Home / A fost azi în lume / A fost 20 iulie în lume – Franța prelungește starea de urgență cu 6 luni, Marea Britanie renunță la președinția rotativă a UE din 2017, iar un jurnalist bielorus critic al Kremlinului a fost asasinat la Kiev

A fost 20 iulie în lume – Franța prelungește starea de urgență cu 6 luni, Marea Britanie renunță la președinția rotativă a UE din 2017, iar un jurnalist bielorus critic al Kremlinului a fost asasinat la Kiev

Material realizat de Marina Ghiță și Oana Hroștea

TITLURILE ZILEI

Parlamentarii francezi au aprobat, miercuri, o stare de urgență de șase luni, în urma atacului de săptămâna trecută asupra orașului Nisa, al treilea asalt mortal în 18 luni revendicat de grupul militant Statul Islamic, informează Reuters. Ca răspuns la cererile principalului partid de opoziție de dreapta, Les Republicains, starea de urgență a fost prelungită timp de șase luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2017, mai degrabă decât cele trei luni propuse de către guvernul lui Hollande. Regimul de urgență, care urmează a fi examinat de către Camera Superioară a Senatului, miercuri, înainte de a deveni lege, permite poliției să percheziționeze case și să aresteze oameni fără acordul prealabil din partea judecătorilor. De asemenea, le permite acestora să intercepteze computere și apeluri. Starea de urgență a fost instaurată pentru prima oară în urma atacurilor de la Paris, din luna noiembrie a anului trecut, în care militanții islamiști au ucis 130 de persoane. Atacul a fost urmat de un altul în luna ianuarie, în care oameni înarmați au ucis jurnaliștii care lucrau pentru Charlie Hebdo, o publicație satirică orientată asupra desenelor batjocoritoare la adresa Islamului.

17 soldați au fost uciși, miercuri, într-un atac asupra unei baze din Mali, guvernul denunțând o operațiune „teroristă coordonată”, revendicată de două grupuri armate, o grupare Fulani și una jihadistă, informează Le Figaro. Atacul a avut loc, miercuri, „la ora 05:30 (ora locală) de către persoane fizice armate a căror identitate rămâne a fi determinată” împotriva taberei din orașul Nampala, din regiunea Segou, potrivit unei declarații a armatei din Mali. „Ne vom asigura că acest atac terorist coordonat împotriva trupelor noastre din Nampala va face obiectul unui răspuns adecvat”, a asigurat Ministrul Apărării, Tieman Hubert Coulibaly. Câteva ore mai târziu, atacul a fost revendicat de către “Alianța Națională pentru protejarea identității Fulani și restaurarea justiției (ANSIPRJ)”,o mișcare armată care a luat naștere în luna iunie și care se impune ca fiind o grupare jihadistă sau ca partizan al independenței. De altfel, o altă revendicare a fost emisă de către gruparea jihadistă Mali Ansar Dine într-o declarație dată publicității de către SITE, centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste. Atacatorii sunt membri ai „batalionului de Macina,” Macina fiind denumirea tradițională a unei părți din centrul statului Mali.

Marea Britanie a renunțat să preia anul viitor președinția Uniunii Europene, cum este prevăzut în calendarul președinției prin rotație, a anunțat, miercuri, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic, Theresa May, informează Le Figaro. Theresa May l-a informat pe premierul Donald Tusk cu privire la decizia sa, a decarat purtătoarea de cuvânt. ” Prim-ministrul bitanic a sugerat că Marea Britanie renunță la președinția prin rotație a Consiliului, programată pentru a doua jumătate a anului 2017, declarând că aceasta va da prioritate negocierilor privind ieșirea din Uniunea Europeană. Ministrul May a spus că vrea să pregătească cu atenție negocierile privind ieșirea din UE a Regatului Unit înainte de declanșarea articolului 50 a Tratatului de la Lisabona. Donald Tusk a declarat că se va asigura că acest proces va decurge fără probleme”, a precizat aceasta. În urma acestei decizii, ministrul de externe belgian a declarat că Belgia este este „dispusă” să asigure președinția prin rotație a Consiliului, în cea de-a doua jumătate a anului 2017. “Belgia este dispusă să preia președinția, dacă ni se cere”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului, Didier Vanderhasselt.

La 13 luni după ce și-a lansat candidatura pentru Casa Albă, Donald Trump a fost oficial desemnat, marți, drept candidat al Partidului Republican în cursa pentru alegerile prezidențiale, informează Reuters. Rivalul democrat al lui Trump, Clinton, care a fost ținta unor atacuri verbale dure în timpul Convenției republicane, a reacționat rapid în urma acestei numiri: „Donald Trump tocmai a devenit candidat republican. Trebuie să ne asigurăm acum că el nu va păși în Biroul Oval”. Trump a castigat cu 1.725 de delegați, urmat de senatorul SUA din Texas, Ted Cruz, cu 475 de delegați, guvernator Ohio, John Kasich, cu 120 și senatorul SUA din Florida, Marco Rubio, cu 114 delegați. Alți trei candidați au apărut cu un total de 12 de delegați. În urma votului prezidențial de desemnare, convenția l-a ales prin unanimitate pe guvernatorul statului Indiana, Mike Pence, alegerea lui Trump pentru funcția de vicepreședinte. Luând cuvântul la convenție, pentru prima dată de la desemnare, Trump a promis că va câștiga alegerile din noiembrie și își propune ca, obținând președinția, să creeze locuri de muncă, să consolideze armata, să protejeze granițele SUA și să “restabilească legea și ordinea” în Statele Unite. Desemnarea lui Trump drept candidat republican pentru alegerile prezidențiale din noiembrie a avut loc la o zi după ce adversarii săi au organizat o încercare eșuată de a forța un vot prin care se opun candidaturii sale la începutul Convenției și după ce discursul soției sale, Melania, a atras acuzații de plagiat.

Președintele francez, François Hollande, a lansat, miercuri, “un apel către francezii care doresc” să se alăture în rândurile diferitelor rezerve ale forțelor de securitate, menționând că, prin intermediul acestor rezerviști, se va întemeia, în Franța, „o Garda Națională”, informează Le Figaro. „Atunci când toate aceste rezerve, nivelurile 1 si 2, se alătură armatei, putem spune că, în Franța, se formează, prin intermediul vostru, o Garda Națională. În prezent, sunt disponibili 12.000 de rezerviști operaționali ai jandarmeriei și ai poliției. M-am decis să urc această cifră la 15.000 până la sfârșitul acestei luni “, a declarat Președintele Republicii la 6 zile de la atacul de la Nisa. „Prefecții vor fi în măsură să valorifice această resursă pentru a asigura siguranța diferitelor evenimente ale verii în fiecare departament”, a subliniat acesta. Hollande „a cerut ministrului apărării să dea directive tuturor miniștrilor teritoriali responsabili de poliție pentru a mobiliza 28.000 titulari printr-un contract în următoarele săptămâni” afirmând că „ această comunicare va fi realizată pe internet și pe rețelele sociale pentru a lansa această acțiune”. Șeful statului a făcut apel, de asemenea, la „toți tinerii să se angajeze în serviciul civic.” : „Fac apel la francezi pentru a lua contact cu asociațiile de protecție civilă, am chemat fiecare francez să ia cursuri de prim ajutor și de salvare a vieții, deoarece, chiar și în anumite circumstanțe, trebuie să fim cetățeni capabili să intervenim și să salvăm vieți”.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a cerut, miercuri, o mai mare cooperare între poliție și agențiile de informații din Europa, precum și o sporire a eforturilor internaționale susținute pentru a lupta împotriva Statului Islamic în urma atacurilor recente, informează Reuters. Luni, un refugiat în vârstă de 17 ani din Afganistan, a rănit, într-un atac în sudul Germaniei, 5 persoane, înainte de a fi împușcat mortal de către poliție, acest atac fiind ultimul dintr-un șir de atacuri revendicate de către Statul Islamic. „Atacurile din trecut ne-au arătat că nu există nici o securitate absolută. Teroarea lovește la întâmplare și ne poate lovi pe fiecare dintre noi, în mod individual. De fapt, avem nevoie urgentă de o cooperare mai strânsă între poliție și agențiile de informații din Europa, precum și de un schimb de informații mai eficient”, a declarat Steinmeier într-un interviu acordat pentru Reuters. Acesta a susținut cu fermitate continuarea luptei împotriva Statului Islamic în Orientul Mijlociu și a dorit îmbunătățirea perspectivelor oamenilor din zonele eliberate de sub influența acestei grupări. Steinmeier a declarat că singura calepentru a combate extremismul, pe termen lung, este aceea de a crea condiții care să permită diferitelor grupuri religioase și sociale să conviețuiască împreună în pace, atât în Occident cât și în Orientul Mijlociu. Steinmeier a condus, miercuri, conferința de la Washington, precum și întâlnirea de joi cu miniștrii de externe și de apărare, pentru a face un bilanț al luptei împotriva Statului Islamic.

John Richardson, șeful Operațiilor Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii, a declarat în timpul unei vizite la o bază navală chineză că, în conformitate cu legea internațională, activitățile forțelor militare ale SUA își vor continua activitatea în Marea Chinei de Sud, informează Reuters. China a refuzat să recunoască o hotărâre luată de către o curte de arbitraj de la Haga care nu a ținut cont de pretențiile sale teritoriale vaste legate de Marea Chinei de Sud și nu a luat parte la procedura inițiată de Filipine. China a învinuit în mod repetat SUA pentru că a adus probleme în Marea Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică unde se desfășoară anual comerț în valoare de mai mult de 5.000 de miliarde de dolari.

Președintele francez Francois Hollande a declarat miercuri că trei soldați francezi au decedat în urma prăbușirii unui elicopter în Libia în timpul unei misiuni de culegere a informațiilor din statul nord-african, relatează Reuters. Acestea sunt primele victime militare occidentale declarate încă de când a devenit cunoscut faptul că în acest an forțele speciale operează pe teritoriul Libiei. ”În acest moment efectuăm operațiuni de informare periculoase (în Libia)”, “Trei dintre soldații noștri, care au fost implicați în aceste operațiuni, au fost uciși într-un accident de elicopter”, a declarat Hollande într-un discurs. Parisul a condus campania aeriană NATO care a ajutat rebelii să-l înfrângă pe Muammar Gaddafi, lider autocratic, în 2011. În țară au urmat mai apoi numai ani de haos.

Pavel Sheremet, un important jurnalist din Belarus, critic al Kremlinului, a fost omorât după ce mașina sa a explodat în capitala ucraineană Kiev, inștiințează BBC. Acesta a găzduit o emisiune matinală la Radio Vesti și a fost reporter la Ukrayinska Pravda, un site popular de știri. Bomba s-a detonat în timp ce Sheremet, în vârstă de 44 de ani, conducea mașina ce aparține partenerului său, Olena Prytula, proprietarul site-ului. Sheremet trăia în Kiev de cinci ani după ce a renunțat la televiziunea rusească din cauza presupuselor presiuni ce veneau din partea Kremlinului. Autoritățile rusești acuză mass-media ucraineană că distorsionează știrile ce provin din estul Ucrainei, acolo unde rebelii pro-ruși sfidează forțele Kievului.

Zeci de civili au fost uciși în urma unor atacuri aeriene conduse de Statele Unite ale Americii în zone din Siria ce se află sub stăpânirea statului islamic din Siria și a grupului levant (ISIL, cunoscut și ca ISIS), a declarat un grup de monitorizare, informează Al Jazeera. Cel puțin 56 de civili, printre care și 11 copii, au fost uciși marți în atacuri aeriene în zona Tokhar din orașul nordic Manbij ce aparține guvernului Aleppo, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului. Alți zece, incluziv patru copii, au fost uciși în timpul unor atacuri de coaliție din satul Hamira, în suburbiile sudice ale Manbij.

Un tribunal ceh l-a condamnat miercuri pe Kevin Dahlgren, un cetățean american, la închisoare pe viață pentru că a înjunghiat patru rude ale sale în timpul unei vizite în Cehia din anul 2013, relatează Reuters. Instanța l-a condamnat pe Dahlgren, în vârstă de 24, din Palo Alto, California, la pedeapsa maximă pentru uciderea mătușii sale, a unchiului și a celor doi veri ai săi în vârstă de 23 și 17 ani în orașul Brno, apoi încercând să le ardă cadavrele. “A atacat cu rea intenție patru membri ai familiei sale care au fost buni cu el, care i-au oferit adăpost, l-au ajutat și nu i-au făcut nici-un rău…și i-a ucis pe toți patru într-un mod foarte brutal”, “A șters de pe suprafața pământului o familie întreagă”, a declarat judecătorul Michal Zamecnik.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …