- Organizațiile de caritate din Yemen au făcut apel către ONU să intervină pentru a trage la răspundere coaliția condusă de Arabia Saudită ce a violat drepturile copilului, relatează The Guardian. După ce a fost condusă o cercetare și peste 120 copii au fost descoperiți uciși și mutilați de pe urma atacurilor aeriene realizate de coaliția condusă de Arabia Saudită, organizațiile de caritate au făcut apel către ONU pentru a nu lăsa nepedepsite încălcările drepturilor copiilor din Yemen. Un raport publicat de organizația Salvează Copii și Supraveghează Copii și Conflictele Armate susține că Arabia Saudită și coaliția pe care o conduce ar fi comis „grave încălcări ale drepturilor copilului” într-o serie de 23 atacuri în 2016. În fiecare dintre aceste cazuri, alianța a atacat spitale sau școli, a ucis sau rănit copii.
- Thailanda a deschis procese penale împotriva traficanților de oameni după ce a descoperit un mare mormânt comun din 2015, potrivit The Guardian. Cadavrele au fost descoperite în provincia de sud Songkhla, unde autoritățile au declarat că sute de imigranți erau ținuți captivi. Un judecător thailandez a găsit vinovate zeci de persoane, inclusiv generali de armată, în ceea ce a fost cel mai mare proces penal împotriva traficanților de persoane din Thailanda. Procesul a fost inițiat după ce în 2015 a fost descoperit un mormânt comun masiv în junglă, unde sute de imigranți au fost exploatați în mod brutal.
- Polonia ar putea să-și piardă dreptul la vot în cadrul UE după ce guvernul său de dreapta a făcut public planul de a anula independența sistemului judiciar, informează The Guardian. Frans Timmermans, primul vice-președinte al Comisiei Europene, a acuzat Varșovia că ar încerca să pună judecătorii sub control politic, anunțând în același timp că UE este „foarte aproape” de a pune în aplicare articolul 7, o sancțiune ce nu a mai fost folosită până în prezent, care permite suspendarea dreptului la vot al statelor membre în consiliul miniștrilor. Partidul ce deține majoritatea în guvernul Poloniei, Lege și Dreptate, a fost constant în conflict de interese cu Comisia Europeană de când a fost votat.
- Gen Pierre de Villiers, șeful armatei franceze, și-a dat demisia în urma unui conflict de interese public cu președintele Franței, Emmanuel Macron, conform The Guardian. Pierre de Villiers a menționat miercuri în declarația în care și-a anunțat demisia că nu se mai simte apt să comande un asemenea tip de forțe armate „care eu consider că sunt necesare pentru a garanta protecția Franței și a poporului francez.” Conflictul de interese a izbucnit săptămâna trecută după ce un ministru a făcut public pentru media faptul că, deși au fost făcute promisiuni pentru o majorare a bugetului armatei franceze, va fi de fapt aplicată o tăiere de buget în valoare de 850 milioane euro, ca parte a planului lui Macron de a reduce cheltuielile publice.
- Prințul William al Marii Britanii a declarat că statul britanic și Germania vor rămâne apropiate chiar și după Brexit în cadrul vizitei sale în Germania, ce face parte din turul pre-Brexit al familiei regale, informează Reuters. Prințul William a făcut declarația miercuri la Berlin că Marea Britanie și Germania vor păstra relațiile apropiate chiar și după Brexit. În timp ce guvernul britanic depune efort de a-și menține unitatea în cadrul negocierilor Brexit, ce au fost inițiate la începutul acestei săptămâni, William și Kate au vizitat Berlinul în ceea ce radioul german Deutschlandfunk a numit „ofensivă cu farmec în timpuri de Brexit.”
- Argentina a anunțat că acordul de comerț dintre Mercosur și Egipt va intra în vigoare într-o lună, relatează Reuters. Argentina a făcut miercuri anunțul că a trimis către blocul regional Mercosur ratificarea sa a acordului de comerț din 2010, încheiat între grup și Egipt, astfel pactul va intra în vigoare într-o lună. Din cadrul grupului Mercosur fac parte Argentina, Brazilia, Uruguay și Paraguay. Acordul de comerț încheiat în 2010 acoperă produse precum alimente, mașini, piese auto și stocuri industriale. Acesta nu a intrat în vigoare până în prezent din cauza faptului că nu a fost aprobat în Congresul Argentinei.
- Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat miercuri că noile sancțiuni economice impuse statului său de către SUA violează acordul nuclear încheiat în 2015, potrivit Reuters. Rouhani a jurat că va rezista noilor sancțiuni economice ce i-au fost impuse Iranului de administrația președintelui Donald Trump de la Washington. Trump a impus marți noile sancțiuni economice din cauza programul Iranului de rachete balistice și a declarat că „activitățile maligne” ale Teheranul în Orientul Mijlociu anulează orice „contribuție pozitivă” survenită de pe urma acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran și marile puteri ale lumii.
- Peste 40.000 civili au fost uciși în lupta de recucerire a orașului Mosul, Irak, conform unui raport prezentat agenției media The Independent. Rezidenții orașului Mosul au fost uciși de forțele irakiene ce atacau pentru a recuceri orașul controlat de militanții extremiști ISIS, în conformitate cu serviciile de inteligență kurde. Hoshyar Zebari, ce ocupa până recent o poziție de ministru la Bagdad, a declarat pentru The Independent că multe corpuri „sunt încă îngropate sub ruine.” Acesta a mai adăugat că „nivelul de suferință umană este imens.”
- Poliția Arabiei Saudite a eliberat din închisoare femeia ce apare într-un video postat online plimbându-se în fustă scurtă și top prin Ushayqir, informează BBC. Femeia a fost eliberată fără a i se fi impus sancțiuni. Aceasta a fost chemată pentru interogatoriu după ce un video cu ea „îmbrăcată indecent” în public a fost postat online și a trezit revolta în statul musulman cu legi stricte în ceea ce privește modul în care îi este permis unei femei să se îmbrace în public. Unii au cerut pedepsirea acesteia pentru încălcarea legilor stricte ale regatului, cu toate acestea procurorul public a închis cazul după ce femeia a recunoscut că ea apare în video.
- Mai multe persoane suspectate că ar fi luptători Boko Haram au fost „torturați în mod brutal” de către forțele de securitate din Camerun, potrivit unui raport al Amnesty International, relatează BBC. Amnesty International susține într-un raport că suspecții, inclusiv femei și copii, au fost bătuți, impuși să înghită cantități mari de apă și să stea în poziții inconfortabile. Cazul de tortură s-ar fi întâmplat pe parcursul perioadei dintre 2013 și 2017, iar ca rezultat zeci de prizonieri au decedat. Guvernul din Camerun nu a comentat asupra acuzațiilor. Boko Haram organizează deseori atacuri în țară.
Home / A fost azi în lume / 2017 / A fost 19 iulie în lume – Polonia ar putea să-și piardă dreptul la vot în cadrul UE, șeful armatei franceze și-a dat demisia în urma unui conflict de interese cu președintele Franței Emmanuel Macron, iar Prințul William al Marii Britanii a declarat că statul britanic și Germania vor rămâne apropiate chiar și după Brexit
Vezi și
A fost 12 noiembrie în lume- La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un dar de la Dumnezeu” și a criticat „știrile false occidentale” despre emisiile țării, Guvernul slovac a propus o modificare a legislației referitoare la limbile oficiale ale statului, care ar restricționa utilizarea limbilor minorităților, inclusiv a limbii maghiare, în spațiile publice, Prim-ministrul Noii Zeelande, Christopher Luxon, a adresat în Parlament scuze oficiale, victimelor abuzurilor din instituțiile de protecție, după o anchetă care a dezvăluit unul dintre cele mai mari scandaluri de abuz din țară
La COP29, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat că petrolul și gazele naturale sunt „un …