Home / A fost azi în lume / A fost 2 iunie în lume – Germania recunoaște genocidul armean, iar armata irakiană avansează în ofensiva spre Fallujah împotriva Statului Islamic

A fost 2 iunie în lume – Germania recunoaște genocidul armean, iar armata irakiană avansează în ofensiva spre Fallujah împotriva Statului Islamic

Material realizat de Cristina-Florentina Dincă

TITLURILE ZILEI

Parlamentul german a aprobat o rezoluție prin care declară că uciderea în masă a armenilor de către turci, în timpul Primului Război Mondial, a fost un „genocid”, informează BBC. Armenii spusțin că un număr de 1,5 milioane de persoane au murit în timpul atrocităților din 1915, Turcia, în schimb, declară că numărul a fost mai mic, și respinge termenul de „genocid”. Votul a sporit tensiunile germano-turce într-un moment în care este nevoie de ajutorul Turciei pentru a stopa fluxul de imigranți. Mai mult de 20 de națiuni, printre care, Franța și Rusia, precum și Papa Francis, au recunoscut crimele din 1915 ca fiind un genocid. Turcia neagă că a existat o campanie sistematică de ucidere în masă a grupului etnic armean în timpul Primului Război Mondial și subliniază, de asemenea, că mulți civili turci au murit în tulburările din perioada prăbușirii Imperiului Otoman. Creștin-democrații și partenerii lor de coaliție, social-democrații și verzii au susținut rezoluția, iar votul în favoarea ei a fost copleșitor. Rezoluția folosește termenul „genocid” în titlu și text și spune, de asemenea, că Germania, la momentul respectiv aliat al turcilor, poartă o parte din vină pentru că nu a făcut nimic pentru a opri crimele.

Forțele Democratice Siriene, un grup armat condus de Unitățile de Protecție ale Kurzilor, și sprijinit de o coaliție suținută de SUA, au lansat o ofensivă pentru a captura orașul sirian Manbuj folosit de ISIS ca rută de provizionare cu arme ilegale din Turcia, informează Al Jazeera. În ultimele 24 de ore au fost raportate 18 atacuri aeriene ale coaliției asupra pozițiile deținute de ISIS. Recucerirea orașului Mambij și avansarea către Jarablus ar perturba, dar nu ar elimina capacitatea ISIS de a se aproviziona, a declarat pentru Al Jazeera, analistul Jennifer Cafarella. Forțele Democratice Siriene au fost fondate în octombrie 2015, în nord-estul Siriei, principala regiune kurdă, și sunt formate din 15 facțiuni armate, cea mai mare parte dintre luptători făcând parte din Armata Siriană Liberă și Unitățile Poporului Kurd. Forțele sunt apreciate de SUA ca fiind cele mai eficiente grupări din Siria care luptă împotriva ISIS.

Un tribunal din India a găsit 24 de persoane vinovate de implicarea într-unul dintre cele mai notorii masacre din 2002 din timpul revoltelor anti-musulmane din Gujarat, informează BBC. Alte 36 de persoane au fost achitate, trezind astfel dezamăgirea activiștilor și a supraviețuitorilor revoltelor, care au declarat că vor contesta verdictul. Curții Supreme. Revoltele au fost printre cele mai grave de la obținerea independenței Indiei în 1947 până în prezent. Mai mult de 1.000 de persoane, majoritatea musulmani, au murit după ce un incendiu de tren a ucis 60 de pelerini hinduși. Musulmani au fost învinuiți pentru incendiu din tren și astfel grupările de hinduși dornici de răzbunare au atacat timp de trei zile cartierele musulmane din orașele și satele din Gujarat. Complexul rezidențial Gulbarg din Ahmedabad a fost una dintre țintele principale ale hindușilor, mulți dintre musulmani murind arși în proprietățile lor incendiate.

După o săptămână de operații militare care vizează recucerirea orașului Falluja, aflat la 50 de km vest de Bagdad, armata irakiană, formată din unități militare și de poliție șiite și susținută de puterea aeriană a unei coaliții conduse de Statele Unite, a înaintat până în centrul orașului, relatează Al Jazeera. Conform surselor militare, primul atac a avut loc miercuri, când zece militanți ISIS au atacat orașul Kubaisah, înainte de asaltul satului Al Sejar, iar apoi au atacat cu bombe un convoi militar, în sudul orașului Fallujah. Rapoartele spun că în apropierea orașului Fallujah, în provincia Anbar, cel puțin un număr de 130 de soldați irakieni au fost uciși în atacurile Statului Islamic și ala grupării din Levant.

Prim-ministrul irakian, Haider al-Abadi, a făcut apel la politicieni pentru a înceta conflictele legate de reformele anticorupție și pentru a susține armata în lupta ei împotriva Statului Islamic în orașul Falluja, informează Reuters. Abadi se confruntă cu o puternică criză politică încă din februarie și nu a reușit să mobilizeze principalele blocuri din parlament pentru a-i susține planul de luptă împotriva corupției, care include și o remaniere a cabinetului. Al-Abadi a ordonat ofensiva din Falluja pe 22 mai, după ce criza politică a degenerat în violențe stradale în apropierea Zonei Verde din Bagdad, precum și în atacuri cu bombă ale ISIS asupra cartierelor șiite din oraș. Protestatarii au luat cu asalt de două ori Zona Verde, care găzduiește parlamentul irakian, birourile guvernamenatle și ambasadele, pentru a pune presiuni pe guvern să întreprindă reforme. Din moment ce ofensiva privind eliberarea orașului Fallujah a început, nu au mai existat încercări ale protestatarilor de a lua cu asalt Zona Verde.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …