Home / A fost azi în lume / A fost 20 februarie în lume – Joe Biden a efectuat o vizită neanunțată în Ucraina, O delegație a guvernului chinez a vizitat Taiwan iar Principalul punct de trecere a frontierei dintre Afganistan și Pakistan a fost închis

A fost 20 februarie în lume – Joe Biden a efectuat o vizită neanunțată în Ucraina, O delegație a guvernului chinez a vizitat Taiwan iar Principalul punct de trecere a frontierei dintre Afganistan și Pakistan a fost închis

Material realizat de Andra Așibreiner.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a efectuat o vizită neanunțată în Ucraina pentru a se întâlni cu președintele statului, Volodymyr Zelensky, relatează AP News. Întâlnirea dintre șefii statelor a fost considerată o demonstrație sfidătoare de solidaritate occidentală împotriva „unui război brutal și nedrept”, având loc cu câteva zile înainte de marcarea unui an de invazie rusească. Biden a petrecut aproximativ cinci ore în capitala Ucrainei, consultându-se cu Zelensky cu privire la următorii pași. „Un an mai târziu, Kievul stă în picioare. Și Ucraina rămâne. Democrația rămâne. Americanii și lumea sunt alături de tine” a declarat oficialul american. Vizita președintelui SUA a avut loc într-un moment crucial datorat de posibila intensificare a războiului cu ofensive de primăvară. 

 

Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken, a cerut ca Suedia și Finlanda să fie acceptate în NATO „cât mai repede posibil”, informează AP News. Turcia a amânat aderarea țărilor nordice în Alianța Atlanticului de Nord, invocând îngrijorări legate de terorism. Membrii Congresului SUA au legat aprobarea acordului F-16 de Ankara, retractându-și opoziția față de extinderea NATO. Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că oficialii de la Ankara ar fi dispuși să aprobe aderarea Finlandei înaintea Suediei. Aceștia sunt împotriva sprijinului pe care Stockholmul îl acordă Partidului Muncitorilor din Kurdistan, partid care a purtat o insurgență de 39 de ani împotriva Ankarei. 

 

Unii candidați ai opoziției din Republica Democrată Congo au tras un semnal de alarmă cu privire la întârzierile și presupusele nereguli din campania de înregistrare a alegătorilor, relatează Reuters. Peste 50 de milioane de alegători congolezi ar trebui să fie înregistrați până pe 17 martie, dar comisia electorală CENI a declarat vineri că un număr nespecificat de centre din prima zona de înregistrare a 10 provincii, care includ și capitala Kinshasa, au depășit un termen interimar care a fost deja prelungit cu 25 de zile. Alte 24 de centre din provincia Kinshasa și un număr nespecificat de centre din provincia Mai Ndombe nu au fost deschise din cauza unor probleme de securitate. 

 

Prim-ministrul thailandez, Prayuth Chan-ocha, a câștigat teren în fața oponentei sale, Paetongtarn Shinawatra, într-un sondaj privind alegerea premierului Thailandei, informează Reuters. Debutanta Paetongtarn, fiica fostului prim-ministru, Thaksin Shinawatra, a fost susținută de către 28.5% din cei 1.571 de respondenți  ai sondajului Super Poll realizat în Bangkok cu privire la alegerea celui mai bun candidat pentru poziția de premier. Prayuth a obținut 25.7% din voturi. Sondajul a reprezentat un impuls pentru fostul șef al armatei, Prayuth, în vârstă de 68 de ani, care a obținut mai puțin de jumătate din sprijinul lui Paetongtarn, în vârsta de 36 de ani, în sondajele din septembrie. 

 

O delegație a guvernului chinez a vizitat Taiwan pentru prima dată de la începutul pandemiei, relatează The Guardian. Această mișcare a declanșat o anumită tensiune partizană pe insulă, din cauza încercărilor recente ale Beijingului de a o anexa. Delegația formată din șase oficiali, inclusiv șeful adjunct al biroului din Shanghai al Oficiului pentru Afaceri Taiwaneze din China, a sosit la Taipei cu planul de a vizita festivalul Lanternelor și de a purta discuții cu oficialii locali. Ei au fost invitați de guvernul orașului, condus de primarul Chiang Wan-an, membru al partidului de opoziție Kuomintang. Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan a declarat că a aprobat cererea pentru o vizită de trei zile cu condiția ca aceasta să fie discretă, însă membrii Partidului Democrat Progresist (DPP) l-au acuzat pe Chiang că a ținut departe de DPP și de public informații pentru a evita proteste sau controverse.  

 

Singurul ziar al principalului partid de opoziție din Bangladesh a încetat să mai fie publicat în urma unui ordin de suspendare guvernamental, informează The Guardian.  Această acțiune a stârnit temeri cu privire la libertatea presei în Asia de Sud. Campaniile și guvernele străine, inclusiv Statele Unite ale Americii, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile prim-ministrului, Sheik Hasina, de a reduce la tăcere criticile, și în ceea ce ei văd drept autoritarism. Dainik Dinkal, ziar în limba bengali, a fost o voce vitală a Partidului Naționalist din Bangladesh de mai bine de trei decenii. Acesta acoperea știri pe care ziarele de masă pro-guvernamentale nu o făceau. Ordinul de încheiere a activității susține că autorizația de tipărire a ziarului a fost anulată în urma încălcării legilor de tipărire și publicare ale țării.

 

Principalul punct de trecere a frontierei dintre Afganistan și Pakistan, Torkham, a fost închis, relatează Al Jazeera. Rezidenții din zonă au declarat că au auzit focuri de armă în apropierea punctului de tranzit a graniței. Nu a fost clar dacă decizia a aparținut autorităților afgane sau celor pakistaneze, însă demersul vine în urma deteriorării relațiilor dintre cele două state. Mullahul Mohammad Siddiq, comisar numit de talibani, a declarat că Pakistanul nu și-a respectat „angajamentele”, așa că punctul de trecere a fost închis. 

 

Liderul celui mai mare partid de opoziție din Tunisia a fost chemat la interogatoriu, informează Al Jazeera. O serie de arestări care vizează criticii președintelui Kais Saied a ridicat îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare și drepturile politice din stat. Rached Ghannouchi, șeful partidului Ennahdha și președintele unui parlament ales, pe care Saied l-a dizolvat oficial anul trecut, a fost rugat să se prezinte la o secție de poliție din Tunis. Ghannouchi a fost chestionat de mai multe ori anul trecut, pentru suspiciunea de finanțare ilegală a partidului Ennahdha și pentru trimiterea de luptători tunisieni în Siria pentru a sprijini combatanții ISIS. 

 

Oficialii chinezi au condamnat afirmațiile Statelor Unite ale Americii conform cărora Beijingul ia în considerare furnizarea de arme Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, relatează Deutsche Welle. Oficialii SUA au declarat că Rusiei îi sunt furnizate arme de către China, dar Beijingul a insistat că Washingtonul este cel care „expediază la nesfârșit arme pe câmpul de luptă”. China a refuzat să critice Rusia pentru război și, de asemenea, a evitat să-l numească „o invazie” în deferență față de Rusia. Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat Beijingul să nu aprovizioneze Rusia cu arme, contrarul provocând „o linie roșie în relația statelor”

 

Guvernul britanic l-a convocat la Londra pe cel mai înalt diplomat al Iranului, informează Reuters. Mișcarea survine drept protest împotriva unor amenințări serioase inițiate de către statul Iranian la adresa jurnaliștilor care locuiesc în Marea Britanie. Sâmbătă, un post de televiziune din Londra care critică guvernul iranian a declarat că își mută studiourile de transmisie în Statele Unite ale Americii după ce s-au confruntat cu amenințări în Marea Britanie. Anterior, guvernul a impus sancțiuni asupra a trei judecători iranieni, trei membri ai Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran și doi guvernatori regionali pentru ceea ce a considerat că sunt încălcări ale drepturilor omului. Biroul de externe a declarat că într-o întâlnire cu oficialii britanici, ambasadorului interimar iranian i s-a comunicat că Marea Britanie nu va accepta astfel de amenințări la adresa vieții și libertății presei. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …