1. Donald Trump a preluat oficial mandatul de șef de stat și a devenit cel de-al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, promițând ”finalul carnagiului american de nenorociri sociale și economice” în cadrul discursului său de inaugurare ce a reprezentat o chemare populistă și naționalistă, informează Reuters. ”Din acest moment, va fi vorba de America pe primul loc”, a declarat Trump miilor de participanți la ceremonia de învestire care a marcat tranziția puterii de la fostul președinte democrat Barack Obama. Trump a zugrăvit în timpul discursului său imaginea unei țări despre care a susținut că este devastată de fabrici ruginite, crime, bande criminale și droguri, acesta acuzându-i indirect pe predecesorii săi de la Casa Albă pentru politicile care au sprijinit Washington-ul în detrimentul familiilor nevoiașe. ”Fiecare decizie privitoare la comerț, la taxe, la imigrare sau politicile externe va fi făcută în beneficiul muncitorilor americani și familiilor americane. Carnagiul american se oprește chiar aici și chiar acum”, a promis noul președinte american, în vârstă de 70 de ani, care a preluat mandatul cu una dintre cele mai scăzute cote de popularitate pentru un șef de stat și pe fondul protestelor organizate împotriva sa chiar în capitala Washington și în urma cărora 93 de persoane au fost reținute de forțele de ordine.
2. Yahya Jammeh, președintele încă în funcție al Gambiei, care a pierdut alegerile organizate în decembrie și care inițial a refuzat să recunoască rezultatul acestora, a anunțat că va renunța la putere și va părăsi țara, potrivit spuselor succesorului său pe contul de Twitter, Adama Barrow, anunță BBC. Barrow, care a depus jurământul de președinte în cursul zilei de joi în sediul ambasadei Gambiei din Senegal, s-a aflat în ultimele zile în această țară din motive de securitate. Statele din vestul Africii au desfășurat trupe în Gambia, cu acordul ONU, pentru a-l obliga pe Jammeh să părăsească funcția, după ce mandatul său prezidențial a expirat joi, 19 ianuarie. Jammeh a ignorat inițial un ultimatum dat până vineri, la ora 16:00, acesta nerecunoscând rezultatul alegerilor din decembrie, când a pierdut in fața lui Adama Barrow și oferindu-și o prelungire cu trei luni a mandatului. Președinții Mauritaniei și Guineei, Mohammed Ibn Chambas, respectiv Alpha Conde, s-au deplasat în capitala Gambiei, Banjui, pentru a-l convinge pe Jammeh să renunțe la putere fără vărsare de sânge. Potrivit BBC, este posibil ca Jammeh să primească azil în Mauritania.
3. Statul Islamic luptă din răsputeri pentru a-și întări prezența în Siria pe fondul pierderii a tot mai mult teren în Irak, militanții grupării insurgente fiind dispuși pentru a prelua controlul total asupra unui oraș controlat de guvern în estul țării, precum și pentru a lupta pe alte trei fronturi cu inamicii, informează Reuters. Jihadiștii ISIS au lansat un asalt puternic pentru a captura ultima zonă controlată de guvern în provincia estică Deir al-Zor, un ”buzunar” ce era deja înconjurat de insurgenți în orașul care dă și numele provinciei. Un comandant al forțelor aliate care luptă în sprijinul președintelui Bashar al-Assad a declarat că ISIS urmărește să transforme Deir al-Zor într-o bază de operațiuni. Soarta a zeci de mii de civili care trăiesc în zona controlată de autoritatea guvernamentală a devenit una îngrijorătoare după ce singura lor sursă de aprovizionare către o bază aeriană a fost tăiată de ISIS în cursul săptămânii. Potrivit Reuters, scopul ISIS pare a fi realizarea unui ”triunghi strategic” alcătuit din zonele controlate din jurul orașelor Raqqa, principala lor bază de operațiuni, cu Palmira, aflat în sud-vest și Deir al-Zor, în sud-est.
4. Liderul unuia dintre cele mai importante carteluri de droguri din Mexic, Joqauin ”El Chapo” Guzman, care a reușit să evadeze de două ori și să trăiască ascuns de autoritățile mexicane ani de zile, a fost extrădat în Statele Unite ale Americii, unde va face față acuzațiilor de infracțiuni cu narcotice și alte crime, scrie The Guardian. Anunțul privind extrădarea lui Guzman a fost făcut de ministrul mexican de externe, care a declarat că acesta s-a săturat să lupte împotriva extrădării. Ambasada SUA din Mexic a declarat că avionul care l-a transportat pe acesta a aterizat la aeroportul internațional MacArthur din Long Island, statul New York, una dintre jurisdicțiile unde trebuie să răspundă acuzațiilor care i se aduc. Guzman este acuzat de infracțiuni în șase jurisdicții americane și riscă pedeapsa cu închisoarea pe viață.
5. Inaugurarea celui de-al 45-lea președinte american a fost întâmpinată cu proteste atât la Washington, cât și în alte zone de pe glob, însă atmosfera din Rusia a fost mai degrabă una entuziasmată în ziua în care Trump a depus jurământul pentru a fi învestit ca șef la Casa Albă, relatează Reuters. Dacă în Londra protestatarii s-au adunat pentru a protesta alături de un banner pe care scria ”Construiți poduri, nu ziduri”, presa din Rusia a acordat spații largi evenimentului din capitala SUA. Mai mult, în orașul Zlatoust, la est de Moscova, au fost lansate monede comemorative de aur și argint, gravate cu textul „In Trump We Trust” (”În Trump credem” – n.r.), aluzie la textul ”In God We Trust” aflat pe bancnotele dolarilor americani. Totodată, magazinele care vând tradiționalele păpuși matrioșka au adăugat în oferta lor și unele cu figura președintelui american, alături de cele care-i ilustrează pe Putin, Lenin sau Stalin. În sfârșit, un magazin care comercializează articole militare a oferit o reducere de 10% pentru cetățenii americani cu ocazia zilei inaugurării președintelui SUA.
6. Salvatorii italieni au reușit să găsească și să scoată în viață 10 persoane, printre care o româncă și băiatul acesteia, prinse între dărâmăturile hotelului Rigopiano din Farindola, care a fost distrus de o avalanșă provocată de un val de seisme în centrul Italiei, scrie The Guardian. Totodată, aceștia au anunțat că au descoperit și 4 persoane decedate în urma tragediei. Purtătorul de cuvânt al pompierilor salvatori, Luca Cari, a declarat că persoanele găsite în viață au fost transportate cu elicopterul. În total, la momentul producerii tragediei, se știe că în hotel se aflau 34 de persoane, turiști sau angajați ai locației. Românca Adriana Vrânceanu a fost scoasă de sub stratul de zăpadă și dărâmături, în aplauzele salvatorilor, iar la puțin timp a fost salvat și băiatul acesteia. Fiica Adrianei, Ludovica, se numără printre persoanele care sunt încă date dispărute.
7. Militanții Statului Islamic au distrus o parte din Teatrul Roman din orașul antic Palmira, potrivit responsabilului cu patrimoniul antichităților din Siria, informează Reuters. De asemenea, potrivit aceleiași surse, o structură de patru stâlpi care reprezenta o replică modernă a unei structuri antice, a fost distrusă. Jihadiștii care luptă sub steagul ISIS au capturat situl arheologic aflat în patrimoniul Unesco în luna decembrie, după ce acesta fusese anterior recucerit de trupele guvernamentale sprijinite de Rusia. Directorul general al Unesco, Irina Bokoa, a descris evenimentul drept ”o nouă crimă de război” și a condamnat ”epurarea culturală a extremiștilor violenți, care a rezultat într-o imensă pierdere pentru poporul sirian și pentru umanitate”.
8. Donald Trump este ”un dictator închipuit” care va eșua, iar mandatul premierului britanic Theresa May nu va fi dus la capăt din cauza ”divorțului” Brexit, care ”ar putea să dureze numai trei zile”, a afirmat miliardarul american de origine maghiară, George Soros, în cadrul forumului economic de la Davos, scrie The Independent. Omul de afaceri a făcut afirmuațiile în ajunul evenimentelor de inaugurare a noului președinte american, pe care l-a descris drept ”un impostor și un escroc” care ”se pregătește pentru un război comercial” cu potențiale consecințe pentru tot restul lumii. ”Sunt convins că Trump va eșua”, a afirmat afaceristul de 86 de ani, într-un interviu pentru Bloomberg Television. ”Nu pentru că oameni ca mine își doresc ca acesta să eșueze, ci pentru că ideile care-l conduc sunt în mod natural contradictorii”, a mai adăugat Soros. Vorbind și despre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, acesta a subliniat că guvernul Theresei May are toate șansele să fie înlăturat de la putere din cauza diviziunilor interne și a sprijinului fragil pe care-l are în Parlament. Acesta s-a referit și la procesul ”divorțului” Marii Britanii de UE, despre care a afirmat că e posibil să producă un efect al revenirii acestora în blocul comunitar. ”În momentul de față, britanicii se află în faza de negare. Situația economică actuală nu este atât de rea pe cât a fost previzionată și aceștia trăiesc cu speranță. Dar pe măsură ce moneda se va deprecia, iar inflația va fi forța conductoare, societatea se va îndrepta spre o scădere a standardului de viață. Divorțul este un proces care va dura mult timp. Este mult mai greu să divorțezi decât să te căsătorești, de aceea cred că dorința de reapropiere se va dezvolta, iar în teorie și poate chiar în practică să avem o situație ca în 2019 sau 2020 când Marea Britanie va părăsi UE, deoarece acest lucru trebuie să aibă loc, să se întâmple ca aceștia să iasă vineri și să readere în weekend pentru a avea un nou aranjament pregătit să intre în vigoare luni dimineața”.