Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 2 decembrie în lume – Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au căzut victime minciunilor opoziției și a respins revendicările pentru noi alegeri, Zeci de persoane au decedat în urma unei busculade la un meci de fotbal din Nzérékoré, Guineea, Oficialii Ministerului de Externe al Chinei au acuzat Lituania că subminează suveranitatea sa și au avertizat cu privire la posibile contramăsuri
Sursa foto: Al Jazeera

A fost 2 decembrie în lume – Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au căzut victime minciunilor opoziției și a respins revendicările pentru noi alegeri, Zeci de persoane au decedat în urma unei busculade la un meci de fotbal din Nzérékoré, Guineea, Oficialii Ministerului de Externe al Chinei au acuzat Lituania că subminează suveranitatea sa și au avertizat cu privire la posibile contramăsuri

Material realizat de Nicoleta Dumitru 

 

Prim-ministrul Georgiei, Irakli Kobakhidze, a declarat că georgienii au căzut victime minciunilor opoziției și a respins revendicările pentru noi alegeri, potrivit CNN. Pe măsură ce zeci de mii de georgieni au început să protesteze în mai multe orașe, Kobakhidze a încercat să nege motivul protestelor, afirmând că suspendarea negocierilor de aderare la UE este o minciună. El a confirmat informațiile conform cărora ambasadorul Georgiei în SUA, David Zalkaliani, a devenit cel mai recent diplomat de rang înalt care demisionează, explicând că a fost supus unei presiuni considerabile. Cu doar trei zile înainte, partidul său, Visul Georgian, , a acuzat instituțiile UE că folosesc discuțiile pentru aderarea ca „șantaj” și a spus că guvernul a decis să nu pună această problemă pe agenda până la sfârșitul anului 2028. Prim-ministrul a insistat că Visul Georgian este încă „angajat în integrarea europeană… și continuăm pe calea noastră către visul european”. Cu toate acestea, un număr tot mai mare de oficiali publici nu par să creadă că aceasta este situația. Mai mulți ambasadori au demisionat, iar sute de funcționari publici și peste 3.000 de profesori au semnat scrisori prin care condamnă decizia de a suspenda aderarea la UE.

 

Zeci de persoane au decedat în urma unei busculade la un meci de fotbal din Nzérékoré, Guineea, relatează CNN.  Conform unor rapoarte, evenimentele au escaladat după o decizie contestată a arbitrului, care a eliminat doi jucători ai echipei vizitatoare, Labé, și a acordat un penalty controversat. Prim-ministrul, Oury Bah, a declarat că se va deschide o anchetă pentru a identifica responsabilii, numind evenimentele „tragice” și exprimându-și condoleanțele pentru familiile îndoliate. Un medic, care a dorit să rămână anonim, a declarat că victimele sunt numeroase și că resursele spitalului sunt aproape epuizate. Presa locală a relatat că poliția a folosit gaze lacrimogene după ce suporterii echipei vizitatoare, Labé, au aruncat cu pietre pe teren, furioși pe decizia arbitrului. Prim-ministrul Bah a adus un omagiu zecilor de persoane decedate și a promis sprijin medical și psihologic deplin pentru toți cei răniți. Federația de Fotbal a Guineei, Feguifoot, a numit acest moment unul de „durere intensă” și a declarat că fotbalul ar trebui să „unească inimile și să apropie mințile”, nu să provoace „tragedii și suferințe”.

 

Oficialii Ministerului de Externe al Chinei au acuzat Lituania că subminează suveranitatea sa și au avertizat cu privire la posibile contramăsuri, potrivit Euronews. China a criticat luni decizia Lituaniei de a expulza trei diplomați chinezi, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe caracterizând măsura drept “arbitrară și provocatoare”, pe fondul deteriorării relațiilor dintre cele două state. Purtătorul de cuvânt al Beijingului a acuzat oficialii  lituanieni că au expulzat diplomații chinezi și i-au declarat persona non grata „fără niciun motiv”. Ministerul de Externe al Lituaniei nu a oferit alte detalii, invocând doar Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice și alte legi internaționale. Disputa diplomatică coincide cu o investigație privind implicarea suspectată a unei nave chineze în tăierea a două cabluri de date submarine în Marea Baltică, inclusiv unul care leagă Lituania de Suedia. Guvernul suedez a solicitat cooperarea Chinei pentru a determina cauza ruperii cablurilor. Disputa are loc la trei ani după ce China a retrogradat relațiile sale diplomatice cu Lituania, ca răspuns pentru decizia Lituaniei de a permite Taiwanului să deschidă un birou de reprezentare în Vilnius. Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său și interzice altor state să mențină relații oficiale cu insula.

 

Statele europene au înregistrat rezultate mixte pentru cifrele din sectorul manufacturier în noiembrie, conform Euronews. Creșterea producției manufacturiere în Spania a încetinit în noiembrie, din cauza inundațiilor severe din regiunea Valencia, care au provocat perturbări pe scară largă de la sfârșitul lunii octombrie și au afectat comenzile noi. Deși creșterea a fost mai lentă, Spania a înregistrat totuși creștere în sectorul manufacturier pentru a 10-a lună consecutiv, contrar tendinței generale din Europa. Indicele PMI (Indicele Managerilor de Achiziție) pentru sectorul manufacturier din Turcia, publicat de Camera de Industrie din Istanbul, a crescut în noiembrie la 48,3, față de 45,8 în octombrie. Acesta a marcat a opta lună consecutivă de contracție economică, reflectată printr-un PMI sub 50. Cifra finală a indicelui PMI pentru sectorul manufacturier din Franța, a scăzut în noiembrie la 43,1, față de 44,5 în octombrie. Aceasta a fost sub așteptările pieței, care estimau un nivel de 43,2. Producția din construcții, industria auto și cea cosmetică a fost deosebit de afectată, iar numărul angajaților a continuat să scadă. Activitatea manufacturieră germană, însă, rămâne constantă. Cifra finală a indicelui PMI pentru sectorul manufacturier din Germania, a fost de 43,0 în noiembrie, același nivel ca în octombrie. Aceasta a fost ușor sub așteptările analiștilor, care estimau un nivel de 43,2, subliniind faptul că sectorul manufacturier continuă să se contracte.

Curtea Penală Internațională (CPI) s-a confruntat cu critici și presiuni după emiterile unor mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și președintele rus Vladimir Putin, conform Euronews. Președinta CPI, Tomoko Akane, a criticat Statele Unite și Rusia pentru interferență în investigațiile instanței și amenințări la adresa judecătorilor. Akane a transmis reprezentanților celor 124 de state membre ale Curții de la Haga că că dreptul internațional și justiția sunt sub amenințare, iar viitorul umanității este în pericol. Curtea, care depinde de statele membre pentru a pune în aplicare mandatele sale de arestare, s-a confruntat mult timp cu acuzații de ineficiență din cauza numărului său de condamnări. Judecătorii CPI au emis până acum 11 condamnări și patru achitări, însă Curtea nu va mai avea procese în desfășurare după ce două se vor încheia în decembrie. Treizeci de persoane căutate de CPI rămân în libertate.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 25 noiembrie în lume – Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania l-a nominalizat oficial pe actualul cancelar, Olaf Scholz, drept candidat principal pentru alegerile federale, Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a amenințat că ar putea provoca căderea guvernului minoritar dacă nu sunt modificate prevederile proiectului de buget, Guvernele Israelul și Libanul au început să negocieze un acord de încetare a focului, după peste un an de lupte între armata israeliană (IDF) și Hezbollah

Material realizat de Mihai Turcu   Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania l-a nominalizat oficial pe …