Material realizat de Marina Ghiță și Valeria Bortă
TITLURILE ZILEI
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit, marți, pe Julian King în funcția de comisar pentru securitate, pentru lupta împotriva terorismului și a crimei organizate, înlocuindu-l pe comisarul britanic Jonathan Hill, care a demisionat în urma votului în favoarea Brexit , informează Le Figaro. „Președintele Juncker și-a anunțat planurile de a atribui portofoliul securității Uniunii lui Sir Julian King”, a declarat într-un comunicat fostul ambasador britanic la Paris. Sir Julian „va sprijini punerea în aplicare a programului european în materie de securitate, adoptat de Comisia Europeană”, în luna aprilie. Acest program, a cărui durată este de cinci ani, are drept scop lupta împotriva terorismului, a crimei organizate și a criminalității informatice. În cazul în care numirea sa este confirmată, Julian King va lucra „sub conducerea lui Frans Timmermans, Senior Vice President, responsabil pentru o mai bună reglementare a relațiilor inter-instituționale, a statului de drept și a Cartei drepturilor fundamentale, iar munca lui o va sprijini (…) pe cea a lui Dimitris Avramopoulos, comisar pentru imigrație, afaceri interne și cetățenie “. Numirea sa trebuie să fie în continuare aprobată de către Parlamentul European și să primească acordul tuturor statelor membre ale UE.
Franța și-a reafirmat, marți, „sprijinul său deplin” pentru guvern de înțelegere națională (GNA) a prim-ministrului libian al-Fayez Sarraj, la o săptămână după ce acesta a cerut Parisului „o explicație oficială cu privire la prezența militară franceză din Libia”, informează Le Figaro. Într-un interviu telefonic cu Fayez al-Sarraj, șeful diplomației franceze Jean-Marc Ayrault „a reiterat sprijinul deplin al Franței pentru Guvernul de Înțelegere Națională, în ceea ce privește eforturile acestuia de a unifica Libia și de a-și restaura instituțiile “, potrivit unei declarații din partea Ministerului de Externe francez. Acesta „a reiterat dorința Franței de a consolida cooperarea cu guvernul în toate domeniile, începând cu securitatea și lupta împotriva terorismului” . De asemenea, acesta „ a salutat decizia autorităților libiene de a face apel la un ajutor internațional, care este concretizat, în special, prin atacurile SUA asupra țintelor teroriste din Sirte”, a adăugat ministrul. Fayez al-Sarraj l-a convocat pe ambasadorul Franței în Libia, Antoine Sivan, „pentru a-l face conștient de protestele oficiale organizate de autoritățile din Libia cu privire la prezența militară franceză în est”, a declarat un ministru al guvernului libian.
Dintr-un elicopter au fost aruncate butoaie suspectate că ar conține vapori de clor asupra unui oraș din nordul Siriei, au declarat un medic și salvatorii, informează BBC. Aproximativ 30 de persoane au fost afectate de atac, care a avut loc în orașul Saraqeb din provincia Idlib. Nu este clar cine a fost responsabil. Cu toate acestea, ambele părți din războiul civil din Siria au fost acuzate de producerea acestui atac cu agenți chimici, dar au negat implicarea. Dr. Abdel Aziz Bareeh, care lucrează într-un spital din Saraqeb, a declarat pentru BBC că două butoaie de clor gazos au fost găsite în oraș, luni, în urma prăbușirii avionului rus. „Știm că este clor pentru că am fost loviți de aceste atacuri în trecut și suntem familiarizați cu mirosul și simptomele sale … Avem confirmate 28 de persoane afectate, în special femei și copii”. De asemenea, un purtător de cuvânt al Apărării Civile din Siria a declarat pentru Reuters că 33 de persoane au fost afectate în atac. În 2013, BBC a găsit dovezi puternice care sugerează că locuitorii din Saraqeb au fost supuși unui atac chimic efectuat de către elicoptere guvernamentale, fapt infirmat de autoritățile siriene.
Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a respins, marți, „amenințarea” Turciei privind încetarea aplicării unui acord esențial care limitează afluxul de imigranți în Europa, prezentând ca motiv lipsa de liberalizare a regimului de vize pentru turci, informează Le Figaro. Ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu a declarat, luni, că va renunța la acordul UE-Turcia privind refugiații, dacă europenii nu deschid granițele turcilor până în luna octombrie. Turcia „are mai mult de lucru pentru a obține o scutire de vize a UE”, a estimat șeful diplomației germane. „Turcia s-a angajat să pună în aplicare condițiile necesare pentru această scutire de vize, dar acest lucru nu este deocamdată important”, a adăugat acesta. Ministrul de economie german, Sigmar Gabriel, a declarat, de asemenea, luni, că „nici Germania, nici Europa nu pot fi șantajate de Turcia”. Principalul punct de blocaj privind eliminarea vizelor pentru turci, Ankara, a refuzat până în prezent să reelaboreze legea anti-terorism, considerată drept neconformă cu standardele europene, una dintre cele 72 de condițiile stabilite de Bruxelles.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat, marți, Occidentul că „sprijină terorismul și puciștii” în atacul cel mai virulent de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, informează Le Figaro. „Din păcate, Occidentul sprijină terorismul și se aliază cu puciștii”, a declarat șeful statului într-un discurs la Ankara, ca răspuns la criticile SUA și a țărilor europene cu privire la amploarea epurărilor în urma loviturii de stat eșuate. „Cei care ne imaginăm că ne sunt prieteni sunt de partea puciștilor și teroriștilor”, a repetat acesta în cadrul unui forum economic înainte de a adăuga că scenariul loviturii de stat „a fost scris în străinătate”. Șeful statului a protestat, de asemenea, împotriva deciziei autorităților germane care îi interziceau să vorbească prin legătură video cu suporterii săi care s-au adunat duminică la Köln (Germania de Vest) pentru a sprijini democrația. Erdogan a criticat Berlinul că a permis recent rebeliunii kurde a Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă împotriva armatei turce încă de la expirarea unui acord de încetare a focului din iulie 2015, să vorbească prin conferință video. PKK este considerat de către SUA și Uniunea Europeană ca fiind o organizație teroristă.
Ministrul francez al Apărării, Jean-Yves Le Drian, a justificat, marți, anularea festivităților din Franța, prin constrângerile impuse de o „situație de război împotriva terorismului “, informează Le Figaro. „Suntem într-o situație de război. Deci, pentru moment, trebuie să interzicem demonstrațiile în cazul în care nu sunt îndeplinite standardele de siguranță”, a declarat Le Drian în timpul unei vizite la Lyon, în cursul căreia s-a întâlnit cu soldații implicați în operațiunea Sentinelle. „Toată lumea trebuie să înțeleagă că ne aflăm în această situație și, uneori, acest lucru duce la constrângeri”, a adăugat ministrul. În timpul vizitei sale în cartierul general Frère, situat în centrul orașului, acesta a adus un omagiu militarilor mobilizați pentru operațiunea Sentinelle de prevenire a terorismului, în special rezerviștilor, al cărui numărul va crește în urma deciziei guvernului. Le Drian a anunțat cu această ocazie că militarii, care vor fi forțați să amâne sau să își anuleze vacanța, vor primi compensații financiare. Precizând, de asemenea, recentele declarații ale președintelui François Hollande la Vincennes, Le Drian a afirmat că prima plătită pentru militarii implicați în operațiunea Sentinelle va fi dublată.
Turcia a preluat fabricile și șantierele navale care au fost sub controlul personalului militar general, ca parte a unei ample operațiuni a forțelor armate, organizate la o lună după lovitura de stat eșuată, a declarat marți prim-ministrul Binali Yildirim, informează Reuters. Yildirim, care și-a prezentat operațiunea în fața membrilor Partidului AK, în parlament, a declarat, de asemenea, că restructurarea forțelor armate ale Turciei nu va slăbi armata, dar a pus accentul pe activitățile esențiale pentru securitatea națională.
Președintele ceh, Milos Zeman, a declarat că țara sa ar trebui să refuze să ia refugiați pentru a se asigura că aceștia nu pot comite “atacuri barbare”, a afirmat, marți, purtătorul său de cuvânt, informează Reuters. Zeman, care deține un post în mare parte ceremonial, este adversarul cel mai vocal al imigrării, opunându-se deciziei guvernului de a lua 80 de refugiați sirieni în acest an, un procent mic din milioanele care fug din calea războiului civil. „Țara noastră pur și simplu nu își pot permite să riște atacuri teroriste, cum ar fi cele care au avut loc în Franța și Germania. Imigranții pe care îi acceptăm ne-ar crea un teren fertil pentru atacuri barbare. Președintele nu este de acord cu orice acceptare a migranților pe teritoriul ceh”, a declarat Ovcacek. Cehii și alți europeni din Europa Centrală au fost cel mai critic răspuns al Uniunii Europene la criza imigrației fără precedent de anul trecut, în care peste un milion de oameni au intrat în blocul european. Guvernul ceh se opune sistemului de cote al UE, care redistribuie solicitanții de azil, dar nu a urmat Slovacia și Ungaria în decizia acestora de a contesta aceste cote în instanțele de judecată. Potrivit unui sondaj realizat în mai de către CVVM, 61% dintre cehi sunt împotriva acceptării în țară a refugiaților de război, în timp ce 34% au afirmat că refugiații ar trebui acceptați numai până când se pot întoarce în țările de origine.
În China a început procesul avocaților acuzați de încercarea de a provoca o revoluție, relatează The Washington Post. China a dat startul unei serii de procese, acuzând un grup de avocați și activiști din domeniul drepturilor omului cum că aceștia ar face parte dintr-o campanie mare a vestului ce are scopul de a răsturna sistemul partidului unic din China și a începe o ”revoluție colorată”. Acuzațiile de această natură nu sunt o noutate, vestul fiind acuzat și în cazul Revoluției Portocalii din 2004, din Ucraina. Cu toate acestea, ultimele acuzații survin cu vehemență exact când China se pregătește să găzduiască luna viitoare o întâlnire a Grupului celor 20, cuprinzând cele mai mari economii din lume.
O epidemie de antrax afectează zeci de persoane din Rusia, în nordul Siberiei, informează BBC. 90 de oameni trec prin controale medicale în nordul Rusiei, din cauza unei epidemii cu antrax ce a ucis un copil luni. Antrax este o bacterie pe care oamenii de obicei o contractează de la ovine și bovine, aceasta afectează pielea și plămânii. Opt oameni au fost depistați ca fiind infectați cu bacteria letală. Se consideră că epidemia a început din cauza renilor. Peste 2300 de reni au murit după izbucnirea epidemiei în regiunea Yamalo-Nenets a Siberiei. Familiile care cresc reni au fost evacuate din regiune. Un val de căldură a agravat situația și a ajutat la răspândirea rapidă a bacteriei. Rusia a trimis trupe specializate în războaie biologice să aplaneze criza.
Papa Francisc creează o comisie specială cu scopul de a analiza posibilitatea ca femeile să devină diaconi în Biserica Catolică, potrivit BBC. Problema în cauză e prezentă de mult timp în istoria Bisericii Catolice, mulți fiind împotriva numirii femeilor în poziția de diaconi. Comisia va cerceta problema și va analiza contextul istoric, astfel încât să depisteze rolul femeii în primii ani de existență a Bisericii. Diaconii sunt un rang cleric mai jos decât cel al preoților, astfel aceștia pot predica, conduce o nuntă sau înmormântare, dar nu pot celebra serviciul divin. Susținătorii schimbării declară că femeile nu sunt reprezentate suficient în Biserică, iar numirea acestora în poziția de diacon le va oferi o influență în procesul decizional. Papa pentru prima data a sugerat în mai că ar fi dornic să creeze comisia respectivă, declarând: ”Ar fi în folosul Bisericii să fie clarificată această problemă.”
Președintele SUA, Barack Obama, și prim-ministrul statului Singapore, Lee Hsien Loong, discută acordul de comerț liber Trans-Pacific într-o vizită de stat, relatează Reuters. Președintele Barack Obama l-a întâmpinat astăzi pe prim-ministrul Singapore într-o vizită de stat cu un mare acord de comerț și cu problema fabricării de insule de către China în Marea Chinei de Sud fiind prioritatea principală în agenda acestora. Atât SUA, cât și Singapore se numără printre cele 12 state care au semnat Parteneriatul Trans-Pacific (PTP), parteneriat care Obama spera să fie votat de Congres până acesta trebuie să părăsească Casa Albă în noiembrie a anului curent. Aceasta este prima vizită a unui oficial al Singapore în SUA din 1985. Obama a declarat: ”Noi cooperăm pentru o ordine regională în care fiecare națiune mare sau mică face comerț conform acelorași reguli.”
ONU declară că 60.000 de oameni au fugit de Sudanul de Sud de la ultimele conflicte armate, informează The Washington Post. Agenția ONU pentru refugiați a declarat astăzi că aproximativ 60000 de persoane au fugit din Sudanul de Sud de când a început conflictul între facțiunile armatei, acum patru săptămâni. Aproximativ 52.000 s-au refugiat în Uganda, 7.000 în Sudan și 1.000 în Kenya. Un tratat de pace de anul trecut a fost în repetate rânduri încălcat de conflicte armate. În total, aproximativ 90.000 de sud-sudanezi au plecat din țara lor de când a început războiul civil în decembrie 2013, a declarat ONU. În acea perioada, țara avea aproximativ 11 milioane locuitori.