Home / A fost azi în lume / 2024 / A fost 19 septembrie în lume – Oficialii din Haiti au început demersurile pentru organizarea primelor alegeri electorale, în timp ce UE ar putea suspenda accesul fără viză al cetățenilor georgieni
Sursa foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP

A fost 19 septembrie în lume – Oficialii din Haiti au început demersurile pentru organizarea primelor alegeri electorale, în timp ce UE ar putea suspenda accesul fără viză al cetățenilor georgieni

Material realizat de Cristian Matei și Paula Gănuci

Uniunea Europeană ar putea suspenda accesul fără viză al cetățenilor georgieni din cauza regresului democratic din Georgia, conform Politico. Oficialii Comisiei Europene au avertizat că toate opțiunile sunt pe masă, inclusiv suspendarea temporară a regimului de liberalizare a vizelor, dacă partidul aflat la putere, Georgian Dream, continuă să urmeze o cale autoritară. În baza unui acord din 2017, georgienii pot călători în UE fără viză pentru până la șase luni pe an, dar această libertate ar putea fi retrasă dacă nu sunt respectate drepturile fundamentale și nu se previne discriminarea. Decizia vine după adoptarea unor legi în stil rusesc care restrâng libertățile civile și interzic menționarea relațiilor de același sex în public.

Coreea de Nord a anunțat că a testat un nou tip de rachetă balistică capabilă să transporte un focos convențional de 4,5 tone, relatează Deutsche Welle. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat testarea a două rachete diferite, inclusiv una descrisă drept “strategică”, sugerând capacitatea nucleară. Racheta balistică Hwasong pho-11-Da-4.5 a fost lansată pentru a verifica abilitatea de a lovi o țintă la 320 km distanță. Testele au inclus și o rachetă de croazieră strategică. Kim a subliniat necesitatea de a consolida forțele nucleare și convenționale pentru a contracara inamicii.

Comitetul Națiunilor Unite a acuzat Israelul de încălcări grave ale unui tratat internațional care protejează drepturile copiilor, subliniind că acțiunile militare din Gaza au avut un impact devastator asupra acestora, informează Al Jazeera. Peste 15.000 de minori au fost uciși în Gaza de la începutul războiului declanșat de atacurile conduse de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. În replică, Israel a lansat o ofensivă în enclava asediată, soldată cu peste 41.000 de morți și distrugerea a mari părți din teritoriul palestinian. UN a descris acest dezastru ca fiind o „violare masivă” a drepturilor copilului, cu un impact istoric sumbru.

Premierul Albaniei, Edi Rama, a declarat că acordul privind imigranții încheiat cu Italia este „exclusiv” și nu poate fi replicat de alte țări, publică Euronews. Rama a explicat că acest parteneriat cu Italia este motivat de „dragostea necondiționată” față de această țară și de responsabilitatea comună ca vecini europeni. Acordul prevede ca imigranții interceptați de autoritățile italiene vor fi transferați în centre de primire din Albania, unde cererile lor de azil vor fi procesate rapid de personal italian. UE nu a obiectat față de acest aranjament, iar alte state europene au arătat interes pentru modelul Italia-Albania.

Un bărbat din Hong Kong, Chu Kai-pong, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnat la 14 luni de închisoare sub noua lege de securitate națională, conform Deutsche Welle. Chu a fost arestat pentru purtarea unui tricou cu sloganul “Eliberați Hong Kong, revoluție a vremurilor noastre”, asociat cu protestele anti-guvernamentale din 2019. Autoritățile au considerat că acest slogan incită la separarea Hong Kong-ului de China, un subiect sensibil pentru Beijing. Chu a pledat vinovat pentru comiterea unui act seditios, acesta fiind a doua oară în mai puțin de un an când este închis din cauza unui tricou provocator. Noua lege impune pedepse mult mai severe pentru astfel de acte, crescând durata maximă a închisorii la șapte ani.

Oficialii din Liban au interzis prezența dispozitivelor de tip pager și walkie-talkie în aeroportul din Beirut după atacurile din țară, conform Politico. Pe parcursul săptămânii au avut loc pe teritoriul Libanului explozii declanșate de utilizarea pager-urilor ce au dus la moartea a 26 de persoane și înregistrarea a mii de răniți. Interdicția a intrat în vigoare și limitează accesul cu astfel de dispozitive în bagajele de cală și de mână. Din cauza evenimentelor recente s-au declanșat noi tensiuni între gruparea militară Hezbollah  și guvernul libanez. Oficialii din Israel nu au comentat cu privire la atacuri, dar ministrul apărării, Yoav Gallant, a anunțat o „nouă fază” a conflictului în regiune. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrel, a condamnat utilizarea dispozitivelor electronice ca arme, în timp ce Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat îngrijorările pentru escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu.

Oficialii din Haiti au început demersurile pentru organizarea primelor alegeri electorale, menționează BBC. Guvernul din Haiti a înființat Consiliul Electoral Provizoriu, o autoritatea instituită cu supravegherea alegerilor ce urmează să aibă loc până în februarie 2026.  Ultimele alegeri electorale organizate au fost în 2016, când președintele Jovenel Moise a câștigat un mandat prezidențial de 5 ani. După asasinarea președintelui Moise în 2021 și demisia premierului Ariel Henry în 2024, Haiti a fost condus de un consiliu de tranziție cu Garry Conille drept prim-ministru interimar, iar crearea Consiliul Electoral Provizoriu  a fost un pas esențial pentru stabilirea unui guvern democratic.

Parlamentarul britanic, Nigel Farage, și-a exprimat îngrijorările referitoare la atacurile cu rachete cu rază lungă ale Ucrainei în Rusia în contextul escaladării războiului, informează Politico. Nigel Farage, în timpul unui interviu radio pentru LBC, a criticat măsura în care Regatul Unit, alături de SUA, acordă sprijin militar Ucrainei. Cele două state nu au decis dacă rachetele de tip Storm Shadow  furnizate de UK pot fi folosite în Rusia. Parlamentarul a susținut public nevoia de sprijin pe care trebuie Marea Britanie să o  acorde Ucrainei, în opoziție cu fostul premier britanic, Boris Johnson, care a sugerat aderarea urgentă a Ucrainei la NATO și acordare unui sprijin militar mai mare. Comentariile lui Farage au fost făcute înainte de Adunarea Generală a ONU de săptămâna viitoare, unde se va dezbate gestionarea conflictului pe scena internațională.

Oficialii din Guineea au declarat că a fostul militar Claude Pivi, cel mai mare fugar al țări, a fost extrădat din Liberia, conform BBC. Claude Pivi, denumit și „Coplan”, a fost extrădat din Liberia după ce a evadat din închisoare în noiembrie 2022. El a fost  judecat în lipsă pentru rolul său în masacrul de la stadionul din Conakry din 2009, unde au fost uciși peste 156 de susținători ai opoziției. Pivi, alături de fiul său, a fost capturat în timpul săptămânii în timpul unui control de rutină al autorităților liberiene. În urma procesului penal acesta a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru unul dintre cele mai grave masacre din istoria țării. Autoritățile din Guineea l-au pus sub acuzare pe fiul lui Pivi, Verny Pivi, pentru orchestrarea evadării din închisoare a tatălui său.

Oficialii Parlamentului European au recunoscut că Edmundo Gonzalez a fost ales legitim și democratic președintele Venezuelei, conform Euractiv.  Membrii Parlamentului European au adoptat o rezoluție facultativă prin care l-au recunoscut pe Gonzalez președintele Venezuelei  și pe Maria Corina Machado ca lider al forțelor democratice. Prin această acțiune oficialii europenii au îndemnat celelalte instituții ale UE să sprijine tranziția democratică în Venezuela, solicitând emiterea unui mandat internațional pentru președintele venezuelean Nicolas Maduro și sancționarea regimului său pentru crime împotriva umanității. De asemenea, la nivel politicii europene în cadrul acestui amendament a fost pentru prima dată când partidul PEE a avut o viziune asupra problemei mai degrabă alienată cu partidele de extremă dreaptă S&D și Verzii.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …