Home / A fost azi în lume / A fost 20 decembrie în lume – Ecouri oficiale și reacții după asasinarea ambasadorului rus în Turcia și atacul terorist din Berlin, evacuarea civililor din Alep ar putea fi încheiată miercuri, iar Barack Obama interzice exploatarea gazelor și petrolului pe o mare suprafață din apele teritoriale ale SUA
Ultimii civili din Alep ar putea fi evacuați miercuri, 21 decembrie, după ce deja aproape 40.000 au părăsit orașul devenit o ruină în urma luptelor care s-au desfășurat începând cu 2012

A fost 20 decembrie în lume – Ecouri oficiale și reacții după asasinarea ambasadorului rus în Turcia și atacul terorist din Berlin, evacuarea civililor din Alep ar putea fi încheiată miercuri, iar Barack Obama interzice exploatarea gazelor și petrolului pe o mare suprafață din apele teritoriale ale SUA

Material realizat de Valeria Bortă și Alexandra Leca

Cancelarul german Angela Merkel a declarat după atacul din Berlin: ”putem presupune că a fost vorba despre un atentat terorist” ca urmare al deceselor a cel puțin 12 persoane și 49 de răniți la târgul de Crăciun din Berlin, relatează Independent. Poliția din Berlin a anunțat marți că urmează pista unui „probabil atentat terorist” în dosarul camionului care a intrat într-un târg de Crăciun din capitala germană. Ministerul german de Interne a ales să mențină piețele de Crăciun din întreaga țară deschise, în afara celei din Berlin ca semn de respect pentru victimele și răniții atentatului. „Prea puțin contează ce vom afla în legătură cu motivațiile și mobilul atacatorului, nu trebuie să renunțăm la modul nostru de viață fundamentat pe libertate”, a declarat ministrul de interne Thomas de Maiziere, citat într-un comunicat. Ancheta a fost încredințată Parchetului federal, care are în competență cazurile de terorism. În spatele tragediei a fost identificat un refugiat pakistanez, Naved B, în vârstă de 23 de ani, care se presupune că a trăit în cea mai mare tabără de refugiați din capitală amenajată în fostul aeroport Tempelhof (într-un fost hangar al aeroportului din Berlin transformat într-un centru pentru refugiaţi), informează Welt.de.  Berliner Zeitung scrie că atacatorul este afgan, iar Der Tagesspiegel a transmis că atacatorul este fie pakistanez, fie afgan. Die Welt a menționat insă că autoritățile știu data la care suspectul a ajuns in Germania – 16 februarie 2016, dar poliția nu a confirmat oficial informațiile. “Anchetatorii noștri presupun că cel mai probabil camionul a fost dirijat în mod deliberat în mulțime, la piața de Crăciun la Breitscheidplatz”, a declarat poliția pe Twitter. Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat pe Twitter atacul din Berlin, relatează Washington Times, citând conturi ale jihadiştilor.

Şase persoane au fost arestate de poliţia turcă după moartea ambasadorului Rusiei, Andrei Karlov, ucis cis în urma unui atac armat în timp ce susţinea un discurs la vernisajul unei expoziţii de artă contemporană în Ankara, relatează Reuters. Poliția turcă a reținut șase persoane pentru uciderea ambasadorului rus, a declarat mass-media de stat, care a fost împușcat de către Mevlut Mert Altmtaș, 22 de ani, ce făcea parte din forțele antirevoltă din Ankara și era suspectat de implicarea în tentativa de lovitură de stat. Atacatorul, care a strigat “Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici”, a fost neutralizat de forţele speciale turce. Tatăl, sora, mama asasinului şi alţi doi apropiaţi ai asasinului sunt audiaţi de poliţie iar persoana cu care locuia acesta într-un apartament din Ankara a fost reţinută, potrivit agenţiei Anadolu. Ambasada SUA a anunţat că activitatea normală a misiunilor diplomatice americane de la Ankara, Istanbul şi Adana va fi suspendată marţi, după ce în noaptea anterioară a fost tras un foc de armă în aer lângă Ambasada SUA la Ankara, la câteva ore după ce Andrei Karlov a fost ucis. O delegaţie rusă era așteptată la Ankara la ora locală 11.00 pentru a ancheta moartea ambasadorului rus, anunţă CNN. Președintele rus, Vladimir Putin, consideră că asasinatul ambasadorului rus la Ankara a fost o încercare de a obstrucționa relațiile dintre Rusia și Turcia și este menit să încetinească eforturile de a pune capăt conflictului din Siria. Acesta a cerut întărirea securității la toate instituțiile diplomatice turcești în Rusia și a mai adăugat că dorește garanții din partea Turciei cu privire la siguranța facilităților diplomatice rusești, informează Independent.

Donald Trump blamează extremiștii din Statul Islamic spunând că trebuie ”eliminați de pe fața pământului, relatează Independent. Preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat atacul de la târgul de Crăciun din Berlin şi asasinarea ambasadorului Rusiei la Ankara, ambele cazuri catalogându-le ca acte ale terorismului islamic. ”Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familiile indurerate ale victemelor”, a declarat Trump. “Civili nevinovați au fost uciși pe străzi în timp ce se pregăteau să serbeze Crăciunul. Statul Islamic și alți teroriști islamiști atacă în mod continuu creștinii în sânul comunităților lor și lăcașuri de cult ca parte a misiunii jihadiste”, a mai adăugat. Ulterior, într-un mesaj pe Twitter, Trump a continuat: “Astăzi au avut loc atacuri teroriste în Turcia, Elveţia şi Germania – devine din ce în ce mai grav. Lumea civilizată trebuie să-şi schimbe modul de gândire”. Oficialii germani au avertizat împotriva folosirii unui astfel de limbaj dur înainte ca poliția să confirme motivul din spatele incidentului.

Nu există niciun motiv pentru care Scoția nu ar trebui să păstreze libera circulație a cetățenilor UE, chiar dacă restul Regatului Unit pune noi controale de imigrare după ieșirea Marii Britanii din blocul european, afirmă Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoției, relatează The Guardian. Înainte de lansarea unui document guvernamental scoțian care stabilește modul de abordare al Brexit, MP Stephen Gethins, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Scoțian, a declarat pentru BBC: „Vrem să rămânem pe piața unică cum face și Norvegia și să ni se permită comerțul liber cu partenerii noștri.” ”Libertatea de circulație este bună pentru economie, cetățenii UE au o mare contribuție în mediul nostru academic, mediul de afaceri și în cadrul societății. De asemenea, beneficiază și milioanele de cetățeni britanici care lucrează și trăiesc în Europa”, a mai adăugat. Prim-ministrul a lansat, marți, documentul intitulat „Locul Scoției în Europa”. Ea va propune ca Scoția să rămână pe piața unică, chiar dacă restul Regatului Unic iese. Ghethins a subliniat faptul că miniștrii din Marea Britanie, inclusiv secretarul Brexit, David Davis, că libera circulație între Marea Britanie și Irlanda ar putea fi menținută. ”În cazul în care Irlanda poate menține libertatea de circulație și zona comună de călătorie… nu există niciun motiv pentru care Scoția să nu facă același lucru ”, a declarat el pentru BBC.

Rusia, Iran și Turcia au spus că sunt gata să ajute la negocierea unui acord de pace sirian, după ce cele trei țări au purtat discuții la Moscova și au adoptat o declarație ce stabilește principiile pe care orice acord trebuie să le adere, informează Reuters. Țările au facut anunțul după ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a discutat cu omologii săi iranieni și turci, iar, ministrul rus al apărării, Serghei Shoigu, a purtat discuții în paralel cu opozanții săi iranieni și turci. Shoigu a spus că documentul, pe care l-a numit „Declarația de la Moscova”, va revigora procesul de instaurare a păcii și că trio-ul a fost încrezător. De asemenea, acesta va sprijini o încetare a focului extins. „Iran, Rusia și Turcia sunt gata să faciliteze elaborarea unui acord, care este deja în curs de negociere, între guvernul sirian și opoziție, și să devină garanții săi”, se arată în declarație. Cele 3 țări au invitat toate celelalte state cu influență asupra situației de pe teren să facă la fel. Măsura a subliniat puterea tot mai mare a legăturilor Moscovei cu Teheranul și Ankara, în ciuda uciderii reprezentantului Rusiei în Turcia, și reflectă dorința lui Putin de a întări influența țării sale în Orientul Mijlociu. Președintele Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că el și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au lucrat pentru a organiza o nouă serie de negocieri de pace în Siria fără implicarea Statelor Unite sau ale Organizației Națiunilor Unite. Shoigu a afirmat că doar Rusia, care l-a sprijinit pe președintele sirian, Bashar al-Assad, cu atacuri aeriene, forțe speciale și consiliere militară, dar și Iran și Turcia sunt în măsură să facă o diferență reală pentru soluționarea conflictului.

Familiile victimelor atacului armat de la Orlando au dat în judecată Twitter, Google și Facebook, informează Reuters. Familiile a trei victime ce au decedat în urma atacului armat de la clubul de noapte pentru persoanele gay Pulse din Orlando, SUA, au dat în judecată Twitter Inc, compania deținută de Google Alphabet Inc’s și Facebook Inc, acuzându-le că ar fi oferit ”suport material” atacatorului radicalizat. Omar Mateen, un bărbat de 29 ani, a atacat clubul de noapte Pulse în luna iunie 2016, ucigând 49 persoane și rănind alte 53. Mateen a realizat cel mai mare atac cu armă în masă din istoria SUA. Înainte ca poliția să-l împuște fatal, acesta și-a declarat apartenența la ISIS.

Primul suspect al atacului de la Berlin a fost eliberat, relatează BBC. Poliția germană este în căutarea autorului atacului cu camionul de la piața de Crăciun din Berlin, ce a dus la moartea a 12 persoane. Marți, poliția a eliberat primul suspect, declarând că nu există suficiente dovezi ce ar demonstra vinovăția lui. Aceștia susțin că atacul ar fi putut fi organizat de mai multe persoane, ce acum sunt în libertate, posibil înarmate, astfel forțele de securitate au fost distribuite prin tot orașul Berlin. Statul Islamic și-a asumat responsabilitatea pentru atac, declarând că unul dintre militații săi l-a realizat. Cu toate acestea, nu există dovezi ce ar demonstra veridicitatea acestor declarații. Suspectul anterior, Naved B, pakistanez de origine, a negat că ar fi responsabil pentru atac.

Corpul ambasadorului rus ce a fost asasinat la Ankara, Andrei Karlov, a fost transportat acasă, potrivit BBC. Andrei Karlov a fost împușcat luni de nouă ori de Mevlut Mert Altintas, 22 ani, în timp ce acesta ținea un discurs aparent împotriva implicării Rusiei în războiul din Alep, Siria. Marți, sicriul lui Andrei Karlov, acoperit cu steagul Rusiei, a fost dus la aeroportul Esenboga. Sicriul a fost transportat de un avion trimis de Moscova, de către o gardă de onoare a Turciei, formată din șase soldați. Înainte ca avionul să decoleze, a fost organizată o scurtă ceremonie la care au participat diplomați din Ankara și vice prim-ministrul Turciei, Tugrul Turkes.

Evacuarea civililor din Alep, Siria, ar putea fi terminată până la sfârșitul zilei de miercuri, relatează CNN. Mai mulți oficiali susțin că ultimele evacuări ale civililor din orașul sirian Alep ar putea fi realizate curând și într-un timp foarte scurt. Un grup de autocare destinate să transporte civilii din Alep a fost supus unor întârzieri, conform canalelor media deținute de statul sirian, acuzând lupta dintre facțiunile de rebeli pentru acest lucru. Ministrul de afaceri externe al Turciei Mevlut Cavusoglu a scris marți pe Twitter că 37.500 persoane au fost deja evacuate din orașul distrus de război, adăugând că ”toate evacuările ar trebui să fie finisate până mâine.”

Președintele SUA Barack Obama a interzis forajul de gaz și petrol în cea mai mare parte a oceanelor Arctic și Atlantic, conform The Guardian. Barack Obama a interzis permanent forajul de gaz și petrol în zonele deținute de statul american din oceanele Arctic și Atlantic, într-o ultimă încercare de a implementa acțiuni ireversibile pentru protecția mediului, înainte de a deveni președinte Donald Trump. Obama a folosit legea 1953, ce permite președinților să blocheze orice viitoare vânzări de drepturi pentru a realiza foraje de gaz și petrol. În urma aplicării acestei legi, unui viitor președinte ce ar vrea să o anuleze i-ar fi foarte dificil să o facă. Cu toate acestea, acțiunea lui Obama de a pune o interdicție de vânzare asupra apelor federale ale SUA pe un teritoriu atât de mare, în Alaska, în marea Chukchi și în marea parte a mării Beaufort, și în Oceanul Atlantic de la New England până la Golful Chesapeake, nu are un precedent din cauza mărimii teritoriului în care se aplică, astfel decizia ar putea fi contestată de Trump în judecată.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …