Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 19 iunie în lume – Curtea Constituțională din Moldova a cerut dizolvarea imediată a partidului Șor, Liderul grupării Wagner a cerut ajutorul publicației POLITICO pentru a obține armament într-un mesaj vocal ironic iar Biroul pentru drepturile omului al ONU își va extinde prezența în India și China

A fost 19 iunie în lume – Curtea Constituțională din Moldova a cerut dizolvarea imediată a partidului Șor, Liderul grupării Wagner a cerut ajutorul publicației POLITICO pentru a obține armament într-un mesaj vocal ironic iar Biroul pentru drepturile omului al ONU își va extinde prezența în India și China

Material realizat de Emilia Popescul și Delia Afilipoaie.

Curtea Constituțională din Moldova a cerut dizolvarea imediată a partidului pro-rus Șor, informează BBC. Curtea a anunțat că partidul este „neconstituțional” și că va fi interzis. În martie, șeful poliției a avertizat că agențiile de informații ruse au folosit protestele organizate de Șor pentru a încerca să destabilizeze țara. Partidul este condus de Ilan Shor, un om de afaceri care a fugit în Israel în 2019, după ce a fost condamnat pentru fraudă și spălare de bani. Shor a promis că va face apel împotriva hotărârii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Președintele Moldovei, Maia Sandu, a încurajat decizia instanței, scriind pe Facebook că este „o decizie așteptată de societate, pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul”.

 

Cinci palestinieni și-au pierdut viața în urma unui atac în orașul Jenin din Cisiordania, conform Deutsche Welle. Alte 91 de persoane au fost rănite în urma atacului. Armata israeliană a declarat că a izbucnit un „schimb de focuri” în timp ce forțele au intrat în orașul din nordul Cisiordania pentru a aresta doi suspecți. Forțele de Apărare din Israel, IDF, a declarat că „elicopterele au deschis focul către persoanele înarmate pentru a ajuta la extragerea forțelor”. Mass-media israeliană a raportat că a fost prima utilizare a unui elicopter de atac asupra acelui teritoriului respectiv de la începutul anilor 2000. Oficialii Uniunii Europeane au declarat că sunt „puternic îngrijorați” de evenimentele din Jenin. De asemenea, aceștia și-au exprimat îngrijorarea pentru planurile Israelului de a construi peste 4.000 de așezări în Cisiordania, solicitând oprirea planurilor.

 

Șeful departamentului pentru drepturile omului al Organizației Națiunilor Unite, Volker Turk, a anunțat că încearcă să-și extindă activitatea prin stabilirea unei prezențe în India și China, relatează Reuters. Biroul pentru drepturile omului al ONU, înființat după Al Doilea Război Mondial, este prezent în 95 de țări, iar liderul său joacă un rol esențial în colaborarea cu statele care au nevoie de asistență. Înființarea în China s-ar putea dovedi dificilă deoarece oficialii chinezi au ales să nege orice abuzuri legate de tratamentul musulmanilor uiguri. În ceea ce privește situația din India, oficialii din Statele Unite au declarat că monitorizează numărul crescând al abuzurilor drepturilor omului în India din partea autorităților. În timp ce drepturile omului reprezintă unul dintre cei patru piloni ai ONU, acesta primește doar 4% din bugetul general.

 

Un nou guvern a fost format în Kuweit după dizolvarea celui anterior, informează AP News. Cabinetul de 15 membri a fost anunțat de premierul Ahmad Nawaf Al Sabah, care la rândul său a fost numit în acest post săptămâna trecută de tatăl său. Ei se vor alătura celor 50 de membri ai parlamentului aleși la începutul acestei luni pentru a forma Adunarea Națională, și a constitui al cincilea cabinet în mai puțin de un an. Kuweit este singura dintre țările arabe din Golf care are o adunare aleasă democratic, având influență asupra familiei conducătoare. În ultimii ani, disputele dintre Cabinet și Parlament au făcut imposibilă adoptarea reformelor de bază. Mica națiune arabă este una dintre cele mai bogate din lume, cu a șasea cea mai mare rezervă de petrol, însă impasul din Kuweit a împiedicat șeicul să investească în mod corespunzător în educație, îngrijire medicală, și alte servicii.

 

Membrii Organizației Națiunilor Unite au adoptat primul tratat pentru protejarea vieții marine în marea liberă, informează AP News. Delegații din cele 193 de națiuni membre au căzut de acord cu privire la aprobarea tratatului. Oceanele produc cea mai mare parte a oxigenului pe care îl respirăm și absorb dioxidul de carbon, ceea ce le face din ce în ce mai critice în reducerea emisiilor de carbon care alimentează încălzirea globală. Cu toate acestea, în prezent, doar 1% din zonele  oceanice sunt protejate. Un tratat pentru protejarea biodiversității în apele din afara granițelor naționale, cunoscute sub numele de „marea liberă”, care acoperă aproape jumătate din suprafața pământului, a fost în discuție de mai bine de 20 de ani, dar eforturile s-au oprit în mod repetat. Astfel, delegații la o conferință interguvernamentală instituită de Adunarea generală ONU a convenit asupra unui tratat care a fost supus controlului legal și tradus în cele șase limbi oficiale ale ONU.

 

Liderul grupării de mercenari Wagner, Yevgeny Prigozhin, a cerut ajutorul POLITICO pentru a obține armament, într-un mesaj vocal ironic, anunță publicația. Răspunzând la o solicitare de comentarii, Prigozhin a cerut ajutorul publicației pentru a-și echipa armata privată cu avioane de luptă Lockheed Martin F-35. Prighozin a cerut, de asemenea, asistență pentru a obține puști cu lunetă, mitraliere și lansatoare de grenade fabricate în Statele Unite ale Americii.  Acesta și-a încheiat discursul promițându-i jurnalistului cu care a ținut legătura că dacă îl va ajuta, îi va dărui pușca cu lunetă personală, Orsis T-5000.  Declarația lui Prigojin a părut intenționată ca o glumă, fiind rostită pe un ton jovial, ironic, în total contrast cu tiradele furioase și blasfemice pe care le-a dezlănțuit la adresa conducerii militare a Rusiei în legătură cu problemele de aprovizionare ale forțelor sale.

 

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară

La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …