclusiv dreptul de a impune măsuri de securitate mai stricte. Vinerea trecută, Maduro a declarat stare de urgență timp de 60 de zile, acuzând elita de afaceri de boicotarea economiei și Statele Unite pentru plănuirea unei lovituri de stat împotriva guvernului său. Deși opoziția a fost împotrivă, instanța și-a motivat decizia prin ceea ce a numit “circumstantele sociale, economice, politice, naturale și ecologice extraordinare care afectează grav economia națională”.

siria stat islamic teritorii pierduteStatul Islamic a început să piardă tot mai mult teritoriu în Orientul Mijlociu, informează Business Insider. Purtătorul de cuvânt al Operation Inherent Resolve a declarant miercuri că ISIS a pierdut 45% din teritoriul pe care îl controla în Irak și 30-35% din zonele populate pe care le deținea de-a lungul “califatului” lor în Irak și Siria. Pierderea teritoriului se îndreaptă împotriva mesajului “rămânem și extindem”, o platformă ce i-a ajutat să atragă mii de luptători din toată lumea către Orientul Mijlociu. O dată cu dispariția acestor zone, fluxul de străini pe teritoriul său s-a micșorat, iar dezertările au început să crească. Statul Islamic și-a realiniat strategia concentrându-se mai degrabă pe atacuri teroriste, decât pe cucerirea unor teritorii. Gruparea s-a axat pe efectuarea de atacuri asupra Occidentului, cum ar fi Belgia, Franța, dar și asupra unor zone din Orientul Mijlociu, precum capitala Irakului, Badgad.

În Bagdad, manifestanți susținători ai liderului șiit Moqtada al-Sadr au pătruns cu forța în biroul premierului irakian Haider al-Abadi, informează Le Monde. Ciocniri violente au avut loc între manifestanții care cer reforme structurale și forțele de securitate la intrarea în Zona Verde, un perimetru securizat din Bagdad în care se află instituții guvernamentale și sedii ale ambasadelor.

marea britanie refugiati sistem deficientRefugiații ajung pe străzile din Marea Britanie din cauza ”sistemului său haotic” de gestionare a crizei, informează The Guardian. Motivul principal îl constituie limita de patru săptămâni pentru a găsi un loc de muncă și cazare, susține Consiliul Refugiaților. Din 100 de refugiați care au primit azil de curând în Marea Britanie, 81 le-au spus cercetătorilor că nu au o locuință sau sunt pe cale să rămână pe stradă. Mulți dintre cei afectați sunt sirieni. Consiliul a declarat că problema a apărut din cauza sprijinului care a fost interupt de îndată ce unui individ i se acordă statutul de refugiat. După 28 de zile ei sunt evacuați din cazarea unde li s-a acordat azil și își pierd sprijinul financiar de aproximativ 5 lire sterline pe zi. Deși ei pot aplica pentru un singur împrumut de sprijin, există întârzieri mari în procesarea cererilor, guvernul propunându-și să le completeze în termen de șase săptămâni, timp în care refugiații rămân fără adăpost.

Un elicopter al jandarmeriei franceze s-a prăbușit, vineri, în departamentul Hautes-Pyrynees, din sudul Franței, anunță Le Monde. Elicopterul se afla într-o misiune în munți, iar la bord se aflau patru persoane: pilotul, copilotul și doi salvamontiști. Potrivit sursei citate, în salvarea victimelor au fost angajate resurse semnificative. Din nefericire, cei patru nu au reușit să supraviețuiască impactului.

Peste 200 de imigranți au fost evacuați din Paris, relatează Le Figaro. Vineri dimineață, aproximativ 229 de persoane venite în special din Afganistan au fost evacuate dintr-o tabără de corturi din arondismentul zece din Paris. Operațiunea derulată de prefectură și de asociațiile regionale, cu sprijinul poliției pariziene, a început în jurul orei 06:30 și a fost realizată în mod pașnic. De asemenea, la începutul lunii, peste 1600 de imigranți care se aflau în partea de nord a Parisului au fost evacuați, operațiunea reprezentând un record pentru capitala Franței.

După luni întregi de pledoarie din partea guvernului din Puerto Rico, Congresul SUA a fost de acord să ajute la restructurarea economiei teritoriului aflat în datorii masive, informează New York Times. Deși scopul acestei măsuri este să ajute la achitarea datoriei publice, aceasta a stârnit furie în rândul portoricanilor care au avut parte de un deceniu de economie instabilă. Pe de altă parte, există și voci care susțin că acest acord ar purea ajuta la reconstituirea economiei țării.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …