Home / A fost azi în lume / A fost 19 septembrie în lume – Un convoi umanitar a fost atacat de forțele aeriene ruse sau siriene în apropiere de Aleppo, iar agenția de cercetare a Pentagonului dezvoltă o tehnologie de supraveghere a dronelor

A fost 19 septembrie în lume – Un convoi umanitar a fost atacat de forțele aeriene ruse sau siriene în apropiere de Aleppo, iar agenția de cercetare a Pentagonului dezvoltă o tehnologie de supraveghere a dronelor

1. Forțele de ordine din New York și New Jersey l-au arestat pe Ahmad Khan Rahami, un bărbat american de 28 de ani cu origini afgane, principalul suspect al atentatului cu bombă în urma căruia 29 de persoane au fost rănite sâmbătă seara, informează Reuters. Suspectul a fost prins în Linden, aflat la circa 32 de kilometri de New York, în urma unui schimb de focuri în care doi ofițeri de poliție, dar și Rahami, au fost răniți. Portivit anchetatorilor, se pare că mai multe persoane au fost implicate în organizarea atacului cu bombă, motivele acestuia nefiind momentan clare. Alte două dispozitive explozive au fost descoperite și detonate fără a face victime în New York, urmând a se afla dacă incidentele au avut legătură între ele.

2. Un bombardament aerian a lovit un convoi umanitar care se îndrepta spre orașul Aleppo, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, în contextul anunțului făcut de armata siriană de încetare a unui armistițiu care a durat doar o săptămână, informează Reuters. Potrivit OSDO, atacul asupra convoiului a fost realizat de avioane ale armatei siriene sau ale forțelor aeriene ruse, organizația adăugând că circa alte 35 de atacuri cu bombă au avut loc în Aleppo de la încetarea armistițiului. Un rezident al orașului a povestit prin telefon agenției Reuters că atacul a survenit asupra unor camioane de ajutoare parcate într-un centru aparținând Semilunei Roșii din orașul Urm al-Kubra, aflat în apropiere de Aleppo. Șeful centrului local și alte câteva persoane aflate la fața locului au fost grav rănite.

3. Președintele american Barack Obama a declarat că administrația sa va cere Congresului și altor state să ”grăbească” ajutorul pentru Irak în vederea reconstrucției orașului Mosul după o operațiune ce este așteptată a avea loc în următoarele luni pentru a-i alunga pe militanții Statului Islamic din oraș, scrie Reuters. În urma unei întrevederi cu premierul irakian Haider al-Abadi, Obama a subliniat că speră în progres în acest sens cu privire la recucerirea orașului Mosul din mâinile ISIS, care-l controlează din iunie 2014, acesta fiind cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak. Liderul american a precizat că în urma cooperării dintre forțelor de securitate irakiene, cele ale coaliției occidentale și a forțelor kurde peshmerga, ”suntem încrezători că ne vom afla într-o poziție de a înainta ferm și rapid” pentru atingerea scopului de recucerire a orașului.

4. Americanii dețin un număr estimat de 265 de milioane de arme de foc, în medie mai mult de o armă pentru fiecare cetățean adult, potrivit celui mai amplu studiu cu privire la deținerea de armament realizat în ultimele două decenii, informează The Guardian. Cu toate acestea, un fapt care atrage atenția îl reprezintă distribuția acestui număr, în condițiile în care nu mai puțin de 133 de milioane de astfel de arme sunt concentrate în mâinile a doar 3% dintre adulții americani – un grup de super-deținători de arme de foc care concentrează o medie de 17 astfel de arme pentru fiecare persoană. Stocul de arme deținute de americani a crescut din 1994 până în prezent cu 70 de milioane de unități, însă în același timp, procentul persoanelor care dețin arme de foc a scăzut de la 25%, la 22%. Studiul, realizat în 2015 de cercetători în politici de sănătate de la universitățile Harvard și Northeastern, a fost obținut exclusiv de publicațiile The Guardian și The Trace, nefiind altundeva publicat. Potrivit acestuia, proporția femeilor care dețin arme de foc se află pe un trend ascendent, în timp ce tot mai puțini bărbați își achiziționează arme.

5. Agenția de Cercetare și Proiecte pentru Dezvoltarea Apărării (DARPA), brațul de cercetare al Pentagonului, a dezvoltat o tehnologice pentru ”a realiza supravegherea permanentă și la scară largă a tuturor aparatelor de zbor care navighează sub 350 de metri într-o metropolă”, informează Russia Today. Programul, cunsocut sub numele de Aerial Dragnet, reprezintă un efort al DARPA de a monitoriza și contabiliza dronele teleghidate de mici dimensiuni din zonele urbane. Pe data de 26 septembrie, DARPA va organiza ”Ziua Propunerilor” în cadrul Centrului de Conferințe de la Arlington, Virginia, pentru a facilita discuțiile, informațiile și solicitările privind dezvoltarea în rândul cercetătorilor interesați de acest program.

Despre Adrian Călugăru

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …