Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 19 iunie în lume – Rusia a avertizat că avioanele armatei SUA au devenit potențiale ținte în războiul din Siria, misiunea NASA, Kepler, a descoperit 10 exoplanete de dimensiunea Pământului, iar Federica Mogherini a cerut încetarea conflictului dintre Qatar și țările din Golf
The Guardian

A fost 19 iunie în lume – Rusia a avertizat că avioanele armatei SUA au devenit potențiale ținte în războiul din Siria, misiunea NASA, Kepler, a descoperit 10 exoplanete de dimensiunea Pământului, iar Federica Mogherini a cerut încetarea conflictului dintre Qatar și țările din Golf

  1. Rusia a avertizat că avioanele armatei SUA au devenit potențiale ținte în războiul din Siria, informează The Guardian. Pericolul unei confruntări directe între Rusia și SUA a crescut după ce luni Moscova a anunțat că va trata orice avion al coaliției conduse de armata SUA, ce zboară la vest de râul Eufrat, drept o potențială țintă. Rusia a declarat că a luat decizia în cauză drept răspuns la atacul asupra avioanelor siriene de către avioanele americane de duminică. Atacul de duminică a fost primul de acest tip asupra unui avion al forțelor siriene din partea forțelor SUA, de la începutul războiul, șase ani în urmă. Vice-ministrul de externe, Sergei Ryabkov, a declarat că atacul SUA „trebuie tratat drept o continuare a nepăsării din partea Americii în ceea ce privește legea internațională.”
  2. Președintele Franței, Emmanuel Macron, își va restructura cabinetul după ce partidul său La République En Marche a obținut majoritatea în parlament, relatează The Guardian. Duminică, partidul fondat de actualul președinte al Franței, La République En Marche, a obținut 350 mandate din 577 în parlamentul Franței. Astfel, Macron, va anunța în câteva zile o restructurare a cabinetului său. Prim-ministrul Édouard Philippe a demisionat luni, după cum i s-a cerut într-un sondaj parlamentar. Christophe Castaner, un purtător de cuvânt al guvernului, a declarat că Philippe va fi renumit drept lider al noului guvern „în următoarele zile.”
  3. Mexic a fost pus sub acuzare din cauza presupunerilor că și-ar spiona jurnaliștii și activiștii prin intermediul unui virus pentru telefon, potrivit The Guardian. Victimele primeau un SMS cu link-uri ce instalau programul malițios în telefon, care înregistra intrările de la tastatură și listele de contacte. Se presupune că guvernul mexican a lansat programul malițios pentru a spiona asupra jurnaliștilor, activiștilor și grupurilor anti-grefă în momentele în care aceștia lucrau pentru a scoate la iveală cazurile revoltătoare de crimă, corupție și abuz de autoritate din Mexic. Programul a fost folosit asupra unui grup vast de victime, de la activiștii care luptau pentru introducerea impozitelor pentru companiile ce produc băuturi carbogazoase până la jurnaliștii că scriau despre atrocitățile realizate de armată. Scandalul cauzat de depistarea virusului a cauzat indignare în Mexic, unde atacurile asupra presei și a activiștilor mereu sfârșesc în impunitate și unde șase jurnaliștii au fost uciși în 2017.
  4. Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, a declarat luni că vestea despre incendiul ce a dus la moartea a 62 persoane nu a putut fi transmisă la timp din cauza faptului că flăcările au distrus liniile și turnurile telefonice, conform The Guardian. „Ceea ce s-a întâmplat este faptul că liniile și turnurile de comunicare au fost distruse de flăcări, până și primele materiale pentru înlocuirea acestora au fost topite,” a declarat prim-ministrul. Majoritatea liniilor de comunicare au fost restabilite, dar prim-ministrul și-a avertizat cetățenii să asculte radioul și să se conformeze cu orice sfat al oficialilor. Guvernul Portugaliei a anunțat trei zile de doliu pentru victimele incendiului, așteptând sosirea mai multor avioane anti-incendiu din Spania, Franța și Italia. UE și ONU de asemenea au promis să ofere orice ajutor este necesar.
  5. Studentul american ce a fost ținut drept prizonier în Coreea de Nord a decedat luni, la doar câteva zile după ce a fost eliberat, relatează Reuters. Studentul american Otto Warmbier, 22, ce a fost ținut captiv în Coreea de Nord timp de 17 luni a decedat luni la spitalul Cincinnati, la doar câteva zile după ce a fost eliberat în stare de comă. Warmbier, arestat în timp ce vizita Coreea de Nord, a suferit traume cerebrale majore ce l-au lăsat într-o stare de „veghe inconștientă,” conform declarațiilor medicilor. Familia lui Warmbier a declarat că acesta a intrat în comă în martie 2016, la scurt timp după ce a fost condamnat la 15 ani de muncă grea în Coreea de Nord. Nu există declarații din partea familiei lui Warmbier în ceea ce privește decesul acestuia.
  6. Indonezia, Malaiezia și Filipine au lansat patrule navale comune pentru a lupta cu amenințarea asociată cu ISIS, conform CNN. Cele trei state din Asia de sud-est au lansat patrula navală într-un prim act de cooperare împotriva amenințărilor venite din partea unui grup terorist ce se inspiră din modul de operare al ISIS și activează în regiune. Potrivit unei declarații comune de presă, oferită de guvernele celor trei state, guvernele acestora vor coopera în ceea ce privește patrularea regiunii și vor face schimb de informații pentru a evita răspândirea influenței grupării islamiste în regiune.
  7. Misiunea NASA, Kepler, a descoperit 10 exoplanete de dimensiunea Pământului și alte 209, informează CNN. Mario Perez, unul dintre oamenii de știință ce face parte din echipa NASA pentru misiunea Kepler, a declarat luni că Kepler a descoperit peste 209 planete in-afara galaxiei Calea Lactee și că 10 dintre acestea sunt de dimensiunea Pământului. Cele 10 planete sunt cel mai probabil cu structură stâncoasă, aproape de dimensiunea Terrei și poziționate în raport cu steaua în jurul căreia gravitează într-o zonă propice pentru viață, ceea ce înseamnă că ar putea susțină apa în stare lichidă pe suprafața lor. Cu ultima completare, Kepler a identificat până în prezent 4.034 planete candidate și 2.335 au fost confirmate drept exoplanete. Misiunea de asemenea a descoperit 50 planete candidate de dimensiunea Terrei, 30 dintre acestea fiind conformate drept exoplanete.
  8. Al-Qaeda și-au revendicat responsabilitatea pentru atacul terorist ce a dus la decesul a cel puțin cinci persoane într-un resort de lux din Mali, potrivit The Independent. O nouă alianță de grupări Islamiste asociate cu al-Qaeda și-au revendicat responsabilitatea pentru un atac din Mali, ce a dus la decesul a cel puțin cinci persoane. Atacatorii au dat buzna în hotelul Le Campement, duminică, deschizând focul asupra turiștilor și luptând cu forțele franceze și maliene, ce aveau scopul de a elibera prizonierii. Ministerul pentru Securitate din Mali a declarat luni că patru dintre cei decedați sunt turiști ți al cincilea este un soldat localnic ce a murit în timpul luptei. Federica Mogherini, reprezentatul UE pentru relații externe, a confirmat că două dintre victime lucrau pentru misiunea UE din Mali.
  9. Localnicii centrului vechi al orașului Mosul din Irak au fost închiși în case pentru a-i opri din a părăsi orașul, relatează The Independent. În timp ce ultimii 300 militanți luptă pentru ceea ce a fost cea mai mare fortăreață a ISIS, aproximativ 100.000 localnici ai orașului Mosul sunt constrânși să rămână în oraș. Împotriva militanților ISIS luptă coaliția formată din forțele guvernamentale siriene și SUA. „Acesta este ultimul capitol,” a declarat Locotenentul General Abdul Ghani al-Assadi, comandant al Serviciului de Luptă împotriva Terorismului în Mosul, pentru televiziunea de stat.
  10. Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, a cerut încetarea conflictului dintre Qatar și țările din Golf, informează Al Jazeera. Uniunea Europeană a făcut un apel către țările din Golf să „diminueze tensiunile și să înceapă un dialog” în urma crizei continue dintre Qatar și alte state arabe din regiune. După sosirea sa luni la Consiliul pentru Afaceri Externe din Luxemburg, Federica Mogherini a declarat: „Orice dificultatea, orice tensiune, poate și trebuie să fie rezolvată la masa de negocieri, discutând, găsind soluții comune, și în mod politic.” Îndemnul Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe a survenit ca urmare a temerilor că tensiunile dintre Qatar și țările din Golf s-ar putea extinde.

Despre Valeria Bortă

Vezi și

A fost 17 decembrie în lume – Generalul-locotenent Igor Kirillov a fost ucis într-o explozie declanșată de un dispozitiv amplasat pe un scuter electric în fața unei clădiri de apartamente, Membri Senatului Filipinez au ratificat un nou pact de apărare cu Japonia, Autoritățile din Marea Britanie și Danemarca au promis „perturbarea și descurajarea” flotei de umbră rusești

Material realizat de Luca Coșa și Miruna Constantinescu Președintele francez Emmanuel Macron a pus presiune …