Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 20 iunie în lume – Parlamentul Estoniei a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, liderul Ciprului a adoptat o politică de “toleranță zero” față de eludarea sancțiunilor impuse Rusiei, iar mai mulți cetățeni israelieni au fost uciși într-un atac armat în apropierea unei așezări din Cisiordania ocupată
Sursă foto: ABC News

A fost 20 iunie în lume – Parlamentul Estoniei a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, liderul Ciprului a adoptat o politică de “toleranță zero” față de eludarea sancțiunilor impuse Rusiei, iar mai mulți cetățeni israelieni au fost uciși într-un atac armat în apropierea unei așezări din Cisiordania ocupată

Material realizat de Mădălina Robu

Uniunea Europeană a cunoscut un progres politic, când majoritatea celor 27 de state membre au susținut planuri controversate de restabilire a naturii pe continent, relatează ABC News. Uniunea Europeană, formată din 27 de națiuni, a fost de multă vreme în fruntea luptei împotriva schimbărilor climatice și a protejării mediului, dar reprezentanții statelor au dificultăți în a promova cea mai recentă lege printr-o procedură legală de lungă durată. Oficialii anumitor state membre și cel mai mare partid din legislatură, Partidul Popular European de dreapta, au fost împotriva planurilor propuse de teamă că ar afecta negativ economia. Planurile propuse de comisia executivă a Uniunii Europene stabilesc obiective obligatorii de restaurare pentru habitate și anumite specii, cu scopul de a acoperi până în 2030 cel puțin 20% din suprafețele terestre și maritime ale regiunii.

Președintele Ciprului a adoptat o politică de „toleranță zero” față de orice cetățean sau companie care ajută la eludarea sancțiunilor internaționale impuse Rusiei după invazia de anul trecut a Ucrainei, informează ABC News. Președintele Nikos Christodoulides a subliniat misiunea administrației sale de a proteja numele Ciprului ca un „centru de afaceri și financiar credibil” după ce reprezentanții din Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au dezvăluit recent o listă cuprinzând avocați, oameni de afaceri și companii cipriote despre care au susținut că fac parte dintr-o rețea care îi ajută pe oligarhii ruși să ocolească sancțiuni. Christodoulides a declarat într-o conferință de presă despre primele 100 de zile de mandat ale administrației sale că această situație oferă Ciprului o oportunitate de a se remarca ca un nod financiar care leagă „Estul și Vestul, piața europeană cu Orientul Mijlociu, Asia și Africa”.

Mai mulți cetățeni israelieni au fost uciși într-un atac armat în apropierea unei așezări din Cisiordania ocupată, conform BBC. Alte patru persoane au fost rănite când doi cetățeni palestinieni înarmați au deschis focul într-un restaurant și o benzinărie de pe o autostradă în afara așezării Eli. Oficialii armatei israeliene au declarat că atacatorii sunt „terorişti afiliaţi Hamas”. Unul dintre atacatori a fost împușcat mortal la fața locului de un civil înarmat, în timp ce al doilea a fugit într-o mașină furată și a fost ulterior ucis de forțele israeliene în orașul Tubas. Prim-ministrul israelian a susținut că „toate opțiunile sunt deschise” ca răspuns la ceea ce el a numit un „atac terorist șocant și detestabil”, care a urmat violenței intensificate în Cisiordania în ultimele zile.

Oficialii Islandei au suspendat vânătoarea de balene timp de trei luni, deoarece sprijinul pentru practica controversată scade, relatează Euronews. Autoritățile islandeze au suspendat vânătoarea de balene până la sfârșitul lunii august în numele bunăstării animalelor, făcând totodată aluzie la posibilitatea ca practica să fie interzisă în cele din urmă. „Am luat decizia de a opri temporar vânătoarea de balene” până pe 31 august, a declarat ministrul islandez al alimentelor, Svandis Svavarsdottir. „Dacă guvernul și licențiații [de vânătoare] nu pot garanta cerințele de bunăstare [conform Legii Islandei privind bunăstarea animalelor], această activitate nu are viitor”. Reprezentanții Hvalur, ultima companie activă de vânătoare de balene din țară, au anunțat anterior că acest sezon va fi ultimul din cauza scăderii profiturilor.

Parlamentul Estoniei a votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, informează Euronews. Prim-ministrul Kaja Kallas a declarat că noua legislație va intra în vigoare anul viitor. Decizia survine la doar două luni după ce noul guvern de coaliție liberală a preluat mandatul și la nouă ani după ce țara a votat pentru introducerea uniunilor civile între persoane de același sex. În aprilie, premierul Kaja Kallas a promis că va legifera căsătoriile între persoane de același sex „cât mai repede posibil”. „Toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a se căsători cu persoana pe care o iubește. Cu această decizie, pășim în sfârșit printre… toate celelalte țări democratice din lume în care s-a acordat egalitatea căsătoriei”, a susținut Kallas într-un comunicat.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 18 decembrie în lume – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent la Bruxelles pentru discuții privind garanțiile de securitate, Președinta Georgiei, Salomé Zourabichvili, a solicitat sprijin urgent din partea Uniunii Europene, Curtea Supremă din Ghana a respins două cereri legale de blocare a unui proiect de lege privind comunitatea LGBTQ+

Material realizat de Mihai Turcu și Luca Coșa Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a fost prezent …