Material realizat de Lara Popescu și Anca-Maria Barbu
Uniunea Europeană a declanșat negocierile privind aderarea cu Albania și Macedonia de Nord, un moment mult așteptat de statele din Balcanii de Vest și unul ,,istoric” conform declarației președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Macedonia de Nord a fost recunoscută drept stat candidat la aderare încă din 2005, însă mai multe probleme bilaterale în relația cu state UE au îngreunat procesul. Una dintre acestea a fost solicitarea Greciei de schimbare a numelui statului balcanic din ,,Macedonia” în ,,Macedonia de Nord”, lucru realizat în 2018. Ulterior, opoziția Franței în Consiliu privind începerea negocierilor cu cele două state a prelungit așteptarea, în timp ce ultimele dispute bilaterale dintre Bulgaria și Macedonia de Nord au dus la veto-ul Bulgariei în Consiliu și blocarea de facto a procesului. Parlamentul Macedoniei de Nord a aprobat un pachet prin care se angajează la modificarea Constituției, recunoașterea minorității bulgare și adoptarea unor măsuri menite să protejeze aceasta minoritate. Albania este stat candidat din 2014 și a realizat un progres substanțial în adoptarea reformelor. Odată ce negocierile au fost începute în mod formal, Comisia Europeană a început un proces de screening. Momentul declarării celor două state drept membre UE nu este unul apropiat și va necesita un vot unanim în Consiliul European.
Mai mulți politicieni democrați au fost arestați la protestul privind drepturile la avort din Washington DC, conform BBC. Cel puțin 17 membri democrați ai Congresului Statelor Unite ale Americii au fost arestați în urma unui protest împotriva deciziei Curții Supreme limitând dreptul la avort care a avut loc în capitala americană. Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib și Ilhan Omar s-au numărat printre cei reținuți în apropierea Curții Supreme. Acestea au fost văzute scandând „luați-vă mâinile de pe corpurile noastre” și blocând o stradă înainte de a fi conduse de poliție. Protestul a venit drept consecința unei hotărâri a Curții Supreme care a pus capăt dreptului național la avort. Acesta reprezintă unul dintre multele proteste care au avut loc în ultimele săptămâni în Statele Unite ale Americii de la anunțarea deciziei Curții.
Președintele rus Vladimir Putin a călătorit în Iran pentru a se întâlni cu liderul suprem iranian și cu președintele turc, raporteaza the Washington Post. Aceasta este prima deplasare a lui Vladimir Putin în afara teritoriilor fostei URSS de la declanșarea războiului din Ucraina, a cărei scop pare să fie consolidarea relațiilor bilaterale cu Iranul, un alt stat izolat de Vest. Conform postului de televiziune deținut de statul iranian, Ayatollah Ali Khamenei a precizat că NATO este o entitate periculoasă, justificând, în același timp, războiul inițiat de Rusia în Ucraina prin specificarea că, dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina, ,,cealaltă parte ar fi declanșat războiul”. Prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost semnificativă, întrucât Turcia a încercat să se poziționeze drept un mediator între Rusia și Ucraina, chiar și în cadrul unui acord privind comerțul grânelor prin Marea Neagră.
Oficialii Statelor Unite ale Americii au anunțat că Rusia intenționează să anexeze mai mult teritoriu ucrainean folosind un „scenariu” similar cu cel utilizat în preluarea Crimeei, informează BBC. Citând serviciile de informații americane, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Rusia pune deja bazele anexării. Regiunile ocupate din Ucraina ar putea organiza referendumuri „false” privind aderarea la Rusia începând cu luna septembrie, a adăugat Kirby. În plus, acesta a acuzat Moscova de instaurarea unor oficiali pro-ruși ilegitimi pentru a conduce regiunile ocupate ale Ucrainei, cu scopul de a organiza referendumuri pentru a deveni parte a Rusiei.
Marea Britanie a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40 de grade Celsius, conform BBC. Termometrele au ajuns la 40.3C la Coningsby în Lincolnshire, în timp ce alte 33 de locații au trecut de cea mai ridicată temperatură din Marea Britanie de 38.7C, stabilită în 2019. Mai multe servicii de pompieri au declarat incidente majore după o creștere a incendiilor. Un incendiu major în Wennington, în estul Londrei, a lăsat casele eviscerate. Unele servicii feroviare au fost anulate după ce șinele s-au supraîncălzit sau s-au blocat. Locuitorii, care au trebuit să fie evacuați, au declarat pentru BBC că opt case și o biserică locală au fost distruse în incendiu, în timp ce un pompier de la fața locului a descris evenimentul drept „iadul absolut.”
Senatul Spaniei a aprobat o nouă lege care necesită exprimarea explicită a consimțământului în relațiile sexuale, informează Euronews. Conform proiectului de lege, sexul consensual va necesita acum un acord din partea partenerilor, în loc de tăcere. De asemenea, va lărgi pragul pentru cazurile de viol dincolo de incidentele de violență sau intimidare. Legea, cunoscută sub numele de legea „numai da înseamnă da,” a fost susținută de Parlamentul Spaniol în luna mai. Parlamentarii Partidului Popular conservator de opoziție și ai partidului de extremă dreapta VOX au votat împotriva legislației. Proiectul de lege modificat se întoarce acum în Parlamentul Spaniei pentru un vot final înainte de a putea deveni lege.
Curtea de justiție marocană a condamnat 33 de imigranți la închisoare pentru tentativa de trecere a Mellilei, relatează Euronews. Zeci de imigranți au fost închiși în Maroc pentru că au încercat să escaladeze un zid de frontieră pentru a ajunge pe teritoriul spaniol luna trecută. Instanța din Nador a condamnat 33 de persoane la 11 luni de închisoare fiecare din cauza încercării de traversare mortală a enclavei spaniole din Melilla. Un purtător de cuvânt al biroului guvernului spaniol din Melilla a declarat că aproximativ 2.000 de persoane au încercat să treacă granița, dar multe au fost oprite de poliția Gărzii Civile Spaniole și de forțele marocane de fiecare parte a gardului de frontieră.