Material realizat de Meda Dragomir
Turcia și-a anunțat aliații că va respinge cererea de aderare la NATO a Suediei și Finlandei, relatează CNN. Președintele turc, Tayyip Erdogan, a declarat într-o postare pe pagina sa oficială de Twitter, că Turcia va respinge cererile de aderare în cadrul NATO a Suediei și Finlandei. Cele două țări și-au depus candidatura oficială miercurea aceasta, decizie adoptată în urma invaziei rusești din Ucraina. ,,Ne vom continua politica într-un mod hotărât. Le-am comunicat partenerilor noștri că vom refuza cererile de membru a Finlandei și Suediei”, a precizat președintele Erdogan. Autoritățile din Ankara și-au justificat aceasta decizie susținând că cele două țări nordice adăpostesc și finanțează ,,teroriști” și le furnizează armament. Acuzațiile se referă, în special, la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și la grupul militant kurd, Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), organizații considerare teroriste de către Turcia. ,,NATO este o alianță de securitate și nu putem accepta ca ‘teroriștii’ să facă parte din ea”, a adăugat Erdogan.
Germania a promis că va oferi Ucrainei subvenții în valoare de 1 miliard de euro, declară Deutsche Welle. În cadrul summitului G7 de joia aceasta, ministrul german de finanțe, Christian Linder, a anunțat că statul va contribui cu 1 miliard de euro la bugetul pentru Ucraina. Fondurile vor fi alocate din bugetul Germaniei pentru anul 2022 și nu din împrumuturi. ‘Grupul celor Șapte’ își coordonează ,,angajamentele de finanțare a funcțiilor guvernamentale din Ucraina”, a precizat Linder. Finanțarea germană face parte din fondul de 18.4 miliarde de euro, în valoare de împrumuturi și transferuri, promis de către miniștrii din cadrul G7. ,,Vom continua sa fim alături de Ucraina pe parcursul acestui război și dincolo de el, și suntem pregătiți să facem mai mult decât este necesar”, a menționat un comunicat de presă publicat joi.
Autoritățile din Israel au anunțat ca nu vor investiga uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh, raportează Al Jazeera. Conform presei de stat, armata israeliană nu plănuiește să investigheze uciderea jurnalistei Al Jazeera, Shireen Abu Akleh, îndemnând familia acesteia să își reitereze apelul pentru o anchetă transparentă. Divizia de Investigații Criminale din cadrul poliției militare este de părere că o investigație care va pune soldații israelieni în postura de suspecți va conduce la opoziție în cadrul societății israeliene. ,,Ne așteptam la acest răspuns din partea autorităților Israeliene. Din acest motiv nu ne-am dorit ca aceștia să ia parte la anchetă”, a declarat familia jurnalistei pentru Al Jazeera. ,,Le solicităm Statelor Unite ale Americii în special, deoarece Shireen era cetățean american, cât și întregii comunități internaționale, sa deschidă o investigație corectă și transparentă și să pună capăt acestor crime”.
Fostul cancelar german, Gerhard Schroder, a primit sancțiuni în urma legăturilor strânse cu companii rusești, informeaza The Guardian. Comisia bugetară din cadrul Bundestagului a hotărât că Gerhard Schroder, predecesorul Angelei Merkel, își va pierde din privilegiile obținute în urma mandatului de cancelar, după ce acesta și-a continuat colaborarea cu companiile rusești Rosneft și Nord Stream, după invazia Rusiei în Ucraina. Fostului cancelar Schroder, care a servit drept șef al guvernului din 1998 până în 2005, îi vor fi înlăturate biroul și personalul, facilități care au costat aproximativ 429,000 de euro în 2021, sumă alocată din banii contribuabililor. Moțiunea, adoptată joia aceasta cu susținerea propriului Partid Social Democrat al lui Schroder, nu precizează conexiunile politicianului cu Kremlinul. În schimb, menționează ca fostul lider nu mai îndeplinește nici o obligație oficială în calitate de persoană de stat și, prin urmare, nu mai necesită un birou și personal.
Prezentatoarele TV din Afganistan nu mai au voie să își arate fața neacoperită în timpul transmisiunilor, conform BBC. Autoritățile talibane le-au ordonat prezentatoarelor TV afgane, și celorlalte femei care participă la emisiuni televizate, să își acopere fețele în timpul transmisiunilor. Această nouă hotărâre survine la două săptămâni după ce tuturor femeilor li s-a impus să poarte un văl pe față în public, sau să riște sancțiuni. ,,Ei pun, indirect, presiune asupra noastră pentru a ne opri din a prezenta la TV”, a declarat o jurnalistă afgană, a cărei identitate a rămas privată. ,,Cum voi putea sa prezint știrile cu gura acoperită? Nu știu ce voi face de acum – trebuie să muncesc, sunt principalul susținător financiar al familiei mele”, a adăugat aceasta. Restricțiile în Afganistan devin din ce în ce mai stricte pentru femei – acestora le este interzis să călătorească fără un ‘protector’ masculin și nu mai au acces la învățământul gimnazial.