Material realizat de Mihai Turcu
Bassirou Diomaye Faye a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Senegalului, a anunțat Deutsche Welle. Acesta a depus jurământul marți, învingându-l pe contracandidatul său, Amadou Ba, susținut de coaliția de guvernământ a președintelui Macky Sall. În discursul său de inaugurare, Faye a subliniat dorința profundă a alegătorilor pentru schimbare și a promis o țară a speranței, a păcii și a unei democrații mai puternice. Acesta a angajat o reformă sistemică, inclusiv renegocierea contractelor cu companiile străine de petrol, gaze și minerale. Ceremonia de învestire a fost marcată de prezența a peste o duzină de șefi de stat și reprezentanți regionali. Faye a câștigat alegerile cu peste 54% din voturi, evitând astfel necesitatea unui al doilea tur de scrutin. Eliberat din închisoare cu puțin timp înainte de alegeri, Faye și-a consolidat poziția cu sprijinul liderului opoziției, Ousmane Sonko, și a promis lupta împotriva corupției și reforme economice.
Președintele Botswanei, Mokgweetsi Masisi, a amenințat cu trimiterea a 20.000 de elefanți în Germania în mijlocul unui conflict privind importul de trofee de vânătoare, informează Politico. El a criticat guvernul german și a anunțat planuri de a trimite elefanți în statul european. Masisi a subliniat că Botswana se confruntă cu probleme grave din cauza suprapopulării de elefanți, care cauzează distrugeri și conflicte cu comunitățile locale. În timp ce el a pledat pentru utilizarea turismului foto pentru generarea de venituri, organizațiile pentru drepturile animalelor, precum PETA, au susținut interdicția importului de trofee, criticând vânătoarea de trofee drept un privilegiu al celor bogați. În timp ce unele organizații precum Asociația Germană pentru Protecția Animalelor au considerat planurile guvernamentale ca fiind prea târzii și ineficiente, altele au apreciat eforturile Botswanei de a aborda problema suprapopulării de elefanți și de a promova conservarea speciei.
Comisia Europeană a aprobat investiția Greciei de 1 miliard de euro pentru susținerea a două proiecte majore în domeniul energiei regenerabile, anunță Euronews. Proiectul Faethon va include construcția a două unități fotovoltaice și a unor facilități de stocare termică, cu scopul de a permite conversia și stocarea energiei surplus în perioadele de vârf ale consumului de electricitate. Proiectul Seli va consta în construirea unei unități fotovoltaice și a unui sistem integrat de stocare a energiei în baterii litiu-ion, pentru optimizarea generării de electricitate și a stabilității rețelei. Fondurile au fost aprobate conform regulilor UE privind ajutorul de stat, pentru a sprijini obiectivele de decarbonizare și neutralitate climatică ale UE. Proiectele sunt așteptate să crească producția de energie regenerabilă din Grecia cu 8% față de nivelurile din 2020 și să ofere flexibilitate și stabilitate sistemelor energetice viitoare.
Judith Suminwa Tuluka a fost numită prim-ministra Republicii Democrate Congo de către președintele Felix Tshisekedi, devenind prima femeie în această funcție, relatează Deutsche Welle. Tuluka, fostă ministra a planificării, a preluat rolul într-un context marcat de intensificarea violenței în zona de est a statului, o regiune bogată în minerale, care se învecinează cu Rwanda. Conflictul de lungă durată între armata congoleză și gruparea rebelă M23 agravează criza umanitară, afectând peste 7 milioane de persoane. În primul discurs televizat, Tuluka a subliniat determinarea sa de a aborda provocările și de a promova pacea și dezvoltarea. Nominalizarea ei a îndeplinit o promisiune electorală a lui Tshisekedi și a marcat un pas crucial către formarea unui nou guvern. Procesul de formare a guvernului va dura câteva luni, implicând consultări cu mai multe partide politice. Tuluka urmează să lucreze pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și soluționarea conflictelor, într-un context marcat de tensiuni și instabilitate.
Președinta peruviană Dina Boluarte a înlocuit șase miniștri care și-au prezentat demisia în contextul unei anchete privind corupția, declară Deutsche Welle. Boluarte este investigată pentru îmbogățire ilicită, iar poliția și procurorii au efectuat percheziții la domiciliul și biroul ei în căutarea de dovezi. Miniștrii care au demisionat ocupau funcții în probleme legate de femei, educație, dezvoltare rurală, producție și comerț exterior, exprimând susținerea pentru președinte. Demisia lor reprezintă aproximativ o treime din cabinetul de 19 persoane. Înlocuirile au avut loc înaintea unui vot de susținere pentru noul prim-ministru, iar Boluarte este investigată din martie, când a fost surprinsă purtând un ceas Rolex. Ea trebuie să ofere o declarație anchetatorilor și este amenințată cu destituirea din funcție de către Parlament. Aceste evenimente au adâncit criza politică din Peru, marcând o serie de președinți schimbați în ultimii ani.