Home / A fost azi în lume / A fost 20 decembrie în lume – Comisia Europeană a propus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru georgieni, iar cercetătorii au descoperit 27 de specii noi de animale în Peru

A fost 20 decembrie în lume – Comisia Europeană a propus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru georgieni, iar cercetătorii au descoperit 27 de specii noi de animale în Peru

Material realizat de Macovei Mircea-Andrei și Mihai Turcu

Cercetătorii au descoperit 27 de specii noi de animale în Peru, titrează The Guardian. În urma unui studiu desfășurat în regiunea Alto Mayo pe parcursul a 38 de zile între lunile iunie și iulie ale anului 2022, oamenii de știință au înregistrat peste 2.000 de specii de floră și faună din zonă. În cadrul acestei examinări au mai fost observate și 49 de specii pe cale de dispariție, precum și alte 48 de exemplare posibil nedocumentate, care urmează fie analizate. Conducătorul studiului, doctorul Trond Larsen, s-a declarat surprins de această descoperire, care a cuprins „specii noi, rare sau pe cale de dispariție, multe dintre care nu se mai găsesc nicăieri altundeva.” 

Ambasadorul Poloniei la Budapesta, Sebastian Kęciek, a fost rechemat la Varșovia pe termen nelimitat, notează Euronews. Decizia are loc la o zi după ce autoritățile maghiare au decis să ofere azil fostului ministru al justiției polonez, Marcin Romanowski, asupra căruia au planat acuzații de corupție și abuz de fondurilor publice, pe baza cărora a fost emis un mandat european de arestare. Într-o intervenție anterioară, prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a avertizat că „În cazul în care Budapesta ar lua orice decizie ciudată, care ar fi inconsistentă cu legea europeană, precum acordarea azilului politic sau ignorarea mandatului european de arestare, Viktor Orban ar fi cel într-o poziție precară, nu eu”. 

Președintele-ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declarat că Uniunea Europeană trebuie să mărească rata importurilor de petrol și gaze americane, conform Deutsche Welle. Într-o postare realizată pe propria sa platformă socială, Truth Social, președintele-ales Trump a amenințat că, în caz contrar reducerii deficitului comercial „extraordinar”, Statele Unite ale Americii ar putea impune tarife pe produsele provenite din blocul european. Drept răspuns, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a punctat că instituția este deschisă discuțiilor cu noul lider de la Casa Albă și că: „Uniunea Europeană este angajată în eliminarea treptată a importurilor energetice din Rusia și în diversificarea surselor de furnizare”. 

Sindicatul german IG Metall a ajuns la un acord cu producătorul de automobile Volkswagen, informează Euronews. După mai mult de 70 de ore de negocieri, liderii sindicatului au reușit să obțină un acord salarial cu administratorii Volkswagen prin care va putea fi evitată închiderea uzinelor. Măsurile acestei înțelegeri au fost creionate în jurul revizuirii sistemului de plată, dar și al evitării concedierilor obligatorii, prin includrea companiei în cadrul contractului colectiv regional pentru industria metalică și electrică încheiat în luna noiembrie. Volkswagen intenționa să concedieze mii de muncitori germani, să reducă salariile cu 10%, precum și să închidă fabricile din Germania pentru prima oară în istorie. 

O moschee din Cisiordania a fost incendiată de imigranți israelieni, relatează Al Jazeera. Guvernatorul orașului Salfit, Abdallah Kamil, a precizat că ținta acestui atac a fost moscheea Bar al-Walidain din satul Marda. În plus, fațada clădirii a fost acoperită cu mesaje cu tentă rasistă sau de ură, pictate în limba ebraică. Liderul consiliului sătesc din Marda, Nasfat al-Khufash, a confirmat acest „atac sistematic întreprins de un grup de imigranți”. Poliția israeliană și serviciul secret Shin Bet au oferit o declarație comună despre gravitatea acestui incident, precum și despre hotărârea cu care vor lucra pentru „a-i aduce pe făptuitori în fața justiției pentru un proces riguros.” Așezările israeliene de pe pământul palestinian din Cisiordania ocupată sunt considerate ilegale atât de Organizația Națiunilor Unite, cât și de dreptul internațional. 

Guvernul Malaeziei a anunțat reluarea căutărilor pentru epava zborului MH370 al Malaysia Airlines, care a dispărut în 2014, anunță Deutsche Welle. Ministrul Transporturilor, Anthony Loke, a declarat că s-a acceptat propunerea companiei americane Ocean Infinity de a explora o zonă de 15.000 km² din sudul Oceanului Indian. Dacă epava va fi descoperită, compania va primi 70 de milioane de dolari. Anterior, două operațiuni majore de căutare, desfășurate între 2014 și 2018 de Malaysia, Australia și China, în zone extinse ale oceanului, nu au produs rezultate semnificative. În ciuda eșecurilor, guvernul a reiterat angajamentul față de familiile celor 239 de persoane aflate la bord. Fragmente, suspectate a fi de la avion, au fost găsite pe coasta Africii și pe insulele din Oceanul Indian. Zborul, un Boeing 777, a dispărut în drum spre Beijing, după ce transponderul a fost oprit. 

Un atac cu armă albă a avut loc într-o școală primară din Zagreb, Croația, informează Deutsche Welle. Evenimentul a cauzat moartea unei eleve de șapte ani și rănirea altor cinci copii și doi profesori. Potrivit autorităților, atacatorul, aflat în custodia poliției, avea peste 18 ani, unele surse indicând vârsta de 19 ani. Ministerul Sănătății, Irena Hristić, a confirmat că victimele au fost transportate la spital, unde primesc îngrijiri medicale. La fața locului au intervenit șase ambulanțe și un elicopter de salvare. Incidentul a șocat publicul croat, fiind descris drept o tragedie majoră de către prim-ministrul Andrej Plenković în cadrul unei ședințe guvernamentale. Investigațiile sunt în desfășurare pentru a determina motivele atacului. Media croată a relatat imagini cu elevii fugind din incinta școlii, iar autoritățile locale au oferit sprijin victimelor și familiilor acestora.

Comisia Europeană a propus suspendarea regimului de călătorie fără viză pentru diplomații și oficialii georgieni, publică Euronews. Decizia a fost considerată o reacție la reprimarea violentă a protestatarilor pro-UE din Georgia. Demonstrațiile, începute în noiembrie 2024, au fost declanșate de decizia premierului Irakli Kobakhidze de a amâna negocierile de aderare la UE până în 2028, încălcând obligațiile constituționale privind integrarea europeană. Protestele au fost marcate de violențe, arestări și acuzații de abuzuri din partea autorităților. Propunerea Comisiei vizează exclusiv posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, fără a afecta populația generală. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat acțiunile guvernului georgian, solicitând oprirea represiunii. Premierul Kobakhidze a respins măsura, considerând-o simbolică și dăunătoare imaginii UE în Georgia. Raportul Comisiei a evidențiat încălcări ale criteriilor pentru regimul fără viză, inclusiv adoptarea unor legi controversate inspirate de politica Kremlinului.

Moscova a lansat opt rachete balistice asupra Kiev, conform The Guardian. Acțiunea s-a desfășurat la o zi după ce Vladimir Putin a afirmat că trupele sale înregistrau progrese în Ucraina. Forțele aeriene ucrainene au doborât toate rachetele Kinzhal și Iskander-M, însă resturile au provocat distrugeri semnificative. O persoană a murit și 12 au fost rănite. Un proiectil a avariat centrul de afaceri Toronto, distrugând un centru de reabilitare pentru soldați și provocând pagube grave bisericii romano-catolice Sfântul Nicolae, un monument istoric. Alte clădiri, inclusiv ambasadele Portugaliei, Albaniei și Muntenegrului, au fost afectate. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a acuzat Rusia de genocid, solicitând apărare aeriană suplimentară. Atacurile au lăsat sute de clădiri fără căldură și energie electrică. Alte bombardamente au avut loc în orașul Herson, unde o persoană a murit și nouă au fost rănite. Rusia a continuat să vizeze infrastructura critică a Ucrainei, încercând să demoralizeze populația în prag de iarnă. Atacurile au inclus și rachete nord-coreene, susținute recent de Phenian. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 decembrie în lume- Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile rusești din ziua de Crăciun au declanșat pene de curent, Oficialii Talibani au declarat că 46 de persoane au decedat în urma unui atac aerian pakistanez, Papa Francisc a făcut apel la încetarea focului în Fâșia Gaza, semnalând gravitatea situației în timpul adresei sale de Crăciun

Material realizat de Luca Coșa și Anca Badea Președintele Volodimir Zelenski, a declarat că atacurile …