Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 2 februarie în lume – Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pentru libertatea de exprimare și opinie, Irene Khan, a cerut desființarea echipei anti-comunism din Filipine, Forța Națională de Terminare a Conflictului Armat Comunist Local, Autoritățile din Finlanda s-au confrunt cu a treia zi de grevă industrială, fapt ce a paralizat sectoare precum transporturile, curățenia, fabricile și serviciile poștale și Un vehicul încărcat cu gaz a explodat în cartierul Embakasi din Nairobi, Kenya, distrugând locuințe și depozite, provocând cel puțin trei decese și rănind peste 270 de persoane.
AFP via Getty Images

A fost 2 februarie în lume – Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pentru libertatea de exprimare și opinie, Irene Khan, a cerut desființarea echipei anti-comunism din Filipine, Forța Națională de Terminare a Conflictului Armat Comunist Local, Autoritățile din Finlanda s-au confrunt cu a treia zi de grevă industrială, fapt ce a paralizat sectoare precum transporturile, curățenia, fabricile și serviciile poștale și Un vehicul încărcat cu gaz a explodat în cartierul Embakasi din Nairobi, Kenya, distrugând locuințe și depozite, provocând cel puțin trei decese și rănind peste 270 de persoane.

Material realizat de Mihai Turcu.

Raportorul Special al Organizației Națiunilor Unite pentru libertatea de exprimare și opinie, Irene Khan, a cerut desființarea echipei anti-comunism din Filipine, Forța Națională de Terminare a Conflictului Armat Comunist Local (NTF-ELCAC), informează Deutsche Welle. Aceasta a vizitat țara pentru a evalua starea libertății de exprimare și a drepturilor media, subliniind preocupările cu privire la uciderea jurnaliștilor și practicile de “red-tagging”. Khan a considerat că existența NTF-ELCAC este “învechită” și a condamnat acuzațiile nejustificate la adresa criticilor guvernului. În replică, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a menționat că NTF-ELCAC reprezintă un “factor de schimbare a jocului” în contrainsurgență. Cu toate acestea, Khan a subliniat nevoia de a combate impunitatea în țară. Potrivit datelor UNESCO, 81 de cazuri de ucidere a jurnaliștilor rămân nejudecate sau neinvestigate, iar din 2022 au fost înregistrate cel puțin patru astfel de decese sub președintele Ferdinand Marcos Jr.

Autoritățile din Finlanda s-au confrunt cu a treia zi de grevă industrială, fapt ce a paralizat sectoare precum transporturile, curățenia, fabricile și serviciile poștale, publică Euronews. Sindicatele au protestat împotriva propunerilor guvernului privind reformele legii muncii, susținând că acestea ar afecta negativ salariații cu venituri mici și ar avantaja angajatorii în stabilirea salariilor. Aproximativ 300.000 de muncitori au participat la greve, exprimând nemulțumirea față de acțiunile guvernului. Pia Hiltunen, membră a Partidului Social Democrat Finlandez, a subliniat că măsurile guvernului aduc instabilitate în viața de zi cu zi, afectând în special tinerii. Guvernul a continuat să argumenteze că reformele sunt necesare pentru a face economia mai competitivă, deputatul Atte Kaleva, membră a Partidului Coaliției Naționale, a afirmat că acestea sunt cruciale pentru a echilibra economia finlandeză.

Un vehicul încărcat cu gaz a explodat în cartierul Embakasi din Nairobi, Kenya, distrugând locuințe și depozite, provocând cel puțin trei decese și rănind peste 270 de persoane, anunță Euronews. Focul a cuprins rapid zona. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Isaac Mwaura, a confirmat că explozia camionului a declanșat un incendiu devastator în depozitul Oriental Godown, specializat în îmbrăcăminte și textile. Mai multe vehicule și afaceri au suferit pagube semnificative. Autoritățile se așteaptă ca bilanțul victimelor să crească, iar echipajele de intervenție au transportat 271 de persoane rănite la spitale. Incidentul a stârnit îngrijorări cu privire la respectarea normelor de construcție în oraș, cu acuzații că funcționarii guvernamentali ar fi putut ignora regulile pentru mită.

Oficialii din Uniunea Europeană au ajuns la un acord unanim asupra Actului privind Inteligența Artificială, marcând o abordare pionieră în reglementarea tehnologiei AI în dezvoltare, declară Politico. Ambasadorii UE au aprobat textul final, impunând interdicții pentru anumite aplicații AI, stabilind limite stricte pentru cazurile considerate de mare risc și impunând obligații de transparență și teste de rezistență modelelor avansate de software. Cu toate acestea, marile economii ale UE, precum Germania și Franța, au exprimat îngrijorări că regulile ar putea împiedica dezvoltarea campionilor emergenți AI din Europa. Rezistența acestor țări a fost depășită prin manevre diplomatice, iar Comisia UE a anunțat măsuri pro-inovație și a creat Oficiul de Inteligență Artificială al UE pentru implementarea AI Act. Textul urmează a fi aprobat de Parlamentul European în aprilie.

Un tânăr din Camerun, sub pseudonimul Ludovic, a depus o plângere la ONU împotriva Spaniei, acuzând țara de încălcări ale convenției împotriva torturii în legătură cu un incident din 2014, declară The Guardian. În timp ce Ludovic încerca să între în enclavele spaniole Ceuta din Maroc, cel puțin 15 persoane au murit, iar el a fost respins în Maroc după ce a fost lovit și expus gazelor lacrimogene. Deși au fost deschise anchete judiciare, nicio persoană nu a fost trasă la răspundere. Plângerea la ONU, susținută de Centrul European pentru Drepturile Constituționale și Umane, solicită redeschiderea anchetei, evidențiază a tratamentul abuziv la frontieră și eșecul autorităților în investigarea cazului. ONG-uri au denunțat politica mortală și rasistă a granițelor europene, subliniind impunitatea și condițiile inacceptabile în care solicitanții de azil sunt ținuți la aeroportul din Madrid.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …