Home / A fost azi în lume / 2023 / A fost 19 iulie în lume – Liderii Uniunii Europene au anunțat investiții în valoare de 45 de miliarde de euro în America Latină și Caraibe, președintele Africii de Sud a anunțat că liderul rus, Vladimir Putin, nu va participa la summitul BRICS, iar parlamentul din Sri Lanka a adoptat un proiect de lege împotriva corupției fără a fi supus la vot
Sursă foto: AP News

A fost 19 iulie în lume – Liderii Uniunii Europene au anunțat investiții în valoare de 45 de miliarde de euro în America Latină și Caraibe, președintele Africii de Sud a anunțat că liderul rus, Vladimir Putin, nu va participa la summitul BRICS, iar parlamentul din Sri Lanka a adoptat un proiect de lege împotriva corupției fără a fi supus la vot

Material realizat de Emilia Popescul

Liderii Uniunii Europene au anunțat investiții în valoare de 45 de miliarde de euro în America Latină și Caraibe, informează The Guardian. O parte dintre aceste investiții vor accelera trecerea la energie verde. De asemenea, include proiecte în domenii precum sănătatea, proiecte de extragere a mineralelor, protejarea pădurii tropicale Amazon din Brazilia și telecomunicațiile. Summitul UE-CELAC, primul de acest fel din 2015, a avut ca scop apropierea UE de țările din America Latină și Caraibe. Diplomații prezenți la summit au menționat mici progrese în ceea ce privește acordul de liber schimb cu Mercosur, blocul comercial sud-american, pe care Von der Leyen a declarat că speră să-l încheie în acest an. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a explicat că „Nu este vorba doar despre cât investim, ci și despre modul în care investim”, adăugând că dorește ca banii să vină cu standarde ridicate în domeniul mediului și al responsabilității sociale.

Fostul președinte din Panama, Ricardo Martinelli, a fost condamnat pentru spălare de bani. Acesta a fost condamnat la peste 10 ani de închisoare și i s-a impus să plătească o amendă în valoare de 17,11 milioane de euro. Fostul lider a fost acuzat de complicitate într-un plan care a utilizat fonduri publice pentru a cumpăra un conglomerat media în care deținea o majoritate de acțiuni. Martinelli a susținut că este nevinovat, iar avocatul său a subliniat că va face apel împotriva sentinței. Din punct de vedere legal, hotărârea instanței de marți nu pune capăt definitiv candidaturii lui Martinelli pentru președinție. Cu toate acestea, dacă verdictul este menținut, i s-ar interzice să participe la alegerile prezidențiale de anul viitor. Ricardo Martinelli, care a condus Panama din 2009 până în 2014, este și urmărit și în legătură cu alte acuzații de corupție. El este acuzat de spălare de bani pentru presupusa sa implicare într-un scandal masiv de mită implicând oficiali publici din America Latină, cunoscut sub numele de Odebrecht.

Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a anunțat că liderul rus, Vladimir Putin, nu va participa la summitul BRICS, conform unui acord mutual între cele două țări, relatează Al Jazeera. Ministrul de externe al Rusiei, Sergey Lavrov, a declarat că Putin va fi reprezentat de vicepreședintele Rusiei, Mikhail Mishustin. Motivul absenței lui Putin nu a fost specificat, dar s-a menționat că decizia a fost luată de comun acord între cele două țări. Vladimir Putin este căutat de Curtea Penală Internațională (CPI) în legătură cu acuzațiile că Rusia a deportat ilegal copii ucraineni. Summitul BRICS este un eveniment important în care liderii celor cinci țări membre, Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, se adună pentru a discuta chestiuni economice și politice de interes comun. Summitul BRICS se concentrează pe subiecte precum cooperarea economică, schimburile comerciale, digitalizarea, tehnologia, securitatea și cooperarea în domeniul sănătății, precum și pe abordarea problemelor globale și regionale importante.

Parlamentul din Sri Lanka a adoptat un proiect de lege împotriva corupției fără a fi supus la vot, conform Reuters. Proiectul de lege are ca scop îmbunătățirea guvernării în țara aflată în criză și îndeplinirea cerințelor legate de un ajutor financiar de 2,9 miliarde de dolari acordat de Fondul Monetar Internațional (FMI). Proiectul a crescut puterile și resursele alocate Comisiei Anticorupție și mită din Sri Lanka, care este însărcinată cu efectuarea investigațiilor majore privind corupția. Aceasta poate efectua acum investigații comune cu partenerii locali și internaționali. Noul proiect de lege a stabilit, de asemenea, obligația candidaților electorali să își declare averile, care vor fi publicate înainte de alegeri. Aceste măsuri au fost luate în vederea combaterii corupției și asigurării transparenței în procesele electorale și în implicarea actorilor privați în practicile corupte.

Oficialii europeni au trimis pompieri în Grecia în contextul caniculei care face victime și cauzează incendii de vegetație, informează AP News. Aeronave de intervenție împotriva incendiilor și echipe de intervenție din alte țări au fost trimise în Grecia pentru a ajuta la lupta împotriva incendiilor care s-au intensificat în timp ce un val de căldură a lovit o mare parte din sudul Europei cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Pe măsură ce incendiile de pădure au continuat să se extindă în apropierea Atenei, s-au emis noi ordine de evacuare Trupele de intervenție împotriva incendiilor din Polonia, România și Slovacia au fost așteptate în Grecia, iar Israelul a promis să trimită două avioane de intervenție împotriva incendiilor, adăugându-se celor patru din Italia și Franța care deja acționau în afara Atenei. Al doilea val de caniculă din ultimele două săptămâni a lovit sudul Europei, aducând temperaturi extreme în țările mediteraneene. Temperaturile în sudul Greciei au fost estimate să ajungă la 44 de grade Celsius până la sfârșitul săptămânii.

Despre PoliticALL

Vezi și

A fost 13 noiembrie în lume – Marine Le Pen a fost acuzată de deturnare de fonduri ale Parlamentului European, Donald Trump și Joe Biden s-au întâlnit la Casa Albă iar Liderii principalelor partide din Germania au stabilit organizarea alegerilor federale anticipate pe 23 februarie 2025

Material realizat de Mihai Turcu. Curtea Supremă a Indiei a decis că demolările de proprietăți …