Material realizat de Cristiana Mitran
Kremlinul a declarat în cursul zilei de joi că preşedintele american Donald Trump şi preşedintele rus Vladimir Puţin nu au avut o “întâlnire secretă” la summitul G20 care a avut loc începutul acestei luni, dar au confirmat că au purtat o discuţie informală la cină, relatează Reuters. Interacţiunile lui Trump cu liderul rus la summitul din Germania au fost examinate îndeaproape din cauza afirmaţiilor conform cărora Moscova a încercat să intervină în alegerile prezidenţiale din 2016, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. “Nu a existat o întâlnire secretă. Cei doi au purtat o discuţie informală la cină”, a spus Peskov. Peskov a spus că nu există planuri curente pentru o nouă întâlnire între Trump şi Puţin, însă există şansa ca o astfel de întâlnire să aibă loc la un moment dat”. Agenţiile ruse de ştiri l-au citat în cursul zilei de joi pe Peskov, care a afirmat că ideea unei întâlniri secrete este “absolut absurdă”.
Donald Trump Jr., împreună cu fostul preşedinte de campanie al preşedintelui Trump, Paul Manafort, urmează să depună mărturie în faţa Congresului pe dată de 26 iulie în cadrul unei audieri în care fiul cel mai mare al preşedintelui şi fostul sau consilier în campanie vor apărea în faţa comisiei juridice a Senatului pentru a continua examinarea legăturilor dintre Rusia şi cei doi oameni politici din timpul campaniei lui Trump, relatează The Guardian. Mărturia lor vine la mai puţin de două săptămâni după ce a fost dezvăluit faptul că cei doi, împreună cu Jared Kushner, demnitar la Casă Albă şi ginerele Trump, s-au întâlnit cu un avocat care avea legături cu Kremlinul în 2016, care i-a oferit lui Trump Jr informaţii negative despre Hillary Clinton. Este de aşteptat ca Jared Kushner să depună mărturie într-o sesiune închisă în faţa comisiei de informaţii a Senatului la dată de 24 iulie. Într-un schimb de e-mail-uri între Trump Jr şi Rob Goldstone, publicist pentru un oligarh rus, fiului președintelui american i-a fost comunicat că “un procuror din Rusia s-a oferit să furnizeze campaniei lui Trump documente oficiale şi informaţii care o incriminează pe Hillary Clinton şi relaţiile ei cu Rusia şi ar fi foarte utile pentru campania tatălui tău.” Manafort a fost mult timp sub control pentru legăturile sale cu Rusia, el având o vastă experienţă de lucru cu fosta Uniune Sovietică .
Marea Britanie şi UE sunt încă în contradicţie în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor precum şi suma de bani pe care Regatul Unit o va plăti pentru a părăsi blocul comunitar, relatează BBC. La sfârşitul celei de-a doua săptămâni de negocieri privind Brexitul, negociatorul UE, Michel Barnier, a declarat că Marea Britanie nu este suficient de clară în ceea ce priveşte poziţia pe care o ocupă vis-a-vis de aceste probleme care îngreunează negocierile dintre cele două părţi. Secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat că negocierile pentru proiectul de lege privind divorţul dintre UK şi UE au înregistrat progrese, dar ambele părţi trebuie să arate mai multă “flexibilitate”. Barnier a mai adăugat: “Solicităm clarificări asupra problemelor financiare, asupra drepturilor cetăţenilor, asupra Irlandei”. El a spus că au existat unele domenii de acord cu privire la modul în care britanicii care trăiesc în străinătate şi cetatenii UE care trăiesc în Marea Britanie ar trebui să fie trataţi după Brexit, dar el a declarat că Bruxelles-ul crede că drepturile cetăţenilor trebuie asigurate de către Curtea Europeană de Justiţie – aspect asupra căruia premierului Theresa May nu este de acord. Cele două părţi se reunesc timp de patru zile în fiecare lună, discuţiile din această săptămâna având ca scop definirea punctelor în care acestea sunt de acord şi a celor în care au viziuni diferite privind zonele care au fost identificate ca fiind urgenţe.
Au rămas doar câteva ore până la începerea eventualelor discuţii militare dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, iar Phenian-ul nu şi-a confirmat încă prezenţa, relatează CNN. Discuţiile au fost propuse pentru ziua de vineri, urmând să aibă loc în apropiere de graniţa demilitarizată care împarte cele două ţări, iar ministrul apărării sud-coreean a declarat că îi va oferi omologului lui din Coreea de Nord termen până joi după-amiază să raspundă la invitaţie. “Încă aşteptăm poziţia oficială a Coreei de Nord”, a declarat Moon Sang-gyun, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Coreea de Sud. Vestea despre discuţia bilaterală este o urmare a creşterii suspiciunilor SUA privind Coreea de Nord şi posibilitatea ca acesta să se pregătească pentru un nou test cu rachete, iar oficiali ai apărării americane au declarat că un submarin nord-coreean a fost văzut angajându-se într-o “activitate neobişnuită” în apele internaţionale. Cu toate că armata sud-coreeană nu este la prima încercare de a purta discuţii cu nordul, invitaţia este simbolică pentru speranţa preşedintelui Moon Jae-în de a aduce denuclearizarea pe teritoriul peninsulei coreeane prin dialog şi cooperare. Propunerea de discuţii a venit în aceeaşi lună în care Coreea de Nord a efectuat primul său test reuşit al unei rachete balistice intercontinentale, o armă cu rază lungă care ar putea lovi peninsula Alaska odată ce aceasta va deveni operaţională.
Theresa May a ajuns la cel mai scăzut rating în ceea ce priveşte satisfacţia cetăţenilor britanici înregistrat vreodată pentru un prim-ministru în luna imediat următoare alegerilor, potrivit unui nou sondaj, realatează The Independent. Jeremy Corbyn a depăşit-o pentru prima dată pe May în sondaje, în condițiile în care 34% dintre adulţi susţinând că sunt mulţumiţi de activitatea prim-ministrului britanic, în timp ce 59% au spus că sunt nemulţumiţi. Este cea mai slabă percepție înregistrată de un premier după ce David Cameron s-a opus votului pentru Brexit, când i s-a acordat un rating net de satisfacţie de -25. Singurul alt prim-ministru care a primit un rating negativ în luna de după alegeri a fost Tony Blair, care avea -13 în 2005, în timpul controversei din jurul războiului din Irak. Gideon Skinner, şeful departamentului de cercetare politică la Ipsos MORI, a declarat pentru London Evening Standard: “Ritmul în evaluările Theresey May este fără precedent în datele noastre anterioare despre prim-miniştri – de la un nivel extrem de ridicat de satisfacţie la începutul campaniei până la un nivel extrem de scăzut la doar o lună după alegeri, în acelaşi timp fiindu-i slăbită şi poziţia în rândul propriilor susţinători ai partidului.
Deşi cu numai câteva săptămâni în urmă, relativ puţini oameni din India ştiau cine este Ram Nath Kovin, septagenarul provenind din cea mai joasă castă din India a devenit preşedintele ţării, relatează Washington Post. Născut într-o colibă din pământ dintr-un sat sărac al Indiei, Kovind a devenit un avocat al Curţii Supreme şi mai târziu un politician în cadrul partidului naţionalist Hindu Bharatiya Janata (BJP). Joi, Parlamentul ţării şi liderii regionali l-au ales pe Kovind, în vârstă de 71 de ani, să fie preşedintele Indiei cu o majoritate de două treimi. Deşi rolul său este în mare parte ceremonial, preşedintele are anumite competenţe – printre altele având dreptul de a acorda amnistie prezidenţială condamnaților la pedeapsa cu moartea. Victoria lui a fost prezisă pe scară largă după ce a fost ales de coaliţia de guvernământ condusă de premierul Narendra Modi .Experţii au spus că selecţia sa a fost un efort din partea BJP pentru a atrage alegătorii din castele inferioare, încercând astfel să şteargă secole de asupriri, însoţite de oportunităţi economice limitate, care nu au permis reprezentanţilor din castele inferioare, numiţi ”daliți”, să aibă acces la înalte poziţii politice. Kovind este al doilea preşedinte dalit de la obţinerea independenţei Indiei, după Kocheril Raman Narayanan, care a fost preşedinte din 1997 până în 2002. Analiştii spun că Kovind a demonstrat în repetate rânduri devoţiunea şi dorinţa de a fi un om drept, în special în timpul funcţiei sale anterioare de guvernator al Biharului.
Administraţia Trump a decis să oprească programul secret al CIA prin care erau dotate şi instruite anumite grupuri de rebeli în Siria care luptă cu guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, au declarat oficialii americani, o mişcare solicitată de aliatul lui Assad, Rusia, relatează Al Jazeera. Washington Post raportat în premieră miercuri suspendarea programului. Decizia SUA, a declarat unul dintre oficiali, face parte dintr-un efort al administraţiei de a îmbunătăţi relaţiile cu Rusia, care, alături de grupurile sprijinite de iranieni, a reuşit în mare măsură să menţină guvernul lui Assad în războiul civil care durează de şase ani. Programul CIA a început în 2013, ca parte a eforturilor administraţiei preşedintelui Barack Obama de a răsturna regimul lui Assad, dar a avut puţin succes, au declarat oficiali americani. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders a refuzat să comenteze acest subiect. Decizia a fost luată cu aproape o lună în urmă, împreună cu consilierul pentru securitate naţională H.R. McMaster şi directorul CIA, Mike Pompeo, după ce aceştia s-au consultat cu oficialii de rang inferior şi înainte de şedinţa din 7 iulie a lui Trump cu preşedintele rus Vladimir Putin la summitul G20 din Germania. Această decizie nu a făcut însă parte din negocierile dintre SUA şi Rusia privind încetarea focului în Siria de sud-vest, au afirmat cei doi oficiali.
Ministrul de externe al Germaniei a anunţat o “reorientare” semnificativă a politicii sale faţă de Turcia, după ce un activist pentru drepturile omului a devenit cel mai recent cetăţean german reţinut pentru presupusă activitate teroristă, relatează The Guardian. “Avem nevoie ca politicile noastre faţă de Turcia să meargă într-o nouă direcţie…nu putem continua aşa cum am făcut până acum”, a declarat Sigmar Gabriel reporterilor la o conferinţă de presă de la Berlin joi. “Trebuie să fim mai clari decât am fost până acum, astfel încât responsabilii din Ankara să înţeleagă că astfel de politici nu rămân fără consecinţe”. Berlinul a emis noi avertismente privind riscul călătoriilor în Turcia pentru turiştii germani, iar Gabriel a declarat că guvernul său nu mai poate garanta investiţiile corporaţiilor germane în Turcia după ce guvernul preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan a acuzat mai multe companii, inclusiv Daimler şi BASF, de legăturile cu mişcarea inamicului sau politic Fethullah Gülen. De asemenea, Gabriel a spus că nu poate lua în considerare discuţiile privind extinderea uniunii vamale în Turcia şi va discuta cu alţi lideri UE despre revizuirea fondurilor de pre-aderare oferite Turciei. Anunţul reprezintă o deteriorare suplimentară a relaţiilor din ce în ce mai tensionate dintre cele două ţări. Şase persoane, inclusiv consultantul german pentru drepturile omului, Peter Steudtner şi un director al Amnesty Internaţional, Idil Eser, sunt în aşteptarea procesului în Turcia pentru că ar fi ajutat un grup de teroaristi. Cancelarul german, Angela Merkel, consideră seria de măsuri anunţate de Gabriel ca fiind „necesară şi inevitabilă“.
Guvernatorul general al Canadei a ajutat-o pe regina Elizabeta a Marii Britanii să coboare nişte scări şi a stârnit cotroverse după ce a atins cotul reginei, în contradicţie cu protocolul regal, informează CNN. David Johnston – reprezentantul Reginei în Canada – a declarat că a fost îngrijorat de faptul că regina “s-ar fi împiedicat” în timpul unei vizite la Canada House din Londra în cursul zilei de miercuri. Într-un clip filmat în faţa clădirii care găzduieşte Înalta Comisie Canadiană, Johnston poate fi văzut atingând braţul Reginei în timp ce aceasta coboară scările. “Sunt cu siguranţă conştient de protocol”, a declarat David Johnston în timpul vizitei pentru a sărbători cea de-a 150-a aniversare a Confederaţiei Canadiene. “Eram doar nerăbdător să fiu sigur că nu s-a împiedicat”. “Este un pic ciudată coborârea din Canada House în Piaţa Trafalgar şi acolo era un covor care era puţin alunecos, aşa că am crezut că este potrivit să incalc protocolul doar pentru a fi sigur ca regina nu va cădea”, a explicat el. Deşi site-ul oficial al Familiei Regale spune că nu există coduri obligatorii de comportament în timpul unei întâlniri cu regina, atingerea monarhului este neobişnuită şi generează întotdeauna controverse. În 2009, când prima doamna americană Michelle Obama a îmbrăţişat-o pe regina Elizabeth, gestul a provocat uimire în presă britanică, deşi Palatul Buckingham a clarificat mai târziu că nu a existat nicio încălcare a protocolului, numind îmbrăţişarea o dovadă de “afecţiune şi apreciere reciprocă şi spontană“.
Portretul oficial al preşedintelui francez Emmanuel Macron a devenit din nou un subiect de discuţii pe internet şi în mass-media, după ce un oficial a dezvăluit suma imensă de bani care ar fi cheltuită de la bugetele locale pentru a modela imaginea exagerată a noului lider, relatează Russia Today. Noul portret este cu câţiva centimetri mai mare decât cele ale predecesorilor lui Macron, dar municipalităţile franceze ar putea cheltui mai mult de 2,7 milioane de euro pentru a- l înrăma, potrivit lui Romain Senoble, primarul comunei Forges, Seine- et-Marn. “Până acum, formatul fotografiei oficiale a preşedintelui Republicii a fost de 50 x 65cm, în timp ce portretul lui Emmanuel Macron este de 50 × 70”, a scris Senoble. Pentru aceşti centimetri suplimentari se pot cheltui sume considerabile, potrivit lui Senoble, care a spus că autorităţile locale ar trebui să plătească câte 77 de euro pentru un nou cadru. După calcule suplimentare, primarul a concluzionat că 36.000 de comunităţi franceze ar putea fi nevoite să furnizeze un total de 2,772 milioane de euro. El a remarcat de asemenea că Macron a ordonat autorităţilor locale să economisească bani, deoarece preşedintele francez a cerut reducerea cheltuielilor cu 13 miliarde de euro în următorii cinci ani.