Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 2 martie în lume – Fostul prim-ministru al Italiei investigat pentru gestionarea crizei de COVID-19, Argentina a suferit o pană de curent masivă, iar autoritățile din Turcia s-au confruntat cu problema eliminării reziduurilor rezultate în urma cutremurelor
Sursă foto: The Guardian

A fost 2 martie în lume – Fostul prim-ministru al Italiei investigat pentru gestionarea crizei de COVID-19, Argentina a suferit o pană de curent masivă, iar autoritățile din Turcia s-au confruntat cu problema eliminării reziduurilor rezultate în urma cutremurelor

Material realizat de Emilia Popescul

 

Fostul prim-ministru al Italiei, Giuseppe Conte, a fost pus sub investigație privind gestionarea crizei de COVID-19, informează The Guardian. Fostul premier, împreună cu fostul ministru al sănătății, Roberto Speranza, consilierul său, Giulio Gallera și alți 16, au fost acuzați de „epidemie agravată culpabilă” și omucidere. Ancheta, începută de procurorii din Bergamo, una dintre cele mai afectate provincii din Lombardia în timpul primului val al pandemiei, este consecința unei investigații începute în 2020 de rudele victimelor COVID-19. În Bergamo au fost înregistrate 6.000 de decese, dintre care 4.000 ar fi putut fi prevenite dacă regiunile ar fi fost puse imediat sub carantină. Un alt element crucial al anchetei a fost presupusa lipsă a unei actualizări a planului național privind pandemia tocmai din 2006. „Ne-am confruntat cu pandemia de COVID-19 cu mâinile goale, bazându-ne pe puținele informații pe care le dețineam, am luat cele mai potrivite decizii pentru a face față situației de urgență”, a declarat fostul consilier al ministrului sănătății, Giulio Gallera.

Autoritățile din Turcia s-au confruntat cu problema eliminării reziduurilor rezultate în urma cutremurelor, relatează Reuters. Cutremurul din 6 februarie și urmările acestuia au lăsat cel puțin 156.000 de clădiri fie complet dărâmate, fie puternic încât trebuie demolate. Programul de Dezvoltare al Organizației Națiunilor Unite a declarat că cele 116-210 milioane de tone de ruine sunt echivalentul unei suprafețe de 100 kilometri pătrați dacă ar fi fost stivuite la înălțimea de un metru (aproximativ dimensiunea Barcelonei). Președintele Tayyip Erdogan, influențat de apropierea rapidă a alegerilor din mai, a promis reconstruirea caselor într-un an. Cu toate acestea, experții au cerut prioritizarea siguranței și nu a vitezei. Liderul Camerei Inginerilor de Mediu, Ahmet Kahraman, a declarat că modul și locul în care rămășițele clădirilor vor fi eliminate necesită „un studiu meticulos” realizat de către experții geologici și de mediu pentru a evita producerea unui nou dezastru ecologic.

Mai mulți ofițeri de poliție au fost ținuți ostatici de comunități rurale din Columbia în timpul unui protest împotriva unei companii petroliere, conform Reuters. Un ofițer de poliție și un civil au fost uciși în timpul protestelor din provincia Caqueta, iar alți 79 ofițeri și 9 angajați ai companiei au fost luați drept ostatici de localnici. Violența a început când o proprietate aparținând Emerald Energy, o filială a companiei de explorare energetică de stat chineză Sinochem, a fost atacată de protestatari care au provocat un incendiu, a declarat poliția națională a Columbiei. Comunitatea rurală, dar și cea indigenă au blocat accesul la terenul petrolier pentru a cere companiei să repare drumurile din zonă. În Columbia, în zonele apropiate de proprietăți petroliere, încep des proteste, comunitățile cerând dezvoltarea infrastructurii.  

Secretarul de stat din Statele Unite, Antony Blinken, s-a întâlnit cu omologul său din Rusia, Sergei Lavrov, pentru prima dată de la începerea războiului din Ucraina, informează BBC. Oficialul american a cerut oprirea acestui „război de agresiune” și a adus în discuție cazul lui Paul Whelan, un american deținut în Rusia.  Ultima dată când cei doi s-au întâlnit a fost în ianuarie 2022, la Geneva. „I-am spus ministrului de externe (Sergei Lavrov) ceea ce eu și mulți alții am discutat săptămâna trecută în cadrul întâlnirii ONU și ceea ce mulți membri ai G20 au repetat azi: să termine acest război de agresiune, să se implice în diplomația care poate produce o pace justă și de lungă durată”, a declarat secretarul de stat al SUA. De asemenea, el a cerut oficialului rus ca Rusia să facă din nou parte din tratatul nuclear New START, caracterizând decizia guvernului de la Moscova de a se retrage din acesta ca „iresponsabilă”. 

Argentina a suferit o pană de curent masivă, relatează France24. Primele relatări despre întreruperea energiei electrice au apărut în Buenos Aires, unde semafoarele nu mai funcționau și metroul a rămas în întuneric. Subsecretarul argentinian pentru energie, Santiago Yanotti, a declarat pentru postul C5N că cererea pentru energie electrică a crescut în ultimul timp din cauza temperaturilor crescute (36°C în Buenos Aires). Oficialul a declarat că pana de curent ar fi fost cauzată de un foc aproape de liniile de înaltă tensiune din apropierea centralei nucleare Atucha 1. Centrala a fost oprită, drept măsură de siguranță, creând însă probleme pe întregul teritoriu al țării. De asemenea, au mai fost afectate și provinciile Cordoba, Santa Fe și Mendoza. 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 23 decembrie în lume – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat pe premierul slovac, Robert Fico, că sprijină indirect Rusia și pe Vladimir Putin, Premierul francez, François Bayrou, a anunțat numirea unui nou guvern pentru a încerca să pună capăt impasului politic, Autoritățile de la Kremlin au negat zvonurile apărute în presa internațională, conform cărora, soția fostului președinte sirian, Bashar al-Assad, ar fi depus cerere de divorț și ar intenționa să se întoarcă în Marea Britanie

Material realizat de Nicoleta Dumitru și Anca Badea    Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, l-a acuzat …