Home / A fost azi în lume / A fost 2 decembrie în lume – Mercosur suspendă Venezuela din blocul economic sud-american, iar alegerile prezidențiale din Gambia au oferit un câștigător-surpriză punând capăt regimului de 22 de ani al lui Yahya Jammeh

A fost 2 decembrie în lume – Mercosur suspendă Venezuela din blocul economic sud-american, iar alegerile prezidențiale din Gambia au oferit un câștigător-surpriză punând capăt regimului de 22 de ani al lui Yahya Jammeh

Material realizat de Roxana Zafiu

Blocul economic din America de Sud, Mercosur, a suspendat cooperarea cu Venezuela pentru că guvernul de la Caracas nu a respectat standardele comerciale și drepturile fundamentale ale omului, conform BBC. Membrii fondatori Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay au luat această decizie, după ce au ajuns la concluzia că Venezuela nu a încorporat toate acordurile Mercosur în dreptul intern, spun surse braziliene. Suspendarea trebuia să fie confirmată în mod oficial cel târziu vineri, însă Venezuela a declarat că unele norme propuse de Mercosur sunt în contradicţie cu legislația internă. În luna septembrie, blocul Mercosur a oferit un termen limită Venezuelei, mai exact data de 1 decembrie pentru a pune în vigoare normele şi acordurile de cooperare economică cu Mercosur. Venezuela a aderat la Mercosur în 2012. Omologii spun că Mercosur a devenit din ce în ce mai preocupată de evoluțiile din Venezuela.

Noi cazuri de gripă aviară au fost înregistrare în Franţa, conform Le Monde. În Munţii Pirinei a fost identificat un nou caz de gripă aviară, mai multe raţe fiind sacrificate în provincia Tarn. Prefectul departamentului din Tarn, spune că 18.000 de rațe au fost deja sacrificate, remarcându-se o “răspândire a acestui virus”. În plus, au fost depistate focare de gripă aviară care au afectat alte trei departamente regionale din Franţa.

Președintele în funcție Yahya Jammeh a pierdut alegerile din Gambia, câştigătorul fiind Adama Barrow, potrivit Al Jazeera. Comisia electorală susţine că Adama Barrow a câștigat alegerile prezidențiale, Yahya Jammeh pierzând funcția după ce s-a aflat timp de douăzeci şi doi de ani la conducerea acestei ţări din Africa de Vest. Jammeh, un ofiţer de armată, a venit la putere în 1994 ca urmare a unei lovituri militare, acesta câștigând de patru ori alegerile prezidenţiale. Şeful comisiei electorale, Alieu Momarr Njai, a anunțat în capitala Banjul, că Adama a obţinut 263.515 de voturi, în timp ce Jammeh a înregistrat 212.099. Barrow este un om de afaceri, iar vestea victoriei acestuia a determinat mii de oameni să iasă pe străzile din Banjul pentru a sărbători. “Pentru unii va fi sărbătoare, pentru alţii dezamăgire, dar toți suntem locuitori ai Gambiei”, a declarat Njai făcând apel la pace, toleranță și calm, așa cum a fost în timpul campaniei electorale. Locuitorii Gambiei au votat joi în butoaie de marmură marcate pentru fiecare candidat.

Zeci de mii de musulmani din Indonezia s-au adunat în capitala țării, cerând ca Basuki Tjahaja Purnama să fie închis pentru că a insultat Coranul, relatează Al Jazeera. Protestatarii s-au întâlnit la Monumentul Național din centrul Jakartei dorind ca Purnama, un etnic creștin de origine chineză cunoscut sub numele de Ahok, să fie închis pe baza unor acuzații de blasfemie la adresa Coranului. Purnama, un aliat al președintelui Joko Widodo, a provocat un val de contestare în Indonezia, cea mai populată ţară musulmană din lume după luarea sa de poziție controversată asupra Islamului, în plină campanie pentru realegerea sa în februarie 2017. În fața polemicii provocate de declarațiile sale, el s-a scuzat ulterior. În ciuda condiţiilor meteorologice, oficialii poliției au estimat că cel puțin 150.000 de persoane au participat la protest, printre care mulți dintre cei care au venit în Jakarta sunt din alte zone, “Această adunare este o expresie a musulmanilor uniți ca un singur popor, un singur trup”, a declarat Salist Nursolikhah, care a sosit în Jakarta din orașul Yogyakarta, pentru a se alătura mulţimii. Agenția națională de știri, Antara a declarat că 22.000 de poliţişti au fost la protest pentru a evita o repetare a violenței, care a izbucnit în timpul unui manifest luna trecută, când mai mult de 100 de persoane au fost rănite în ciocnirile cu poliția. Reporterul Al Jazeera, Pasul Vaessen, a descris protestul de vineri ca fiind “un spectacol de forță al grupurilor islamiste, care au devenit marcante în Indonezia de-a lungul anilor, fiind o amenințare la adresa statului secular cu musulmani conservatori care devin tot mai influenţi în aceasată ţară”. Preşedintele indonezian, Joko Widodo s-a adresat mulţimii, pe care a felicitat-o pentru protestul pașnic, înainte de a cere protestatarilor să plece în condiții de siguranță. Widodo a dat vina pe “actorii politici” pentru furia populară la adresa lui Purnama spunând că vor să destabilizeze guvernul său”. ,,Mulți oameni sunt într-adevăr întristaţi de ceea ce a spus guvernatorul Purnama, dar sentimentele religioase sunt utilizate în mod creativ de politicieni pentru a obține sprijin înaintea alegerilor regionale”, a declarat Vaessen pentru Al Jazeera.

Statele Unite ale Americii a pus pe lista neagră șapte persoane și 16 companii nord-coreene pentru legăturile lor cu guvernul nord-coreean şi pentru programele sale nucleare și de armament, a declarat Ministerul de Finanţe din SUA, conform Reuters. Măsurile vin dupa ce Coreea de Nord a desfăşurat al cincilea şi cel mai puternic test nuclear al său pe 9 septembrie. Ministerul de Finanţe a trecut pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv Ministerul Industriei şi Energiei Atomice, care supraveghează programul nuclear și partidul de guvernământ, Partidul Muncitorilor din Coreea. Companiile sancționate sunt Air Koryo, compania națională de transport aerian care operează 16 aeronave, precum și șase companii de servicii financiare care tranzacționează metale, cărbune și minerale sau aprovizionează lucrătorii de peste hotare nord-coreeni.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …