Home / A fost azi în lume / A fost 19 iulie în lume – Uniunea Europeană și Serbia au semnat un acord strategic pentru cooperarea în domeniul materiilor prime esențiale, Curtea Internațională de Justiție a declarat că ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene încalcă dreptul internațional, iar liderul Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, a decedat la vârsta de 80 de ani
Sursă foto: Darko Vojinovic, AP

A fost 19 iulie în lume – Uniunea Europeană și Serbia au semnat un acord strategic pentru cooperarea în domeniul materiilor prime esențiale, Curtea Internațională de Justiție a declarat că ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene încalcă dreptul internațional, iar liderul Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, a decedat la vârsta de 80 de ani

Material realizat de Mihai Turcu

Jurnalistul american Evan Gershkovich a fost condamnat la 16 ani de închisoare de către Tribunalul Regional Sverdlovsk, într-un caz de spionaj denunțat de Washington ca fiind o farsă, anunță Deutsche Welle. Gershkovich, corespondent al Wall Street Journal, este primul jurnalist occidental acuzat de spionaj în Rusia post-sovietică. Verdictul a venit după 478 de zile de detenție, timp în care Gershkovich a pledat nevinovat. Președintele Joe Biden a promis să continue presiunile pentru eliberarea jurnalistului, afirmând că Gershkovich a fost ținta Moscovei din cauza cetățeniei sale americane. Procesul s-a desfășurat rapid, sugerând posibile negocieri pentru un schimb de prizonieri între SUA și Rusia. Gershkovich a fost acuzat că a colectat informații secrete despre fabrica de echipamente de apărare Uralvagonzavod. Wall Street Journal și Departamentul de Stat al SUA au condamnat ferm reținerea sa, subliniind că jurnalismul nu este o crimă.

Liderul Partidului Comunist din Vietnam, Nguyen Phu Trong, a decedat la vârsta de 80 de ani, conform anunțului făcut de presa de stat, susține Deutsche Welle. În funcție de peste un deceniu, Trong a decedat vineri după-amiază după o perioadă de boală, potrivit echipei sale medicale. Președintele Vietnamului, To Lam, a preluat atribuțiile lui Trong încă de joi, în urma recomandării partidului ca acesta să se concentreze pe tratamentul său medical. Trong a fost o figură dominantă în politica vietnameză, fiind ales secretar general al partidului în 2011 și servind ca președinte între 2018 și 2021. El a fost cunoscut drept arhitectul celei mai mari campanii anticorupție din Vietnam, rezultând în mii de arestări. În mandatul său, represiunea asupra disidenților s-a intensificat. Născut în 1944, Trong a studiat în Uniunea Sovietică și a avut o carieră inițială în jurnalism înainte de a urca în ierarhia politică, devenind unul dintre cei mai puternici lideri ai Vietnamului.

Uniunea Europeană și Serbia au semnat un acord strategic pentru cooperarea în domeniul materiilor prime esențiale, afirmă Euronews. Memorandumul de înțelegere a fost semnat la un summit din Belgrad de către vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič și președintele sârb Aleksandar Vučić. Acest parteneriat vizează dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare și a investițiilor în cercetare și dezvoltare, utilizând instrumentele financiare ale UE. Acordul marchează o schimbare a Serbiei, tradițional aliat al Rusiei, către UE. În plus, acesta vine după aprobarea unui controversat proiect minier de litiu susținut de Rio Tinto în Valea Jadar, blocat anterior din cauza preocupărilor de mediu. Curtea Constituțională a Serbiei a declarat neconstituțională revocarea licenței proiectului, permițând reluarea lucrărilor, în ciuda protestelor recente. Acordul semnalizează consolidarea integrării Serbiei în piața unică a UE, fiind al 14-lea parteneriat european de acest tip.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a declarat că ocupația israeliană a teritoriilor palestiniene încalcă dreptul internațional, într-o opinie consultativă semnificativă, conform BBC. CIJ a recomandat ca Israelul să înceteze activitatea de colonizare în Cisiordania și Ierusalimul de Est și să pună capăt ocupației „ilegale” a acestor zone și a Fâșiei Gaza cât mai curând posibil. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a calificat decizia drept „mincinoasă”. Deși opinia CIJ nu este obligatorie din punct de vedere legal, ea are o greutate politică considerabilă și reprezintă prima poziție oficială a Curții privind legalitatea ocupației de 57 de ani. CIJ, cu sediul la Haga, a fost solicitată de Adunarea Generală a ONU să evalueze politicile și practicile Israelului față de palestinieni și statutul legal al ocupației. Președintele CIJ, Nawaf Salam, a declarat că Israelul este obligat să înceteze imediat prezența sa ilegală și să evacueze coloniștii, plătind despăgubiri palestinienilor.

Premiera Giorgia Meloni a revenit la pozițiile eurosceptice, după aproape doi ani de eforturi pentru a construi o imagine de lider pragmatic și colaborativ în Uniunea Europeană, susține Euronews. Recent, premiera italiană a instruit eurodeputații săi din Fratelli d’Italia să voteze împotriva realegerii Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene. Meloni, care anterior susținuse reformele ecologice și de migrație ale lui von der Leyen, și-a schimbat acum poziția pentru a se alinia facțiunilor de extremă dreapta din Parlamentul European, critice față de politicile Comisiei. Această decizie a izolat partidul său de majoritatea de guvernare și l-a asociat cu grupuri extremiste, influențând astfel politica europeană. Schimbarea bruscă a poziției lui Meloni reflectă o realiniere strategică în cadrul UE, cu potențiale implicații pe termen lung pentru politica italiană și europeană.

Despre PoliticALL

Vezi și

Au fost 21 și 22 decembrie în lume – Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Noul guvern al Islandei a declarat că intenționează să supună aderarea la Uniunea Europeană unui referendum până în 2027, Preşedintele rus Vladimir Putin a avut o întâlnire cu premierul slovac Robert Fico

Material realizat de Irina Dudu și Miruna Constantinescu   Șoferul care a intrat cu mașina …